بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 6918–6939
22 hadisa
Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od El-A'meša, on od Ibrahima, on od Alkamea, a on od Abdullaha, radijallahu anhu, koji je kazao: "Kada je objavljen ovaj ajet: Bit će sigurni samo oni koji vjeruju i vjerovanje svoje sa zulumom ne miješaju... (El-En'am, 82), to je Vjerovjesnikovim, sallallahu alejhi ve sellem, ashabima teško palo. Rekli su: ‘Ko od nas svoje vjerovanje ne miješa sa zulumom?' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘To ne znači tako! Zar niste čuli Lukmanove riječi: Mnogoboštvo je zaista velika nepravda.'" . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Bišr b. El-Mufeddal; kaže: Nama je ispričao El-Džurejri (h). A ispričao mi je Kajs b. Hafs; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Ibrahim; kaže: Obavijestio nas je Seid el-Džurejri; kaže: Ispričao nam je Abdurrahman b. Ebi Bekre prenijevši od svoga oca, koji je kazao: "Vjerovjesnik je, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘U najveće grijehe spada: pripisivanje Allahu druga, neposlušnost prema roditeljima i lažno svjedočenje i lažno svjedočenje...' To je ponovio tri puta. (Ili: ‘Laž'. Ovo je toliko dugo ponavljao da smo pomislili: ‘Kad bi samo prestao!')" . .
Ispričao mi je Muhammed b. El-Husejn b. Ibrahim; kaže: Obavijestio nas je Ubejdullah b. Musa; kaže: Nas je obavijestio Šejban, prenijevši od Firasa, on od Eš-Ša'bija, a on od Abdullaha b. Amra, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Jedan beduin je došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i upitao ga: ‘Allahov Poslaniče, koji su najveći grijesi?' ‘Pridruživanje Allahu druga.' – reče on. ‘A koji onda?' – upita beduin. ‘Neposlušnost prema roditeljima.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘A koji onda?' – ponovo upita. ‘Krivokletstvo.' – odgovorio je. Rekoh: ‘A šta je to krivokletstvo?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘To je lažna zakletva kojom neko želi prisvojiti tuđu imovinu.'" . .
Ispričao nam je Hallad b. Jahja; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Mensura i El-A'meša, njih dvojica od Ebu Vaila, on od Ebu Mes'uda, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jedan čovjek je rekao: ‘Allahov Poslaniče, hoćemo li mi biti pitani za ono što smo radili u predislamsko doba?' ‘Onaj ko bude dobar u islamu neće biti pitan za ono što je radio u predislamsko doba. A onaj koji, nakon što primi islam, bude nastavio da čini zlo, bit će pitan i za prvo i za potonje što je radio.'"
Ispričao nam je Ebun-Nu'man Muhammed b. El-Fadl; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Ejjuba, on od Ikrimea, koji je kazao: "Aliji su dovedeni odmetnici pa je naredio da ih spale. Kad ta vijest doprije do Ibn Abbasa, on reče: ‘Da sam ja bio (na njegovom mjestu), ja ih ne bih spalio u vatri jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: ‘Ne kažnjavajte Allahovom kaznom!' Ja bih ih pobio u skladu sa riječima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ‘Ko promijeni svoju vjeru, ubijte ga.'" . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Kurrea b. Halida, koji je kazao: Ispričao mi je Humejd b. Hilal; kaže: Nama je ispričao Ebu Burde, prenijevši od Ebu Musaa, koji je kazao: "Otišao sam Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i sa mnom dvojica Eš'arija. Jedan bijaše s moje desne, a drugi s moje lijeve strane. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je u tom momentu misvakom trljao zube. Njih dvojica su tražili angažman (posao). Vjerovjesnik reče: ‘Šta ti veliš, o Ebu Musa (ili: o Abdullahu b. Kajs)?' Rekoh: ‘Tako mi Onoga Koji te je s Istinom poslao, ja nisam znao šta oni hoće, niti sam znao da traže posao.' Kao da sad gledam u misvak smežuren ispod njegove usne. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Mi na naše poslove ne angažujemo one koji to izričito žele. Ebu Musa (ili je kazao: Abdullahu b. Kajsu), ti idi u Jemen.'" Kasnije je za njim poslao Muaza b. Džebela (u drugu pokrajinu u Jemenu). Kad je jednom Muaz došao u posjetu Ebu Musau, on mu reče: "Uđi!" i dade mu jastuk da Muaz na njega sjedne. Kod Ebu Musaa on zateče nekog čovjeka koji bijaše vezan. "Šta je ovo?" – upita Muaz. "Ovo je Jevrej koji je bio primio islam, a onda se odmetnuo." – odgovori Ebu Musa. "Neću sjesti" – reče Muaz – "dok on ne bude pogubljen onako kako su to odredili Allah i Njegov Poslanik!" "Sjedi!" – reče Ebu Musa. "Neću sjesti dok on ne bude pogubljen onako kako su odredili Allah i Njegov Poslanik." – reče Muaz. Kad je to rekao po treći put, on je naredio te je pogubljen. Tad njih dvojica nastaviše da razgovaraju o noćnom namazu. Muaz b. Džebel reče: "Ja i spavam i ustajem da klanjam, ustajem i klanjam i spavam i očekujem od moga spavanja isto što očekujem i od moga ustajanja i klanjanja." . . .
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Ubejdullah b. Abdullah b. Utbe da je Ebu Hurejre rekao: "Pošto je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, umro i Ebu Bekr izabran za halifu, odmetnuo se ko se odmetnuo od Arapa, pa Omer upita Ebu Bekra: ‘Kako ćeš se boriti protiv ljudi kad je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Naređeno mi je da se borim protiv ljudi sve dok ne reknu: ‘Samo je Allah Bog!', a ko kaže: ‘Samo je Allah Bog!', bit će mu od mene zajamčen njegov život i njegov imetak, osim kad to pravda zahtijeva, a njegov obračun će biti kod Allaha.' . .
Ebu Bekr reče: ‘Tako mi Allaha, borit ću se protiv onoga koji je razdvojio namaz i zekat, jer je zekat pravo koje se uzima na imovinu. Tako mi Allaha, ako mi uskrate samo jedno jare koje su davali Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, ja ću protiv njih povesti rat zbog toga.' Omer reče: ‘Tako mi Allaha, tad sam shvatio da je Allah Ebu Bekrove grudi otvorio za borbu, te sam shvatio da je to ispravno.'" . . .
Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil Ebul-Hasan; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Šu'be, prenijevši od Hišama b. Zejda b. Enesa b. Malika, koji je kazao: Čuo sam Enesa b. Malika kada je rekao: "Jedan Jevrej je naišao pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Es-samu alejke! / Neka te stigne prijeka smrt!' ‘Neka tebe stigne!' – odgovorio je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i upitao: ‘Znate li šta je rekao? Rekao je: ‘Es-samu alejke! / Neka te stigne prijeka smrt!' Prisutni će na to: ‘Allahov Poslaniče, da ga ubijemo?' ‘Ne,' – odgovori on – ‘nego kada vam sljedbenici Knjige budu nazivali selam, odgovarajte riječima: ‘Ve alejkum! / I vas! (vama)'" . .
Ispričao nam je Ebu Nuajm, prenijevši od Ibn Ujejnea, on od Ez-Zuhrija, on od Urvea, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Jedna skupina Jevreja je zatražila dozvolu da uđe kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Kad su ušli, rekli su: ‘Es-samu alejke / Neka te stigne prijeka smrt.' Ja rekoh: ‘Neka vas stigne prijeka smrt i prokletstvo!' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Aiša, Allah je blag i voli blagost.' ‘Zar nisi čuo šta su kazali?' – upitah. ‘Jesam i rekao sam: ‘Ve alejkum! / Neka i vas...'" . .
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid, prenijevši od Sufjana i Malika b. Enesa, koji su kazali: Ispričao nam je Abdullah b. Dinar i kazao: Čuo sam Ibn Omera, radijallahu anhuma, kada je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada Jevreji nekom od vas nazovu selam, oni kažu: ‘Es-samu alejke! / Neka te stigne prijeka smrt!' Vi odgovorite: ‘Neka tebe stigne.'" . . .
Ispričao nam je Omer b. Hafs; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš i kazao: Meni je ispričao Šekik, koji je kazao da je Abdullah rekao: "Kao da sad gledam u Vjerovjesnika, kada priča o jednom vjerovjesniku kojega je njegov narod pretukao tako da ga je krv oblila. Pričao nam je da je taj vjerovjesnik brisao krv sa svoga lica i govorio: ‘Gospodaru, oprosti mojim sunarodnicima, jer oni ne znaju!'" . . . .
Ispričao nam je Omer b. Hafs b. Gijas; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš; kaže: Nama je ispričao Hajseme; kaže: Nama je ispričao Suvejd b. Gafele da je Alija, radijallahu anhu, rekao: "Ako vam ispričam hadis od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, (znajte) više bih volio da padnem s neba nego da slažem na njega. A ako vam ispričam nešto od onoga što je između mene i vas, onda znajte da je rat varka. Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Pojavit će se u kasnijim vremenima ljudi mladih godina, a slabih shvatanja koji će govoriti riječi koje govore najbolja stvorenja, a njihovo vjerovanje neće prelaziti njihova grla. Napuštat će vjeru kao što strijela napušta lovinu. Gdje god takve stignete, ubijte ih, jer ćete za ubijanje takvih imati nagrada na Sudnjem danu.'" . .
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Abdulvehhab i kazao: Čuo sam Jahjaa b. Seida, koji je rekao: Obavijestio me je Muhammed b. Ibrahim, prenijevši od Ebu Selemea i Ataa b. Jesara da su njih dvojica otišli kod Ebu Seida el-Hudrija i upitali ga u vezi sa El-Harurijama. "Jesi li šta o njima čuo od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem?" On reče: "Ja ne znam ko su El-Harurije. Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Pojavit će se među ovim ummetom ljudi, a nije rekao da će oni biti od njih, čiji će namaz izgledati (tako savršen) da ćete vi vaš namaz, u odnosu na njihov, omalovažavati. Učit će Kur'an, ali on neće prelaziti njihova grla. Napuštat će vjeru poput strijele koja prođe kroz lovinu: strijelac pogleda njen šiljak, pa tetivu kojom je učvršćen šiljak, pa onda donji dio strijele, ne bi li vidio na njoj traga krvi, pa ne nađe ništa.'" . .
Ispričao nam je Jahja b. Sulejman; kaže: Meni je ispričao Ibn Vehb i kazao: Meni je ispričao Omer da mu je ispričao njegov otac, prenijevši od Abdullaha b. Omera, koji je spomenuvši El-Harurije kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Izlazit će iz islama poput strijele koja izlazi iz ulova." . . .