← Sve teme

Hadis 6940–6952

Postupci učinjeni pod prisilom

13 hadisa

Hadis 6940Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je na namazu molio: ‘Allahu, spasi Ajjaša b. Ebi Rebie'a, Selemu…Hadis 6941Onaj kod koga se nađe troje, osjetit će slast vjerovanja: kome Allah i Njegov Poslanik budu draži od svega…Hadis 6942Vidio sam sebe kako me je Omer, dok nije bio primio islam, vezao zbog islama. Da se Uhud srušio zbog onoga…Hadis 6943Došli smo Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, dok je u hladovini Kabe držao svoj ogrtač umjesto…Hadis 6944Dok smo jednom bili u džamiji izišao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Pođite do…Hadis 6945Moj me je otac udao, a već sam bila udavana i razvedena. To mi nije bilo drago, pa sam otišla Vjerovjesniku,…Hadis 6946Upitala sam: ‘Allahov Poslaniče, treba li se od žena tražiti pristanak na brak?' ‘Treba.' – odgovori on.…Hadis 6947Jedan ensarija je obećao da će svoga roba, nakon svoje smrti, učiniti slobodnim, a od imovine je imao samo…Hadis 6948U predislamsko doba je na snazi bio običaj da poslije smrti nekog čovjeka, njegovi nasljednici imaju najveće…Hadis 6949Jedan rob, koji bijaše u sastavu halifine imovine, je primorao robinju, koja je bila dio petine ratnog…Hadis 6950Kada se Ibrahim, alejhisselam, selio sa Sarom, naišao je kroz grad u kome je vladao silan vladar. Vladar je…Hadis 6951Musliman je muslimanu brat, ne smije mu učiniti nasilje niti ga ostaviti na cjedilu. Ko pritekne u pomoć…Hadis 6952Pomozi svome bratu bio on nasilnik ili onaj kome se nasilje čini!" Neki čovjek reče: "Allahov Poslaniče, u… Slušaj hadise ove teme →