بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 7268–7370
103 hadisa
Ispričao nam je Abdullah b. Ez-Zubejr el-Humejdi; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Mis'ara i drugih, oni od Kajsa b. Muslima, on od Tarika b. Šihaba, koji je kazao: "Jedan je Jevrej rekao Omeru: ‘Vladaru pravovjernih, da je nama objavljen ajet: Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera (El-Maide, 3), mi bismo taj dan uzeli za svoj praznik!' Omer reče: ‘Ja znam u kom je danu objavljen ovaj ajet. Objavljen je u petak na Dan Arefata.'" Sufjan je ovo čuo od Mis'ara, a Mis'ar od Kajsa, a Kajs od Tarika. . .
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Enes b. Malik da je čuo Omera, da je sutradan (nakon smrti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem) kada su muslimani dali prisegu Ebu Bekru, ispevši se na minber Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i izgovorivši Šehadet prije Ebu Bekra, rekao: "Allah je odabrao Svome Poslaniku ono što je kod Njega u odnosu na ono što je kod vas. Ovo je Knjiga kojom je Allah uputio vašeg Poslanika, držite se nje, bit ćete upućeni. Njome je Allah uputio Svoga Poslanika." . .
Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Vuhejb, prenijevši od Halida, on od Ikrimea, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, me jednom prilikom prigrlio uzase i rekao: ‘Allahu, pouči ga Knjizi.'" . .
Ispričao nam je Abdullah b. Es-Sabbah; kaže: Nama je ispričao mu'temir i kazao: Čuo sam od Avfa kako kaže da mu je ispričao Ebul-Minhal da je čuo Ebu Berzea kada je kazao: "Allah vas je obogatio (ili je kazao: uzvisio) islamom i Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem." Ebu Abdullah je kazao: "Ovdje je spomenuto da vas je obogatio, a ustvari znači: uzvisio vas je." Vidjeti u orginalu knjige El-I'tisam. . .
Ispričao nam je Ismail; kaže: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Abdullaha b. Dinara koji je kazao: "Pisao je Abdullah b. Omer Abdulmeliku b. Mervanu dajući mu na taj način prisegu riječima: ‘Potvrđujem ti prisegu na poslušnost i pokornost u skladu sa Allahovim propisima i sunnetom Njegovog Poslanika onoliko koliko mogu.'" . . .
Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Sa'd, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Seida b. El-Musejjeba, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Poslat sam sa jezgrovitim govorom, potpomognut sam strahom i, dok sam spavao, dati su mi ključevi ovozemaljskih riznica, stavljeni su mi u ruku." Ebu Hurejre je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je otišao, a vi te riznice već praznite (ili je kazao: koristite, ili je upotrebio riječ sličnu tome)." . .
Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Seida, on od svoga oca, on od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Svakome je vjerovjesniku dato toliko mu'džiza koliko je bilo neophodno da ljudi povjeruju, a meni je data Objava koju mi je Allah objavio (kao mu'džizu) pa se nadam da ću ja imati najviše sljedbenika na Sudnjem danu." . . . .
Ispričao nam je Amr b. Abbas; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Vasila, a on od Ebu Vaila, koji je kazao: "Sjeo sam pored Šejbea u ovoj džamiji pa mi je rekao: ‘Pored mene je, baš na tom mjestu na kome ti sjediš, sjedio Omer, pa je tada rekao: ‘Razmišljam da u Kabi ne ostavim ništa od zlata i srebra nego da to sve podijelim muslimanima.' Rekoh: ‘Nećeš valjda to uraditi?' ‘A zašto?' – upita me Omer. Rekoh: ‘Zato što tako nešto nisu činili tvoja dva prethodnika.' On reče: ‘To su dvojica ljudi koje u potpunosti treba slijediti.''" . .
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Upitao sam (nešto) El-A'meša pa je prenio od Zejda b. Vehba, koji je kazao: Čuo sam Huzejfea kada veli: "Ispričao nam je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da je povjerenje (emanet) spušteno s neba u dubinu ljudskih srca, zatim je objavljen Kur'an te su ljudi čitali Kur'an i saznavali iz sunneta." . .
Ispričao nam je Adem b. Ebi Ijas; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Obavijestio nas je Amr b. Murre, koji je kazao: Čuo sam Murrea el-Hemdanija kada je kazao da je Abdullah rekao: "Najljepši govor je Allahova Knjiga a najljepša uputa je uputa Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Najgore su stvari novotarije u vjeri. A ono čime vam se prijeti doista će doći i vi nećete stići umaći. (El-En'an, 134)" . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Ez-Zuhri, prenijevši od Ubejdullaha, on od Ebu Hurejrea i Zejda b. Halida, koji je kazao: "Jednom prilikom smo bili kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa nam je rekao: ‘Ja ću vam svakako suditi po Allahovoj Knjizi.'" . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Ez-Zuhri, prenijevši od Ubejdullaha, on od Ebu Hurejrea i Zejda b. Halida, koji je kazao: "Jednom prilikom smo bili kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa nam je rekao: ‘Ja ću vam svakako suditi po Allahovoj Knjizi.'" . .
Ispričao nam je Muhammed b. Sinan; kaže: Nama je ispričao Fulejh; kaže: Nama je ispričao Hilal b. Ali, prenijevši od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Svi će moji sljedbenici ući u Džennet, osim onoga koji to odbije." "A ko će to odbiti, Allahov Poslaniče?" – upitaše prisutni. On reče: "Onaj ko mi bude pokoran, ući će u Džennet, a onaj ko mi bude neposlušan, on odbija da uđe." . .
Ispričao nam je Muhammed b. Abade; kaže: Obavijestio nas je Jezid; kaže: Ispričao nam je Selim b. Hajjan koga je pohvalio. Kaže: Nama je ispričao Seid b. Minae; kaže: Nama je ispričao (ili je kazao: čuo sam) Džabira b. Abdullaha kada kaže: "Dok je jednom prilikom Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, spavao došli su kod njega meleki. Jedan od njih reče: ‘On spava.' Drugi reče: ‘Oči mu spavaju, a srce mu je budno.' Neki meleki rekoše: ‘Postoji usporedba u vezi s ovim vašim prijateljem.' ‘Navedite tu usporedbu.' – reče jedan između njih. Jedan ponovo reče: ‘On spava.' Drugi reče: ‘Njegove oči spavaju, a srce mu je budno.' Jedan od njih reče: ‘On ti je poput čovjeka koji napravi kuću i u njoj pripremi gozbu, a zatim pošalje nekoga da pozove ljude. Onaj koji mu se odazove ući će u kuću i jesti, a onaj ko se ne odazove neće ući u kuću i neće jesti.' Meleki rekoše: ‘Objasnite mu to da bolje shvati.' Jedan između njih reče: ‘On spava.' Drugi reče: ‘On spava, a srce mu je budno.' Potom neki meleki rekoše: ‘U ovom primjeru kuća je Džennet, onaj koji poziva je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. Ko se pokori Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, taj je pokoran i Allahu, a ko se ne pokori Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, taj nije pokoran ni Allahu, a Muhammed je došao da razdvoji dobre od loših ljudi.'" Isti hadis je prenio Kutejbe od Lejsa, on od Halida, on od Seida b. Ebi Hilala, a on od Džabira, koji je kazao: "Jednom prilikom je među nas izišao Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem..." . .
Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od El-A'meša, on od Ibrahima, on od Hemmama, a on od Huzejfea, koji je kazao: "O vi koji učite Kur'an, držite se Pravog puta pa ćete uspjeti. Ako skrenete desno ili lijevo, vi ćete skrenuti u zabludu." . .