بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 5575–5639
65 hadisa
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Nafi'a, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko bude pio alkohol na ovom svijetu, zatim se ne pokaje, on će mu biti zabranjen na Budućem svijetu."275
Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Mene je obavijestio Seid b. El-Musejjeb, koji je čuo Ebu Hurejrea, radijallahu anuhu, da je kazao: "Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, su u noći Israa u Bejtul-Makdisu ponuđene dvije čaše: u jednoj je bilo vino, a u drugoj mlijeko. Pogledao ih je, a onda uzeo onu s mlijekom. Džibril reče: ‘Hvala Allahu Koji te je uputio prirodi. Da si uzeo vino, tvoji bi sljedbenici zalutali.'" Isti su hadis prenijeli Ma'mer, Ibnul-Had, Osman b. Omer i Ez-Zubejdi od Ez-Zuhrija.
Ispričao nam je Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Hišam; kaže: Nama je ispričao Katade, prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Čuo sam od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, hadis koji vam, osim mene, niko ne može ispričati. On je rekao: ‘Od predznaka Smaka svijeta su i ovi: da će se raširiti neznanje, a smanjiti znanje, da će se proširiti prostitucija, da će se puno piti opojna pića, da će se smanjiti broj muškaraca, a povećati broj žena tako da će naspram pedeset žena biti jedan muškarac.'"276
Ispričao nam je Ahmed b. Salih; kaže: Nama je ispričao Ibn Vehb i kazao: Obavijestio me je Junus, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: Čuo sam Ebu Selemu b. Abdurrahmana i Ibnul-Musejjeba kada vele da je Ebu Hurejre kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Dok bludnik čini blud, nije vjernik, dok alkoholičar pije alkohol, nije vjernik, i dok lopov krade, nije vjernik."277 Ibn Šihab je kazao: Obavijestio me je Abdulmelik b. Ebi Bekr b. Abdurrahman b. El-Haris b. Hišam da mu je ispričao Ebu Bekr, prenijevši od Ebu Hurejrea, a onda rekao: "Uz spomenuto je Ebu Bekr dodavao: ‘...i dok pljačka nešto vrijedno, u što ljudi upiru svoje poglede, nije vjernik.'"
Ispričao nam je El-Hasan b. Es-Sabbah; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Sabik; kaže: Nama je ispričao Malik b. Migvel, prenijevši od Nafi'a, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Kad je vino zabranjeno, njega u Medini nije bilo."278
Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Ebu Šihab Abdurabbih b. Nafi', prenijevši od Junusa, on od Sabita el-Bunanija, a on od Enesa, koji je kazao: "Kada nam je zabranjeno vino, mi smo u Medini vina od grožđa mogli naći vrlo malo. Uglavnom je tada naš alkohol bio od zelenih i zrelih hurmi."279
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ebu Hajjana; kaže: Ispričao nam je Amir, prenijevši od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Omer se popeo na minber i rekao: ‘Objavljena je zabrana alkohola, a on je tada pravljen od pet artikala: od grožđa, hurmi, meda, pšenice i ječma. Alkoholom se smatra ono što opija um.'"
Ispričao nam je Ismail b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Malik b. Enes, prenijevši od Ishaka b. Abdullaha b. Ebi Talhe, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao: "Pojio sam Ebu Ubejdea, Ebu Talhu i Ubejja b. Ka'ba vinom koje je pravljeno od zelenih i zrelih hurmi. Tad je došao glasnik i rekao: ‘Vino je zabranjeno!' Ebu Talha reče: ‘Enese, ustani i prolij ga!', i ja sam ga prolio."
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao mu'temir, prenijevši od svoga oca, koji je kazao: "Čuo sam Enesa kada je rekao: ‘Bijah najmlađi u mojoj mahali, pa sam svoje amidže posluživao vinom. Neko je rekao: ‘Zabranjeno je vino!' A oni rekoše: ‘Prolij ga!', i ja sam ga prolio.' Ja upitah Enesa: ‘A od čega im je bilo vino?' On reče: ‘Od zelenih i zrelih hurmi.' Ebu Bekr b. Enes (ironično) reče: ‘Od toga im je bilo vino?' Enes na ove riječi (svoga sina) nije reagovao. A ispričao mi je jedan od mojih drugova da je čuo Enesa kada je rekao: ‘Od toga je tada bilo njihovo vino.'"
Ispričao nam je Muhammed b. Ebi Bekr el-Mukaddemi; kaže: Nama je ispričao Jusuf Ebu Ma'šer el-Berra, koji je kazao: Čuo sam Seida b. Ubejdullaha kada je kazao: Ispričao mi je Bekr b. Abdullah da je njima Enes b. Malik ispričao: "Kada je vino zabranjeno, pravljeno je od zelenih i zrelih hurmi."280
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ebu Seleme b. Abdurrahmana da je Aiša rekla: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan o vinu od meda, pa je rekao: ‘Zabranjeno je svako piće koje opija.'"
Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Mene je obavijestio Ebu Seleme b. Abdurrahman da je Aiša, radijallahu anha, kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan o vinu od meda, koje su konzumirali stanovnici Jemena, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Zabranjeno je svako piće koje opija.'"
A preneseno je od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao mi je Enes b. Malik da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ne pravite nebiz281 u posudama od tikve i drvenim posudama koje su oblijepljene smolom."282 Ebu Hurejre je dodao: "...i u zemljanom vrču i drvenoj bačvi."
Ispričao nam je Ahmed b. Ebi Redža; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ebu Hajjana et-Tejmija, on od Eš-Ša'bija, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Omer je na minberu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, održao govor (hutbu), u kome je rekao: ‘Kad je zabranjen, alkohol je pravljen od pet artikala: grožđa, hurmi, pšenice, ječma i meda. Alkoholom se smatra sve što obuzima pamet. Volio sam da nam je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prije nego što nas je napustio, oporučio nešto u vezi sa trima stvarima: u vezi sa nasljedstvom djeda (s očeve strane)283, kelalom284 i nekim vrstama kamate." Rekao sam: "A šta kažeš, Ebu Amre, o onome što se u Sindu spravlja od riže?" On reče: "Toga nije bilo ni u Vjerovjesnikovo, sallallahu alejhi ve sellem, vrijeme (ili je kazao: u Omerovo vrijeme)." Hadžadž je prenio od Hammada, a on od Ebu Hajjana umjesto grožđa: suho grožđe.
Ispričao nam je Hafs b. Omer; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Abdullaha b. Ebis-Sefera, on od Eš-Ša'bija, on od Ibn Omera, a on od Omera, koji je kazao: "Alkohol se spravlja od petero: od suhog grožđa, hurmi, pšenice, ječma i meda."285