بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 5783–5969

Odjeća i odijevanje

187 hadisa

Hadis 5783

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Nafi'a i Abdullaha b. Dinara i Zejda b. Eslema, koji su ga obavijestili od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Uzvišeni Allah ne gleda u onoga koji iz oholosti vuče svoju odjeću."

0:000:00
Hadis 5784

Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Zuhejr; kaže: Nama je ispričao Musa b. Ukbe, prenijevši od Salima b. Abdullaha, on od svoga oca, radijallahu anhu: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Ko iz oholosti bude spuštao svoju odjeću, Allah ga zbog toga neće pogledati na Sudnjem danu.' Čuvši to, Ebu Bekr reče: ‘Allahov Poslaniče, jedna strana mog izara i pored moje pažnje popusti?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: "Ti nisi od onih koji to čine iz oholosti.'"409

Hadis 5785

Ispričao mi je Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abdula'la, prenijevši od Junusa, on od El-Hasana, a on od Ebu Bekrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Dok smo bili kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, nastupilo je pomračenje Sunca. On je odmah ustao i žurno pošao prema džamiji vukući svoju odjeću. Svijet se skupio u džamiji i on je klanjao dva rekata i promačenje je prestalo. On se tada okrenuo prema nama i rekao: ‘Sunce i Mjesec su dva znaka od Allahovih znakova. Kad vidite tako nešto, klanjajte namaz i molite Allaha sve dok to ne prestane.'"

Hadis 5786

Ispričao mi je Ishak; kaže: Obavijestio nas je Ibn Šumejl; kaže: Nas je obavijestio Omer b. Ebi Zaide; kaže: Nas je obavijestio Avn b. Ebi Džuhajfe, prenijevši od svoga oca Ebu Džuhajfea, koji je kazao: "Vidio sam Bilala kada je došao s kopljem, zabo ga, a onda proučio ikamet za namaz. Potom sam vidio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je izišao (iz kuće) zasukanog ogrtača i klanjao dva rekata okrenut naspram koplja, i vidio sam kako ljudi i životinje prolaze ispred njega, ali iza koplja."

Hadis 5787

Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Nama je ispričao Seid b. Ebi Seid el-Makburi, prenijevši od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Dio ogrtača koji bude ispod nožnih članaka gorjet će u Vatri."

Hadis 5788

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah na Sudnjem danu neće ni pogledati onoga ko je spuštao svoj ogrtač (izar) iz oholosti."

Hadis 5789

Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Zijad i kazao: Čuo sam Ebu Hurejrea kada kaže da je Vjerovjesnik, ili Ebul-Kasim, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Dok je jedan čovjek uznosito hodao u odjeći, diveći se sebi, i uz to počešljane i namazane bujne kose, Allah je učinio da u zemlju propadne i tako da tone sve do Sudnjeg dana."

Hadis 5790

Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Abdurrahman b. Halid, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Salima b. Abdullaha da mu je ispričao njegov otac da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Dok čovjek bude oholo vukao po zemlji svoj izar (ograč), on će u zemlju propasti i tako u nju propadati sve do Sudnjeg dana." Isti je hadis prenio Junus od Ez-Zuhrija, a nije ga kao merfu'-hadis prenio Šuajb od Ez-Zuhrija. On je rekao: Ispričao mi je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Vehb b. Džerir; kaže: Obavijestio nas je moj otac, prenijevši od svoga amidže Džerira b. Zejda, koji je kazao: Stajao sam sa Salimom b. Abdullahom b. Omerom na vratima njegove kuće kada je kazao: Čuo sam Ebu Hurejru, koji je čuo Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao slično prethodnom hadisu.

Hadis 5791

Ispričao nam je Metar b. El-Fadl; kaže: Nama je ispričao Šebabe; kaže: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Sreo sam Muhariba b. Disara dok je na konju jahao prema mjestu u kome je bio kadija i upitao ga o ovom hadisu, pa mi je ispričao, rekavši: "Čuo sam Abdullaha b. Omera kada je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Ko iz oholosti bude spustio svoju odjeću da se vuče po zemlji, Allah ga neće ni pogledati na Sudnjem danu.' Ja upitah Muhariba: ‘Da li je spomenuo svoj izar?' On reče: ‘Nije posebno spomenuo ni izar ni košulju.'"410 Isti hadis su prenijeli i Džebele b. Suhajm, Zejd b. Eslem i Zejd b. Abdullah od Ibn Omera, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. El-Lejs je prenio od Nafi'a, a on od Ibn Omera, slično. Isti hadis su prenijeli i Musa b. Ukbe, Omer b. Muhammed i Kudame b. Musa od Salima, on od Ibn Omera, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: "Ko spusti svoju odjeću..."

Hadis 5792

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija; koji je kazao: Mene je obavijestio Urve b. Ez-Zubejr da je Aiša, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga, kazala: "Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došla supruga Rifae el-Kurezija, dok smo Ebu Bekr i ja bili kod njega, i kazala je: ‘Bila sam udata za Rifau, pa me je neopozivo pustio i ja sam se udala za Abdurrahmana b. Zubejra. Međutim, njegova muškost (polni organ) je, Allahov Poslaniče, poput ove rese (pokazavši na njen ogrtač).' Njene riječi je čuo Halid b. Seid, koji je pred vratima čekao dozvolu za ulazak, pa je rekao: ‘Ebu Bekre, zar joj nećeš zabraniti da ovako priča pred Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem?' na to Ebu Bekr reče: ‘Neću, tako mi Allaha, jer joj na to ni sam Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije ništa rekao, nego se samo osmjehnuo.' Onda ju je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao: ‘Da li bi se to ti željela vratiti Rifai?' ‘Bih.' – odgovori ona, a on na to reče: ‘Ne, dok on (Abdurrahman) ne okusi tvoju, a ti njegovu slast spolnog odnosa.' To je kasnije postalo pravilo."

Hadis 5793

Ispričao nam je Abdan; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Junus, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je ali b. Husejn da je njega obavijestio Husejn b. Ali da je Alija, radijallahu anhu, rekao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zatražio svoj ogrtač i krenuo. Zejd b. Haris i ja smo ga pratili do kuće u kojoj bijaše Hamza b. Abdul Mutalib. Zatražio je dozvolu da uđe i oni su mu dozvolili."411

Hadis 5794

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Hammad, prenijevši od Ejjuba, on od Nafi'a, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je neki čovjek rekao: "Allahov Poslaniče, šta će od odjeće obući muhrim?"412 Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: "Muhrim neće obući košulju, hlače, ogrtač, niti mestve, osim ukoliko ne nađe papuča. Ukoliko ne nabavi papuče, neka obuje nešto što je ispod članaka."

Hadis 5795

Ispričao nam je Abdullah b. Osman; kaže: Obavijestio nas je Ibn Ujejne, prenijevši od Amra da je čuo Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je došao Abdullahu b. Ubejju413 nakon što je spušten u mezar, pa je naredio da ga izvade. Stavljen je na njegova koljena, pa je u njega pljucnuo malo od svoje pljuvačke i obukao mu, svoju košulju, Allah najbolje zna."414

Hadis 5796

Ispričao nam je Sadeka; kaže: Obavijestio nas je Jahja b. Seid, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Obavijestio me je Nafi', prenijevši od Abdullaha (b. Omera), koji je kazao: "Kad je umro Abdullah b. Ubejj, Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došao njegov sin415 i rekao: ‘Allahov Poslaniče, daj mi svoju košulju da mu od nje napravim ćefine u koje ću ga zamotati, i dođi da mu klanjaš dženazu i da zatražiš oprost za njega!' On mu dade košulju i reče: ‘Kad završite, obavijestite me!' kad su završili s opremanjem, obavijestili su ga i on je došao da mu klanja dženazu. Omer ga povuče i reče: ‘Zar ti Allah nije zabranio da klanjaš dženazu licemjerima i rekao: Molio ti oprosta za njih ili ne molio, molio čak i sedamdeset puta, Allah im neće oprostiti. Zatim je objavljeno: Ni jednom od njih, kad umre, nemoj dženazu klanjati, niti sahrani njegovoj prisustvovati! On (nakon toga) prestade da im klanja dženazu."

Hadis 5797

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Ebu Amir; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Nafi', prenijevši od El-Hasana, on od Tavusa, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je naveo kao primjer škrticu i onog koji dijeli uporedivši ih s dvojicom ljudi na kojima su željezni ogrtači, te su primorani da ruke dignu prema grudima i vratu. Kad god darežljivac hoće da podijeli milostinju, njegov se ogrtač raširi i prekrije vrhove njegovih prstiju i stopala416, a kad škrtica hoće da podijeli milostinju njegov se ogrtač skupi i svaka halka dođe na svoje mjesto. Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada prstom pokazuje na razrez kao da hoće da ga proširi, ali se on ne bi proširio."417 Isti hadis je prenio Ibn Tavus od svoga oca i Ebu Zinad od El-A'redža u vezi sa dvama ogrtačima. Hanzala je kazao: Čuo sam Tavusa kada je kazao: Čuo sam Ebu Hurejrea kada kaže: "Dva ogrtača." Džafer b. Hajjan je prenio od El-A'redža da je rekao: "Dva štita."

Pogledaj i preostalih 172 hadisa iz ove teme →