← Sve teme

Hadis 6412–6593

Omekšavanje srca (Rikak)

182 hadisa

Hadis 6412Dvije su blagodati u vezi s kojim se mnogi ljudi prevare – zdravlje i slobodno vrijeme." Abbas el-Anberi je…Hadis 6413Allahu, nema istinskog života do života na Budućem svijetu, pa poboljšaj stanje ensarija i muhadžira!Hadis 6414Bili smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, na kopanju hendeka. On je kopao, a mi smo…Hadis 6415Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Prostor u Džennetu, koliko može poklopiti…Hadis 6416Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me je uzeo za rame i rekao: ‘Ponašaj se na ovome svijetu kao…Hadis 6417Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je (na zemlji) nacrtao jedan kvadrat. Potom nam je, u sredini…Hadis 6418Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je povukao nekoliko linija i rekao: ‘Ovo je čovjekova nada, a ovo…Hadis 6419Allah neće prihvatiti ispriku osobe čiji je kraj života odložio do šezdesete godine." Isti su hadis prenijeli…Hadis 6420Srce stare osobe ne prestaje biti mlado kada je u pitanju dvoje: želja za ovim svijetom i nada u duge nade."…Hadis 6421Osoba stari, a uz njeno staranje kod nje rastu dvoje: želja za imetkom i želja za dugim životom." Prenio ga…Hadis 6422Mene je obavijestio Mahmud b. Er-Rebi', koji tvrdi da je upamtio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve…Hadis 6423Jednom prilikom je kod mene došao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Neće doći nijedan…Hadis 6424Rekao je Uzvišeni Allah: ‘Mom robu vjerniku kome na ovom svijetu uzmem voljenu osobu, i on to strpljivo…Hadis 6425Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao Ebu Ubejdea b. El-Džerraha u Bahrejn da mu od njih…Hadis 6426Jednog dana je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izišao i klanjao dženazu šehidima Uhuda, a onda… Pogledaj i preostalih 167 hadisa iz ove teme, sa audiom →