بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 6304–6411

Molitve i dove

108 hadisa

Hadis 6304

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Svaki je vjerovjesnik imao dovu koja će posebno biti uslišana, a ja sam svoju ostavio kao zagovor za moje sljedbenike na Budućem svijetu."754

0:000:00
Hadis 6305

Halifa mi je kazao da je mu'temir rekao: Čuo sam svoga oca kada je prenio od Enesa da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Svaki je vjerovjesnik nešto (specijalno) tražio ili svaki je vjerovjesnik imao specifičnu dovu kojom je molio i koja mu je uslišana, a ja sam svoju (specifičnu) dovu ostavio za zagovor mojim sljedbenicima na Sudnjem danu."755

Hadis 6306

Ispričao nam je Ebu Ma'mer, kaže: Nama je ispričao Abdulvaris; kaže: Nama je ispričao El-Husejn; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Burejde i kazao: Meni je ispričao Bušejr b. Ka'b el-Adevi i kazao: Meni je ispričao Šeddad b. Evs, radijallahu anhu, prenijevši od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Najbolji vid traženja oprosta je da kažeš: Allahumme ente Rabbi la ilahe illa ente halekteni ve ene abduke ve ene ala ahdike ve va'dike mesteta'tu euzu bike min šerri masana'tu ebu'u leke bini'metike alejje ve ebu'u leke bi zenbi fagfir li feinnehu la jagfiruz-zunube illa ente. / Allahu, ti si moj Gospodar! Samo si ti Bog! Ti si me stvorio i ja sam Tvoj rob. Izvršavam koliko god mogu svoje obaveze prema Tebi i svoja obećanja data Tebi. Tražim kod Tebe utočište od zla onoga što sam učinio. Priznajem Tvoje blagodati prema meni i priznajem svoje grijehe. Oprosti mi, jer niko drugi osim Tebe ne može oprostiti grijehe. Ko ove riječi izgovori danju, iskreno i čvrsto vjerujući u to što govori, pa toga dana, prije smrknuća, umre, bit će stanovnik Dženneta. A ko ove riječi izgovori noću, iskreno i čvrsto vjerujući u ono što je izgovorio, pa umre te noći prije svanuća, i on će biti stanovnik Dženneta."760

Hadis 6307

Ispričao nam je Ebul-Jeman, kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Ebu Seleme b. Abdurrahman, koji je kazao da je Ebu Hurejre rekao: "Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada veli: ‘Tako mi Allaha, ja u toku dana i noći zatražim oprost od Allaha više od sedamdeset puta.'"761

Hadis 6308

Ispričao nam je Ahmed b. Junus, kaže: Nama je ispričao Ebu Šihab, prenijevši od El-A'meša, on od Umare b. Umejra, on od El-Harisa b. Suvejda; kaže: Ispričao nam je Abdullah b. Mes'ud dvije predaje, jednu od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, a drugu od sebe. Rekao je: "Vjernik na svoje grijehe gleda kao da sjedi ispod brda, pa se boji da će se ono strovaliti na njega, dok grješnik na svoje grijehe gleda kao kad mu muha padne na nos, pa on uradi ‘ovako' a ona odleti." Ibn Šihab je (dok je pričao ovaj hadis) mahnuo rukom iznad nosa i rekao: "Čovjek odsjedne u nekom dalekom mjestu u kome vreba opasnost, a sa njim bude i njegova jahalica na kojoj je hrana i voda. On legne da se odmori i zaspi, a kad se probudi, vidi da mu nema jahalice. Kad ga potom obore vrućina i žeđ, kaže: ‘Vratit ću se na mjesto na kome sam bio!', pa se vrati i opet zaspi. Pošto se probudi i pogleda, vidi svoju jahalicu pored sebe. Više se Allah obraduje pokajanju Svoga roba, nego ovaj čovjek svojoj jahalici u pustinji."763 Isti su hadis prenijeli Ebu Avane i Džerir od El-A'meša. A Ebu Usame je rekao: Ispričao nam je El-A'meš; kaže: Nama je ispričao Umare, koji je kazao: Čuo sam El-Harisa. Šu'be kaže da je Ebu Muslimu ime Ubejdullah Kufi, El-A'mešov vodič, on je prenio od El-A'meša, on od Ibrahima et-Tejmija, a on od El-Harisa b. Suvejda. A Ebu Muavija je kazao: Ispričao nam je El-A'meš, prenijevši od Umarea, on od El-Esveda, on od Abdullaha, on od Ibrahima et-Tejmija, on od El-Harisa b. Suvejda, a on od Abdullaha.

Hadis 6309

Ispričao nam je Ishak, kaže: Obavijestio nas je Habban; kaže: Ispričao nam je Hemmam; kaže: Nama je ispričao Katade; kaže: nama je ispričao Enes b. Malik, prenijevši od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem (h). A ispričao nam je Hudbe; kaže: Nama je ispričao Hemmam; kaže: Nama je ispričao Katade, prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah se više obraduje pokajanju Svoga roba nego što se obraduje čovjek koji nađe svoju kamilu, nakon što ju je bio izgubio u pustinji."

Hadis 6310

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Hišam b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Urvea, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi noću klanjao jedanaest rekata, a kada bi nastupila zora, on bi klanjao još dva kratka rekata, a onda bi legao na desnu stranu. Ležao bi sve dok ne bi došao mujezin i obavijestio ga da je nastupilo vrijeme sabah-namaza."

Hadis 6311

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao mu'temir i kazao: Čuo sam Mensura, koji je prenio od sa'da b. Ubejdea, koji je kazao: Ispričao mi je El-Bera b. Azib koji je kazao: "Rekao mi je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Kada hoćeš da spavaš, uzmi abdest kao što ga uzimaš za namaz, lezi na desnu stranu, a onda reci: Allahumme eslemtu nefsi ilejke ve veda'tu emri ilejk ve eldže'tu zahri ilejk ragbeten ve rehbeten ilejk la meldže'e vela mendža minke illa ilejke. Amentu bikitabikel-lezi enzelte ve binebijjikel-lezi erselte. / Allahu, okrećem se prema Tebi i prepuštam se Tebi i pribjegavam Tebi žudeći za Tobom i strahujući od Tebe, jer su i utočište i spas samo kod Tebe. Vjerujem u Tvoju Knjigu koju si objavio i Tvog Vjerovjesnika koga si poslao. Ako bi te noći umro, umro bi u vjeri islamu. Neka ti te riječi budu posljednje koje ćeš izgovoriti!'" Bera kaže: "Ponavljajući to, ja rekoh: I Tvog Poslanika koga si poslao, a on reče: ‘Ne, nego i Tvoga Vjerovjesnika koga si poslao.'"764

Hadis 6312

Ispričao nam je Kabisa; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Abdulmelika, on od Rib'ija b. Hiraša, a on od Huzejfea b. El-Jemana, koji je kazao: "Kada bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, legao u postelju da spava, rekao bi: Bismike emutu ve ahja. / Allahu, s Tvojim imenom umirem i živim. A kada bi ustajao iz postelje, govorio bi: El-Hamdu lillahillezi ahjana ba'de ma ematena ve ilejhin-nušur. / Hvala Allahu koji nas je proživio nakon što nas je usmrtio i Njemu se vraćamo."

Hadis 6313

Ispričali su nam Seid b. Er-Rebi' i Muhammed b. Ar'are i kazali: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Ebu Ishaka, koji je čuo El-Beraa b. Aziba kada je kazao: "Naredio je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom čovjeku..." (h). A ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Nama je ispričao Ebu Ishak el-Hemdani, prenijevši od El-Beraa b. Aziba, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je oporučio jednom čovjeku, rekavši: ‘Kada legneš u postelju da spavaš, reci: Allahumme eslemtu nefsi ilejke ve veda'tu emri ilejk ve vedžehtu vedžhi ilejk ve eldže'tu zahri ilejk ragbeten ve rahbeten ilejk la meldža vele mendža minke illa ilejke. Amentu bikitabikel-lezi enzelte ve binebijjikel-lezi erselte. / Allahu, okrećem se prema Tebi, i prepuštam svoj slučaj Tebi, i okrećem svoje lice Tebi, i pribjegavam Tebi žudeći za Tobom i strahujući od Tebe, jer su i utočište i spas samo kod Tebe. Vjerujem u Tvoju Knjigu koju si objavio i Tvog Vjerovjesnika koga si poslao. Ukoliko bi te noći umro, umro bi u vjeri islamu.'"

Hadis 6314

Ispričao mi je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Ebu Avane, prenijevši od Abdulmelika, on od Rib'ijja, a on od Huzejefea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Kada bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, noću legao u svoju postelju, stavio bi svoju desnu ruku ispod obraza i rekao: Allahumme bismike emutu ve ahja. / Allahu, s Tvojim imenom umirem i živim. A kada bi se probudio, rekao bi: El-Hamdu lillahillezi ahjana ba'de ma ematena ve ilejhin-nušur. / Hvala Allahu Koji nas je proživio nakon što nas je usmrtio i Njemu se vraćamo."

Hadis 6315

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid b. Zijad; kaže: Nama je ispričao El-Ala b. El-Musejjeb i kazao: Ispričao mi je moj otac, prenijevši od El-Beraa b. Aziba, koji je kazao: "Kada bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, legao u svoju postelju, legao bi na desnu stranu, zatim rekao: Allahumme eslemtu nefsi ilejke ve vedžehtu vedžhi ilejk ve veda'tu emri ilejk ve eldže'tu zahri ilejk ragbeten ve rehbeten ilejk la meldže'e vele mendža minke illa ilejke. Amentu bikitabikel-lezi enzelte ve binebijjikel-lezi erselte. / Allahu, okrećem se prema Tebi i prepuštam svoj slučaj Tebi i okrećem svoje lice Tebi i pribjegavam Tebi žudeći za Tobom i strahujući od Tebe, jer su i utočište i spas samo kod Tebe. Vjerujem u Tvoju Knjigu koju si objavio i Tvoga Vjerovjesnika koga si poslao. I rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Ukoliko bi umro te noći, umro bi u vjeri islamu.'" Isterhebuhum je izvedeno iz riječi er-rehbe, a melekut (carstvo) od riječi mulk. U primjeru se kaže: Rehebutun hajrun min rehamutin. / Čovjek koga se boje bolji je od onog koga sažaljevaju." Također i: "Bolje je da te se boje, nego da te sažaljevaju."

Hadis 6316

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Ibn Mehdi, prenijevši od Sufjana, on od Selemea, on od Kurejba, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Jedne noći sam spavao kod Mejmune. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je ustao, obavio nuždu, oprao lice i ruke i legao. Poslije je ustao, otišao do mješine s vodom, odvezao je, uzeo abdest ni previše trošeći, a i ne škrtareći vodu, ali je oprao svaki dio tijela kako treba i onda stao da klanja. Tada sam se i ja probudio, protegao se, ne želeći da primijeti da ga posmatram, a onda ustao, uzeo abdest i stao pored njega s lijeve strane. On me uzeo za uho i premjestio me na svoju desnu stranu. Pošto je klanjao trinaest rekata, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je legao i zaspao da je počeo da puše, a inače je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, puhao kada bi spavao. Tada je Bilal proučio ezan za sabah pa je ustao i klanjao, a nije ponovo abdestio. U dovi koju je učio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: Allahumedž'al fi kalbi nuren ve fi besari nuren ve fi sem'i nuren ve an jemini nuren ve an jesari nuren ve fevki nuren ve tahti nuren ve emami nuren ve halfi nuren vedž'al li nuren. / Allahu, učini svjetlo u mom srcu, u mom vidu i u mom sluhu, i s moje desne, i s moje lijeve strane, i iznad mene, i ispod mene, i ispred mene i iza mene i obasjaj me svjetlom." Kurejb kaže: "Sedam preostalih sam zaboravio pa sam sreo jednog od Abbasovih potomaka, pa mi ih je on spomenuo, rekavši: ‘...i učini da bude svjetlo u mojim nervima, i u mom mesu, i u mojoj krvi, i u mojoj kosi, i u mojoj koži.' A spomenuo je i preostalih dvoje."

Hadis 6317

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Sufjan, koji je kazao: Čuo sam Sulejmana b. Ebi Muslima, kada je prenio od Tavusa, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: "Kad bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustao noću radi namaza, rekao bi: Allahumme lekel-hamdu ente nurus-semavati vel-erdi ve men fihinne, velekel-hamdu ente kajjimus-semavati vel-erdi ve men fihinne, velekel-hamdu Entel-Hakku ve va'dukel-hakku ve kavlukel-hakku ve likauke hakkun vel-Džennetu hakkun ven-naru hakkun ves-Sa'atu hakkun ven-Nebijjune hakkun ve Muhammedun hakkun. Allahumme leke eslemtu ve alejke tevekkeltu ve bike amentu ve ilejke enebtu ve bike hasamtu ve ilejke hakemtu fagfirli ma kaddemtu vema ehartu vema esrertu vema A'lentu. Entel-Mukaddimu ve Entel-Muehhiru La ilahe illa ente ev la ilahe gajruke. / Allahu, Tebi hvala, ti si svjetlo nebesa i Zemlje i svega što je na njima. Tebi hvala ti si Onaj Koji održavaš nebesa i Zemlju i ono što je na njima. Tebi hvala, ti si istina, Tvoje obećanje je istina, susret sa Tobom je istina, Džennet je istina, Džehennem je istina, i Sudnji dan je istina, i vjerovjesnici su istina i Muhammed je istina. Allahu, Tebi se predajem, na Tebe se oslanjam u Tebe vjerujem. Tebi se vraćam, u ime Tebe se sporim i Tebe jedinog za suca priznajem. Oprosti mi grijehe koje sam ranije počinio i one koje sada činim, one koje tajno i one koje javno činim, Samo si ti Bog ili je rekao765 osim tebe drugog boga nema."

Hadis 6318

Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od El-Hakema, on od Ibn Ebi Lejle, a on od Alije, radijallahu anhu, koji je kazao: "Fatima se žalila na žuljeve po rukama koje dobija okrećući kameni žrvanj, pa je otišla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da zatraži slugu. Pošto u kući nije našla Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ona to spomenu Aiši, koja je o tome obavijestila Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je došao. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem" – veli Alija – "dođe kod nas kad smo već bili legli. Ja htjedoh ustati, ali mi on reče: ‘Ostani na svom mjestu.', i sjede između nas tako da sam osjetio studen njegovih stopla na mojim grudima. On reče: ‘Hoćete li da vam ukažem na ono što je bolje od sluge? Kad legnete u postelju, recite trideset i tri puta Allahu ekber, trideset i tri puta subhanallah i trideset i tri puta elhamdulillah. To vam je bolje od bilo kakvog sluge.'" Prenio je Šu'be od Halida, a on od Ibn Sirina, koji je rekao: "Subhanallah se izgovara trideset i četiri put."

Pogledaj i preostalih 93 hadisa iz ove teme →