بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 6940–6952

Postupci učinjeni pod prisilom

13 hadisa

Hadis 6940

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Halida b. Jezida, on od Seida b. Ebi Hilala, on od Hilala b. Usamea, da ga je obavijestio Ebu Seleme b. Abdurrahman, koji je prenio od Ebu Hurejrea, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je na namazu molio: ‘Allahu, spasi Ajjaša b. Ebi Rebie'a, Selemu b. Hišama i El-Velida b. El-Velida. Allahu, spasi slabašne vjernike! Allahu, pojačaj kaznu plemenu Mudar i pošalji im sušne godine kao što su bile godine Jusufa, alejhisselam." . . .

0:000:00
Hadis 6941

Ispričao nam je Muhammed b. Abdullah b. Havšeb et-Taifi; kaže: Nama je ispričao Abdulvehhab; kaže: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od Ebu Kilabea, a on od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Onaj kod koga se nađe troje, osjetit će slast vjerovanja: kome Allah i Njegov Poslanik budu draži od svega ostalog, ko voli nekog (čovjeka) samo radi Allaha, i ko bude prezirao povratak u nevjerstvo kao što prezire da bude bačen u vatru." . .

Hadis 6942

Ispričao nam je Seid b. Sulejman; kaže: Nama je ispričao Abbad, prenijevši od Ismaila, koji je kazao: Čuo sam Kajsa, koji je rekao: Čuo sam Seida b. Zejda kada veli: "Vidio sam sebe kako me je Omer, dok nije bio primio islam, vezao zbog islama. Da se Uhud srušio zbog onoga što ste uradili Osmanu, imao bi pravo." . .

Hadis 6943

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ismaila; kaže: Nama je ispričao Kajs, prenijevši od Habbaba b. El-Eretta, koji je kazao: "Došli smo Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, dok je u hladovini Kabe držao svoj ogrtač umjesto jastuka pod glavom i požalili mu se: ‘Zar nećeš moliti Allaha da nam pomogne, i zar nećeš za nas uputiti dovu?' On reče: ‘Doista je kod prijašnjih naroda bilo slučajeva da čovjeka stave u rupu, koju su prije iskopali u zemlji, i pilom mu prepolove glavu na dva dijela. Ili da ga češljaju željeznim češljom odvajajući mu meso od kostiju, ali ga time nisu uspjeli odvratiti od njegove vjere. Tako mi Allaha, ova će se vjera raširiti do te mjere da će čovjek na svojoj jahalici jahati od San'e do Hadramevta, a neće se nikoga drugog bojati osim Allaha i vuka za svoje stado. Ali vama se mnogo žuri.'" . . .

Hadis 6944

Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Seida el-Makburija, on od svoga oca, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Dok smo jednom bili u džamiji izišao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Pođite do Jevreja!' Pošli smo s njim i kad smo stigli do Midrasove kuće, on stade i povika: ‘O skupino Jevreja, primite islam bit ćete spašeni.' Oni rekoše: ‘Dostavio si nam, Ebul-Kasime!' ‘To je ono što sam od vas želio čuti.' – reče on. To je ponovio tri puta, a oni su mu svakog puta odgovarali na isti način. Tada Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Znajte da Zemlja pripada Allahu i Njegovom Poslaniku, a ja vas namjeravam iseliti iz ove zemlje pa ko ima imetka koji ne može ponijeti neka ga proda. Znajte da Zemlja pripada Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem." . . . .

Hadis 6945

Ispričao nam je Jahja b. Kazea; kaže: Nama je ispričao Malik, prenijevši od Abdurrahmana b. El-Kasima, on od svoga oca, on od Abdurrahmana i Mudžemmea, dvojice sinova Jezida b. Džarijea el-Ensarija, on od Hanse bint Hizam el-Ensarijje, koja je rekla: "Moj me je otac udao, a već sam bila udavana i razvedena. To mi nije bilo drago, pa sam otišla Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i on je poništio taj moj brak." . .

Hadis 6946

Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ibn Džurejdža, on od Ibn Ebi Mulejkea, on od Ebu Amra Zekvana, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Upitala sam: ‘Allahov Poslaniče, treba li se od žena tražiti pristanak na brak?' ‘Treba.' – odgovori on. Rekoh: ‘A ako se pristanak bude tražio od djevojke koja se stidi da kaže pa bude šutila?' On reče: ‘Njena će šutnja značiti pristanak.'" . . . .

Hadis 6947

Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Amra b. Dinara, a on od Džabira, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jedan ensarija je obećao da će svoga roba, nakon svoje smrti, učiniti slobodnim, a od imovine je imao samo njega. To je doprlo do Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ‘Ko će ga od mene kupiti?' Kupio ga je Nuajm b. En-Nehham za osam stotina dirhema." Džabir je rekao: "Kupio je roba Kopta koji je umro u prvo doba islama." . . .

Hadis 6948

Ispričao nam je Husejn b. Mensur; kaže: Nama je ispričao Esbat b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Eš-Šejbani Sulejman b. Fejruz, prenijevši od Ikrimea, on od Ibn Abbasa. Eš-Šejbani je kazao: Ispričao mi je Ata Ebul-Hasan es-Suvai, mislim da ga je spomenuo od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je u vezi sa ajetom: O vjernici, zabranjuje vam se da žene kao stvari nasljeđujete preko volje njihove... (En-Nisa, 19) rekao: "U predislamsko doba je na snazi bio običaj da poslije smrti nekog čovjeka, njegovi nasljednici imaju najveće pravo da odlučuju o njegovoj supruzi. Ako se neko od njih želio oženiti njome, mogao je to učiniti, mogao ju je udati i za drugoga, ili je pak, neudavati. U pogledu raspolaganja njome nasljednici su imali veća prava od njene rodbine, pa je o tome objavljen spomenuti ajet." . . . .

Hadis 6949

El-Lejs je kazao: Ispričao mi je Nafi' da ga je obavijestila Safija bint Ebu Ubejd, koja je kazala: "Jedan rob, koji bijaše u sastavu halifine imovine, je primorao robinju, koja je bila dio petine ratnog plijena, na blud i oduzeo joj nevinost. Kada je za to saznao, Omer je naredio da se nad njim izvrši propisana kazna bičevanja i progona, a robinju nije kaznio jer je bila primorana." Ez-Zuhri kaže: "Ukoliko se radi o robinji koja je bila nevina i kojoj je tu nevinost oduzeo slobodan muškarac, sudac će procijeniti štetu na temelju njene vrijednosti, a muškarac će biti izbičevan. Ukoliko se, pak, radi o robinji koja je i ranije imala spolni odnos, prema mišljenju učenjaka, nema plaćanja odštete ali će se nad počiniteljom izvršiti kazna." . .

Hadis 6950

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Nama je ispričao Šuajb; kaže: Nama je ispričao Ebuz-Zinad, prenijevši od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada se Ibrahim, alejhisselam, selio sa Sarom, naišao je kroz grad u kome je vladao silan vladar. Vladar je nekoga poslao Ibrahimu da mu pošalje Saru. I on mu je poslao. Kada je ona htjela da pođe k vladaru, uzela je abdest i klanjala, a onda rekla: ‘Gospodaru, ukoliko sam iskreno vjerovala u Tebe i Tvog Poslanika, ne dopusti da nada mnom zagospodari nevjernik.' kada je vladar pošao prema njoj, onesvijestio se, trzajući nogom." . . . .

Hadis 6951

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, da ga je obavijestio Salim, da je njega obavijestio Abdullah b. Omer, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Musliman je muslimanu brat, ne smije mu učiniti nasilje niti ga ostaviti na cjedilu. Ko pritekne u pomoć svome bratu kada mu je potrebno, Allah će njemu pomoći kada mu bude potrebno." . .

Hadis 6952

Ispričao nam je Muhammed b. Abdurrahim; kaže: Nama je ispričao Seid b. Sulejman; kaže: Nama je ispričao Hušejm; kaže: Obavijestio nas je Ubejdullah b. Ebi Bekr b. Enes, prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Pomozi svome bratu bio on nasilnik ili onaj kome se nasilje čini!" Neki čovjek reče: "Allahov Poslaniče, u redu da mu pomognem kada mu se čini nasilje, ali kako ću mu pomoći ukoliko on čini nasilje drugom?" On reče: "Spriječi ga, ili zabrani mu da čini nasilje, to će mu biti pomoć."