← Sve teme

Hadis 5783–5969

Odjeća i odijevanje

187 hadisa

Hadis 5783Uzvišeni Allah ne gleda u onoga koji iz oholosti vuče svoju odjeću.Hadis 5784Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Ko iz oholosti bude spuštao svoju odjeću, Allah ga zbog…Hadis 5785Dok smo bili kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, nastupilo je pomračenje Sunca. On je odmah ustao…Hadis 5786Vidio sam Bilala kada je došao s kopljem, zabo ga, a onda proučio ikamet za namaz. Potom sam vidio Allahovog…Hadis 5787Dio ogrtača koji bude ispod nožnih članaka gorjet će u Vatri.Hadis 5788Allah na Sudnjem danu neće ni pogledati onoga ko je spuštao svoj ogrtač (izar) iz oholosti.Hadis 5789Dok je jedan čovjek uznosito hodao u odjeći, diveći se sebi, i uz to počešljane i namazane bujne kose, Allah…Hadis 5790Dok čovjek bude oholo vukao po zemlji svoj izar (ograč), on će u zemlju propasti i tako u nju propadati sve…Hadis 5791Čuo sam Abdullaha b. Omera kada je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Ko iz…Hadis 5792Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došla supruga Rifae el-Kurezija, dok smo Ebu Bekr i ja…Hadis 5793Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zatražio svoj ogrtač i krenuo. Zejd b. Haris i ja smo ga…Hadis 5794Allahov Poslaniče, šta će od odjeće obući muhrim?"412 Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče:…Hadis 5795Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je došao Abdullahu b. Ubejju413 nakon što je spušten u mezar, pa…Hadis 5796Kad je umro Abdullah b. Ubejj, Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došao njegov sin415 i…Hadis 5797Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je naveo kao primjer škrticu i onog koji dijeli uporedivši ih… Pogledaj i preostalih 172 hadisa iz ove teme, sa audiom →