← Sve teme

Hadis 6227–6303

Traženje dozvole za ulazak

77 hadisa

Hadis 6227Allah je stvorio Adema u njegovom obliku. Bio je visok šezdeset aršina. Pošto ga je stvorio rekao je: ‘Otiđi…Hadis 6228Prvog dana Kurban-bajrama Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je stavio na sape svoje deve iza…Hadis 6229Klonite se sjedenja po putevima!" "Mi (ponekad) moramo sjediti na njima i razgovarati.'' – rekoše prisutni.…Hadis 6230Mi smo prakticirali da na sjedenju u namazu za Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, govorimo: Neka je…Hadis 6231Mlađi će nazvati selam starijem693, onaj koji prolazi nazvat će selam onome koji sjedi694, a manja će skupina…Hadis 6232Onaj koji jaše nazvat će selam onome koji ide pješke. Onaj koji ide nazvat će selam onome koji sjedi, a manja…Hadis 6233Onaj koji jaše nazvat će selam onome koji ide pješke. Onaj koji ide nazvat će selam onome koji sjedi, a manja…Hadis 6234Mlađi će nazvati selam starijem, prolaznik onome koji sjedi, a manja skupina većoj skupini.”Hadis 6235Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je naredio sedmero: obilazak bolesnika, ispraćaj dženaze,…Hadis 6236Neki je čovjek upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, rekavši: ‘Koja su djela u islamu najbolja?'…Hadis 6237Muslimanu nije dozvoljeno da svoga brata izbjegava više od tri dana. Susretnu se pa glavu okrene ovaj, a i…Hadis 6238Služio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, poslednjih deset godina njegovog života i…Hadis 6239Kada se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, oženio Zejnebom, došli su ljudi na gozbu i nakon što su…Hadis 6240Omer b. El-Hattab je govorio Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Pokrij svoje supruge!' ‘On…Hadis 6241Neki čovjek je virio u Vjerovjesnikovu, sallallahu alejhi ve sellem, sobu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve… Pogledaj i preostalih 62 hadisa iz ove teme, sa audiom →