← Sve teme

Hadis 5575–5639

Pića

65 hadisa

Hadis 5575Ko bude pio alkohol na ovom svijetu, zatim se ne pokaje, on će mu biti zabranjen na Budućem svijetu."275Hadis 5576Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, su u noći Israa u Bejtul-Mak­disu ponuđene dvije čaše: u…Hadis 5577Čuo sam od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, hadis koji vam, osim mene, niko ne može…Hadis 5578Dok bludnik čini blud, nije vjernik, dok alkoholičar pije alkohol, nije vjernik, i dok lopov krade, nije…Hadis 5579Kad je vino zabranjeno, njega u Medini nije bilo."278Hadis 5580Kada nam je zabranjeno vino, mi smo u Medini vina od grožđa mogli naći vrlo malo. Uglavnom je tada naš…Hadis 5581Omer se popeo na minber i rekao: ‘Objavljena je zabrana alkohola, a on je tada pravljen od pet artikala: od…Hadis 5582Pojio sam Ebu Ubejdea, Ebu Talhu i Ubejja b. Ka'ba vinom koje je pravljeno od zelenih i zrelih hurmi. Tad je…Hadis 5583Čuo sam Enesa kada je rekao: ‘Bijah najmlađi u mojoj mahali, pa sam svoje amidže posluživao vinom. Neko je…Hadis 5584Kada je vino zabranjeno, pravljeno je od zelenih i zrelih hurmi."280Hadis 5585Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan o vinu od meda, pa je rekao: ‘Zabranjeno je svako…Hadis 5586Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan o vinu od meda, koje su konzumirali stanovnici…Hadis 5587Ne pravite nebiz281 u posudama od tikve i drvenim posudama koje su oblijepljene smolom."282 Ebu Hurejre je…Hadis 5588Omer je na minberu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, održao govor (hutbu), u kome je rekao:…Hadis 5589Alkohol se spravlja od petero: od suhog grožđa, hurmi, pšenice, ječma i meda."285 Pogledaj i preostalih 50 hadisa iz ove teme, sa audiom →