بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 521–602
82 hadisa
Ispričao nam je Abdullah b. Mesleme i kazao: Čitao sam Maliku od Ibn Šihaba: "Omer b. Abdulaziz je jednog dana malo odložio klanjanje namaza, pa je kod njega ušao Urve b. Ez-Zubejr i obavijestio ga da je jednog dana, dok je bio u Iraku, El-Mugire b. Šu'be malo odložio klanjanje namaza, pa je kod njega ušao Ebu Mes'ud el-Ensari i rekao: ‘El-Mugire, zar ti nije poznato da je Džibril sišao i klanjao, pa je klanjao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem? Zatim je (Džibril opet) klanjao, pa je klanjao i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Zatim je (Džibril opet) klanjao, pa je klanjao i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Potom je (Džibril) klanjao, pa je klanjao i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Zatim je (Džibril opet) klanjao, pa je klanjao i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a onda rekao: ‘Ovo mi je naređeno.' Omer reče Urveu: ‘Poznato mi je to o čemu pričaš (ili je kazao: Džibril je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, precizirao namaska vremena)."" Urve je također kazao: "Ispričao mi je Bešir b. Ebi Mes'ud od svoga oca."
Urve je kazao: "Ispričala mi je i Aiša da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao ikindiju, a Sunce je još obasjavalo njenu sobu."
Ispričao nam je Kutejbe b. Seid i kazao: Nama je ispričao Abbad b. Abbad, prenijevši od Ebu Džemrea, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: "Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došla delegacija iz plemena Abdulkajs i rekla: ‘Mi smo Rebievi potomci i nismo u mogućnosti doći ti, osim u mjesecima ešhurul-hurum. Zato nam naredi nešto što ćemo prenijeti onima koji su ostali iza nas. Poslanik reče: ‘Naređujem vam četvero, a zabranjujem vam četvero. Naređujem vam: vjeru u Allaha (protumačivši im to kao svjedočenje da je samo Allah Bog i da je on Allahov poslanik); klanjanje namaza; davanje zekata i da, od onoga što steknete kao ratni plijen, date petinu. A zabranjujem vam: pijenje turšije (soka) iz tikve, vrča, posude premazane katranom i posude od palminog panja.'"
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna i kazao: Nama je ispričao Jahja i kazao: Nama je ispričao Ismail i kazao: Nama je ispričao Kajs, prenijevši od Džerira b. Abdullaha, koji je kazao: "Dao sam prisegu Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na (uredno) obavljanje namaza, na davanje zekata i na spremnost savjetovanja svakog muslimana."
Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od El-A'meša, koji je kazao: Ispričao mi je Šekik, koji je kazao: Čuo sam Huzejfea, kada je kazao: "Sjedili smo kod Omera, radijallahu anhu, te nas on upita: ‘Ko je od vas upamtio ono što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao u pogledu iskušenja?' ‘Ja, doslovno kako je kazao.' – rekoh. ‘Smion si,' – reče Omer – ‘kad se usuđuješ da to pričaš.' ‘Čovjekovo iskušenje prema porodici, prema imetku, prema djeci i prema komšiji iskupljuju namaz, post, sadaka, naređivanje dobra i sprječavanje zla.' Omer reče: ‘Nisam te o tome pitao, nego o iskušenju koje će se talasati poput talasa na moru.' On kaza: ‘Vladaru pravovjernih, za tebe nema bojazni, između tebe i njega su vrata zatvorena.' Omer upita: ‘Hoće li se otvoriti ili će biti razbijena?' On reče: ‘Bit će razbijena!', a Omer kaza: ‘I više se nikada neće zatvoriti!' Upitali smo: ‘Je li Omer znao za ta vrata?' ‘Jeste,' – odgovorio je Huzejfe – ‘kao što zna da poslije jutra dolazi noć. Ispričao sam mu hadis u kome nema grešaka.' Pobojali smo se (veli Šekik) da Huzejfea dalje pitamo, te smo poslali Mesruka, koji ga upitao, a on je rekao: ‘Ta vrata su Omer.'"
Ispričao nam je Kutejbe i kazao: Nama je ispričao Jezid b. Zurej, prenijevši od Sulejmana et-Tejmija, on od Ebu Osmana en-Nehdija, a on od Ibn Mes'uda: "Neki čovjek je poljubio ženu koja mu nije bila dozvoljena, pa je došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da ga pita za iskup toga grijeha. Tim povodom je objavljeno: I obavljaj namaz početkom i krajem dana, i u prvim časovima noći! Dobra djela zaista poništavaju hrđava. (Hud, 114) Čovjek upita: ‘Allahov Poslaniče, da li ovo važi samo za mene?', a on mu odgovori: ‘Za sve moje sljedbenike.'"
Ispričao nam je Ebul-Velid Hišam b. Abdulmelik i kazao: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Mene je obavijestio El-Velid b. El-Ajzar, koji je kazao: Čuo sam Amra eš-Šejbanija kada kaže: Ispričao nam je vlasnik ove kuće, pokazavši na Abdullahovu kuću, koji je kazao: "Upitao sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Koje djelo je Allahu najmilije?' On reče: ‘Namaz klanjan na vrijeme.' ‘Koje onda?' – upitah. On reče: ‘Dobročinstvo prema roditeljima.' ‘A koje onda?' – (ponovo) upitah. ‘Borba na Allahovom putu.' – odgovori on. To mi je ispričao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Da sam ga i više pitao, on bi mi još više odgovarao."
Ispričao nam je Ibrahim b. Hamza i kazao: Meni su ispričali Ibn Ebi Hazim i Ed-Deraverdi, prenijevši od Jezida b. Abdullaha b. El-Hada, on od Muhammeda b. Ibrahima, on od Ebu Selemea b. Abdurrahmana, a on od Ebu Hurejrea, koji je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao: "Šta mislite, da neko pred vratima ima rijeku u kojoj se svakog dana kupa pet puta, da li će nakon tih kupanja ostati prljavštine na njemu?" "Neće na njemu ostati nimalo prljavštine." – odgovoriše prisutni, a on na to kaza: "To liči na pet vakata namaza; njima Allah briše grijehe."
Ispričao nam je Musa b. Ismail i kazao: Nama je ispričao Mehdi, prenijevši od Gajlana, a on od Enesa, koji je kazao: "Ja ne prepoznajem ništa iz vremena Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem." "A namaz?" – upita neko. On reče: "Niste li i od namaza propustili to što ste propustili."
Ispričao nam je Amr b. Zurare i kazao: Obavijestio nas je Abdulvahid b. Vasil Ebu Ubejde el-Haddad, prenijevši od Osmana b. Ebi Revvada, brata Abdulaziza b. Ebi Revvada, koji je kazao: Čuo sam Ez-Zuhrija kada veli: "Ušao sam kod Enesa b. Malika u Damasku, a on plakaše. ‘Šta te je uplakalo?' – upitao sam. Rekao je: ‘Ne prepoznajem ništa od onoga što sam spoznao (u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem), osim namaza, a i on je upropašten." Ebu Bekr b. Halef kaže: Ispričao nam je Muhammed b. Bekr el-Bursani; kaže: Obavijestio nas je Osman b. Ebi Revvad – slično prethodnom hadisu.
Ispričao nam je Muslim b. Ibrahim i kazao: Nama je ispričao Hišam, prenijevši od Katadea, a on od Enesa b. Malika, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada neko klanja, on šapatom doziva svoga Gospodara. Zato neka ne pljuje na svoju desnu stranu, nego pod svoje lijevo stopalo." Seid je prenio od Katadea da je kazao: "Neka ne pljuje naprijed (ili je kazao: ispred sebe) nego na svoju lijevu stranu ili pod svoje noge." Šu'be je kazao: "Neka ne pljuje ispred sebe, niti na svoju desnu stranu, nego na svoju lijevu stranu ili pod svoje stopalo." Humejd je prenio od Enesa da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neka ne pljuje prema kibli, niti na svoju desnu stranu, nego na svoju lijevu stranu ili pod svoje stopalo."
Ispričao nam je Hafs b. Omer i kazao: Nama je ispričao Jezid b. Ibrahim i kazao: Nama je ispričao Katade, prenijevši od Enesa b. Malika, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Pravilno obavljajte sedžde i neka klanjač (na sedždi) ne spušta svoje podlaktice na tlo poput psa. A kada pljuje, neka ne pljuje ispred sebe, niti na svoju desnu stranu, jer on (u namazu) šapatom doziva svoga Gospodara."
Odgađanje podnevskog namaza pri velikoj žegi 533, 534. Ispričao nam je Ejjub b. Sulejman b. Bilal i kazao: Nama je ispričao Ebu Bekr, prenijevši od Sulejmana, da je Salih b. Kejsan kazao: Ispričali su nam El-A'redž Abdurrahman i drugi, prenijevši od Ebu Hurejrea i Nafia, štićenika Abdullaha b. Omera, a on od Abdullaha b. Omera da su mu ispričali od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Kada upeče žega, odgodite klanjanje podne-namaza dok malo zahladi, jer je jaka žega zapah vrućine Džehennema."
Odgađanje podnevskog namaza pri velikoj žegi 533, 534. Ispričao nam je Ejjub b. Sulejman b. Bilal i kazao: Nama je ispričao Ebu Bekr, prenijevši od Sulejmana, da je Salih b. Kejsan kazao: Ispričali su nam El-A'redž Abdurrahman i drugi, prenijevši od Ebu Hurejrea i Nafia, štićenika Abdullaha b. Omera, a on od Abdullaha b. Omera da su mu ispričali od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Kada upeče žega, odgodite klanjanje podne-namaza dok malo zahladi, jer je jaka žega zapah vrućine Džehennema."
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar i kazao: Nama je ispričao Gunder i kazao: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od El-Muhadžira Ebul-Hasana, da je čuo Zejda b. Vehba, koji je prenio od Ebu Zerra, koji je kazao: "Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem, mujezin je proučio ezan za podne, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Pričekaj dok zahladi; pričekaj dok zahladi (ili je kazao: Pričekaj, pričekaj).' Velika žega je zapah vrućine Džehennema, pa kada prižesti žega, sačekajte sa namazom dok ne ugledamo sjenu brežuljaka.'"