بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 6772–6859

Šerijatske kazne i granice (Hudud)

88 hadisa

Hadis 6772

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, on od Ebu Bekra b. Abdurrahmana, a on od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Bludnik, dok čini blud, nije vjernik. Onaj koji pije alkohol, u momentu dok ga pije, nije vjernik. Kradljivac, u času dok krade, nije vjernik. Razbojnik, u trenu dok otima i dok ljudi gledaju u njega, nije vjernik." Prenio je Ibn Šihab od Seida b. El-Musejjeba i Ebu Selemea, njih dvojica od Ebu Hurejrea, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, isti hadis, osim što nije spomenuo otimanje. . . .

0:000:00
Hadis 6773

Ispričao nam je Hafs b. Omer; kaže: Nama je ispričao Hišam, prenijevši od Katadea, a on od Enesa da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem (h)... Ispričao nam je Adem b. Ebi Ijas; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Nama je ispričao Katade, prenijevši od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je onoga koji pije alkohol udarao palminom granom i nanulama, dok je Ebu Bekr pijanicu kažnjavao sa četrdeset udaraca bičem." . . .

Hadis 6774

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Abdulvehhab, prenijevši od Ejjuba, on od Ibn Ebi Mulejkea, a on od Ukbea b. El-Harisa, koji je kazao: "Doveden je En-Nu'ajman ili sin En-Nu'ajmanov zbog pijenja alkohola, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio onima što su bili u kući da ga istuku. Istukli su ga i ja sam bio među onima koji su ga papučama tukli." . . .

Hadis 6775

Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Vuhejb b. Halid, prenijevši od Ejjuba, on od Abdullaha b. Ebi Mulejkea, a on od Ukbea b. El-Harisa, koji je kazao: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je doveden En-Nu'ajman, ili sin En-Nu'ajmanov, pijan. Poslanik, alejhisselam, mu je skinuo gornji dio odjeće, a onda zapovijedio onima koji su bili u kući da ga udaraju. Udarali su ga palminom granom i nanulama. I ja sam bio jedan od onih koji su ga tukli." . .

Hadis 6776

Ispričao nam je Muslim; kaže: Nama je ispričao Hišam; kaže: Nama je ispričao Katade, prenijevši od Enesa, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je čovjeka koji pije alkohol udarao palminom granom i nanulama, dok je Ebu Bekr pijanicu udarao četrdeset puta bičem." . .

Hadis 6777

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Ebu Damre Enes, prenijevši od Jezida b. El-Hada, on od Muhammeda b. Ibrahima, on od Ebu Selemea, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je doveden jedan čovjek koji je pio alkohol pa je rekao: ‘Istucite ga!' Neki su ga tukli rukama, neki sandalama, a neki ogrtačima. Kada je otišao, neki su govorili: ‘Allah te ponizio!', a Vjerovjesnik, bi na to rekao: ‘Ne govorite tako, ne budite u pomoći šejtanu protiv njega.'" . .

Hadis 6778

Ispričao nam je Abdullah b. Abdulvehhab; kaže: Nama je ispričao Halid b. El-Haris; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Ebu Hasin i kazao: Čuo sam Umejra b. Seida en-Nehaija kada je kazao: Čuo sam Aliju b. Ebi Taliba, radijallahu anhu, koji je rekao: "Kada bih nad bilo kim izvršio precizno utvrđenu kaznu, i on od toga umro, ne bih osjećao nemir u duši zbog toga, osim ako bi umro onaj ko je pio alkohol. U tom bih slučaju za njega dao krvarinu pošto Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije precizno odredio koliko udaraca sljeduje za pijanicu." . .

Hadis 6779

Ispričao nam je Mekki b. Ibrahim, prenijevši od El-Džuajda, on od Jezida b. Husajfea, a on od Es-Saiba b. Jezida, koji je kazao: "Mi smo u doba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Ebu Bekra i s početka vladavine Omera dovodili pijanca i tukli ga rukama, nanulama i ogrtačima. Kada je bilo pred kraj Omerove vladavine, on mu je udarao po četrdeset udaraca, a kada su neki ljudi učestali sa pijenjem alkohola, udarao im je i po osamdeset udaraca." . . .

Hadis 6780

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Halid b. Jezid, prenijevši od Seida b. Ebi Hilala, on od Zejda b. Eslema, on od svoga oca, a on od Omera b. El-Hattaba, koji je kazao: "U doba Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, bijaše jedan čovjek po imenu Abdullah, čiji je nadimak bio ‘Magarac'. On je često znao nasmijati Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Jednog dana je doveden Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, zbog pijenja alkohola i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je dao da ga izbičuju zbog toga. Neki čovjek je rekao: ‘Allah ga prokleo, kako ga često dovode!', a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ne proklinjite ga, jer ja, tako mi Allaha, znam da on voli Allaha i Njegovog Poslanika.'" . .

Hadis 6781

Ispričao nam je ali b. Abdullah b. Džafer; kaže: Nama je ispričao Enes b. Ijad; kaže: Nama je ispričao Ibnul-Had, prenijevši od Muhammeda b. Ibrahima, on od Ebu Selemea, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je doveden pijan čovjek pa je naredio da se istuče. Neki su ga od nas udarali rukom, neki nanulom, a neki ogrtačem. Pošto je otišao, jedan čovjek je rekao: ‘Zašto to radi, Allah ga ponizio?!', a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ne govorite tako, ne pomažite šejtanu protiv vašeg brata.'" . . .

Hadis 6782

Ispričao mi je Amr b. Ali; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Davud; kaže: Nama je ispričao Fudajl b. Gazvan, prenijevši od Ikrimea, on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: "Bludnik, dok čini blud nije vjernik. Kradljivac, u času dok krade, nije vjernik." . . .

Hadis 6783

Ispričao nam je Omer b. Hafs b. Gijas; kaže: Meni je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš i kazao: Čuo sam Ebu Saliha koji prenosi od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah prokleo kradljivca! Ukrade kacigu pa mu zbog toga bude odsječena ruka, ukrade uže pa mu zbog toga bude odsječena ruka." El-A'meš kaže: "Misli na kacigu od željeza i uže koje vrijedi određeni broj dirhema." . . .

Hadis 6784

Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Ibn Ujejne, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Ebu Idrisa el-Havlanija, on od Ubadea b. Es-Samita, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom smo sjedili kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: ‘Zakunite mi se da nećete Allahu ništa smatrati ravnim i da nećete krasti i blud činiti, a onda je proučio u cijelosti ovaj ajet, dodavši: ‘Ko se bude držao zakletve, bit će nagrađen, dok će onaj koji prekrši zakletvu biti kažnjen na ovom svijetu i to će mu biti iskup. Ko nešto od spomenutog (u ajetu) uradi i Allah mu prikrije. Ako htjedne, oprostit će mu to, a ako htjedne, kaznit će ga zbog toga." . . .

Hadis 6785

Ispričao mi je Muhammed b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Asim b. Ali; kaže: Nama je ispričao Asim b. Muhammed, prenijevši od Vakida b. Muhammeda, koji je kazao: Čuo sam od svoga oca da je Abdullah kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je na Oproštajnom hadžu upitao: ‘Koji je, prema vašem mišljenju, najsvetiji mjesec?' ‘Zul-hidže, u kome se nalazimo.' – odgovorili su prisutni. ‘A koji je grad, prema vašem mišljenju, najsvetiji?' – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Ovaj naš grad (Mekka).' – odgovorili su prisutni. ‘A koji je, prema vašem mišljenju, najsvetiji dan?' – ponovo će Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Ovaj dan (Dan Arefata).' – odgovorili su prisutni, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, će na to: ‘Uzvišeni Allah je vaše živote, vaše imetke i vaše časti učinio svetim kao što je svet ovaj dan u ovom mjesecu i u ovom gradu, osim kad to pravda zahtijeva.' Riječi: ‘Jesam li vam dostavio?', on je ponovio tri puta. Na sve to oni su mu odgovorili riječima: ‘Jesi!' A on reče: ‘Zato se nakon mene više ne vraćajte u nevjerstvo pa da ubijate jedni druge!'" . . .

Hadis 6786

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, on od Urvea, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije nikada bio u mogućnosti da bira između dvije stvari, a da nije izabrao ono što je lakše, ukoliko to ne bi bio grijeh. Ukoliko bi to drugo bilo grijeh, on bi se udaljio od toga. Tako mi Allaha, on nikada nikoga nije kaznio zbog nečega što je prema njemu učinjeno. On je samo kažnjavao onda kada bi bila prekršena Allahova zabrana." . . .

Pogledaj i preostalih 73 hadisa iz ove teme →