بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 7246–7267
22 hadisa
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Abdulvehhab; kaže: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od Ebu Kilabe; kaže: Ispričao nam je Malik b. El-Huvejris, koji je kazao: "Nas nekoliko mladića približnih godina otišli smo kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i kod njega proveli dvadeset noći. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio pažljiv prema nama. Kad je osjetio da smo poželjeli svoje porodice, upitao nas je koga smo ostavili iza sebe. Mi smo mu rekli, a on je na to rekao: ‘Vratite se vašim porodicama, budite sa njima, podučavajte ih i preporučujte im dobro.' Spomenuo je još neke stvari od kojih sam neke upamtio, a neke nisam. Rekao je: ‘Klanjajte onako kako ste vidjeli mene da klanjam. Kad nastupi vrijeme namaza, neka neko od vas prouči ezan, a neka vam, kao imam, klanja onaj koji je najstariji među vama.'" . .
Ispričao nam je Musedded, prenijevši od Jahjaa, on od Et-Tejmijja, on od Ebu Osmana, a on od Ibn Mes'uda, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neka nikoga od vas Bilalov ezan ne ometa u sehuru. On uči ezan da bi se vratio onaj između vas koji je izišao radi noćnog namaza i da bi se probudio onaj koji spava. Nije prava zora kada se pojavi ovako (Jahja je sastavio svoje dlanove). Prava zora je onda kada se pojavi ovako (Jahja je ispružio svoja dva kažiprsta)." . .
Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Abdulaziz b. Muslim; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Dinar, koji je kazao: Čuo sam Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, koji je prenio od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Bilal uči ezan dok je još noć, zato jedite i pijte sve dok ezan ne zauči Ibn Ummu Mektum." . .
Ispričao nam je Hafs b. Omer; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od El-Hakema, on od Ibrahima, on od Alkamea, a on od Abdullaha, koji je kazao: "Jednom prilikom nam je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao pet rekata podnevskog farza. Neko je rekao: ‘Je li to povećan broj rekata (podnevskog) farza?' ‘Zašto to govorite?' – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Zato što si klanjao pet rekata.' – rekoše prisutni. On je, nakon što je predao selam, učinio dvije sedžde." . .
Ispričao nam je Ismail; kaže: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ejjuba, on od Muhammeda, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao: "Jednom prilikom je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, predao selam nakon dva rekata. Zul-Jedejn ga je upitao: ‘Je li to skraćen namaz, Allahov Poslaniče, ili si zaboravio?' On upita: ‘Je li istina ono što kaže Zul-Jedejn?' ‘Jeste.' – odgovoriše ljudi, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustade i klanja još dva rekata, potom predade selam i učini sedždu, poput one u namazu ili dužu, a zatim se podiže, a onda izgovori tekbir i učini još jednu sedždu poput one prve, a onda se podiže." . .
Ispričao nam je Ismail; kaže: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Abdullaha b. Dinara, a on od Abdullaha b. Omera, koji je kazao: "Dok su ljudi u Kubau bili na sabahskom farzu naišao je jedan prolaznik i rekao: ‘Ove noći je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, objavljen dio Kur'ana u kome mu je naređeno da se okrene prema Kabi, pa se okrenite prema njoj. ‘Oni dotada klanjaše prema Šamu te se okrenuše prema Kabi." . .
Ispričao nam je Jahja; kaže: Nama je ispričao Veki', prenijevši od Israila, on od Ebu Ishaka, a on od El-Bera, koji je kazao: "Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stigao u Medinu, oko šesnaest ili sedamnaest mjeseci se u namazu okretao prema Bejtul-Makdisu, a žudio je da bude okrenut prema Kabi, pa je Uzvišeni Allah objavio: Vidimo mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju želiš... (El-Bekare, 144) pa je okrenut prema Kabi. S njim je jedan čovjek klanjao ikindiju a zatim izišao i naišao pored ensarija koji su klanjali ikindiju. Rekao im je da je on klanjao ikindiju s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, i da je okrenut prema Kabi, te su se i oni okrenuli, a bijahu na ruku'u u ikindijskom namazu." . .
Ispričao mi je Jahja b. Kazea; kaže: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ishaka b. Abdullaha b. Ebi Talhe, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao: "Posluživao sam Ebu Talhu el-Ensarija, Ebu Ubejdu b. El-Džeraha i Ubeja b. Ka'ba opojnim pićem od nedozrelih hurmi. Tada je došao neki čovjek i rekao: ‘Alkohol je zabranjen!' Čuvši to Ebu Talha, reče: ‘Ustani Enese i porazbijaj vrčeve s alkoholom!' Prišao sam našem kamenom koritu i udario po njima njegovim donjim dijelom, tako da su popucali." . .
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Ebu Ishaka, on od Silea, a on od Huzejfe da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, stanovnicima Nedžrana, rekao: "Zasigurno ću vam poslati krajnje povjerljivog čovjeka. Ashabi su željno iščekivali da vide ko je taj, a on im je poslao Ebu Ubejdu." . .
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Halida, on od Ebu Kilabea, a on od Enesa, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Svaki narod ima svoga povjerenika, a povjerenik ovog ummeta je Ebu Ubejde." . .
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Jahjaa b. Seida, on od Ubejda b. Hunejna, on od Ibn Abbasa, a on od Omera, radijallahu anhum, koji je kazao: "Kada bi ensarija (moj susjed) bio odsutan, a ja prisustvovao kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ja bih mu prenio ono što sam (toga dana) čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. A kada bih ja bio odsutan, a on prisustvovao kod njega, on bi meni prenio ono što je (toga dana) čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem." . .
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Zubejda, on od sa'da b. Ubejdea, on od Ebu Abdurrahmana, a on od Alije, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom je poslao vojsku za čijeg je zapovjednika postavio jednog čovjeka. On je dao da se potpali vatra i rekao: ‘Ulazite u nju!' Neki htjedoše da ga poslušaju, a neki su rekli: ‘Mi smo pobjegli od vatre!' To su kasnije ispričali Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. On je za one koji su htjeli da uđu u vatru rekao: ‘Da su ušli u nju, u njoj bi ostali sve do Sudnjeg dana', a ostalima je rekao: ‘Nema pokornosti u grijehu, pokornost je samo u dobru.'" . .
Ispričao nam je Zuhejr b. Harb; kaže: Nama je ispričao Jakub b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao moj otac, prenijevši od Saliha, on od Ibn Šihaba da je njega obavijestio Ubejdullah b. Abdullah, da su njega obavijestili Ebu Hurejre i Zejd b. Halid kazavši: "Dva čovjeka su vodila spor pred Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem." . .
Ispričao nam je Zuhejr b. Harb; kaže: Nama je ispričao Jakub b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao moj otac, prenijevši od Saliha, on od Ibn Šihaba da je njega obavijestio Ubejdullah b. Abdullah, da su njega obavijestili Ebu Hurejre i Zejd b. Halid kazavši: "Dva čovjeka su vodila spor pred Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem." . .
Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Ubejdullah b. Abdullah b. Utbe b. Mes'ud da je Ebu Hurejre kazao: "Dok smo jednom prilikom bili kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ustade jedan beduin i reče: ‘Allahov Poslaniče, presudi mi po Allahovoj Knjizi.' Tad ustade njegov protivnik i reče: ‘Istinu je kazao, Allahov Poslaniče, presudi mu po Allahovoj Knjizi, a meni dozvoli da govorim.' ‘Govori.' – reče mu Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. On reče: ‘Moj sin je bio najamnik kod ovoga pa je učinio blud s njegovom ženom. Rekli su mi: ‘Tvog sina sleduje kamenovanje.' Ja sam za iskup svoga sina dao stotinu ovaca i sluškinju. Nakon toga sam upitao o tome neke učene ljude koji su mi rekli da ženu sleduje kamenovanje, a mog sina stotinu udaraca bičem i progon na godinu dana.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, presudit ću vam po Allahovoj Knjizi. Što se tiče robinje i ovaca, to neka ti vrati nazad. Tvoga sina sljeduje stotinu udaraca bičem i progon (iz zemlje) na godinu dana. Unejse, reče čovjeku iz plemena Eslem, otiđi ujutro do te žene, pa ukoliko prizna, ti je kamenuj. On je otišao do nje i pošto je priznala, on ju je kamenovao." . . .