بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 6953–6981

Pravna lukavstva (Hijel)

29 hadisa

Hadis 6953

Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Jahjaa b. Seida, on od Muhammeda b. Ibrahima, a on od Alkamea b. Vekkasa, koji je kazao: Čuo sam Omera b. El-Hattaba, radijallahu anhu, kada je držeći hutbu kazao: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: "O ljudi, djela se prosuđuju prema namjeri, i osobi će pripasti nagrada shodno onome što je naumila. Čija hidžra bude radi Allaha i Njegovog Poslanika, njegova hidžra i jeste radi Allaha i Njegovog Poslanika, a čija hidžra bude radi ovosvjetske koristi, ili radi žene da bi se njome oženio, njegova hidžra i jeste radi onoga radi čega (ili koga) je učinjena." . . .

0:000:00
Hadis 6954

Ispričao mi je Ishak b. Nasr; kaže: Nama je ispričao Abdurrezzak, prenijevši od Ma'mera, on od Hemmama, on od Ebu Hurejrea, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: "Allah neće primiti namaz nekom od vas ukoliko izgubi abdest dok se ponovo ne abdesti." . . .

Hadis 6955

Ispričao nam je Muhammed b. Abdullah el-Ensari; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao Sumame b. Abdullah b. Enes da je njemu ispričao Enes: "Ebu Bekr mi je napisao propise o zekatu onako kako je to odredio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Neće se spajati razdvojena stada niti će se razdvajati spojeno stado iz bojazni da ne iziđe mnogo zekata.'" . .

Hadis 6956

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Džafer, prenijevši od Ebu Suhejla, on od svoga oca, a on od Talhe b. Ubejdullaha, koji je kazao: "Neki beduin razbarušene kose je došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Allahov Poslaniče, obavijesti me šta mi je Allah propisao od namaza.' On reče: ‘Pet dnevnih namaza, osim da nešto klanjaš dobrovoljno.' Čovjek reče: ‘Obavijesti me šta mi je Allah propisao od posta?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaza: ‘Post mjeseca ramazana, osim da postiš nešto dobrovoljno.' ‘Obavijesti me šta mi je Allah propisao od zekata?' – zatraži beduin." "Pošto mu je (veli Talha) Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, objasnio temeljne dužnosti islama, beduin je rekao: ‘Tako mi Onoga Koji te je počastio (Objavom), ja neću na ono što mi je Allah propisao ništa dobrovoljno dodavati niti ću od onoga što mi je Allah propisao izostaviti.' A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Bit će spašen ako je istinu rekao (ili je kazao: Ući će u Džennet ako je istinu rekao).'" Neki učenjaci vele da se na stotinu i dvadeset kamila, na ime zekata, daju dvije trogodišnje kamile. A ako neku namjerno zakolje, ili je pokloni ili se na drugi način posluži lukavstvom kako bi izbjegao zekat neće za to imati odgovornosti. . .

Hadis 6957

Ispričao nam je Ishak; kaže: Nama je ispričao Abdurrezzak; kaže: Nama je ispričao Ma'mer, prenijevši od Hemmama, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Bogatstvo jednog od vas će se na Sudnjem danu pojaviti u obliku zmije otrovnice, pa će njen vlasnik pobjeći. Ona će ga neprestano proganjati govoreći mu: ‘Ja sam tvoje bogatstvo.' Tako mi Allaha (veli Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem) neće ga prestati proganjati sve dok on ne pruži svoju ruku i dok je ne proguta." . .

Hadis 6958

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Ukoliko vlasnik stoke na nju ne da obavezni zekat, ona će na Sudnjem danu njime gospodariti i žestoko ga udarati papcima po licu." Neki učenjaci su rekli da čovjek, koji posjeduje kamile i plaši se da će na njih morati dati zekat, pa ih zbog toga proda i kupi druge kamile, ili ovce, ili krave ili zadrži novac, izbjegavajući tako svojim intrigama samo za jedan dan, obavezu davanja zekata, nema nikakva grijeha. Isti ti kažu da je čovjeku dopušteno dati zekat na jedan dan prije nego istekne godina ili šest mjeseci. . .

Hadis 6959

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ubejdullaha b. Abdullaha b. Utbea, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: "Sa'd b. Ubade el-Ensari je upitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa zavjetom svoje majke koja je umrla prije nego ga je ispunila, pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Ispuni ga ti za nju!'" Neki su kazali: "Kada broj kamila dostigne cifru od dvadeset, dužnost je, na ime zekata, na njih dati četiri ovce. Ukoliko ih čovjek nekome pokloni prije nego se napuni godina ili ih proda, služeći se intrigom da bi izbjegao davanje zekata, neće imati nikakve obaveze. Isti je slučaj i kada čovjek njihov broj smanji uništenjem. Ni u tom slučaju neće imati nikakve obaveze." . . .

Hadis 6960

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Ispričao mi je Nafi', prenijevši od Abdullaha, radijallahu anhu, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio šigar. Upitao sam Nafi'a: ‘A šta je to šigar?' On reče: ‘To je kada se neko oženi kćerkom nekog čovjeka, a zauzvrat mu da svoju kćerku, kako bi izbjegli davanje vjenčanog dara – mehra. Ili kad neko se oženi nečijom sestrom, a zauzvrat mu da svoju sestru, da bi tako izbjegli davanje mehra." Neki kažu: "Ukoliko bi se neko poslužio intrigom i oženio se šigarom, to bi mu bilo dozvoljeno, s tim što je uvjet ništavan." Kažu da privremeni brak (mut'a) nije važeći jer je uvjet nezakonit. Neki kažu da su i šigar i mut'a dozvoljeni s tim što im je uvjet ništavan. . .

Hadis 6961

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ubejdullaha b. Omera; kaže: Nama je ispričao Ez-Zuhri, prenijevši od El-Hasana i Abdullaha, sinova Muhammeda b. Alija, njih dvojica od svog oca da je Aliji, radijallahu anhu, rečeno: "Ibn Abbas ne vidi ništa loše u privremenom braku (mut'a)." On reče: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je na Dan Hajbera zabranio privremeni brak i jedenje mesa od domaćeg magarca." Neki učenjaci kažu: "Ukoliko bi neko služeći se intrigom sklopio privremeni brak, taj brak bi bio ništavan." Neki kažu: "Brak je dozvoljen ali je uvjet ništavan." . . .

Hadis 6962

Ispričao nam je Ismail; kaže: Nama je ispričao Malik, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neka se ne zabranjuje višak vode kako bi se na taj način spriječila ispaša." . . .

Hadis 6963

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid, prenijevši od Malika, on od Nafi'a, a on od Ibn Omera, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio nelojalnu konkurenciju." . . . .

Hadis 6964

Ispričao nam je Ismail; kaže: Nama je ispričao Malik, prenijevši od Abdullaha b. Dinara, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Jedan čovjek je spomenuo Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da ga varaju prilikom kupoprodaje, pa (mu) je (Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem) rekao: ‘Kada kupuješ i prodaješ reci: ‘Nema prevare.''" . . .

Hadis 6965

Ispričao nam je Ebul-Jemani; kaže: Nama je ispričao Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Urve je pričao da je Aišu, radijallahu anha, upitao o riječima Uzvišenog Allaha: Ako se bojite da prema ženama sirotim nećete pravedni biti..., pa je ona odgovorila: "To je sirota koja je u skrbništvu svoga staratelja, kome se dopadne i njena ljepota i njena imovina, te se on poželi oženiti njome, a da pritom pravično ne odrijedi vjenčani dar. Takvima je zabranjeno da se njima žene, osim ako će biti pravedni i ako će im dati najveće vjenčane darove. Ljudi su nakon objave ovog ajeta tražili mišljenje Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je Allah objavio: Oni traže od tebe rješenja... (En-Nisa, 176)", (pa je spomenuo hadis). . . . .

Hadis 6966

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Abdullaha b. Dinara, on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Svaki će varalica na Sudnjem danu imati zastavu po kojoj će se prepoznavati." . .

Hadis 6967

Ispričao nam je Muhammed b. Kesir, prenijevši od Sufjana, on od Hišama, on od Urvea, on od Zejnebe bint Ummi Seleme, ona od Ummu Seleme, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ja sam samo čovjek, a vi svoje parnice podižete k meni. Možda će neki od vas biti ubjedljiviji u svom dokazivanju od drugog, i ja, na osnovu onoga što od njega čujem, presudim u njegovu korist. Zato, ako nekom od vas presudim nešto što pripada njegovom bratu, neka od toga ništa ne uzima, jer (neka zna) da sam mu time presudio dio džehennemske vatre." . . .

Pogledaj i preostalih 14 hadisa iz ove teme →