بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 7371–7563

Božija jedinstvenost (Tevhid)

193 hadisa

Hadis 7371

Ispričao nam je Ebu Asim; kaže: Nama je ispričao Zekerijja b. Ishak, prenijevši od Jahjaa b. Muhammeda b. Abdullaha b. Sajfija, on od Ebu Ma'beda, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhu: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao Muaza u Jemen." . .

0:000:00
Hadis 7372

Ispričao mi je Abdullah b. Ebil-Esved; kaže: Nama je ispričao El-Fadl b. El-Ala; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Umejje, prenijevši od Jahjaa b. Muhammeda b. Abdullaha b. Sajfija, koji je čuo Ebu Ma'beda Ibn Abbasova štićenika, kada kaže: Čuo sam Ibn Abbasa kada veli: "Kada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, htio poslati Muaza b. Džebela stanovnicima Jemena, rekao mu je: ‘Ti ideš narodu koji je sljedbenik Objavljene Knjige. Prvo ih pozovi da vjeruju u jednog i jedinog Allaha. Kad to prihvate, onda ih obavijesti da im je Allah stavio u obavezu pet namaza u toku dana i noći. Kad budu klanjali, onda ih obavijesti da im je Allah stavio u obavezu zekat na njihovu imovinu, koji se uzima od njihovih bogatih i dijeli njihovim siromašnima. Kad to prihvate, onda uzmi od njih zekat, ali im nemoj uzimati njihovu najbolju imovinu.'" . .

Hadis 7373

Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Ebu Hasina i El-Eš'asa b. Sulejma koji su čuli El-Esveda b. Hilala kada je čuo od Muaza b. Džebela, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, me je upitao: ‘Da li znaš kakvo je Allahovo pravo kod robova?' Rekoh: ‘Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.', a on reče: ‘Njegovo pravo je, kod njih, da mu robuju i da mu ništa ne smatraju ravnim.' Potom upita: ‘A znaš li kakvo je njihovo pravo kod Allaha, (ukoliko budu tako postupali)?' ‘Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.', rekoh a on će na to: ‘Njihovo je pravo da ih ne kazni.'" . .

Hadis 7374

Ispričao nam je Ismail; kaže: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Abdurrahmana b. Abdullaha b. Abdurrahmana b. Ebi sa'saa, on od svoga oca, a on od Ebu Seida el-Hudrija, koji je kazao: "Jedan je čovjek čuo drugog čovjeka kako stalno (na namazu) ponavlja suru El-Ihlas. Kad je svanulo, on je, smatrajući da je ona kratka sura za učenje, otišao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i to mu spomenuo. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, ona je ravna trećini Kur'ana.'" Dodao je Ismail b. Džafer, prenijevši od Malika, on od Abdurrahmana, on od svoga oca, on od Ebu Seida, koji je kazao: "Obavijestio me je moj brat Katade b. En-Nu'man, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem." . .

Hadis 7375

Ispričao nam je Ahmed b. Salih; kaže: Nama je ispričao Ibn Vehb; kaže: Nama je ispričao Amr, prenijevši od Ibn Ebi Hilala da je njemu ispričao Ebur-Ridžal Muhammed b. Abdurrahman, prenijevši od svoje majke, Amre bint Abdurrahman, koja je živjela u kući Aiše, Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je na čelu jedne jedinice poslao čovjeka koji im je kao imam klanjao namaz i obično ga završavao surom Kul-huvallahu ehad. Kada su se vratili, to su spomenuli Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ‘Upitajte ga zbog čega je to činio.' Oni su ga upitali, a on je rekao: ‘U njoj su sadržana svojstva Milostivog, te je radi toga volim učiti.' kada su to isprčali Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, on je rekao: ‘Obavijestite ga da i Allah voli njega.'" . . .

Hadis 7376

Ispričao nam je Muhammed b. Selam; kaže: Nama je ispričao Ebu Muavija, prenijevši od El-A'meša, on od Zejda b. Vehba i Ebu Zabjana, a on od Džerira b. Abdullaha, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah se neće smilovati onome ko nema milosti prema ljudima." . .

Hadis 7377

Ispričao nam je Ebul-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Asima el-Ahvela, on od Ebu Osmana en-Nehdija, a on od Usame b. Zejda, koji je kazao: "Bili smo kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada mu je došao izaslanik od jedne od njegovih kćeri koja ga je zvala da dođe jer joj je sin na samrti. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mu reče: ‘Vrati se i prenesi joj da Allahu pripada i ono što uzme i ono što dadne i da je On svakome rok smrti već odredio i reci joj da bude strpljiva i da očekuje nagradu.' Međutim, ona je ponovo poslala izaslanika i zaklela ga da dođe. Tada je on ustao, a sa njim pođoše i sa'd b. Ubade i Muaz b. Džebel. Kad su stigli, dato mu je dijete čija je duša hropila poput poderanog mijeha. Kad ga vidje, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zaplaka. ‘Šta je to Allahov Poslaniče?' – upita ga sa'd. On reče: ‘Ovo je samilost koju je Allah usadio u srca svojih robova. Allah će biti milostiv samo prema onim Svojim robovima koji su bili samilosni.'" . . .

Hadis 7378

Ispričao nam je Abdan, prenijevši od Ebu Hamze, on od El-A'meša, on od Seida b. Džubejra, on od Ebu Abdurrahmana es-Sulemija, a on od Ebu Musaa el-Eš'arija, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Niko nije strpljiviji na uvrede od Allaha. Oni mu pripisuju dijete, a On im, bez obzira na njihove uvrede, daje zdravlje i opskrbljuje ih." . . . .

Hadis 7379

Ispričao nam je Halid b. Mahled; kaže: Nama je ispričao Sulejman b. Bilal; kaže: Meni je ispričao Abdullah b. Dinar, prenijevši od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Pet je ključeva tajni i njih zna samo Allah. Samo Allah zna šta kriju materice, samo Allah zna šta će biti sutra, samo Allah zna kad će pasti kiša, samo Allah zna gdje će ko umrijeti i samo Allah zna kad će nastupiti Smak svijeta." . .

Hadis 7380

Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ismaila, on od Eš-Ša'bija, on od Mesruka, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Ko god ti bude rekao da je Muhammed vidio svoga Gospodara, neistinu ti je rekao, jer Allah kaže: Pogledi do Njega ne dopiru. (El-En'am, 103) I ko god ti bude rekao da je Muhammed znao tajne i on ti je neistinu rekao, jer Allah kaže: Niko osim Allaha ne zna šta će se dogoditi. (En-Neml, 65) . . .

Hadis 7381

Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Zuhejr; kaže: Nama je ispričao Mugire; kaže: Nama je ispričao Šekik b. Seleme koji je kazao da je Abdullah rekao: "Mi bismo klanjali za Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i govorili: ‘Neka je selam na Allaha.', pa nam je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Ne govorite: 'Neka je selam na Allaha,' jer je Allah Selam, nego recite: Et-tehijjatu lillahi ves-salavatu vet-tajjibatu es-selamu alejke ejjeuhen-nebijju ve rahmetullahi ve berekatuhu es-selamu alejna ve ala ibadillahis-salihin Ešhedu en la ilahe illellah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu. / Neka je sva počast, svi ibadeti i sva hvala Allahu, a najljepši blagoslov, milost i bereket na tebe, o Vjerovjesniče, neka je Allahov spas na nas i na sve dobre Allahove robove, svjedočim da nema drugog boga, osim Allaha i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Poslanik." . . . .

Hadis 7382

Ispričao nam je Ahmed b. Salih; kaže: Nama je ispričao Ibn Vehb; kaže: Obavijestio me je Junus, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Seida b. El-Musejjeba, on od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah će na Kijametskom danu zgrabiti Zemlju i smotati nebesa Svojom desnicom, a onda će reći: ‘Ja sam vladar! Gdje su zemaljski vladari?'" Prenijeli su Šuajb, Ez-Zubejdi, Ibn Musafir i Ishak b. Jahja od Ez-Zuhrija, a on od Ebu Selemea, slično prethodnom hadisu. . .

Hadis 7383

Ispričao nam je Ebu Ma'mer; kaže: Nama je ispričao Abdulvaris; kaže: Nama je ispričao Husejn el-Muallim; kaže: Meni je ispričao Abdullah b. Burejde, prenijevši od Jahjaa b. Ja'mera, a on od Ibn Abbasa: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi govorio: ‘Euzu bi izzetikel-lezi la ilahe illa entel-lezi la jemutu vel-džinnu vel-insu jemutune. / Utječem se Tvojoj moći. Nema (istinskog) Boga osim Tebe! Ti si Onaj koji ne umire, a džinni i ljudi umiru!'" . .

Hadis 7384

Ispričao nam je Ibn Ebil-Esved; kaže: Nama je ispričao Haremi; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Katadea, on od Enesa, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neprestano će se bacati u Vatru." (h). A rekao mi je Halifa: Ispričao nam je Jezid b. Zurej'; kaže: Nama je ispričao Seid, prenijevši od Katadea, on od Enesa i mu'temira, koji je kazao: Čuo sam moga oca, koji je prenio od Katadea, on od Enesa, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neprestano će se bacati u Vatru, a ona će govoriti: ‘Ima li još?' Sve dotle dok Gospodar svjetova na nju ne stavi svoje stopalo. Tada će se ona skupiti i reći: ‘Dosta je, Tako mi Tvoje moći i plemenitosti!' U Džennetu će još uvijek biti slobodnog prostora sve dok Allah za njega ne stvori bića i ne nastani ih u preostali dio Dženneta.'" . . .

Hadis 7385

Ispričao nam je Kabisa; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ibn Džurejdža, on od Sulejmana, on od Tavusa, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi noću molio: Allahumme lekel-hamdu ente rabbus-semavati vel-erdi velekel-hamdu ente kajjimus-semavati vel-erdi ve men fihinne, lekel-hamdu ente nurus-semavati vel-erdi. Kavlukel-Hakku ve va'dukel-hakku ve likauke hakkun vel-Džennetu hakkun ven-naru hakkun ves-Sa'atu hakkun. Allahumme leke eslemtu ve bike amentu ve alejke tevekkeltu ve ilejke enebtu ve bike hasamtu ve ilejke hakemtu fagfirli ma kaddemtu vema ehartu vema esrertu vema e'alentu. Ente ilahi la ilahe li gajruke. / Allahu, Tebi hvala, ti si Gospodar nebesa i Zemlje. Tebi hvala, ti si Onaj Koji održava nebesa i Zemlju. Tebi hvala, ti si svjetlost nebesa i Zemlje (i onoga što je na njima). Tvoje su riječi istina, Tvoje obećanje je istina, susret sa Tobom je istina, Džennet je istina, Džehennem je istina i Sudnji dan je istina. Allahu, Tebi se predajem, u Tebe vjerujem, na Tebe se oslanjam, Tebi se vraćam, u ime Tebe se prepirem i Tebe jedinog za suca priznajem. Oprosti mi grijehe koje sam ranije počinio i one koje sada činim, one koje sam tajno i one koje sam javno činio. Ti si moj Bog, drugog Boga osim Tebe nema." Ispričao nam je Sabit b. Muhammed; kaže: Nama je ovo ispričao Sufjan i rekao: "Ti si Istina i Tvoja je riječ istina." . .

Pogledaj i preostalih 178 hadisa iz ove teme →