بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 5373–5466
94 hadisa
Ispričao nam je Muhammed b. Kesir; kaže: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od Mensura, on od Ebu Vaila, on od Ebu Musaa el-Eš'arija, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nahranite gladnog, obiđite bolesnog i oslobodite zarobljenog!" Sufjan kaže da riječ: el-ani znači: zarobljenik.
Ispričao nam je Jusuf b. Isa; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Fudajl, prenijevši od svoga oca, on od Ebu Hazima, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao: "Nije se Muhammedova, sallallahu alejhi ve sellem, porodica zasitila hrane tri dana uzastopno, sve do njegove smrti."
PRENIO JE (El-Buhari) od Ebu Hazima, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao: “Zadesila me je teška glad. Susreo sam Omera b. El-Hattaba i od njega zatražio da mi prouči jedan ajet iz Allahove Knjige. On je ušao u svoju kuću i proučio mi ga. Nisam daleko od njega odmakao, skljokao sam se na lice od nemoći i gladi. Ugledao sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako stoji poviše mene, pa mi reče: ‘Ebu Hurejre!’ Rekoh: ‘Odazivam ti se i pokoravam, Allahov Poslaniče.’ On me je uzeo za ruku i podigao. Vidjevši šta me je zadesilo, on me povede do svoje kuće. Zapovijedi da mi donesu veliku posudu s mlijekom, pa sam se napio, a on reče: ‘Pij još!’ Napio sam se još jednom, a on reče: ‘Pij još!’ Ja sam se još jednom napio, pa mi je stomak narastao u veličini posude. Poslije sam susreo Omera i spomenuo mu ovo, rekavši: ‘Omere, Allah je htio da me nahrani onaj koji je bolji od tebe. Tako mi Allaha, ja sam tražio da mi proučiš ajet iako sam ga znao bolje od tebe.’ Omer na to reče: ‘Da sam te uveo, bilo bi mi draže nego da imam crvene kamile.’“ 2. O učenju Bismile na početku jela i jedenju desnom rukom
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Obavijestio nas je Sufjan i kazao: Obavijestio me je El-Velid b. Kesir da je čuo Vehba b. Kejsana, koji je čuo Omera b. Ebi Selemea172, kada kaže: "Bijah dječak u kući Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. (Kada bismo jeli) moja bi ruka kružila po zdjeli, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi reče: ‘Dječače, prouči Bismilu, jedi desnom rukom i jedi ispred sebe.' od tada uvijek tako činim."173
Ispričao mi je Abdulaziz b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Muhammed b. Džafer, prenijevši od Muhammeda b. Amra b. Halhalea ed-Dejlija, on od Vehba b. Kejsana Ebu Nuajma, on od Omera b. Ebi Seleme, sina Ummu Seleme, Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge, da je rekao: "Jednog dana sam jeo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, pa sam dohvaćao hranu sa svih strana zdjele, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi reče: ‘Jedi ispred sebe!'"
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Vehba b. Kejsana Ebu Nuajma, koji je kazao: "Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je doneseno jelo. Sa njim je bio i njegov pastorak Omer b. Ebi Seleme. On mu je rekao: ‘Spomeni Allahovo ime i jedi ispred sebe!'"
Ispričao nam je Kutejbe, prenijevši od Malika, on od Ishaka b. Abdullaha b. Ebi Talhe, koji je čuo Enesa b. Malika kada kaže: "Jedan je krojač pripremio jelo i pozvao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. S Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, sam i ja otišao. Vidio sam ga kako po zdjeli traga za tikvom te je od tada i ja volim."174
Ispričao nam je Abdan; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Šu'be, prenijevši od El-Eš'asa, on od svoga oca, on od Mesruka, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je volio počinjati sa desnom stranom, koliko god je mogao, prilikom čišćenja, obuvanja i češljanja."175 Prije ovoga u Vasitu je govorio: "U svakoj svojoj stvari."176
Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ishaka b. Abdullaha b. Ebi Talhe da je čuo Enesa b. Malika, kada kaže: Ebu Talha je rekao Ummu Sulejm: "Čuo sam slabašan glas Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Primjećujem kod njega glad177, pa da li imaš nešto (za jelo)?' Ona iznese ječmene pogače, a onda uze svoj pokrivač i u jedan dio zamota hljeb i stavi ga pod moju odjeću, a drugim dijelom me ogrnu i posla me Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Ponio sam to i našao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u džamiji u društvu nekih ljudi. Stao sam pored njih, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me upita: ‘Je li te poslao Ebu Talha?' ‘Jeste.' – odgovorio sam. ‘S hranom?' – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Da.' – odgovorio sam. ‘Ustanite.' – reče Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ljudima koji bijahu s njim, i pođoše. I ja sam pošao s njima. Kad sam došao, Ebu Talha reče: ‘Ummu Sulejm, došao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i doveo ljude, a mi nemamo toliko hrane da bi ih sve mogli nahraniti.' ‘Allah i Njegov Poslanik to najbolje znaju.' – odgovori ona. Ebu Talha pođe u susret Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a onda obojica uđoše u kuću. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Iznesi to što imaš, Ummu Sulejm!' Ona je iznijela hljeb. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovijedi da se izdrobi. Ummu Sulejm još malo iz zdjele nacijedi masla, malo ga začini i iznese. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izgovorio (na jelo) ono što je Allah htio da izgovori, a potom reče: ‘Dozvoli deseterici da uđu!' Ebu Talha im dozvoli i oni jedoše sve dok se ne zasitiše, a potom iziđoše. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Dozvoli drugoj deseterici da uđu!' On dozvoli i drugoj deseterici i oni jedoše dok se ne zasitiše, a potom iziđoše. Potom je dozvolio i sljedećoj deseterici, i sve tako dok svi ne jedoše, a bilo ih je ukupno osamdeset."
Ispričao nam je Musa; kaže: Nama je ispričao mu'temir, prenijevši od svoga oca, koji je kazao: A ispričao je također Ebu Osman, prenijevši od Abdurrahmana b. Ebi Bekra, radijallahu anhu, koji je kazao: "S Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, nas je bilo stotinu i trideset, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao: ‘Ima li iko od vas hrane?' Kod jednog čovjeka se našao jedan sa' hrane ili približno toliko. Zamiješeno je tijesto, a onda je naišao jedan idolopoklonik visok i razbarušene kose koji je tjerao ovce. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga upita: ‘Ili ćeš nam prodati ili pokloniti (ili je kazao: darovati).' ‘Neću vam darovati, nego ću vam prodati.' – odgovorio je on. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je kupio jednu ovcu koja je pripremana, pa je zapovijedio da se njene džigerice posebno ispeku. Tako mi Allaha, on je svakom od njih stotinu i trideset osjekao komadić džigerice; ako je bio prisutan, dao mu ga je, a ako je bio odsutan, on ga je ostavio za njega. Kad je jelo bilo gotovo, podijelio ga je u dvije zdjele i svi smo se najeli. U zdjelama je ostalo još hrane i ja sam to stavio na kamilu i ponio (ili tako nešto)."
Ispričao nam je Muslim; kaže: Nama je ispričao Vuhejb; kaže: Nama je ispričao Mensur koji je prenio od svoje majke, a ona od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je preselio na Ahiret onda kad smo se počeli zasićavati s dvoje crnih179: hurmama i vodom."
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan da je Jahja b. Seid kazao: Čuo sam Bušejra b. Jesara kada kaže: Ispričao nam je Suvejd b. En-Nu'man, koji je kazao: "Izišli smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, u Hajber. Kad smo bili u mjestu Es-Sahba, koje je, kako kaže Jahja, nadomak Hajbera, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zatražio da se iznese hrana. Iznesena je samo kaša. Jeli smo nju, a onda je zatražio vodu i isprao usta. I mi smo isprali usta. On je s nama klanjao akšam, a nije se ponovo abdestio."181 Sufjan kaže: "Čuo sam to od njega u povratku i u odlasku."
Ispričao nam je Muhammed b. Sinan; kaže: Nama je ispričao Hemmam, prenijevši od Katadea, koji je kazao: "Došli smo jednom prilikom kod Enesa, a kod njega stajaše njegov pekar, koji reče: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nikada, sve do susreta s Allahom (svoje smrti), nije jeo svježeg hljeba i pečene ovce.'"182
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Muaz b. Hišam i kazao: Meni je ispričao moj otac, prenijevši od Junusa el-Iskafa, kako kaže ali, on od Katadea, a on od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Ne znam da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ikada jeo iz tanjira, niti mu je ikada napravljen svjež hljeb, niti je ikada jeo sa sinije." "Sa čega su onda jeli?" – upitan je Katade. "Sa sofre." – odgovorio je on.
Ispričao nam je Ibn Ebi Merjem; kaže: Obavijestio nas je Muhammed b. Džafer; kaže: Mene je obavijestio Humejd da je čuo Enesa, kada je kazao: "Kad se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, oženio Safijom, ja sam pozivao muslimane na svadbenu gozbu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je naredio da se prostru sofre od kože i na njih su stavljene hurme, sir i maslo." Amr je prenio od Enesa, koji je kazao: "Kada se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, njome oženio, dao je da se pripremi jelo od hurmi i masla koje je postavljeno na sofre od kože."