بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 6412–6593

Omekšavanje srca (Rikak)

182 hadisa

Hadis 6412

Ispričao nam je El-Mekki b. Ibrahim; kaže: Obavijestio nas je Abdullah b. Seid b. Ebi Hind, prenijevši od svoga oca, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Dvije su blagodati u vezi s kojim se mnogi ljudi prevare – zdravlje i slobodno vrijeme." Abbas el-Anberi je kazao: "Ispričao nam je Safvan b. Isa, prenijevši od Abdullaha b. Seida b. Ebi Hinda, a on od svoga oca, koji je kazao: ‘Čuo sam Ibn Abbasa, koji je od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, prenio slično prethodnom hadisu.'"

0:000:00
Hadis 6413

Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Muavije b. Kurrea, on od Enesa, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allahu, nema istinskog života do života na Budućem svijetu, pa poboljšaj stanje ensarija i muhadžira!"

Hadis 6414

Ispričao mi je Ahmed b. El-Mikdam; kaže: Nama je ispričao El-Fudajl b. Sulejman; kaže: Nama je ispričao Ebu Hazim; kaže: Nama je ispričao Sehl b. Sa'd es-Saidi, koji je kazao: "Bili smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, na kopanju hendeka. On je kopao, a mi smo prenosili zemlju. On bi prošao pored nas i rekao: ‘Allahu, nema istinskog života do života na Budućem svijetu, pa oprosti ensarijama i muhadžirima.'" Isti je hadis prenio Sehl b. Sa'd od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.

Hadis 6415

Ispričao nam je Abdullah b. Mesleme; kaže: Nama je ispričao Abdulaziz b. Ebi Hazim, prenijevši od svoga oca, on od Sehla, koji je kazao: "Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Prostor u Džennetu, koliko može poklopiti bič, bolji je od ovoga svijeta i onoga što je na njemu. Također i jutarnji ili večernji izlazak u borbu na Allahovom putu bolji je od ovoga svijeta i onoga što je na njemu.'"

Hadis 6416

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Abdurrahman Ebul-Munzir et-Tufavi, prenijevši od Sulejmana el-A'meša, koji je kazao: Ispričao mi je Mudžahid, prenijevši od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me je uzeo za rame i rekao: ‘Ponašaj se na ovome svijetu kao da si stranac ili putnik!' A Ibn Omer je govorio: ‘Kad omrkneš, ne očekuj jutro, a kad osvaneš, ne očekuj noć! Od svoga zdravlja uzmi za bolest a od svoga života za smrt!'"

Hadis 6417

Ispričao nam je Sadeka b. El-Fadl; kaže: Obavijestio nas je Jahja b. Seid, prenijevši od Sufjana, koji je kazao: Ispričao mi je moj otac, prenijevši od Munzira, on od Rebi'a b. Husajma, a on od Abdullaha, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je (na zemlji) nacrtao jedan kvadrat. Potom nam je, u sredini tog kvadrata, povukao jednu liniju kroz sredinu koja je izlazila iz njega. Zatim je povukao manje linije sa strane okrenute prema liniji u sredini i rekao: ‘Ovo je čovjek, a ovo je njegov kraj života koji ga okružuje. Ova linija izvan to je njegova nada, a ove male linije su nevolje i nesreće koje će mu se dešavati. Ako ga jedna mimoiđe, snaći će ga druga, a ako ga mimoiđe i ta, snaći će ga ova.'"

Hadis 6418

Ispričao nam je Muslim; kaže: Nama je ispričao Hemmam, prenijevši od Ishaka b. Abdullaha b. Ebi Talhe, a on od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je povukao nekoliko linija i rekao: ‘Ovo je čovjekova nada, a ovo njegov kraj života, i dok on živi u nadi dođe mu bliža linija (kraj života)."

Hadis 6419

Ispričao mi je Abdus-Selam b. Mutahher; kaže: Nama je ispričao Omer b. Ali, prenijevši od Ma'na b. Muhammeda el-Gifarija, on od Seida b. Ebi Seida el-Makburija, on od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah neće prihvatiti ispriku osobe čiji je kraj života odložio do šezdesete godine." Isti su hadis prenijeli i Ebu Hazim i Ibn Adžlan od El-Makburija.

Hadis 6420

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Ebu Safvan Abdullah b. Seid; kaže: Nama je ispričao Junus, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Seid b. El-Musejjeb, da je Ebu Hurejre kazao: Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: "Srce stare osobe ne prestaje biti mlado kada je u pitanju dvoje: želja za ovim svijetom i nada u duge nade." El-Lejs je kazao: Ispričali su mi Junus i Ibn Vehb, prenijevši od Junusa, a on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestili su me Seid i Ebu Seleme.

Hadis 6421

Ispričao nam je Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Hišam; kaže: Nama je ispričao Katade, prenijevši od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Osoba stari, a uz njeno staranje kod nje rastu dvoje: želja za imetkom i želja za dugim životom." Prenio ga je i Šu'be od Katadea.

Hadis 6422

Ispričao nam je Muaz b. Esed; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: "Mene je obavijestio Mahmud b. Er-Rebi', koji tvrdi da je upamtio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da je upamtio kada ga je on poprskao vodom koju je zahvatio iz kofe koja se nalazila u njihovoj kući."

Hadis 6423

On je kazao: Čuo sam Itbana b. Malika el-Ensarija iz plemena Benu Seleme, koji je rekao: "Jednom prilikom je kod mene došao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Neće doći nijedan rob na Sudnji dan, koji je svjedočio da je samo Allah Bog, želeći time Allahovo zadovoljstvo, a da ga Allah neće poštedjeti Vatre.'"

Hadis 6424

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Jakub b. Abdurrahman, prenijevši od Amra, on od Seida el-Makburija, a on od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Rekao je Uzvišeni Allah: ‘Mom robu vjerniku kome na ovom svijetu uzmem voljenu osobu, i on to strpljivo podnese očekujući za to nagradu, nema druge nagrade osim Dženneta.'"

Hadis 6425

Ispričao nam je Ismail b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Ismail b. Ibrahim b. Ukbe, prenijevši od Musaa b. Ukbea, koji je kazao da je Ibn Šihab rekao: Ispričao mi je Urve b. Ez-Zubejr da je njega obavijestio El-Misver b. Mahreme da je njega obavijestio Amr b. Avf, saveznik plemena Benu Amira b. Lu'ja, koji je bio s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u Bici na Bedru, a koji je rekao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao Ebu Ubejdea b. El-Džerraha u Bahrejn da mu od njih donese glavarinu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je sa stanovnicima Bahrejna postigao sporazum i za vođu im postavio El-'Alaa b. El-Hadremija. Ebu Ubejde se vratio s imovinom iz Bahrejna. Ensarije su čuli za njegov dolazak te su došli da klanjaju sabah s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem. Kada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, završio namaz, oni otiđoše do njega. Pošto ih ugleda, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se nasmija i reče: ‘Mislim da ste čuli za dolazak Ebu Ubejdea, i da je nešto donio.' ‘Jesmo, Allahov Poslaniče.' – odgovorili su, a on im reče: ‘Radujte se i nadajte se onome što će vas razveseliti. Ja se, tako mi Allaha, ne plašim za vas siromaštva, već se plašim za vas da vam se ne otvori obilje ovog svijeta kao što je bilo otvoreno onima koji su prije vas živjeli, te da se u tome ne budete natjecali, kao što su se i oni međusobno natjecali, pa da vas to ne odvrati od razmišljanja o Budućem svijetu, kao što je i njih prije odvratilo.'"

Hadis 6426

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao El-Lejs b. Sa'd, prenijevši od Jezida b. Ebi Habiba, on od Ebul-Hajra, a on od Ukbea b. Amira, koji je kazao: "Jednog dana je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izišao i klanjao dženazu šehidima Uhuda, a onda se popeo na minber i rekao: ‘Ja ću biti vaš predvodnik i svjedok. Tako mi Allaha, ja ovog momenta gledam u svoje vrelo. Meni su dati ključevi ovozemaljskih riznica, zato se, tako mi Allaha, ja ne bojim da ćete vi nakon mene pridružiti Allahu druga, već se bojim da ćete se međusobno natjecati u ovozemaljskim dobrima.'"

Pogledaj i preostalih 167 hadisa iz ove teme →