← Sve teme

Hadis 5678–5782

Liječenje i medicina

105 hadisa

Hadis 5678Allah nije dao nijednu bolest, a da za nju nije dao i lijek."338Hadis 5679Mi smo išle u vojne pohode s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, pojile smo borce, služile ih…Hadis 5680Lijek je u trima stvarima: u pijenju meda, u puštanju krvi pomoću kupice i u kauterizaciji vatrom.340 Ja svom…Hadis 5681Lijek je u trima stvarima: u puštanju krvi pomoću kupice, u pijenju meda i u kauterizaciji vatrom. Ja svom…Hadis 5682Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, se dopadalo slatko i med.Hadis 5683Ako u nečemu od vaših lijekova ima dobra, onda je ono u puštanju krvi pomoću kupice, u pijenju meda i u…Hadis 5684Neki čovjek dođe Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i reče: ‘Moj brat se žali na stomak.' ‘Daj mu da…Hadis 5685Neki su se ljudi razboljeli od neke bolesti pa su rekli: ‘Primi nas, Allahov Poslaniče, i nahrani. Kada ih…Hadis 5686Neki ljudi su došli u Medinu i nisu podnosili njen vazduh i vodu pa su se razboljeli. Allahov Poslanik,…Hadis 5687Pošli smo na put. Sa nama bijaše i Galib b. Ebdžer, koji se tokom putovanja razbolio. Kad smo se vratili u…Hadis 5688U crnoj sjemenki je lijek za svaku bolest, osim za sam." Ibn Šihab kaže: "Sam je smrt, a crna sjemenka je…Hadis 5689Čula sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: ‘Telbina blagotvoreno i opuštajuće…Hadis 5690Aiša je naređivala da se jede telbina govoreći: ‘Ona nije ukusna, ali je korisna.'Hadis 5691Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je pomoću kupice puštana krv i davao je nagradu onome ko mu…Hadis 5692Koristite se ovim indijskim drvetom, ono sadrži sedam lijekova; ukapava se u nos protiv glavobolje i u usta… Pogledaj i preostalih 90 hadisa iz ove teme, sa audiom →