← Sve teme

Hadis 6861–6917

Krvnina / Odšteta za povrede i ubistvo (Dijat)

57 hadisa

Hadis 6861Allahov Poslaniče, koji je grijeh najveći kod Allaha?" On reče: "Da Allahu pridružiš druga, a On te je…Hadis 6862Vjernik će biti komotan u svojoj vjeri sve dotle dok bespravno ne prolije krv." . .Hadis 6863U velike posrtaje iz kojih nema izlaza onome ko u njih upadne spada i bespravno ubojstvo onoga čije je…Hadis 6864Prvo za šta će se suditi među ljudima jesu ubojstva." . .Hadis 6865Allahov Poslaniče, ja susretnem nevjernika i sa njim se sukobim. On zamahne mačem i odsječe mi ruku a onda se…Hadis 6866Šta ako je taj čovjek bio vjernik koji je skrivao svoje vjerovanje među nevjerničkim narodom i kad je…Hadis 6867Neće biti ubijena nijedna osoba, a da udio u tom grijehu neće imati prvi sin Adema, alejhisselam." . .Hadis 6868Ne vraćajte se poslije mene u nevjerstvo pa da ubijate jedni druge." . .Hadis 6869Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je, za vrijeme Oproštajnog hadža, rekao: ‘Utišaj svijet da…Hadis 6870Veliki grijesi su: pridruživanje Allahu druga, neposlušnost prema roditeljima (ili je kazao: krivokletstvo)."…Hadis 6871Veliki grijesi su..." (h) A ispričao nam je Amr b. Merzuk; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Ibn…Hadis 6872Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je poslao protiv Hurejka, ogranka plemena Džuhejne. Stigli…Hadis 6873Ja sam bio jedan od poglavica koji su dali prisegu Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: da…Hadis 6874Ko u nas uperi oružje, taj ne pripada nama." Prenio ga je i Ebu Musa od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve…Hadis 6875Pošao sam da pomognem ovom čovjeku. Susreo me je Ebu Bekreh i upitao: ‘Kuda si pošao?' ‘Pošao sam da… Pogledaj i preostalih 42 hadisa iz ove teme, sa audiom →