بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 6861–6917

Krvnina / Odšteta za povrede i ubistvo (Dijat)

57 hadisa

Hadis 6861

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od El-A'meša, on od Ebu Vaila, on od Amra b. Šurahbila, koji veli da je Abdullah kazao da je neki čovjek rekao: "Allahov Poslaniče, koji je grijeh najveći kod Allaha?" On reče: "Da Allahu pridružiš druga, a On te je stvorio." "Koji onda?" – upita čovjek. "Da ubiješ svoje dijete iz bojazni da jede s tobom." – odgovori Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. "A koji onda?" – upita on. "Da počiniš blud sa suprugom svoga komšije." – odgovori Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Kao potvrdu tome Uzvišeni Allah je objavio: ...i oni koji se mimo Allaha drugom bogu ne klanjaju, i koji one koje je Allah zabranio ne ubijaju, osim kad pravda zahtijeva, i oni koji ne bludniče; a ko to radi, iskusit će kaznu. (El-Furkan, 68) . .

0:000:00
Hadis 6862

Ispričao nam je ali; kaže: Nama je ispričao Ishak b. Seid b. Amr b. Seid b. El-As, prenijevši od svoga oca, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vjernik će biti komotan u svojoj vjeri sve dotle dok bespravno ne prolije krv." . .

Hadis 6863

Ispričao mi je Ahmed b. Jakub; kaže: Nama je ispričao Ishak b. Seid, koji je kazao: Čuo sam svoga oca kada priča od Abdullaha b. Omera, koji je kazao: "U velike posrtaje iz kojih nema izlaza onome ko u njih upadne spada i bespravno ubojstvo onoga čije je ubojstvo Uzvišeni Allah učinio zabranjenim." . .

Hadis 6864

Ispričao nam je Ubejdullah b. Musa; kaže: Nama je ispričao El-A'meš, prenijevši od Ebu Vaila, a on od Abdullaha, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Prvo za šta će se suditi među ljudima jesu ubojstva." . .

Hadis 6865

Ispričao nam je Abdan; kaže: Nama je ispričao Abdullah; kaže: Nama je ispričao Junus, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao nam je Ata b. Zejd da je njemu ispričao Ubejdullah b. Adijj da je njemu ispričao El-Mikdad b. Amr el-Kindi, saveznik plemena Benu Zuhra, koji je s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, prisustvovao na Bedru, koji je kazao: "Allahov Poslaniče, ja susretnem nevjernika i sa njim se sukobim. On zamahne mačem i odsječe mi ruku a onda se skloni za drvo i kaže: ‘Primam islam u ime Allaha!', smijem li ga, nakon što to kaže, ubiti?" Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: "Ne ubijaj ga! Ako ga ubiješ, on će imati tvoj stepen koji si imao prije nego si ga ubio, a ti ćeš imati njegov stepen koji je imao prije nego je izgovorio spomenute riječi." . .

Hadis 6866

Prenio je Habib b. Ebi Amra od Seida, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, El-Mikdadu, rekao: "Šta ako je taj čovjek bio vjernik koji je skrivao svoje vjerovanje među nevjerničkim narodom i kad je ispoljio svoje vjerovanje, ti ga ubiješ? I ti si, isto tako, ranije skrivao svoje vjerovanje u Mekki." . . . .

Hadis 6867

Ispričao nam je Kabisa; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od El-A'meša, on od Abdullaha b. Murrea, on od Mesruka, on od Abdullaha, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neće biti ubijena nijedna osoba, a da udio u tom grijehu neće imati prvi sin Adema, alejhisselam." . .

Hadis 6868

Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Obavijestio me je Vakid b. Abdullah, prenijevši od svoga oca, koji je čuo Abdullaha b. Omera da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ne vraćajte se poslije mene u nevjerstvo pa da ubijate jedni druge." . .

Hadis 6869

Ispričao nam je Muhammed b. Beššar kaže nama je ispričao Gunder kaže Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Alija b. Mudrika, koji je kazao: Čuo sam Ebu Zur'u b. Amra b. Džerira, koji je prenio od Džerira, koji je kazao:  "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je, za vrijeme Oproštajnog hadža, rekao: ‘Utišaj svijet da bolje čuje. Ne vraćajte se nakon mene u nevjerstvo pa da jedni druge ubijate!" Prenijeli su ga i Ebu Bekr i Ibn Abbas od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. . .

Hadis 6870

Ispričao mi je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Džafer; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Firasa, on od Eš-Ša'bija, on od Abdullaha b. Amra, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Veliki grijesi su: pridruživanje Allahu druga, neposlušnost prema roditeljima (ili je kazao: krivokletstvo)." Dilema je kod Šu'bea. Muaz je kazao: Ispričao nam je Šu'be (da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem) rekao: "Veliki grijesi su: pridruživanje Allahu druga, neposlušnost prema roditeljima, krivokletstvo (ili je kazao: ubojstvo)." . .

Hadis 6871

Ispričao nam je Ishak b. Mensur; kaže: Nama je ispričao Abdussamed; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Nama je ispričao Ubejdullah b. Ebi Bekr, koji je čuo Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je prenio da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Veliki grijesi su..." (h) A ispričao nam je Amr b. Merzuk; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Ibn Ebi Bekra, on od Enesa b. Malika, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "U najveće grijehe spadaju: pripisivanje Allahu druga, ubojstvo, neposlušnost prema roditeljima i laž (ili je kazao: lažno svjedočenje)." . .

Hadis 6872

Ispričao nam je Amr b. Zurare; kaže: Nama je ispričao Hušejm; kaže: Nama je ispričao Husajn; kaže: Nama je ispričao Ebu Zabjan i kazao: Čuo sam Usamu b. Zejda b. Harisea, radijallahu anhuma, kada je ispričao, rekavši: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je poslao protiv Hurejka, ogranka plemena Džuhejne. Stigli smo ujutro i porazili ih. Jedan ensarija i ja smo stigli jednog čovjeka od njih i kad smo ga ščepali, on je uzviknuo: ‘Nema boga osim Allaha!' Ensarija se sustegao od njega, a ja sam ga probo kopljem i usmrtio ga. Kada smo se vratili, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je već saznao za to, pa me upitao: ‘Usame, zar si ga ubio nakon što je rekao da nema boga osim Allaha?' Ja rekoh: ‘Allahov Poslaniče, on se samo time želio zaštititi od nas.' ‘Zar si ga ubio nakon što je izgovorio da je samo Allah Bog?' – ponovi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Toliko je puta to ponovio da sam poželio da do toga dana nisam ni primio islam." . .

Hadis 6873

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao El-Lejs; kaže: Nama je ispričao Jezid, prenijevši od Ebul-Hajra, on od Es-Sunabihijja, a on od Ubadea b. Es-Samita, radijallahu anhu, koji je kazao: "Ja sam bio jedan od poglavica koji su dali prisegu Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: da Allahu nećemo ništa smatrati ravnim, da nećemo krasti, da nećemo bludničiti, da nećemo ubijati one koje je Allah zabranio da se ubijaju i da nećemo pljačkati. Ako se toga budemo pridržavali, neće nam biti uskraćen Džennet, a ako bilo šta od toga uradimo, Uzvišeni Allah će nam presuditi." . .

Hadis 6874

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Džuvejrija, prenijevši od Nafi'a, prenijevši od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko u nas uperi oružje, taj ne pripada nama." Prenio ga je i Ebu Musa od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. . .

Hadis 6875

Ispričao nam je Abdurrahman b. El-Mubarek; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd; kaže: Nama su ispričali Ejjub i Junus, prenijevši od El-Hasana, a on od El-Ahnefa b. Kajsa, koji je kazao: "Pošao sam da pomognem ovom čovjeku. Susreo me je Ebu Bekreh i upitao: ‘Kuda si pošao?' ‘Pošao sam da pomognemo ovom čovjeku.' ‘Vrati se.' – reče on – ‘Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Ako se sukobe dva muslimana mačevima i ubica i ubijeni će u Džehennem.' Rekao sam: ‘Allahov Poslaniče, jasno mi je za ubicu, ali zašto ubijeni?' ‘Zato što je i on težio da ubije svoga druga.' – odgovorio je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem." .

Pogledaj i preostalih 42 hadisa iz ove teme →