بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 6594–6620
27 hadisa
Ispričao nam je Ebul-Velid Hišam b. Abdulmelik; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Saopćio mi je Sulejman el-A'meš i kazao: Čuo sam Zejda b. Vehba kada je prenio od Abdullaha, koji je kazao: Ispričao nam je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a on je onaj koji govori istinu i kome se vjeruje, rekavši: "Stvaranje jednog od vas (od sperme) u majčinoj utrobi traje četrdeset dana; nakon toga se (sperma) preobražava u zakvačak i kao zakvačak biva isto toliko, potom se (zakvačak) preobražava u embrion i kao embrion ostaje isto toliko; potom Allah pošalje meleka kome bude naređeno da mu upiše četvero: opskrbu, dokle će živjeti, hoće li biti sretnik ili nesretnik. Tako mi Allaha, neki će od vas (ili je rekao: neki će čovjek) cijeli život raditi djela koja čine stanovnici Džehennema, tako da će ga, kad između njega i Džehennema ostane samo koliko jedan zahvat ruku ili aršin, preduhitrit ono što mu je propisano pa će život okončati radeći djela koja čine stanovnici Dženneta, i tako će dospjeti u Džennet. A neki će opet raditi djela stanovnika Dženneta tako, kad između njega i Dženneta preostane samo koliko jedan ili dva aršina, preduhitrit će ga ono što mu je propisano i on će svoj život okončati radeći djela stanovnika Džehennema, i tako će dospjeti u Džehennem." Adem je kazao: "Osim koliko jedan aršin." . .
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Hammad, prenijevši od Ubejdullaha b. Ebi Bekra b. Enesa, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah za maternicu zaduži meleka, koji govori: ‘Gospodaru, kaplja sperme!', potom: ‘Zakvačak!', potom: ‘Embrion!' A kada ga Allah htjedne stvoriti, on upita: ‘Gospodaru, da li muško ili žensko? Da li sretnik ili nesretnik? Kakva će mu biti opskrba? Kada će mu biti kraj života?' I sve mu to upiše još u utrobi njegove majke." . . . .
Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Nama je ispričao Jezid er-Rišk, koji je kazao: Čuo sam Mutarrifa b. Abdullaha b. Eš-Šihhira kada priča od Imrana b. Husajna, koji je kazao da je neki čovjek upitao: "Allahov Poslaniče, znaju li se unaprijed stanovnici Dženneta i stanovnici Džehennema?" "Znaju." – odgovorio je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, a on će na to: "Pa zbog čega se ljudi onda trude?" Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: "Svako će raditi ono za što je stvoren ili svakome će biti olakšano da radi ono za šta je predodređen." . . .
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Ebu Bišra, on od Seida b. Džubejra, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan šta će biti s djecom mnogobožaca (koja su umrla maloljetna), pa je odgovorio: ‘Allah najbolje zna šta bi ona radila (da ih je ostavio u životu).'" . .
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Junusa, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Ata b. Jezid da je čuo Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, kada je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan šta će biti s djecom mnogobožaca (koja su umrla maloljetna), pa je odgovorio: ‘Allah najbolje zna šta bi ona radila (da ih je ostavio u životu).'" . .
Ispričao mi je Ishak b. Ibrahim; kaže: Obavijestio me je Abdurrezzak; kaže: Mene je obavijestio Ma'mer, prenijevši od Hemmama, a on od Ebu Hurejrea koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Svako se novorođenče rodi u prirodnoj vjeri pa ga njegovi roditelji učine jevrejom ili hrišćaninom, onako kako činite i sa životinjama. Da li među njima nalazite neku podrezana uha dok joj ga vi ne podrežete." . .
Prisutni upitaše: "A, Allahov Poslaniče, šta će biti sa onim koji umre dok je još mali?" On reče: "Allah najbolje zna šta bi on radio (da ga je ostavio u životu)." . . .
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Žena ne smije tražiti razvod za svoju sestru (po vjeri) kako bi se domogla onoga što njoj ne pripada i da bi se udala za njenog muža. Njoj pripada samo ono što joj je određeno." . .
Ispričao nam je Malik b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Israil, prenijevši od Asima, on od Ebu Osmana, a on od Usamea, koji je kazao: "Bio sam kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada mu je došao glasnik jedne od njegovih kćeri, noseći od nje poruku da joj je sin na samrti. Kod njega su u tom momentu sjedili sa'd, Ubej b. Ka'b i Muaz. On joj je tada poručio: ‘Allahovo je i ono što uzima i ono što daje. Kod Njega sve ima svoj kraj. Zato neka bude strpljiva i neka se nada nagradi.'" . .
Ispričao nam je Hibban b. Musa; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Junus, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Mene je obavijestio Abdullah b. Muhajriz el-Džumehi da je njega obavijestio Ebu Seid el-Hudri da je, dok je on sjedio jednom prilikom kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, došao jedan ensarija i rekao: "Allahov Poslaniče, mi se u bitkama domognemo robinja i sa njima spolno općimo, a volimo imetak (pa bismo željeli da ih prodamo i ne želimo sa njima imati djecu), pa šta veliš o ejakulaciji izvan materice?" "A zar to radite?" – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – "Nemate potrebe za tim. Allah nije nijednom biću propisao da iziđe na ovaj svijet, a da ono neće izići." . .
Ispričao nam je Musa b. Mes'ud; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od El-A'meša, on od Ebu Vaila, a on od Huzejfea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom nam je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, održao govor. U njemu je spomenuo sve ono što će se dešavati do Smaka svijeta. Neko je to upamtio, a neko nije. Kad se nešto od toga dogodi, ja ga prepoznam, nakon što sam to bio zaboravio, isto onako kao što čovjek prepozna nekoga ko je bio dugo odsutan kada ga ugleda." . .
Ispričao nam je Abdan, prenijevši od Ebu Hamze, on od El-A'meša, on od sa'da b. Ubejdea, on od Abdurrahmana es-Sulemija, a on od Alije, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom smo sjedili s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem. On je u ruci imao drvo kojim je čeprkao po zemlji, a onda rekao: ‘Svakoj osobi je određeno njeno prebivalište u Džehennemu ili u Džennetu.' Neki će čovjek na to: ‘Allahov Poslaniče, hoćemo li se onda osloniti na to što nam je određeno?' ‘Ne' – reče on – ‘nego se trudite, a svakome će biti olakšano ono što mu je određeno.' Onda je proučio: ...onome koji udjeljuje i ne griješi... (El-Lejl, 5)" . . .
Ispričao nam je Hibban b. Musa; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Seida b. El-Musejjeba, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Učestvovali smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, na Hajberu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je za jednog čovjeka, koji je zagovarao islam, rekao: ‘On će biti od stanovnika Džehennema.' kada je otpočela borba, taj čovjek se junački borio i u toj borbi puno je izranjavan da je postao nepokretan. Jedan Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem, ashab je rekao: ‘Allahov Poslaniče, da si vidio onoga za koga si rekao da će biti od stanovnika Džehennema kako se žestoko borio na Allahovom putu te je zadobio mnogo rana.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘On će u Džehennem.' Umalo da taj slučaj neke ljude ne pokoleba. Dok su bili još u dilemi, ovaj je čovjek, ne mogavši trpjeti bolove, iz torbe izvadio strijelu i njome se ubio. Muslimani tada pohitaše Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekoše: ‘Allahov Poslaniče, Allah je potvrdio tvoje riječi. Onaj čovjek je izvršio samoubojstvo, sam je sebi oduzeo život.' Tad Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Bilale, oglasi ljudima: ‘U Džennet će ući samo vjernik, i Allah će učiniti da ovu vjeru pomogne i čovjek grješnik.''" . .
Ispričao nam je Seid b. Ebi Merjem; kaže: Nama je ispričao Ebu Gassan; kaže: Meni je ispričao Ebu Hazim, prenijevši od Sehla b. Sa'da, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je gledao čovjeka koji se borio protiv idolopoklonika s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u jednoj bici – a bijaše jedan od uglednih muslimana koji nije bio ovisan o njima – pa je rekao: ‘Ko želi vidjeti čovjeka od stanovnika Džehennema, neka gleda u ovoga!' Neki ga čovjek poče slijediti. On se borio a onda je teško ranjen te je ubrzao sebi smrt tako što je stavio rukohvat mača na zemlju a vrh sebi između grudi, svom se težinom naslonio i tako se ubio. Mač mu je izišao između plećke. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Nekada čovjek, kako ljudi gledaju, radi djela stanovnika Dženneta, a on će, ustvari, biti od stanovnika Džehennema, a nekada opet, kako vide ljudi, čovjek radi djela stanovnika Džehennema, a onda na kraju bude od stanovnika Dženneta. Djela se vrednuju prema njihovom završetku.'" . . .
Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Mensura, on od Abdullaha b. Murrea, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio zavjetovanje i rekao da ono ne donosi nikakvo dobro, nego se njime samo izvlači (imovina) od škrtice." . .