← Sve teme

Hadis 5373–5466

Hrana i jela

94 hadisa

Hadis 5373Nahranite gladnog, obiđite bolesnog i oslobodite zarobljenog!" Sufjan kaže da riječ: el-ani znači:…Hadis 5374Nije se Muhammedova, sallallahu alejhi ve sellem, porodica zasitila hrane tri dana uzastopno, sve do njegove…Hadis 5375Zadesila me je teška glad. Susreo sam Omera b. El-Hattaba i od njega zatražio da mi prouči jedan ajet iz…Hadis 5376Bijah dječak u kući Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. (Kada bismo jeli) moja bi ruka kružila…Hadis 5377Jednog dana sam jeo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, pa sam dohvaćao hranu sa svih strana…Hadis 5378Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je doneseno jelo. Sa njim je bio i njegov pastorak Omer b.…Hadis 5379Jedan je krojač pripremio jelo i pozvao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. S Allahovim…Hadis 5380Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je volio počinjati sa desnom stranom, koliko god je mogao,…Hadis 5381Čuo sam slabašan glas Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Primjećujem kod njega glad177, pa da…Hadis 5382S Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, nas je bilo stotinu i trideset, pa je Vjerovjesnik, sallallahu…Hadis 5383Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je preselio na Ahiret onda kad smo se počeli zasićavati s dvoje…Hadis 5384Izišli smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, u Hajber. Kad smo bili u mjestu Es-Sahba,…Hadis 5385Došli smo jednom prilikom kod Enesa, a kod njega stajaše njegov pekar, koji reče: ‘Vjerovjesnik, sallallahu…Hadis 5386Ne znam da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ikada jeo iz tanjira, niti mu je ikada napravljen…Hadis 5387Kad se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, oženio Safijom, ja sam pozivao muslimane na svadbenu gozbu.… Pogledaj i preostalih 79 hadisa iz ove teme, sa audiom →