بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 349–520
172 hadisa
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr i kazao: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Junusa, on od Ibn Šihaba, a on od Enesa b. Malika, koji je kazao: Ebu Zerr je pričao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Dok sam bio u Mekki, otvorio se strop moje sobe i spustio se Džibril. Otvorio je moje grudi i isprao ih zemzemom. Donio je zlatnu posudu napunjenu mudrošću i imanom i sasuo mi je u grudi, a potom ih zatvorio. Onda me je uzeo za ruku i uzdigao do ovozemaljskog neba. Kad sam stigao do ovozemljskog neba, Džibril reče čuvaru neba: ‘Otvori!' ‘Ko je to?' – upita čuvar. ‘Džibril.' – odgovori on. ‘Ima li koga s tobom?' – upita čuvar. ‘Ima, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem.' ‘Zar je poslat?' – upita čuvar. ‘Jeste.' – odgovori Džibril. Pošto je otvorio, digli smo se do najviših visina ovozemaljskog neba. Tamo je sjedio jedan čovjek, a sa njegove i desne i lijeve strane bile su skupine. Kad bi se okrenuo na desnu stranu, nasmijao bi se, a kada bi se okrenuo na lijevu stranu, zaplakao bi. ‘Dobro došao, dobri Vjerovjesniče i dobri sine!' – uzviknu taj čovjek. ‘Ko je ovaj?' – upitah Džibrila. ‘To je Adem, alejhisselam.' – odgovori on. Skupine sa njegove desne i lijeve strane su duše njegovog potomstva; oni s desne strane su Džennetlije, a oni s lijeve strane su Džehennemlije. Zato se nasmije kad pogleda na desnu stranu, a kad pogleda na lijevu zaplače.' Pošto me Džibril podiže do drugog neba, reče njegovom čuvaru: ‘Otvori!' Čuvar upita isto što i onaj prvi, a potom otvori." – Enes kaže: "Ebu Zerr je spomenuo da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na nebesima našao Adema, Idrisa, Musaa, Isaa i Ibrahima, sallallahu alejhi ve sellem, ne precizirajući kakvi su im položaji, osim što je istakao da je Adema našao na najbližem ovozemaljskom nebu, a Ibrahima na šestom nebu." – "Pošto je Džibril Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, proveo pored Idrisa, on je" – veli Enes – "rekao: ‘Dobro došao, dobri Vjerovjesniče i brate!' ‘Ko je ovo?' – upitao sam. ‘To je Idris.' – odgovorio je Džibril. Zatim sam prošao pored Musaa, koji je rekao: ‘Dobro došao, dobri Vjerovjesniče i brate!' ‘Ko je on?' – upitao sam. ‘To je Musa.' – odgovori Džibril. Zatim sam prošao pored Isaa, koji je, također, rekao: ‘Dobro došao, dobri brate i Vjerovjesniče!' ‘Ko je on?' – upitao sam. ‘To je Isa.' – odgovori Džibril. Zatim sam prošao pored Ibrahima, koji reče: ‘Dobro došao, dobri Vjerovjesniče i dobri potomče!" ‘Ko je on?' – upitao sam. ‘To je Ibrahim, alejhisselam' – odgovori Džibril." – Ibn Šihab je kazao: "Ibn Hazm me je obavijestio da su Ibn Abbas i Ebu Habbe el-Ensari govorili da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Zatim sam uzdignut do mjesta odakle sam čuo škripu pera.' Ibn Hazm i Enes b. Malik kažu da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Uzvišeni Allah je mojim sljedbenicima stavio u dužnost pedeset namaza dnevno. S tim sam se vratio. Kad sam naišao pored Musaa, upitao me je: ‘Šta je Allah stavio u dužnost tvojim sljedbenicima?' Rekao sam: ‘Pedeset namaza.' On reče: ‘Vrati se svome Gospodaru! Tvoji sljedbenici to neće moći izdržati.' Vratio sam se i Allah im je smanjio na polovinu. Kad sam se povratio Musau, rekao sam mu: ‘Allah im je smanjio na polovinu.' Musa na to reče: ‘Ponovo se vrati svome Gospodaru, jer tvoji sljedbenici to neće moći izdržati.' Vratio sam se i Allah je smanjio na još polovinu. Kad sam se povratio Musau, on mi reče: ‘Vrati se svome Gospodaru, jer tvoji sljedbenici to neće moći podnijeti.' Vratio sam se i On je rekao: ‘Neka bude pet namaza, a nagrada će ostati kao za pedeset namaza, jer se kod Mene riječ ne mijenja.' Zatim sam se vratio Musau, a on mi reče: ‘Opet se vrati svome Gospodaru.', a ja sam mu rekao: ‘Postidio sam se mog Gospodara.' Džibril i ja pođosmo dalje, dok ne stigosmo do Sidretul-muntehaa, koji bijahu prekrile raznovrsne boje; ne znam od koje su vrste. Zatim sam uveden u Džennet. U njemu su kupole od biserja, a zemlja od mošusa."
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Saliha b. Kejsana, on od Urvea b. Ez-Zubejra, a on od Aiše, majke pravovjernih, koja je kazala: "Allah je propisao namaze sa po dva rekata i kod kuće i na putu, pa je namaz na putu potvrđen, a namaz kod kuće povećan."
Ispričao nam je Musa b. Ismail i kazao: Nama je ispričao Jezid b. Ibrahim, prenijevši od Muhammeda, a on od Ummu Atijje, koja je kazala: "Bilo nam je naređeno da na Bajrame izvodimo žene koje imaju mjesečno pranje i one koje imaju zastore u svojim kućama da prisustvuju skupu muslimana i njihovim dovama, s tim da žene koje imaju mjesečno pranje ostanu izvan musalle. Neka žena je upitala: ‘Allahov Poslaniče, a šta ako neka ne bude imala ogrtač?' ‘Neka joj drugarica da neki od svojih ogrtača.' – odgovori on." Abdullah b. Redža kaže: Ispričao nam je Imran; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Sirin; kaže: Nama je ispričala Ummu Atije, koja je kazala: "Čula sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je ovo rekao."
Ispričao nam je Ahmed b. Junus i kazao: Nama je ispričao Asim b. Muhammed i kazao: Meni je ispričao Vakid b. Muhammed, prenijevši od Muhammeda b. El-Munkedira, koji je kazao: "Džabir je klanjao ogrnut jednim platnom, vezavši ga na zatioku, a ogrtač mu bijaše obješen na vješalici. Neko mu reče: ‘Klanjaš ogrnut jednim platnom!?', a on kaza: ‘Učinio sam to zbog toga da bi me vidio ahmak kao što si ti. Ko je to od nas u Vjerovjesnikovo, sallallahu alejhi ve sellem, doba imao dva platna?'"
Ispričao nam je Mutarrif Ebu Mus'ab i kazao: Nama je ispričao Abdurrahman b. Ebil-Mevali, prenijevši od Muhammeda b. El-Munkedira, koji je kazao: Vidio sam Džabira b. Abdullaha da klanja ogrnut jednim platnom. Rekao je: "Vidio sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da klanja ogrnut jednim platnom."
Ispričao nam je Ubejdullah b. Musa i kazao: Nama je ispričao Hišam b. Urve, prenijevši od svoga oca, a on od Omera b. Ebi Selemea: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je klanjao ogrnut jednim plaštom, čije je krajeve unakrst prebacio preko ramena."
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna i kazao: Nama je ispričao Jahja i kazao: Nama je ispričao Hišam i kazao: Meni je ispričao moj otac, prenijevši od Omera b. Ebi Selemea, da je vidio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako u kući Ummu Seleme klanja ogrnut jednim plaštom, čije je krajeve prebacio preko pleća."
Ispričao nam je Ubejd b. Ismail i kazao: Nama je ispričao Ebu Usame, prenijevši od Hišama, on od svoga oca, da ga je obavijestio Omer b. Ebi Seleme, kazavši: "Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da u Ummu Seleminoj sobi klanja ogrnut jednim plaštom, prebacivši krajeve plašta preko plećki."
Ispričao nam je Ismail b. Ebi Uvejs i kazao: Meni je ispričao Malik b. Enes, prenijevši od Ebun-Nadra, Omer b. Ubejdullahovog štićenika, da ga je obavijestio Ebu Murre, štićenik Umihane bint Ebi Talib, da je čuo Umihanu bint Ebi Talib kada veli: "Otišla sam kod Allahovovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u godini u kojoj je oslobođena Mekka i zatekla ga da se kupa, a kćerka Fatima ga je zastirala. Nazvala sam mu selam, a on reče: ‘Ko je ova?' Kazala sam: ‘Ja sam Umihana bint Ebi Talib.' On reče: ‘Dobro došla, Umihana.' Pošto završi s kupanjem, stade i klanja osam rekata, ogrnut jednim platnom. Pošto je završio, kazala sam: ‘Allahov Poslaniče, sin moje majke namjerava ubiti toga i toga, Hubejrinog sina, kome sam pružila zaštitu.' A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Kome ti, Umihana, pružiš zaštitu i mi ćemo mu je pružiti." Ovo se zbilo izjutra." Ovo se, kaže Umihana, dogodilo izjutra, prije podne.
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Seida b. El-Musejjeba, a on od Ebu Hurejrea: "Neko je upitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa obavljanjem namaza sa jednim plaštom na sebi, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: ‘A ima li svaki od vas dva (plašta)!'"
Ispričao nam je Ebu Asim, prenijevši od Malika, on od Ebuz-Zinada, on od Abdurrahmana el-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neka niko ne klanja ogrnut jednim plaštom ako ga nije prebacio preko ramena."
Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Šejban, prenijevši od Jahjaa b. Ebi Kesira, a on od Ikrimea, koji je kazao: Čuo sam (ili je kazao: pitao sam) Ebu Hurejrea kada je kazao: Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada veli: "Ko bude klanjao ogrnut jednim plaštom neka mu krajeve prebaci unakrst jedan preko drugoga."
Ispričao nam je Jahja b. Salih i kazao: Nama je ispričao Fulejh b. Sulejman, prenijevši od Seida b. El-Harisa, koji je kazao: "Pitali smo Džabira b. Abdullaha u vezi sa klanjanjem namaza u jednom platnu, pa je kazao: ‘Putovao sam sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem. Došao sam mu noću radi nekog posla i zatekao ga da klanja. Na meni bijaše jedno platno. Umotah se njime i stadoh da klanjam pored njega. Pošto je završio, upita me: ‘Zbog čega si došao, Džabire?' Obavijestih ga o mojoj potrebi. Pošto sam završio, on reče: ‘Kakvo sam to umotavanje vidio?' ‘Odjeća mi je potijesna.' – odgovorih, a on kaza: ‘Ako ti je odjeća prostrana, zaogrni se njome lijepo, a ako je tijesna, onda prekrij samo donji dio tijela.'"
Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Sufjana, koji je kazao: Ispričao mi je Ebu Hazim, prenijevši od Sehla b. Sa'da, koji je kazao: "Neki ljudi su klanjali s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, vezujući svoje čaršafe za vratove, poput djece, pa je rečeno ženama: ‘Ne podižite se sa sedžde dok se ljudi ne isprave na sjedenje.'"
Ispričao nam je Jahja i kazao: Nama je ispričao Ebu Muavija, prenijevši od El-A'meša, on od Muslima, on od Mesruka, a on od Mugirea b. Šu'bea, koji je kazao: "Bijah s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, na jednom putovanju. On mi reče: ‘Mugire, uzmi kožnu posudu s vodom.' Ja je uzeh a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se udalji od mene i obavi fiziološku potrebu. Na njemu bijaše šamski ogrtač. Htjede da izvuče ruku iz rukava, a pošto je bila tijesna on je izvuče odozdo. Ja sam mu polijevao te je uzeo abdest za namaz, potrvši po obući, a zatim klanja."