Hadis 7137–7225
89 hadisa
Hadis 7137Ko je pokoran meni pokoran je i Allahu, a ko je nepokoran meni nepokoran je i Allahu. Ko je pokoran mom…Hadis 7138Svi ste vi pastiri i svako će biti odgovoran za svoje stado: vladar je pastir naroda i bit će odgovoran za…Hadis 7139Do mene je doprla vijest da neki ljudi pričaju stvari koje nemaju utemeljenja ni u Allahovoj Knjizi niti u…Hadis 7140Hilafet će pripadati Kurejšijama pa makar ih ostala samo dvojica." . . . .Hadis 7141Samo je dvojici dozvoljeno zavidjeti: čovjeku kome je Allah dao imetak pa ga on troši na Njegovom putu i…Hadis 7142Slušajte i pokoravajte se pa makar vam zapovjednik bio abesinski rob čija glava sliči suhom grožđu." . .Hadis 7143Ko od vas vidi kod svoga vladara nešto što mu se ne dopada, neka se strpi, jer neće biti nikog ko će…Hadis 7144Musliman je dužan da sluša i da se pokorava i u onome što mu se sviđa i u onome što mu se ne sviđa, sve dok…Hadis 7145Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao jednu izvidnicu odredivši im za zapovjednika jednog…Hadis 7146Abdurrahmane, ne traži vlast, jer ako je tako dobiješ, bit ćeš joj prepušten. A ako je dobiješ bez traženja,…Hadis 7147Abdurrahmane, sine Semurin, ne traži vlast, jer ako je tako dobiješ, bit ćeš joj prepušten. A ako je dobiješ…Hadis 7148Vi ćete težiti za vlašću, a ona će biti kajanje na Sudnjem danu. Divna li je ona koja (upotpunjuje) dojenje…Hadis 7149Jednom prilikom sam ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, a sa njim su bila dvojica ljudi iz…Hadis 7150Ispričat ću ti hadis koji sam čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Vjerovjesnik,…Hadis 7151Otišli smo kod Ma'kila b. Jesara da ga obiđemo. Kod nas je ušao Ubejdullah kome Ma'kil reče: ‘Ispričat ću ti… Pogledaj i preostalih 74 hadisa iz ove teme, sa audiom →