بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 6621–6707

Zakletve i zavjeti

87 hadisa

Hadis 6621

Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil Ebul-Hasan; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Hišam b. Urve, prenijevši od svoga oca, on od Aiše, radijallahu anha, da Ebu Bekr nikada nije kršio zakletvu dok Allah nije objavio iskup za nju. On je rekao: "Ja se neću nikada na nešto zakleti, pa da potom vidim da je drukčije bolje uraditi, a da to neću uraditi, a onda se za zakletvu iskupiti." . .

0:000:00
Hadis 6622

Ispričao nam je Ebun-Nu'man Muhammed b. El-Fadl; kaže: Nama je ispričao Džerir b. Hazim; kaže: Nama je ispričao El-Hasan; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman b. Semure, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Abdurrahmane, sine Semureov! Ne traži vlast, jer ako je na taj način dobiješ, bit ćeš joj prepušten. A ako je dobiješ bez traženja, bit ćeš pomognut u njoj. Ako se na nešto zakuneš, a onda vidiš da je bolje da uradiš drukčije, ti uradi onako kako je bolje, a iskupi se za svoju zakletvu." . .

Hadis 6623

Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Gajlana b. Džerira, on od Ebu Burdea, on od svoga oca, koji je kazao: "Ja sam u skupini iz plemena El-Eš'ar otišao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da od njega tražimo jahalice. On je rekao: ‘Tako mi Allaha, ja vam ih neću dati niti vam imam šta dati. Tu ostadosmo izvjesno vrijeme, a onda nam Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, dođe s tri najbolje kamile i dade nam ih da ih jašemo. Kad smo pošli, rekosmo (ili je neko rekao): ‘Nećemo imati u njima bereketa. Otišli smo Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da od njega zatražimo jahalice. On se bio zakleo da nam ih neće dati, a potom nam ih je dao. Zato, vratimo se Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i napomenimo mu to.' mi smo se vratili, a on nam je rekao: ‘Nisam vam ih ja dao, nego Allah! Tako mi Allaha, ja se više, inšallah, neću ni na što zakleti, a da neću postupiti drukčije, ukoliko vidim da je to bolje, a onda ću se za zakletvu iskupiti (ili je rekao: Ja ću u buduće uraditi ono što je bolje, a za zakletvu ću se iskupiti).'" . .

Hadis 6624

Ispričao mi je Ishak b. Ibrahim; kaže: Obavijestio nas je Abdurrezzak; kaže: Nas je obavijestio Ma'mer, prenijevši od Hemmama b. Munebbiha, koji je kazao: Ovo nam je ispričao Ebu Hurejre da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Mi smo posljednji (primili objavu), a na Sudnjem danu ćemo biti prvi." . .

Hadis 6625

Također, rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Tako mi Allaha, da neko od vas ustrajava na zakletvi u vezi sa svojom porodicom (nakon što je uvidio da je bolje drukčije postupiti) veći je grijeh nego da prekrši zakletvu i da se za nju iskupi, kako mu je Allah propisao." . .

Hadis 6626

Ispričao mi je Ishak b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Salih; kaže: Nama je ispričao Muavija, prenijevši od Jahjaa, on od Ikrimea, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko bude ustrajavao u svojoj zakletvi u vezi sa svojom porodicom (nakon što je uvidio da je bolje drukčije postupiti) veći je grijeh nego da prekrši zakletvu i da se za nju iskupi." . . .

Hadis 6627

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid, prenijevši od Ismaila b. Džafera, on od Abdullaha b. Dinara, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao jednu vojnu izvidnicu na čije je čelo imenovao Usamu b. Zejda. Neki su ljudi imali primjedbu u vezi sa njegovim imenovanjem za zapovjednika, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čuvši to, ustao i rekao: ‘Ako imate primjedbu na njegovo imenovanje, ta još ste od ranije, tako mi Allaha, imali primjedbu na imenovanje njegovog oca, iako je on bio dostojan, tako mi Allaha, da zapovijeda, a osim toga, on mi je bio jedan od najdražih ljudi. I ovaj je nakon njega meni jedan od najdražih ljudi.'" . . . .

Hadis 6628

Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf, prenijevši od Sufjana, on od Musaa b. Ukbea, on od Salima, a on od Ibn Omera, koji je kazao: "Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, zakletva je glasila: ‘Ne, tako mi Onoga Koji okreće ljudska srca!'" . .

Hadis 6629

Ispričao nam je Musa; kaže: Nama je ispričao Ebu Avane, prenijevši od Abdulmelika, on od Džabira b. Semurea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada umre bizantijski car, nijedan car, nakon njega, neće imati vlast nad onim nad čim je on imao! A kada umre perzijski kralj, nijedan kralj, nakon njega neće imati vlast nad onim nad čim je on imao. Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moj život, vi ćete njihova blaga trošiti u borbi na Allahovom putu!" . .

Hadis 6630

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija; kaže: Obavijestio me je Seid b. El-Musejjeb, prenijevši od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada umre perzijski kralj, nijedan kralj nakon njega neće imati vlast nad onim nad čim je on imao, a kada umre bizantijski car, nijedan car, nakon njega, neće imati vlast nad onim nad čim je on imao! Tako mi Onoga u Čijoj je ruci Muhammedov život, vi ćete blaga njihova trošiti u borbi na Allahovom putu!" . .

Hadis 6631

Ispričao mi je Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abde, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, on od Aiše, radijallahu anha, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "O ummete Muhammedov, tako mi Allaha, da znate ono što ja znam, mnogo biste plakali, a malo biste se smijali." . .

Hadis 6632

Ispričao nam je Jahja b. Sulejman i kazao: Meni je ispričao Ibn Vehb i kazao: Obavijestio me je Hajve i kazao: Ispričao mi je Ebu Akil Zuhre b. Ma'bed da je čuo svoga djeda Abdullaha b. Hišama koji je kazao: "Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, kada mu je Omer b. El-Hattab, dok ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, držao za ruku, rekao: ‘Allahov Poslaniče, ti si mi draži od svega osim od mene samog!" Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Tako mi Onoga u Čijoj ruci je moj život (nećeš biti istinski vjernik) sve dotle dok ti ja ne budem draži i od tebe samog.' Omer nakon toga reče: ‘Sada si mi, tako mi Allaha, draži i od mene samog!', a Vjerovjesnik, će na to: ‘Sad si (istinski vjernik), Omere!'" . .

Hadis 6633

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ubejdullaha b. Abdullaha b. Utbea b. Mes'uda, a on od Ebu Hurejrea i Zejda b. Halida, koji su ga obavijestili rekavši: "Dvojica ljudi su se sporili pred Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan od njih je rekao: ‘Presudi nam u skladu s Allahovom Knjigom!' Drugi, koji bijaše učeniji, reče: ‘Da, Allahov Poslaniče, presudi nam u skladu sa Allahovom Knjigom i dozvoli mi da kažem!' ‘U redu, govori.' – reče mu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. On reče: ‘Moj sin je radio kao najamnik kod ovoga čovjeka (Malik smatra da riječ asif znači: najamnik) pa je počinio blud s njegovom ženom. Obavijestili su me da moga sina sljeduje kamenovanje, te sam ga ja iskupio od kamenovanja davši na ime toga stotinu ovaca i robinju. Poslije sam upitao učenjake pa su mi rekli da moga sina sljeduje stotinu udaraca bičem i progon na godinu dana, a da suprugu ovog čovjeka sljeduje kamenovanje.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moj život, ja ću vam presuditi u skladu s Allahovom Knjigom. Što se tiče ovaca i robinje koje si mu dao, on ti to treba vratiti.' Njegovom sinu je udario stotinu udaraca bičem i protjerao ga na godinu dana, a Unejsu el-Eslemiju je naredio da ode kod supruge onog drugog, pa ako prizna da je počinila blud, da je kamenuje. Ona je priznala pa ju je kamenovao." . .

Hadis 6634

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ubejdullaha b. Abdullaha b. Utbea b. Mes'uda, a on od Ebu Hurejrea i Zejda b. Halida, koji su ga obavijestili rekavši: "Dvojica ljudi su se sporili pred Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan od njih je rekao: ‘Presudi nam u skladu s Allahovom Knjigom!' Drugi, koji bijaše učeniji, reče: ‘Da, Allahov Poslaniče, presudi nam u skladu sa Allahovom Knjigom i dozvoli mi da kažem!' ‘U redu, govori.' – reče mu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. On reče: ‘Moj sin je radio kao najamnik kod ovoga čovjeka (Malik smatra da riječ asif znači: najamnik) pa je počinio blud s njegovom ženom. Obavijestili su me da moga sina sljeduje kamenovanje, te sam ga ja iskupio od kamenovanja davši na ime toga stotinu ovaca i robinju. Poslije sam upitao učenjake pa su mi rekli da moga sina sljeduje stotinu udaraca bičem i progon na godinu dana, a da suprugu ovog čovjeka sljeduje kamenovanje.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moj život, ja ću vam presuditi u skladu s Allahovom Knjigom. Što se tiče ovaca i robinje koje si mu dao, on ti to treba vratiti.' Njegovom sinu je udario stotinu udaraca bičem i protjerao ga na godinu dana, a Unejsu el-Eslemiju je naredio da ode kod supruge onog drugog, pa ako prizna da je počinila blud, da je kamenuje. Ona je priznala pa ju je kamenovao." . .

Hadis 6635

Ispričao mi je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Muhammeda b. Ebi Jakuba, on od Abdurrahmana b. Ebi Bekrea, on od svoga oca, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Šta velite, jesu li plemena Eslem, Gifar, Muzejne i Džuhejne bolja od Temima, Amira b. Sa'sa, Gatafana i Eseda, koja su izgubila i propala?' ‘Jesu.' – odgovorili su prisutni, a on reče: ‘Jesu, Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moj život, bolja su od njh.'" . .

Pogledaj i preostalih 72 hadisa iz ove teme →