بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 7137–7225
89 hadisa
Ispričao nam je Abdan; kaže: Nama je ispričao Abdullah, prenijevši od Junusa, on od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Ebu Seleme b. Abdurrahman da je čuo od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko je pokoran meni pokoran je i Allahu, a ko je nepokoran meni nepokoran je i Allahu. Ko je pokoran mom namjesniku pokoran je i meni, a ko nije pokoran mom namjesniku nije pokoran ni meni." . .
Ispričao nam je Ismail; kaže: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Abdullaha b. Dinara, on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Svi ste vi pastiri i svako će biti odgovoran za svoje stado: vladar je pastir naroda i bit će odgovoran za svoje stado; namjesnik koji je nad ljudima je pastir i on je odgovoran za svoje stado, čovjek je pastir u svojoj porodici i bit će odgovoran za njih; žena je pastirica kuće i djece svoga muža i odgovorna je za njih; rob je pastir imovine svoga gospodara i bit će odgovoran za nju. Dakle, svi ste vi pastiri i svako će od vas biti odgovoran za svoje stado." . . .
Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Muhammed b. Džubejr b. Mut'im je pričao da je do Muavije, dok je on bio u sastavu Kurejšijskog izaslanstva kod njega, doprla vijest da je Abdullah b. Amr pričao da će jedan vladar biti iz plemena Kahtan. To je rasrdilo Muaviju, koji ustade, zahvali Allahu kako mu priliči, a onda reče: "Do mene je doprla vijest da neki ljudi pričaju stvari koje nemaju utemeljenja ni u Allahovoj Knjizi niti u predajama od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Oni su neznalice, pa budite oprezni u pogledu tih lažnih nadanja koje one koji ih gaje odvode u zabludu. Ja sam čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Ova će stvar (hilafet) pripadati Kurejšijama sve dotle dok se oni budu pridržavali vjere. Ko god se usprotivi njima, Allah će ga na lice strmoglaviti u Džehennem.'" Isti je hadis prenio Nuajm od Ibnul-Mubareka, on od Ma'mera, on od Ez-Zuhrija, a on od Muhammeda b. Džubejra. . .
Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Asim b. Muhammed, koji je kazao: Čuo sam svoga oca kada veli da je Ibn Omer kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Hilafet će pripadati Kurejšijama pa makar ih ostala samo dvojica." . . . .
Ispričao nam je Šihab b. Abbad; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Humejd, prenijevši od Ismaila, on od Kajsa, a on od Abdullaha, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Samo je dvojici dozvoljeno zavidjeti: čovjeku kome je Allah dao imetak pa ga on troši na Njegovom putu i čovjeku kome je Allah dao znanje pa on po njemu sudi i druge poučava." . . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid, prenijevši od Šu'bea, on od Ebut-Tejjaha, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Slušajte i pokoravajte se pa makar vam zapovjednik bio abesinski rob čija glava sliči suhom grožđu." . .
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Hammad, prenijevši od El-Dža'da, on od Ebu Redža'a, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko od vas vidi kod svoga vladara nešto što mu se ne dopada, neka se strpi, jer neće biti nikog ko će doprinijeti razdoru zajednice koliko pedalj i umrijeti, a da neće umrijeti džahilijetskom smrću." . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Ispričao mi je Nafi', prenijevši od Abdullaha, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Musliman je dužan da sluša i da se pokorava i u onome što mu se sviđa i u onome što mu se ne sviđa, sve dok mu ne bude naređeno ono što je grijeh. A kada mu se naredi činjenje grijeha, u tome nema pokornosti." . .
Ispričao nam je Omer b. Hafs b. Gijas; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš; kaže: Nama je ispričao sa'd b. Ubejde, prenijevši od Ebu Abdurrahmana, a on od Alije, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao jednu izvidnicu odredivši im za zapovjednika jednog ensariju i naredio im da mu budu pokorni. On se jedanput na njih naljutio i rekao: ‘Zar vam Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije naredio da mi budete pokorni?' ‘Jeste.' – odgovoriše oni. On im tada reče: ‘Odlučio sam da sakupite drva potom raspalite vatru, a onda da uđete u nju. Oni su sakupili drva, raspalili vatru, ali kada htjedoše da uđu u nju, pogledaše jedni u druge i jedan od njih reče: ‘Mi slijedimo Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da bismo se sačuvali vatre, pa zar da sada u nju ulazimo?' I dok su oni bili u tom stanju vatra je oslabila a zapovjednikova srdžba je splahnula i to je spomenuto Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na šta on reče: 'Da su tada ušli u vatru, nikada više iz nje ne bi izišli! Pokornost je samo u onome što je dozvoljeno.'" . . .
Ispričao nam je Hadžadž b. Minhal; kaže: Nama je ispričao Džerir b. Hazim, prenijevši od El-Hasana, a on od Abdurrahmana b. Semurea, koji je kazao: Rekao mi je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem: "Abdurrahmane, ne traži vlast, jer ako je tako dobiješ, bit ćeš joj prepušten. A ako je dobiješ bez traženja, bit ćeš pomognut u njoj. Ako se na nešto zakuneš, a onda vidiš da je bolje da uradiš drukčije, ti uradi onako kako je bolje, a iskupi se za svoju zakletvu." . . .
Ispričao nam je Ebu Ma'mer; kaže: Nama je ispričao Abdulvaris; kaže: Nama je ispričao Junus, prenijevši od El-Hasana, koji je kazao: Ispričao mi je Abdurrahman b. Semure i kazao: Rekao mi je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Abdurrahmane, sine Semurin, ne traži vlast, jer ako je tako dobiješ, bit ćeš joj prepušten. A ako je dobiješ bez traženja, bit ćeš pomognut u njoj. Ako se na nešto zakuneš, a onda vidiš da je bolje da uradiš drukčije, ti uradi onako kako je bolje a iskupi se za svoju zakletvu." . . .
Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b, prenijevši od Seida el-Makburija, on od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vi ćete težiti za vlašću, a ona će biti kajanje na Sudnjem danu. Divna li je ona koja (upotpunjuje) dojenje djeteta, a loša li je ona koja ga odbija od dojenja." Muhammed b. Beššar je kazao: Ispričao nam je Abdullah b. Humran; kaže: Nama je ispričao Abdulhamid b. Džafer, prenijevši od Seida el-Makburija, on od Omera b. El-Hakema, a on od Ebu Hurejrea, njegove riječi. . .
Ispričao nam je Muhammed b. El-Ala; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame, prenijevši od Burejda, on od Ebu Burdea, a on od Ebu Musaa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom sam ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, a sa njim su bila dvojica ljudi iz mog plemena. Jedan od njih dvojice je rekao: ‘Imenuj nas za namjesnike, Allahov Poslaniče!' Isto je to rekao i ovaj drugi. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, će na to: ‘Mi ne postavljamo na vlast onoga koji traži vlast niti onoga koji je pohlepan za njom.'" . . .
Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Ebul-Ešheb, prenijevši od El-Hasana da je Ubejdullah b. Zijad otišao da, u bolesti od koje je umro, obiđe Ma'kila b. Jesara. Ma'kil mu je rekao: "Ispričat ću ti hadis koji sam čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Kojem god čovjeku Allah povjeri nešto na čuvanje, pa to ne bude čuvao, on neće ni osjetiti džennetskog mirisa.'" . .
Ispričao nam je Ishak b. Mensur; kaže: Obavijestio nas je Husejn el-Džu'fi da ga je Zaide spomenuo od Hišama, a on od El-Hasana, koji je kazao: "Otišli smo kod Ma'kila b. Jesara da ga obiđemo. Kod nas je ušao Ubejdullah kome Ma'kil reče: ‘Ispričat ću ti hadis koji sam čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ‘Kome god bude data uprava nad muslimanima, pa ih bude varao, i umre kao takav, Allah će mu zabraniti Džennet.'" . . .