بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 5640–5677

Bolesnici

38 hadisa

Hadis 5640

Ispričao nam je Ebul-Jeman el-Hakem b. Nafi'; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija koji je kazao: Obavijestio me je Urve b. Ez-Zubejr da je Aiša, radijallahu anha, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga, kazala: Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Neće muslimana zadesiti nikakva nedaća, a da mu Allah zbog toga neće izbrisati grijeh, čak i ako ga trn ubode."317 5641, 5642. Ispričao mi je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Abdulmelik b. Amr; kaže: Nama je ispričao Zuhejr b. Muhammed, prenijevši od Muhammeda b. Amra b. Halhala, on od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Seida el-Hudrija i Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Neće muslimana zadesiti nikakva teškoća, bolest, briga, žalost, neprijatnost, niti jad, čak ga neće ni trn ubosti, a da mu Allah neće zato oprostiti neke njegove grijehe."318

0:000:00
Hadis 5641

ISPRIČAO MI JE Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Abdulmelik b. Amr; kaže: Nama je ispričao Zuhejr b. Muhammed, prenijevši od Muhammeda b. Amra b. Halhala, on od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Seida el-Hudrija i Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Neće muslimana zadesiti nikakva teškoća, bolest, briga, žalost, neprijatnost, niti jad, čak ga neće ni trn ubosti, a da mu Allah neće zato oprostiti neke njegove grijehe.”

Hadis 5642

ISPRIČAO MI JE Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Abdulmelik b. Amr; kaže: Nama je ispričao Zuhejr b. Muhammed, prenijevši od Muhammeda b. Amra b. Halhala, on od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Seida el-Hudrija i Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Neće muslimana zadesiti nikakva teškoća, bolest, briga, žalost, neprijatnost, niti jad, čak ga neće ni trn ubosti, a da mu Allah neće zato oprostiti neke njegove grijehe.”

Hadis 5643

Ispričao mi je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Sufjana, on od sa'da, on od Abdullaha b. Ka'ba, on od svoga oca, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vjernik je poput sirove mlade stabljike koju vjetar povije, a potom ispravi, dok je licemjer poput cedara319. Kada u njega duhne vjetar, ono se ne povija dok ga ne iščupa jednim potezom." Zekerijja kaže: Ispričao mi je sa'd, kaže; Nama je ispričao Ibn Ka'b, prenijevši od svoga oca Ka'ba, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.

Hadis 5644

Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir i kazao: Meni je ispričao Muhammed b. Fulejh i kazao: Meni je ispričao moj otac, prenijevši od Hilala b. Alija iz plemena Benu Amir b. Lu'ejj, on od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vjernik je poput mlade sirove stabljike: kada vjetar puhne, ona se povije, a kada prestane, ona se ispravi. I vjernik se ispravi nakon iskušenja. Griješnik je poput cedara, koji je čvrst i nesavitljiv, sve dok ga Allah ne prelomi kada bude htio."

Hadis 5645

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf, obavijestio nas je Malik, prenijevši od Muhammeda b. Abdullaha b. Abdurrahmana b. Ebi sa'sa, koji je kazao: Čuo sam Seida b. Jesara Ebul-Hubaba kada kaže: Čuo sam Ebu Hurejrea kada veli da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kome Allah hoće dobro, On ga stavlja u iskušenja."

Hadis 5646

Ispričao nam je Kabisa; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od El-A'meša (h)... Ispričao mi je Bišr b. Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Šu'be, prenijevši od El-A'meša, on od Ebu Vaila, on od Mesruka, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Nisam vidjela da je iko imao veću bol od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem."

Hadis 5647

Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od El-A'meša, on od Ibrahima et-Tejmija, on od El-Harisa b. Suvejda, a on od Abdullaha, radijallahu anhu, koji je kazao: "Došao sam Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, u vrijeme njegove bolesti i zatekao ga veoma iscrpljenog groznicom, te mu rekoh: ‘Imaš teške bolove, valjda zbog toga što imaš duplu nagradu?' ‘Da.' – odgovorio je on. ‘Neće muslimana zadesiti nikakva neprijatnost, a da zbog toga Allah neće s njega ukloniti grijehe, kao što lišće pada s drveća.'"320

Hadis 5648

Ispričao nam je Abdan, prenijevši od Ebu Hamze, on od El-A'meša, on od Ibrahima et-Tejmija, on od El-Harisa b. Suvejda, a on od Abdullaha, koji je kazao: "Ušao sam kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u trenutku kada je imao napad groznice, pa sam mu rekao: ‘Ti imaš jaku groznicu!' ‘Da. Imam duple bolove u odnosu na vas.' – reče on. ‘Je li zbog toga što imaš i dvije nagrade?' – upitah. ‘Da. Neće nijednog muslimana ni trn ubosti, a da mu Allah neće zbog toga izbrisati grijehe, kao što lišće pada s drveća.' – odgovori on."322

Hadis 5649

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Ebu Avane, prenijevši od Mensura, on od Ebu Vaila, a on od Ebu Musaa el-Eš'arija, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Hranite gladnog, obilazite bolesnog i oslobađajte zarobljenog!"323

Hadis 5650

Ispričao nam je Hafs b. Omer; kaže: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Obavijestio me je Eš'as b. Sulejm i kazao: Čuo sam Muaviju b. Suvejda b. Mukarrina kada je prenio od El-Beraa b. Aziba, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je naredio sedmero, a zabranio sedmero. Zabranio nam je da nosimo zlatni prsten, da oblačimo svilu, brokat i kadifu i odjeću protkanu svilom iz Kassa, a naredio nam je da pratimo dženaze, obilazimo bolesne i širimo selam."

Hadis 5651

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ibnul-Munkedira, koji je čuo Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, kada kaže: "Jako sam se razbolio pa su Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i Ebu Bekr došli pješke da me obiđu. Zatekli su me u komi. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, me je polio vodom kojom se abdestio te sam došao svijesti. Pošto ugledah Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, rekoh: ‘Allahov Poslaniče, kako da postupim sa svojim imetkom?' On mi ništa nije odgovorio dok nije objavljen ajet o nasljedstvu."

Hadis 5652

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Imrana Ebu Bekra, koji je kazao: Ispričao mi je Ata b. Ebi Rebah, koji je kazao: "Ibn Abbas me je upitao: ‘Hoćeš li da ti pokažem ženu koja je od stanovnica Dženneta?' ‘Hoću.' – odgovori Ata, a on reče: ‘Eno, ona crna žena!' – reče Ibn Abbas – ‘Ona je otišla Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla: ‘Ja imam epilepsiju, pa kada imam napad nje, ja u tom stanju otkrivam odjeću, pa zamoli Allaha za mene.' On reče: ‘Ako hoćeš, strpi se pa ćeš ući u Džennet, a ako hoćeš, ja ću zamoliti Allaha da ti da ozdravljenje.' ‘Strpit ću se', – reče ona – ‘a ti samo zamoli Allaha da mi dadne da tokom padavice ne otkrivam odjeću.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je to zamolio Allaha.'" Ispričao nam je Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Mahled, prenijevši od Ibn Džurejdža, koji je kazao: "Obavijestio me je Ata da je vidio Ummu Zufer, tu visoku i crnu ženu na ogrtaču Kabe."

Hadis 5653

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, koji je kazao: Ispričao mi je Ibnul-Had, prenijevši od Amra, El-Muttalibova štićenika, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao: "Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada veli da je Uzvišeni Allah rekao: ‘Ukoliko Mog roba iskušam gubljenjem vida, pa to strpljivo podnese, Ja ću mu u zamjenu za to podariti Džennet.' Ovo se odnosi na gubljenje vida na oba oka." Slijede ga u predanju ovog hadisa Eš'as b. Džabir i Ebu Zilal b. Hilal, koji prenose od Enesa, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.

Hadis 5654

Ispričao nam je Kutejbe, prenijevši od Malika, on od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, a on od Aiše da je kazala: "Pošto je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stigao u Medinu, Ebu Bekr i Bilal su se razboljeli. Ja sam ušla kod njih dvojice i rekla: ‘Kako si, oče? Kako si, Bilale?' kada bi Ebu Bekra spopala groznica, on bi govorio: ‘Svakome je čovjeku koji osvane sa svojom porodicom, smrt bliža od kaiša njegove sandale.' kada bi Bilala spopala groznica, govorio bi: ‘Da mi je znati da li ću ovu noć zanoćiti u dolini, a oko mene mirišljive žukve i dželil, i hoću li ikada više doći do vode Midženne i hoće li mi se više ikada pokazati brda Šame i Tafil?' Otišla sam Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i obavijestila ga o tome, a on reče: ‘Gospodaru, učini nam Medinu dragom kao što nam je draga Mekka, ili još dražom. Gospodaru, učini je zdravom, a njen mudd i sa' blagoslovljenim, a groznicu iz nje prebaci u Džuhfu!'"324

Pogledaj i preostalih 23 hadisa iz ove teme →