بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 6708–6722
15 hadisa
Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Ebu Šihab, prenijevši od Ibn Avna, on od Mudžahida, on od Abdurrahmana b. Ebi Lejla, a on od Ka'ba b. Udžrea, koji je kazao: "Jednom prilikom sam došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on mi reče: ‘Primakni se!' Primakao sam se, pa me je upitao: ‘Uznemiravaju li te vaške?' ‘Uznemiravaju.' – odgovorih, a on reče: ‘Obrij glavu, a onda se postom, ili milostinjom ili kurbanom iskupi!'" A obavijestio me je Ibn Avn, prenijevši od Ejjuba, koji je kazao: "Post je tri dana, kurban je jedna ovca, a siromaha je šest (koje treba nahraniti)." . . .
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Čuo sam iz usta Humejda b. Abdurrahmana, koji je prenio od Ebu Hurejrea, koji je kazao: "Neki čovjek je došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem i rekao: ‘Propao sam!' ‘A šta te je upropastilo?' – upitao ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. On reče: ‘Imao sam sa svojom suprugom odnos za vrijeme ramazana.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga upita: ‘Jesi li u stanju osloboditi roba?' ‘Nisam.' – odgovori on. ‘A jesi li u stanju uzastopno postiti dva mjeseca?' – upita ga Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Nisam.' – odgovori on. ‘A jesi li u mogućnosti nahraniti šezdeset siromaha?' – ponovo će Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Nisam.' – reče on. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tada reče: ‘Sjedi!' I on sjede. Potom je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, donesena velika korpa u kojoj su bile hurme, pa je rekao: ‘Uzmi ovo i podijeli, na ime milostinje, najsiromašnijim među nama.' Čovjek će na to: ‘Nema niko siromašniji od nas.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se tada nasmijao da su mu se očnjaci ukazali, a onda je rekao: ‘Uzmi je i nahrani svoju porodicu.'" . . .
Ispričao nam je Muhammed b. Mahbub; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Humejda b. Abdurrahmana, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Neki čovjek je došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Propao sam.' ‘A šta te je upropastilo?' – upitao ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. On je rekao: ‘Imao sam sa svojom suprugom odnos za vrijeme ramazana.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga upita: ‘Jesi li u stanju osloboditi roba?' ‘Nisam.' – odgovori on. ‘A jesi li u stanju postiti dva mjeseca uzastopno?' – upita ga Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Nisam.' – odgovori on. ‘A jesi li u mogućnosti nahraniti šezdeset siromaha?' – ponovo će Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Nisam.' – reče on. Tad je neki ensarija Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, donio veliku korpu s hurmama, pa je rekao: ‘Uzmi ovo i podijeli na ime milostinje siromasima.' Čovjek će na to: ‘Zar ima neko siromašniji od nas, Allahov Poslaniče? Tako mi Onoga Koji te je s Istinom poslao, između ova dva kamenjara u Medini nema siromašnije porodice od nas.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Uzmi je i nahrani svoju porodicu.'" . . .
Ispričao nam je Abdullah b. Mesleme; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Humejda, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Neki čovjek je došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Propao sam!' ‘A šta te je upropastilo?' – upitao ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. On je rekao: ‘Imao sam, sa svojom suprugom, odnos za vrijeme ramazana.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga upita: ‘Jesi li u stanju osloboditi roba?' ‘Nisam.' – odgovori on. ‘A jesi li u stanju uzastopno postiti dva mjeseca?' – upita ga Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Nisam.' – odgovori on. ‘A jesi li u mogućnosti nahraniti šezdeset siromaha?' – ponovo će Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Nisam.' – reče on. Tad je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, donesena velika korpa s hurmama, pa je rekao: ‘Uzmi ovo i podijeli, na ime milostinje, siromasima.' Čovjek će na to: ‘Između ova dva kamenjara u Medini nema siromašnije porodice od moje.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Uzmi je i nahrani svoju porodicu.'" . . .
Ispričao nam je Osman b. Ebi Šejbe; kaže: Nama je ispričao El-Kasim b. Malik el-Muzeni; kaže: Nama je ispričao El-Džuajd b. Abdurrahman, prenijevši od Es-Saiba b. Jezida, koji je kazao: "Sa' je u doba Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, iznosio mudd i trećinu, mjereno ovim vašim današnjim muddom. On je uvećan u vrijeme Omera b. Abdulaziza." . .
Ispričao nam je Munzir b. El-Velid el-Džarudi; kaže: Nama je ispričao Ebu Kutejbe Selm; kaže: Nama je ispričao Malik, prenijevši od Nafi'a, koji je kazao: "Ibn Omer je sadekatul-fitr uz ramazan davao u visini Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, prvog mudda. Također je i iskup za zakletvu davao u visini Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, mudda." Ebu Kutejbe je kazao: Rekao nam je Malik: "Naš je mudd bio veći od vašeg mudda, ali mi ne vidimo da je ijedan mudd bio vredniji od Vjerovjesnikovog, sallallahu alejhi ve sellem, mudda." Malik mi je rekao: "Kada bi vam došao emir i odredio vam manji mudd od Vjerovjesnikovog, sallallahu alejhi ve sellem, mudda, po kojem biste vi muddu davali?" Rekao sam. "Mi bismo davali po Vjerovjesnikovom, sallallahu alejhi ve sellem, muddu." On će na to: "Zar ne vidiš da se stvar vraća na Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem, mudd?" . .
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ishaka b. Abdullaha b. Ebi Talhe, on od Enesa b. Malika da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allahu, podari im bereket u njihovom mikjalu, njihovom sa'u i u njihovom muddu." . . .
Ispričao nam je Muhammed b. Abdurrahim; kaže: Nama je ispričao Davud b. Rušejd; kaže: Nama je ispričao El-Velid b. Muslim, prenijevši od Ebu Gassana Muhammeda b. Mutarrifa, on od Zejda b. Eslema, on od Alija b. Husejna, on od Seida b. Merdžane, on od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko oslobodi roba muslimana, Allah će mu na svaki dio tijela tog roba, osloboditi po jedan organ od džehennemske vatre, tako da će oslobođenjem robovskog spolnog organa i njegov biti oslobođen (od vatre)." . . .
Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Obavijestio nas je Hammad b. Zejd, prenijevši od Amra, on od Džabira, koji je kazao: "Neki ensarija je svoga roba nakon svoje smrti učinio slobodnim. On mu je bio jedino što je imao. To je doprlo do Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je (kasnije) rekao: ‘Ko će ga od mene kupiti?' Kupio ga je Nuajm b. En-Nuhham za osamsto dirhema." Čuo sam Džabira b. Abdullaha, koji je rekao: "Taj rob je bio Kopt, a umro je prve godine (Inuz-Zubejra). . . .
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od El-Hakema, on od Ibrahima, on od El-Esveda, koji je rekao: "Aiša, radijallahu anha, je htjela kupiti (robinju) Beriru pa su njeni vlasnici uvjetovali (da zadrže) pravo nasljedstva na njenu imovinu. Ona je to spomenula Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ‘Kupi je, jer pravo nasljedstva na imovinu roba pripada onome ko ga oslobodi.'" . . .
Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Hammad, prenijevši od Gajlana b. Džerira, on od Ebu Burdea b. Ebi Musaa, a on od Ebu Musaa el-Eš'arija, koji je kazao: "Jednom prilikom sam sa skupnom El-Eš'arija otišao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da od njega zatražimo jahalice. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je rekao: ‘Tako mi Allaha, neću vam ih dati. Ja nemam jahalica koje bih vam dao.' Ostali smo izvjesno vrijeme, koliko je Allah htio da ostanemo, pa su mu došle kamile kao ratni plijen te nam je dao tri. Kad smo pošli, rekosmo: ‘Nećemo imati u njima bereketa.' Otišli smo Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i tražili da nam da jahalice, pa se on zakleo da nam ih neće dati.' Spomenuli smo to Vjerovjesniku koji reče: ‘Nisam vam ja dao jahalice, nego vam ih je dao Allah. Tako mi Allaha, kad god se budem zakleo na nešto, zatim vidim da je nešto drugo bolje uraditi, ja ću uraditi to što je bolje a za zakletvu ću se iskupiti.'" . .
Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Hammad koji je kazao: (da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem) rekao: "Iskupit ću se za svoju zakletvu, a uradit ću ono što je bolje (ili: uradit ću ono što je bolje, a iskupit ću se za svoju zakletvu)." . .
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Hišama b. Hudžejra, on od Tavusa, koji je čuo Ebu Hurejrea, koji je kazao: "Sulejman, alejhisselam, je jednom prilikom rekao: ‘Ove noći ću obići devedeset žena i svaka će nakon toga roditi dječaka koji će se boriti na Allahovom putu.' Njegov mu je drug (Sufjan misli da je to bio melek) rekao: ‘Reci: Ako Bog da!' On je to zaboravio i obišao ih je i samo je jedna rodila i to pola dječaka." Ebu Hurejre je prenio da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Da je rekao: Ako Allah dā, ne bi prekršio zakletvu, a i želja bi mu bila ispunjena." A Murre je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "…da je izuzeo (kazavši: ako Bog da)." A ispričao nam je Ebuz-Zinad, prenijevši od Ebul-A'redža slično Ebu Hurejreovom hadisu. . . .
Ispričao nam je ali b. Hudžr; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Ibrahim, prenijevši od Ejjuba, on od El-Kasima et-Temimija, on od Zehdema el-Džermija, koji je kazao: "Bili smo kod Ebu Musaa, a između nas i ovog ogranka plemena Džerema postojalo je bratstvo i ljubav. Servirano je jelo u kome je bilo kokošije meso. Kod njega se u tom momentu nalazio čovjek iz plemena Benu Tejmullah, koji bijaše crven poput roba pa ga je Ebu Musa pozvao da jede, ali on nije prišao. Ebu Musa mu reče: ‘Priđi. Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako ga jede.' ‘Jednom prilikom sam ga vidio kada jede nešto što ja nisam volio i zakleo sam se da to neću jesti.' – reče čovjek. ‘Priđi, ja ću ti o tome opširnije reći.' – reče mu Musa i nastavi – ‘Jednom prilikom sam sa skupnom El-Eš'arija otišao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da od njega zatražimo jahalice dok je on dijelio zekat. Mislim (veli Ejjub) da je bio srdit. Rekao nam je: ‘Tako mi Allaha, ja vam ih neću dati niti ih imam.' mi smo pošli nazad, a Allahovom Poslaniku su stigle kamile kao ratni plijen te je on upitao za nas, rekavši: ‘Gdje su El-Eš'arije?' Odredio nam je pet mladih deva. Pošto pođosmo, ja svojim drugovima rekoh: ‘Došli smo Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da nam da jahalice, a on se zakleo da nam ih neće dati, a onda je poslao po nas i dao nam ih. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zaboravio na svoju zakletvu. Zbunili smo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, te je zbog nepažnje prekršio zakletvu. Tako nam Allaha, mi s ovim nećemo uspjeti.' Vratili smo se k njemu i rekli: ‘Mi smo došli kod tebe i tražili jahalice. Ti si se zakleo da nam ih nećeš dati, a i da ih nemaš.' On reče: ‘Idite, nisam vam ja dao jahalice, nego vam ih je dao Allah. Tako mi Allaha, kad god se budem zakleo na nešto zatim vidim da je nešto drugo bolje uraditi, ja ću uraditi to što je bolje, a za zakletvu ću se iskupiti.''" Isti je hadis prenio Hammad b. Zejd, prenijevši od Ejjuba, on od Ebu Kilabea i El-Kasima b. Asima el-Kelbija. Ispričao nam je Abdulvehhab prenijevši od Ejjuba, on od Ebu Kilabe i El-Kasima et-Temimija, on od Zehdema ovo. A ispričao nam je Ebu Ma'mer; kaže: Nama je ispričao Abdulvaris; kaže: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od El-Kasima, a on od Zehdema isto ovo. . .
Ispričao nam je Muhammed b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Osman b. Omer b. Faris; kaže: Obavijestio nas je Ibn Avn, prenijevši od El-Hasana, on od Abdurrahmana b. Semurea, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ne traži vlast, jer ako je dobiješ bez traženja, bit ćeš pomognut u njoj. A ako je dobiješ tražeći je, bit ćeš joj prepušten. Ako se na nešto zakuneš, a onda vidiš da je bolje da uradiš drukčije, ti uradi onako kako je bolje a iskupi se za svoju zakletvu." Isti je hadis prenio Ešhel b. Hatim od Ibn Avna. A isti su hadis prenijeli Junus, Simak b. Atijje, Simak b. Harb, Humejd, Katade, Mensur, Hišam i Er-Rebi'.