بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 5678–5782

Liječenje i medicina

105 hadisa

Hadis 5678

Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Ebu Ahmed ez-Zubejri; Kaže: Nama je ispričao Omer b. Seid b. Ebi Husejn, koji je kazao: Meni je ispričao Ata b. Ebi Rebah, prenijevši od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah nije dao nijednu bolest, a da za nju nije dao i lijek."338

0:000:00
Hadis 5679

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Bišr b. El-Mufeddal, prenijevši od Halida b. Zekvana, on od Rubej'e bint Muavviz b. Afra, koja je kazala: "Mi smo išle u vojne pohode s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, pojile smo borce, služile ih i vraćale poginule i ranjene u Medinu."339

Hadis 5680

Ispričao mi je El-Husejn; kaže: Nama je ispričao Ahmed b. Meni'; kaže: Nama je ispričao Mervan b. Šudža'; kaže: Nama je ispričao Salim El-Eftas, prenijevši od Seida b. Džubejra, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Lijek je u trima stvarima: u pijenju meda, u puštanju krvi pomoću kupice i u kauterizaciji vatrom.340 Ja svom ummetu zabranjujem kauterizaciju."341 Hadis je merfu'. Prenio ga je El-Kummi od Lejsa, on od Mudžahida, on od Ibn Abbasa, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa medom i puštanjem krvi kupicom.

Hadis 5681

Ispričao mi je Muhammed b. Abdurrahim; kaže: Obavijestio nas je Surejdž b. Junus Ebul-Haris; kaže: Nama je ispričao Mervan b. Šudža', prenijevši od Salima el-Eftasa, on od Seida b. Džubejra, on od Ibn Abbasa, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Lijek je u trima stvarima: u puštanju krvi pomoću kupice, u pijenju meda i u kauterizaciji vatrom. Ja svom ummetu zabranjujem kauterizaciju."342

Hadis 5682

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame i kazao: Obavijestio me je Hišam, prenijevši od svoga oca, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, se dopadalo slatko i med."

Hadis 5683

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman b. El-Gasil, prenijevši od Asima b. Omera b. Katadea, koji je kazao: Čuo sam Džabira b. Abdullaha kada veli: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: "Ako u nečemu od vaših lijekova ima dobra, onda je ono u puštanju krvi pomoću kupice, u pijenju meda i u kauterizaciji vatrom koja se podudari s bolešću. A ja ne volim da se kauterizira."

Hadis 5684

Ispričao nam je Ajjaš b. El-Velid; kaže: Nama je ispričao Abdula'la; kaže: Nama je ispričao Seid, prenijevši od Katadea, on od Ebul-Mutevekkila, a on od Ebu Seida, koji je kazao: "Neki čovjek dođe Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i reče: ‘Moj brat se žali na stomak.' ‘Daj mu da popije meda!'344 Došao je i drugi put, pa mu je Poslanik rekao: ‘Daj mu da popije meda!' Zatim je došao i treći put, a on mu je rekao: ‘Daj mu da popije meda!' On i nakon toga dođe i reče: ‘Ja sam to učinio.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na to reče: ‘Allah je istinu kazao345, a stomak tvog brata laže! Daj mu ponovo nek popije meda!' Ponovo mu je dao meda, te mu je brat ozdravio."

Hadis 5685

Ispričao nam je Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Sellam b. Miskin; kaže: Nama je ispričao Sabit, prenijevši od Enesa: "Neki su se ljudi razboljeli od neke bolesti pa su rekli: ‘Primi nas, Allahov Poslaniče, i nahrani. Kada ih nahrani i dade utočište, oni rekoše: ‘Medina je nezdrava.' On ih je smjestio u kamenjar gdje se nalazila skupina njegovih kamila i rekao im: ‘Pijte njihovo mlijeko!' Pošto ozdraviše, oni ubiše Vjerovjesnikovog, sallallahu alejhi ve sellem, pastira i potjeraše kamile sa sobom. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, posla potjeru za njima. (Pošto su dovedeni, on naredi te im ruke i noge unakrst) odsjekoše i oči im izvadiše. Vidio sam jednog od njih kako liže zemlju. Činio je tako sve dok nije umro." Sellam je kazao: "Do mene je doprla vijest da je Hadžadž Enesu rekao: ‘Pričaj mi o najžešćoj kazni kojom je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaznio nekoga.' On mu je ispričao ovaj slučaj. Kada je ovo čuo, El-Hasan je rekao: ‘Volio bih da mi to nisi ispričao.'"

Hadis 5686

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Hemmam, prenijevši od Katadea, a on od Enesa: "Neki ljudi su došli u Medinu i nisu podnosili njen vazduh i vodu pa su se razboljeli. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, im zapovijedi da odu do njegovih čobana i kamila, rekavši im da piju kamilje mlijeko i mokraću. Oni su otišli i, pošto su ozdravili, pobili su čobane Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i uzeli kamile. Ta je vijest doprla do Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je poslao ljude za njima. Kada su dovedeni Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, on je naredio da im se ruke i noge unakrst odsijeku i oči izvade."346 Katade je kazao: "Ispričao mi je Muhammed b. Sirin da je ovo bilo prije nego su objavljeni propisi o šerijatskim kaznama."

Hadis 5687

Ispričao nam je Abdullah b. Ebi Šejbe; kaže: Nama je ispričao Ubejdullah; kaže: Nama je ispričao Israil, prenijevši od Mensura, on od Halida b. Sa'da, koji je kazao: "Pošli smo na put. Sa nama bijaše i Galib b. Ebdžer, koji se tokom putovanja razbolio. Kad smo se vratili u Medinu, on i dalje bijaše bolestan. Obišao ga je Ibn Ebi Atik, koji nam reče: ‘Dajte mu crnu sjemenku (čurekot). Uzmite pet ili sedam zrna, istucajte ih, pa mu u nos nakapajte nekoliko kapljica (tog) ulja, i u jednu i u drugu nozdrvu.' Aiša mi je ispričala da je čula Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Ove crne sjemenke (čurekot) su lijek za svaku bolest osim za sam.' ‘A šta je to sam?' – upitah. ‘To je smrt.' – reče on."

Hadis 5688

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestili su me Ebu Seleme i Seid b. El-Musejjeb da ih je obavijestio Ebu Hurejre da je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: "U crnoj sjemenki je lijek za svaku bolest, osim za sam." Ibn Šihab kaže: "Sam je smrt, a crna sjemenka je čurekot."

Hadis 5689

Ispričao nam je Hibban b. Musa; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Junus b. Jezid, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, on od Urvea, a on od Aiše, radijallahu anha, da je ona zapovijedala da se bolesniku, i onom ko žali za umrlim, daje telbina, jelo od mlijeka, mekinja i meda. Ona kaže: "Čula sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: ‘Telbina blagotvoreno i opuštajuće djeluje na bolesnikov želudac i djelimično otklanja žalost.'"

Hadis 5690

Ispričao nam je Ferve b. Ebil-Magra; kaže: Nama je ispričao ali b. Mushir; kaže: Nama je ispričao Hišam, prenijevši od svoga oca, koji je kazao: "Aiša je naređivala da se jede telbina govoreći: ‘Ona nije ukusna, ali je korisna.'"

Hadis 5691

Ispričao nam je Mualla b. Esed; kaže: Nama je ispričao Vuhejb, prenijevši od Ibn Tavusa, on od svoga oca, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhu: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je pomoću kupice puštana krv i davao je nagradu onome ko mu pomoću kupice pušta krv, i uzimao je lijek kroz nos."

Hadis 5692

Ispričao nam je Sadeka b. El-Fadl; kaže: Obavijestio nas je Ibn Ujejne i kazao: Čuo sam Ez-Zuhrija, koji je prenio od Ubejdullaha, on od Ummu Kajs bint Mihsan, koja je kazala: Čula sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao: "Koristite se ovim indijskim drvetom, ono sadrži sedam lijekova; ukapava se u nos protiv glavobolje i u usta protiv upale pluća."

Pogledaj i preostalih 90 hadisa iz ove teme →