بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 7226–7245
20 hadisa
Ispričao mi je Seid b. Ufejr; kaže: Meni je ispričao El-Lejs; kaže: Meni je ispričao Abdurrahman b. Halid, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ebu Selemea i Seida b. El-Musejjeba da je Ebu Hurejre kazao: Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: "Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, da nije ljudi koji ne žele da izostanu iza mene i da im (svima) mogu obezbijediti jahalicu, ja ne bih nikad izostao ni iz jednog pohoda. Volio bih da se mogu boriti na Allahovom putu i biti ubijen, potom ponovo oživjeti i biti ubijen, potom ponovo oživjeti i biti ubijen." . .
Ispričao mi je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, volio bih da se mogu boriti na Allahovom putu i biti ubijen, potom ponovo oživjeti i biti ubijen, a potom ponovo oživjeti i biti ubijen." Ovo je Ebu Hurejre tri puta ponovio. . . .
Ispričao nam je Ishak b. Nasr; kaže: Nama je ispričao Abdurrezzak, prenijevši od Ma'mera, on od Hemmama da je čuo Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada bih imao koliko Uhud zlata, volio bih naći one koji će ga primiti i sve ga podijeliti tako da nakon tri dana, kod mene ne bude ništa od toga, osim onoliko koliko mi je potrebno da izmirim dugovanja." . . .
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Ispričao mi je Urve, prenijevši od Aiše, koja je kazala da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Da sam prije znao ovo što sada znam, ja ne bih sa sobom vodio kurban i oslobodio bih se ihrama kad i ostali ljudi." . .
Ispričao nam je El-Hasan b. Omer; kaže: Nama je ispričao Jezid, prenijevši od Habiba, on od Ataa, a on od Džabira b. Abdullaha, koji je kazao: "Skupa smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, zanijetili i izgovorili telbijju za hadž. Stigli smo u Mekku četvrtog zul-hidžeta. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam naredi da obavimo tavaf oko Kabe i sa'j između Safe i Merve i da to učinimo umrom i da nakon toga skinemo ihrame. To se odnosilo na sve osim one koji su sa sobom poveli kurban. Niko od nas nije poveo kurbana, osim Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, Talhe i Alije, koji je na hadž došao iz Jemena. Alija je rekao: ‘Ja sam nijjet učinio za ono za šta ga je učinio i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.' Neki ashabi rekoše: ‘Zar ćemo ići na Minu, a iz polnih organa kod nekih od nas još kaplje sluz?!' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Da sam ranije znao ovo što znam sada, ni ja ne bih sa sobom poveo kurban. Da sa sobom nisam poveo kurban, i ja bih se sada oslobodio ihrama.' Suraka je sreo Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kad je bio na Akabi dok je bacao kamenčiće na Džemretul-Akabe, pa mu je rekao: ‘Je li ovo obavljanje hadža i umre (u mjesecima hadža) posebnost koja važi samo za ovu godinu ili će važiti i u buduće?' ‘Važit će zauvijek.' – odgovori Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Kada je Aiša stigla u Mekku, dobila je mjesečnicu, pa joj je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovijedio da obavlja sve hadžske obrede osim obilaska oko Kabe i namaza, koje će moći obaviti kada joj prestane mjesečnica. Kada su sišli u dolinu Batha, Aiša upita: ‘Allahov Poslaniče, zar ćete se svi vratiti s hadžom i umrom, a ja samo sa hadžom?!' Tad Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredi Abdurrahmanu b. Ebi Bekru da sa njom iziđe do Et-Ten'ima pa je ona poslije hadža obavila i umru u mjesecu zul-hidžetu." . . .
Ispričao nam je Halid b. Mahled; kaže: Nama je ispričao Sulejman b. Bilal; kaže: Meni je ispričao Jahja b. Seid, koji je kazao: Čuo sam Abdullaha b. Amira b. Rebi'e, koji je kazao da je Aiša rekla: "Jedne noći Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije mogao da spava pa je rekao: ‘Da mi je kakvog dobrog čovjeka od mojih ashaba da me čuva ove noći.' Tad začusmo zveket oružja. ‘Ko je to?' – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem?' ‘Ja sam sa'd, Allahov Poslaniče. Došao sam da te čuvam.' – odgovorio je on. Tada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, (tako tvrdo) zaspao da smo čuli njegovo hrkanje." Ebu Abdullah veli da je Aiša kazala da je Bilal rekao: "Da mi je znati da li ću ikada zanoćiti u dolini a da oko mene budu mirisne žukve i dželila." "Ja sam o tome" – veli Aiša – "obavijestila Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem." . . .
Ispričao nam je Osman b. Ebi Šejbe; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od El-A'meša, on od Ebu Saliha, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Samo se dvojici smije zavidjeti. Čovjeku kome je Allah podario da zna Kur'an, pa ga on uči i noću i danju. Za takvog se može reći: ‘Da je meni dato ono što je dato njemu i ja bih isto činio kao i on.' I čovjeku kome je Allah dao imetak i on ga dijeli u ime Allaha. I za takvog se može reći: 'Da je i meni dato ono što je dato njemu, ja bih činio isto.'" Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Džerir isto ovo. . . . .
Ispričao nam je Hasan b. Er-Rebia; kaže: Nama je ispričao Ebul-Ahves, prenijevši od Asima, on od En-Nadra b. Enesa, koji je kazao da je Enes, radijallahu anhu, rekao: "Da nisam čuo Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: ‘Ne priželjkujte smrt.', ja bih je poželio." . .
Ispričao nam je Muhammed; kaže: Nama je ispričao Abde, prenijevši od Ibn Ebi Halida, on od Kajsa, koji je kazao: "Otišli smo kod Habbaba b. El-Eretta, koji je sedam puta kauteriziran, da ga obiđemo pa je rekao: ‘Da nam Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije zabranio da za sebe molimo smrt, ja bih je zamolio.'" . .
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Hišam b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Ebu Ubejda kome je ime sa'd b. Ubejd, štićenik Abdurrahmana b. Ezhera, a on od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neka niko od vas ne priželjkuje smrt. Ako je dobročinitelj, on će još više uraditi dobročinstva, a ako je loš, možda da se pokaje." . . .
Ispričao nam je Abdan; kaže: Obavijestio me je moj otac, prenijevši od Šu'bea, koji je kazao: Ispričao nam je Ebu Ishak, prenijevši od El-Beraa b. Aziba, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je na Dan Hendeka s nama prenosio zemlju. Vidio sam kako je prašina prekrila bjelinu njegovog stomaka, a on izgovara: ‘Da nije Tebe (Gospodaru), mi ne bismo bili upućeni, niti bismo milostinju dijelili, niti bismo klanjali, pa spusti smiraj. (Ovi) ljudi (ili je rekao: skupina) nam čine nasilje. Kada žele nered, mi ga odbijamo, mi ga odbijamo.' Podigao je svoj glas izgovarajući ove riječi." . . . .
Ispričao mi je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Muavija b. Amr; kaže: Nama je ispričao Ebu Ishak, prenijevši od Musaa b. Ukbea, a on od Salima Ebun-Nadra, štićenika Omera b. Ubejdullaha, koji mu bijaše pisar, koji je kazao: "Abdullah b. Ebi Evfa je napisao Omeru pismo, a ja sam mu ga pročitao. U njemu je stajalo: ‘Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Ne priželjkujte susret s neprijateljem i molite Allaha za zdravlje!'" . . .
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Ebuz-Zinad, prenijevši od El-Kasima b. Muhammeda, koji je kazao: "Ibn Abbas je spomenuo supružnike koji u svrhu dokazivanja vlastite nevinosti izazovu na sebe prokletstvo, a Abdullah b. Šeddad upita: ‘Je li to ona žena za koju je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Kada bih ijednu ženu htio kamenovati bez potpunog dokaza (ja bih kamenovao nju?)' ‘Ne, nije.' – reče on. – ‘Ta koju si spomenuo nije skrivala svoj nemoral.'" . .
Ispričao nam je ali; kaže: Nama je ispričao Sufjan da je Amr rekao: Ispričao nam je Ata, koji je kazao: "Jednom prilikom je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zakasnio sa jacijskim namazom, pa je Omer izišao i rekao: ‘Namaz, Allahov Poslaniče. Žene i djeca pospaše!' Tada on iziđe (iz kuće) mokre kose i reče: ‘Da neću opteretiti moje sljedbenike (ili je rekao: ljude. Sufjan je također kazao da je rekao: moje sljedbenike), ja bih im naredio da u ovo doba klanjaju jaciju." Ibn Džurejdž je prenio od Ataa, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: "Jednom prilikom je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zakasnio sa klanjanjem jacijskog namaza. Omer je došao i rekao: ‘Allahov Poslaniče, pospaše žene i djeca.' Tada on iziđe brišući kosu i reče: ‘Ovo je pravo vrijeme za jacijski namaz da neću opteretiti moje sljedbenike...'" Amr je kazao: "Ispričao nam je Ata, a u njegovom senedu nema Ibn Abbasa. Amr je rekao: Sa njegove glave je kapala voda." Ibn Džurejdže je kazao: "Brisao je svoju kosu." Amr je kazao: "Da neću opteretiti moje sljedbenike..." Ibn Džurejdž je kazao: "Ovo je pravo vrijeme, da neću opteretiti moje sljedbenike..." Ibrahim b. El-Munzir je kazao: "Ispričao nam je Ma'n; kaže: ‘Meni je ispričao Muhammed b. Muslim, prenijevši od Amra, on od Ataa, on od Ibn Abbasa, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.'" . .
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Džafera b. Rebie, on od Abdurrahmana, koji je kazao: Čuo sam Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, rekao: "Da neću opteretiti moje sljedbenike, naredio bih im upotrebu misvaka." . .