بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 6227–6303

Traženje dozvole za ulazak

77 hadisa

Hadis 6227

Ispričao nam je Jahja b. Džafer; kaže: Nama je ispričao Abdurrezzak, prenijevši od Ma'mera, on od Hemmama, on od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah je stvorio Adema u njegovom obliku. Bio je visok šezdeset aršina. Pošto ga je stvorio rekao je: ‘Otiđi i nazovi selam onoj skupini (meleka) što sjede i poslušaj kako će ti odgovoriti jer će to biti tvoj pozdrav i pozdrav tvoga potomstva.' Adem im reče: ‘Es-selamu alejkum!' Oni odgovoriše: ‘Es-selamu alejke ve rahmetullahi!', dodavši riječ ve rahmetullahi. Svako ko uđe u Džennet bit će u liku Adema, s tim što se njegov lik od tada pa do danas još uvijek smanjuje."

0:000:00
Hadis 6228

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Sulejman b. Jesar; kaže: Mene je obavijestio Abdullah b. Abbas, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Prvog dana Kurban-bajrama Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je stavio na sape svoje deve iza sebe El-Fadla b. Abbasa. El-Fadl b. Abbas je bio lijep čovjek. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zastao s ljudima da im da odgovore na postavljena pitanja. Tad je prišla jedna lijepa žena iz plemena Has'am da Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nešto upita. El-Fadl, kome se ona dopala, poče da gleda u nju. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo od nje, a El-Fadl je i dalje gledao. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svojom rukom uhvatio El-Fadla za bradu i okrenuo mu lice od nje. Ona reče: ‘Allahov Poslaniče, Allah je propisao hadž Svojim robovima. Moj otac je star i ne može da se drži na jahalici, pa da li će sa njega obaveza spasti ukoliko ja obavim hadž za njega?' ‘Hoće.' – odgovori Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem."689

Hadis 6229

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Ebu Amir; kaže: Ispričao nam je Zuhejr, prenijevši od Zejda b. Eslema, on od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Klonite se sjedenja po putevima!" "Mi (ponekad) moramo sjediti na njima i razgovarati.'' – rekoše prisutni. On reče: "Ukoliko se ne možete kloniti sjedenja na njima, onda putu dajte njegovo pravo." "A šta je pravo puta, Allahov Poslaniče?" – upitaše oni. On reče: "Obaranje pogleda, neuznemiravanje drugih, uzvraćanje na selam, naređivanje dobra i zabranjivanje zla."690

Hadis 6230

Ispričao nam je Umer b. Hafs; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš i kazao: Meni je ispričao Šekik, prenijevši od Abdullaha, koji je kazao: "Mi smo prakticirali da na sjedenju u namazu za Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, govorimo: Neka je selam na Allaha, prije Njegovih robova, neka je selam na Džibrila, neka je selam na Mikaila, neka je selam na toga i toga. Kada smo jednom završili namaz, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se licem okrenu prema nama i reče: ‘Allah je Es-Selam! Zato kada neko od vas bude na sjedenju u namazu, neka rekne: Et-tehijjatu lillahi ves-salavatu vet-tajjibatu es-selamu alejke ejjuhen-nebijju ve rahmetullahi ve berekatuhu es-selamu alejna ve ala ibadillahis-salihin! / Neka je sva počast, svi ibadeti i sva hvala Allahu, a najljepši blagoslov, milost i bereket na tebe, o Vjerovjesniče, neka je mir sa nama i sa svim Allahovim dobrim robovima! Kada to neko kaže, svaki će dobar rob na nebesima i na Zemlji imati od toga koristi. Ešhedu en la ilahe illellah ve ešhedu enne muhammeden abduhu ve resuluhu. / Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Poslanik. Poslije toga neka svako od vas prouči dovu koju hoće."692

Hadis 6231

Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil Ebul-Hasan; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ma'mer, prenijevši od Hemmama b. Munebbiha, on od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Mlađi će nazvati selam starijem693, onaj koji prolazi nazvat će selam onome koji sjedi694, a manja će skupina nazvati selam većoj skupini."

Hadis 6232

Ispričao mi je Muhammed b. Selam; kaže: Obavijestio nas je Mahled; kaže: Nas je obavijestio Ibn Džurejdž i kazao: Mene je obavijestio Zijad da je čuo Sabita, štićenika Abdurrahmana b. Zejda, koji je čuo Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Onaj koji jaše nazvat će selam onome koji ide pješke. Onaj koji ide nazvat će selam onome koji sjedi, a manja skupina nazvat će selam većoj skupini."695

Hadis 6233

Ispričao nam je Ishak b. Ibrahim; kaže: Obavijestio nas je Revh b. Ubade; kaže: Ispričao nam je Ibn Džurejdž i kazao: Obavijestio me je Zijad da je njega obavijestio Sabit, štićenik Abdurrahmana b. Zejda, prenijevši od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Onaj koji jaše nazvat će selam onome koji ide pješke. Onaj koji ide nazvat će selam onome koji sjedi, a manja skupina će nazvati selam većoj skupini."

Hadis 6234

Ibrahim b. Tahman je prenio od Musaa b. Ukbea, on od Safvana b. Sulejma, on od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Mlađi će nazvati selam starijem, prolaznik onome koji sjedi, a manja skupina većoj skupini.”

Hadis 6235

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Eš-Šejbanija, on od Eš'asa b. Ebiš-Ša'sa, on od Muavije b. Suvejda b. Mukarrina, a on od El-Beraa b. Aziba, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je naredio sedmero: obilazak bolesnika, ispraćaj dženaze, izgovor jerhamukellah onom ko kihne, pomaganje slabašnoga, pomaganje onoga kome je učinjena nepravda, širenje selama i potpomaganje drugog u pogledu ispunjenja njegove zakletve. Zabranio nam je pijenje iz srebrenog posuđa, nošenje zlatnog prstena, jahanje na svilenim podsedlicama, nošenje svile, nošenje brokata, nošenje kasijske svile i nošenje kadife."

Hadis 6236

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, koji je kazao: Meni je ispričao Jezid, prenijevši od Ebul-Hajra, a on od Abdullaha b. Amra, koji je kazao: "Neki je čovjek upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, rekavši: ‘Koja su djela u islamu najbolja?' On reče: ‘Da nahraniš gladnog i nazoveš selam i onome koga poznaš i onome koga ne poznaš.'"

Hadis 6237

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Ataa b. Jezida el-Lejsija, on od Ebu Ejjuba, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Muslimanu nije dozvoljeno da svoga brata izbjegava više od tri dana. Susretnu se pa glavu okrene ovaj, a i onaj. Od njih dvojice je bolji onaj koji prvi nazove selam."698 Sufjan je spomenuo da je on ovaj hadis od Ez-Zuhrija čuo tri puta.

Hadis 6238

Ispričao nam je Jahja b. Sulejman; kaže: Nama je ispričao Ibn Vehb; kaže: Obavijestio me je Junus, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Enes b. Malik, koji je rekao da je imao deset godina kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stigao u Medinu. Rekao je: "Služio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, poslednjih deset godina njegovog života i najbolje poznajem kojim je povodom objavljen ajet o pokrivanju (hidžabu).699 Ubejj b. Ka'b me je pitao o tome. Prvi put je naredba o pokrivanju objavljena u vrijeme ženidbe Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Zejnebom bint Džahš. Tog jutra je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kao mladoženja, pozvao ljude na gozbu. Oni su jeli, a potom se razišli. Jedna se skupina dugo zadržala kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je izišao, a sa njim sam izišao i ja, ne bi li oni otišli. Išao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a ja sam išao za njim dok ne dođe do praga Aišine sobe. Zatim se, pomislivši da su oni ljudi otišli, vratio. Sa njim sam se vratio i ja. Kad je ušao kod Zejnebe, ljudi su sjedili, nisu još bili otišli. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se vrati, a sa njim se vratih i ja. Kad je došao do Aišine sobe, pomislivši da su oni ljudi otišli, on se ponovo vrati, a i ja sa njim. Kad je ušao, ljudi su bili otišli. Tad je objavljen ajet o hidžabu, te je on između mene i njega stavio zastor."

Hadis 6239

Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao mu'temir i kazao: Moj otac je rekao: Ispričao nam je Ebu Midžlez, prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Kada se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, oženio Zejnebom, došli su ljudi na gozbu i nakon što su jeli nastavili su da sjede i pričaju. On se počeo spremati kao da želi negdje ići, ali oni nisu ustajali. Pošto vidje da oni ne ustaju, on je ustao i izišao. Za njim su izišli neki ljudi, ali su neki i dalje sjedili. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se nakon izvjesnog vremena vratio, ali ih je zatekao na istom mjestu. Oni su nakon toga otišli, a ja sam ga obavijestio o tome pa on dođe u sobu. Ja krenuh da za njim uđem, ali on između mene i sebe stavi paravan. Tada je Uzvišeni Allah objavio: O vjernici, ne ulazite u sobe Vjerovjesnikove... (El-Ahzab, 53)"700 Kaže Abdullah: "U ovome ima pojašnjenje da se ne mora tražiti dozvola, kada je Poslanik ustao i izašao, i također, on je pokazao da dolazi želeći na taj način da im da do znanja da i oni ustanu."

Hadis 6240

Ispričao nam je Ishak; kaže: Obavijestio nas je Jakub b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao moj otac, prenijevši od Saliha, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Urve b. Ez-Zubejr da je Aiša, radijallahu anha, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga, rekla: "Omer b. El-Hattab je govorio Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Pokrij svoje supruge!' ‘On to' – veli Aiša – ‘nije učinio.' Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge su izlazile noću radi obavljanja fizioloških potreba do mjesta El-Menasi. Tako je jedne noći izišla Sevda bint Zem'a, koja je bila visoka žena. Tada ju je vidio Omer b. El-Hattab dok je sjedio sa jednom skupinom ljudi pa je rekao: ‘Poznao sam te, Sevdo.' To je rekao s namjerom ne bi li bio objavljen propis o pokrivanju. Pa je Uzvišeni Allah objavio ajet o pokrivanju."

Hadis 6241

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan da je Ez-Zuhri rekao: Upamtio sam ga sigurno kao što je sigurno da si ti ovdje od Sehla b. Sa'da, koji je kazao: "Neki čovjek je virio u Vjerovjesnikovu, sallallahu alejhi ve sellem, sobu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je u ruci imao gvozdeni češalj kojim se češljao pa je rekao: ‘Da sam znao da viriš, udario bih te njime u oko. Traženje dozvole za ulazak je zbog pogleda!'"

Pogledaj i preostalih 62 hadisa iz ove teme →