بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 7048–7136
89 hadisa
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Bišr b. Es-Serijj; kaže: Nama je ispričao Nafi' b. Omer, prenijevši od Ibn Ebi Mulejkea, koji je kazao: Esma je prenijela da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ja ću biti pored moga Vrela i čekati ko će mi doći. Tada će neki od mojih sljedbenika biti odvedeni, a ja ću reći: ‘Oni su moji sljedbenici.', pa će mi se reći: ‘Oni su se nakon tvoje smrti okrenuli od tebe!'" Ibn Ebi Mulejke je kazao: "Allahu, utječemo ti se od povratka u nevjerstvo i utječemo ti se od iskušenja!" . .
Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Ebu Avane, prenijevši od Mugirea, on od Ebu Vaila, koji je kazao da je Abdullah kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ja ću prije vas doći na Vrelo. Bit će mi dovedeni neki od vas i ja ću im se približiti da bi ih dočekao, ali će oni biti odvedeni od mene. Reći ću: ‘Gospodaru, oni su moji ashabi.' On će reći: ‘Ne znaš šta su oni novo uveli poslije tebe.'" . .
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao Jakub b. Abdurrahman, prenijevši od Ebu Hazima, koji je kazao: Čuo sam Sehla b. Sa'da kada kaže: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: "Ja ću prije vas doći na Vrelo. Ko do njega dođe napit će se iz njega i nikada više neće ožednjeti. Tada će doći neki ljudi koje poznajem i koji poznaju mene, pa će između mene i njih biti stavljena zapreka." Ebu Hazim je kazao: "Slušao me je En-Nu'man b. Ebi Ajjaš dok sam im pričao ovaj hadis pa me upitao: ‘Jesi li ga tako čuo od Sehla?' ‘Jesam.' – odgovorio sam, a on će na to: ‘Ja svjedočim da je Ebu Seid el-Hudri, koga sam ja slušao, dodao: ‘A ja ću reći: ‘Oni su moji.', pa će biti rečeno: ‘Ti ne znaš šta su oni nakon tebe izmijenili!', a ja ću reći: ‘Teško onima, teško onima koji su nešto mijenjali poslije mene.''" . . . .
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao Jakub b. Abdurrahman, prenijevši od Ebu Hazima, koji je kazao: Čuo sam Sehla b. Sa'da kada kaže: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: "Ja ću prije vas doći na Vrelo. Ko do njega dođe napit će se iz njega i nikada više neće ožednjeti. Tada će doći neki ljudi koje poznajem i koji poznaju mene, pa će između mene i njih biti stavljena zapreka." Ebu Hazim je kazao: "Slušao me je En-Nu'man b. Ebi Ajjaš dok sam im pričao ovaj hadis pa me upitao: ‘Jesi li ga tako čuo od Sehla?' ‘Jesam.' – odgovorio sam, a on će na to: ‘Ja svjedočim da je Ebu Seid el-Hudri, koga sam ja slušao, dodao: ‘A ja ću reći: ‘Oni su moji.', pa će biti rečeno: ‘Ti ne znaš šta su oni nakon tebe izmijenili!', a ja ću reći: ‘Teško onima, teško onima koji su nešto mijenjali poslije mene.''" . . . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid el-Kattan; kaže: Nama je ispričao El-A'meš; kaže: Nama je ispričao Zejd b. Vehb, koji je kazao: Čuo sam Abdullaha kada je kazao: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je rekao: "Vi ćete poslije mene vidjeti sebičnost i mnoge stvari koje vam se neće dopadati." "Pa šta nam naređuješ, Allahov Poslaniče?" – upitaše prisutni. On reče: "Vi (vladarima) dajte njihova prava, a vaša prava tražite od Allaha." . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Abdulvaris, prenijevši od El-Dža'da, on od Ebu Redža'a, on od Ibn Abbasa, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko kod svoga vladara vidi nešto što mu se ne dopada neka se strpi, jer onaj koji iskaže neposlušnost prema vladaru koliko jedan pedalj umrijet će džahilijetskom smrću." . .
Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od El-Dža'da Ebu Osmana, koji je kazao: Ispričao mi je Ebu Redža el-Utaridi, koji je kazao: Čuo sam Ibn Abbasa, kada je prenio da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko kod svoga vladara vidi nešto što mu se ne dopada neka se strpi, jer onaj koji napusti zajednicu (džemat) koliko jedan pedalj a zatim umre, umrijet će džahilijetskom smrću." . .
Ispričao nam je Ismail; kaže: Meni je ispričao Ibn Vehb, prenijevši od Amra, on od Bukejra, on od Busra b. Seida, on od Džunadea b. Ebi Umejjea, koji je kazao: "Otišli smo kod Ubadea b. Es-Samita da ga u bolesti obiđemo. Rekli smo: ‘Da ti Allah podari zdravlje. Ispričaj nam neki hadis, Allah te okoristio njime, koji si čuo od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.' On reče: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je pozvao te smo mu dali prisegu. . .
Tražio je od nas da mu prisegnemo: na poslušnost i na pokornost i kad smo čili i kad smo tromi, i kad je lahko i kad je teško, i kad nam bude uskraćeno naše pravo, te da se nećemo boriti za vlast s onima koji su je dostojni, osim kad vidimo kod njih otvoreno nevjerstvo za koje imate jasan dokaz od Allaha.'" . .
Ispričao nam je Muhammed b. Ar'are; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Katadea, on od Enesa b. Malika, a on o Usejda b. Hudajra, koji je kazao: "Došao je neki čovjek Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Allahov Poslaniče, ti si angažovao tog i tog, a nisi angažovao mene.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Vi ćete poslije mene osjetiti uskraćivanje prava (nepravednost), ali se strpite dok me ne sretnete.'" . . .
Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Amr b. Jahja b. Seid b. Amr b. Seid, koji je kazao: Obavijestio me je moj djed, koji je kazao: "Jednom prilikom sam sjedio s Ebu Hurejreom u Vjerovjesnikovoj džamiji u Medini. Sa nama bijaše i Mervan. Ebu Hurejre je rekao: ‘Čuo sam Iskrenog, kome se vjeruje, kada je rekao: ‘Stradanje mog ummeta izazvat će dječaci iz plemena Kurejš.' ‘Neka je na njih Allahovo prokletstvo.' – reče Mervan. Ebu Hurejre nastavi: ‘Da sam htio, mogao sam ih spomenuti po imenima i kazati taj sin toga i toga, taj sin toga i toga.' Odlazio sam sa djedom kod Mervanovih sinova, dok su vladali Šamom. Kad je ugledao malodobne dječake, reče: ‘Možda su to oni.', a mi rekosmo: ‘To ti najbolje znaš!'" . . .
Ispričao nam je Malik b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Ibn Ujejne da je čuo Ez-Zuhrija, koji je prenio od Urvea, on od Zejnebe bint Ummi Seleme, ona od Ummu Habibe, a ona od Zejnebe bint Džahš, radijallahu anhunne, koja je kazala: "Jednom prilikom se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, probudi iz sna crven u licu govoreći: ‘Samo je Allah Bog! Teško Arapima od zla koje se bliži! Danas je je'džudžu i Me'džudžu zid otvoren ovoliko.' (Sufjan je pokazao svojim prstima broj devedeset ili stotinu). Neko upita: ‘Zar ćemo biti uništeni i dok među nama ima još dobrih ljudi?' ‘Hoćete, ukoliko se raširi nemoral.' – odgovori on!" . .
Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Ibn Ujejne, prenijevši od Ez-Zuhrija (h). A ispričao mi je Mahmud; kaže: Obavijestio nas je Abdurrezzak; kaže: Nas je obavijestio Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Urvea, a on od Usame b. Zejda, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem popeo na jednu od medinskih tvrđava i upitao: ‘Vidite li vi ono što ja vidim?' ‘Ne vidimo.' – odgovoriše prisutni, a on reče: ‘Ja vidim nerede koji će zadesiti vaše kuće poput kapi kiše.'" . . .
Ispričao nam je Ajjaš b. El-Velid; kaže: Obavijestio nas je Abdula'la; kaže: Ispričao nam je Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Seida, on od Ebu Hurejrea, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vrijeme će brzo prolaziti i doći će do pomanjkanja činjenja dobrih djela, zavladat će pohlepa i pojavit će se neredi i doći će do brojnih meteža!' ‘A šta su to meteži, o Allahov Poslaniče?' – upitaše prisutni. On reče: ‘To su ubistva! To su ubistva!'" A prenijeli su Šuajb, Junus, El-Lejs i Ez-Zuhrijev bratić od Ez-Zuhrija, on od Humejda, on od Ebu Hurejrea, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Ubejdullah b. Musa, prenijevši od El-A'meša, a on od Šekika, koji je kazao: Bijah jednom prilikom s Abdullahom i Ebu Musaom pa su kazali da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "U danima pred Kijametski dan će zavladati neznanje, a znanje će nestati. Doći će do brojnih meteža, a meteži su ubistva!" . .