بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 5467–5474
8 hadisa
Ispričao mi je Ishak b. Nasr; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame i kazao: Meni je ispričao Burejd, prenijevši od Ebu Burdea, a on od Ebu Musaa, radijallahu anhu koji je kazao: "Sin mi je rođen, pa sam ga odnio Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. On mu je dao ime Ibrahim i sažvakanom hurmom protrljao njegova nepca i proučio mu dovu za bereket, a onda ga je predao meni." To dijete je bilo najstariji Ebu Musaov sin.
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Hišama, on od svoga oca, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je doneseno dijete da mu on hurmom istrlja nepca (radi bereketa), pa se ono pomokrilo (na njegovo krilo). On je na umokreno mjesto samo posuo vodu."
Ispričao nam je Ishak b. Nasr; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame; kaže: Nama je ispričao Hišam b. Urve, prenijevši od svoga oca, a on od Esme bint Ebu Bekr, radijallahu anhu, koja je u Mekki bila noseća s Abdullahom b. Ez-Zubejrom. Ona je rekla: "Ja sam pred sami porođaj izišla iz Mekke. Stigavši u Medinu, odsjela sam u Kubau, gdje sam se i porodila. Potom sam dijete odnijela Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i stavila mu ga u krilo. On je zatražio jednu hurmu, sažvakao je, a potom puhnu u njegova usta. Prvo što je ušlo u djetetova usta bila je pljuvačka Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Zatim je hurmom istrljao njegova nepca i proučio mu dovu za bereket. Ono je bilo prvo novorođenče rođeno u islamu (poslije Hidžre). Oni su se veoma radovali njegovom rođenju jer im je bilo rečeno da su jevreji na njih bacili čini i da im se neće rađati djeca."
Ispričao nam je Metar b. El-Fadl; kaže: Nama je ispričao Jezid b. Harun; kaže: Obavijestio nas je Abdullah b. Avn, prenijevši od Enesa b. Sirina, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao: "Ebu Talha je imao sina, koji bijaše bolestan. Dok je on bio na putu, sin je umro. Kada se vratio s puta, upitao je: ‘Kako mi je sin?' Ummu Sulejma je rekla: ‘On je potpuno smiren.' i ponudila mu je večeru. Pošto je večerao, legao je s njom. Kad je završio spolni odnos s njom, ona mu reče: ‘Sahranite dijete!' Pošto je svanulo, Ebu Talha je otišao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i o tome ga obavijestio. On ga je upitao: ‘Jeste li sinoć imali spolni odnos?' ‘Jesmo.' – odgovorio je Ebu Talha. A Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Allahu, blagoslovi njih dvoje.' – pa mu je žena rodila sina. Ona kaže: ‘Ebu Talha mi je rekao: ‘Pripazi ga dok ga ne doneseš do Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. On ga je odnio Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, a Ummu Sulejm je sa njim poslala hurmi. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga uze i upita: ‘Ima li šta za njega?' ‘Imaju hurme.' – rekoše. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ih uze, sažvaka, a onda ih iz svojih usta stavi u djetetova usta, i njima protrlja njegova nepca, i dade mu ime Abdullah." Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Adijj, prenijevši od Ibn Avna, on od Muhammeda, a on od Enesa, a potom je naveo hadis.
Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Ejjuba, on od Muhammeda, a on od Selmana b. Amira, koji je kazao: "Muškom djetetu se kolje kurban." Hadžadž je kazao: Ispričao nam je Hammad; kaže: Obavijestili su nas Ejjub, Katade, Hišam i Habib, prenijevši od Ibn Sirina, on od Selmana, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Više njih je prenijelo od Asima i Hišama, njih dvojica od Hafse bint Sirin, ona od Er-Rebabe, ona od Selmana b. Amira ed-Dabbijja, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. A prenio ga je i Jezid b. Ibrahim od Ibn Sirina, a on od Selmana njegove riječi. Asbeg je kazao: Obavijestio me je Ibn Vehb, prenijevši od Džerira b. Hazima, on od Ejjuba es-Sahtijanija, a on od Muhammeda b. Sirina, koji je kazao: Ispričao nam je Selman b. Amir ed-Dabbijj, koji je kazao: Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: "Muškom djetetu se kolje kurban (akika). Pa za njega prolijte krv (žrtve) i od njega otklonite ono što mu smeta."
Ispričao mi je Abdullah b. Ebil-Esved; kaže: Nama je ispričao Kurejš b. Enes, prenijevši od Habiba b. Eš-Šehida, koji je kazao: "Ibn Sirin mi je zapovijedio da upitam El-Hasana od koga je čuo hadis u vezi sa akikom. Ja sam ga upitao, pa je rekao: ‘Od Semure b. Džundeba.'"
Ispričao nam je Abdan; kaže: Nama je ispričao Abdullah; kaže: Obavijestio nas je Ma'mer; kaže: Nas je obavijestio Ez-Zuhri, prenijevši od Ibnul-Musejjeba, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Nema žrtvovanja prvog devinog mladunčeta niti ima žrtvovanja u mjesecu redžebu. El-fere'u je prvo devino mladunče koje su Arapi prinosili kao žrtvu svojim božanstvima dok je atira žrtva koja je prinošena u redžebu."212
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan da je Ez-Zuhri kazao: Ispričao nam je Seid b. El-Musejjeb, prenijevši od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Nema žrtvovanja prvog devinog mladunčeta, niti ima žrtvovanja u mjesecu redžebu." Kaže (Ez-Zuhri): "El-fere'u je prvo devino mladunče koje su Arapi prinosili kao žrtvu svojim božanstvima, dok je atira žrtva koja je prinošena u redžebu."