بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 5351–5372
22 hadisa
Ispričao nam je Adem b. Ebi Ijas; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Adija b. Sabita, koji je kazao: "Čuo sam Abdullaha b. Jezida el-Ensarija kada je prenio od Ebu Mes'uda el-Ensarija, pa sam ga upitao: ‘Je li to od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem?' ‘Jeste, od Vjerovjesnika je.' – rekao je on. ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Kada musliman troši na izdržavanje svoje porodice, nadajući se nagradi za to, to što potroši će mu se računati kao milostinja, sadaka.''"143
Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao da je Allah rekao: ‘Udjeljuj, sine Ademov, pa ću i Ja udijeliti tebi.'"144
Ispričao nam je Jahja b. Kazea; kaže: Nama je ispričao Malik, prenijevši od Sevra b. Zejda, on od Ebul-Gajsa, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Onaj koji brine o udovici i bijednicima je poput borca na Allahovom putu ili onoga što noći provodi u ibadetu, a dane posti."
Ispričao nam je Muhammed b. Kesir; kaže: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od sa'da b. Ibrahima, on od Amira b. Sa'da145, a on od sa'da, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, me je obilazio dok sam bio bolestan u Mekki. Rekao sam: ‘Ja imam imetka, pa da li da ga cijelog oporučim?' ‘Ne.' – odgovorio je on. ‘A polovinu?' – upitah. ‘Ne.' – reče on. Rekoh: ‘A trećinu?' ‘Možeš trećinu, a i trećina je mnogo. Da ostaviš svoje nasljednike bogatim bolje ti je nego da ih ostaviš siromašnim, pa da traže od drugoga. Koliko god potrošiš na njih računat će ti se u sadaku, čak i zalogaj koji podigneš do usta svoje supruge. Možda ti Allah dadne da ozdraviš pa da nekim ljudima budeš od koristi a nekima na štetu.' – rekao je on."146
Ispričao nam je Omer b. Hafs; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš; kaže: Nama je ispričao Ebu Salih i kazao: Meni je ispričao Ebu Hurejre, radijallahu anhu, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Najbolja je ona sadaka koja davaoca ostavlja bogatim. Gornja ruka bolja je od donje ruke. Počni sa dijeljenjem od onoga koga izdržavaš. Žena kaže: ‘Ili me hrani ili me pusti.' Sluga kaže: ‘Nahrani me, pa me onda uposli!' Sin kaže: ‘Nahrani me, kome me prepuštaš!'" Rekli su: "Ebu Hurejre, jesi li ti ovo čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem?" "Ne! – reče on – To je iz glave Ebu Hurejrea."147
Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Abdurrahman b. Halid b. Musafir, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ibnul-Musejjeba, a on od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Najbolja sadaka je ona nakon koje čovjek ostaje neovisan od ljudi. Počni sa dijeljenjem od onih koje izdržavaš."148
Ispričao mi je Muhammed b. Selam; kaže: Obavijestio nas je Veki', prenijevši od Ibn Ujejnea, koji je kazao: Rekao mi je Ma'mer: "Es-Sevri me je pitao: ‘Jesi li čuo nešto u vezi sa čovjekom koji uskladišti hranu svojoj porodici za period od godinu dana ili dio godine?' U tom momentu se nisam ničega sjećao, a onda mi je pao na pamet hadis koji nam je ispričao Ibn Šihab ez-Zuhri, prenijevši od Malika b. Evsa, a on od Omera, radijallahu anhu, koji je kazao: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je prodavao hurme Benu Nadira, pa je uskladištio dio za svoju porodicu koji joj je mogao trajati godinu dana.'"149
Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Ukajl, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Malik b. Evs b. El-Hadesan, a Muhammed b. Džubejr b. Mut'im mi je spomenuo dio hadisa koji je on prenio, te sam otišao kod Malika b. Evsa i upitao ga (za taj hadis). Malik je rekao: "Otišao sam kod Omera, kad mu dođe vratar Jerfa i reče: ‘Osman, Abdurrahman, Ez-Zubejr i sa'd traže dozvolu da kod tebe uđu, hoću li ih pustiti?' ‘Pusti.' – reče Omer. Ušli su kod Omera, nazvali selam, a potom sjeli. Jerfa se malo zadržao, a onda je došao i rekao: ‘Alija i Abbas traže dozvolu da uđu, hoću li ih pustiti?' ‘Pusti.' – reče Omer. Kad su ušli, nazvali su selam i sjeli, potom Abbas reče: ‘Presudi između mene i ovog (pokazujući na Aliju).' Osmanova skupina reče: ‘Presudi im, Vladaru pravovjernih, i rastereti ih!' Omer reče: ‘Polahko, zaklinjem vas imenom Onoga s Čijom dozvolom opstoje nebesa i Zemlja i pitam da li znate da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Mi vjerovjesnici imovinu ne ostavljamo nasljednicima. Sve što od imovine ostane iza nas ide u dobrotvorne svrhe!' Osmanova grupa reče: ‘Znamo, rekao je to.' Potom se Omer okrenu Aliji i Abbasu i reče: ‘Zaklinjem vas Allahovim imenom, da li vi znate da je to Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao?' ‘Znamo, rekao je to.' – odgovoriše njih dvojica. Omer reče: ‘Ispričat ću vam o tome. Allah je, što se tiče imovine, Svome Poslaniku dao nešto što nije dao nikome drugom. Allah kaže: A vi niste kasom tjerali ni konje ni kamile radi onoga što je Allah od njih, kao plijen, darovao Poslaniku Svome, nego, Allah prepušta vlast poslanicima Svojim nad onima nad kojima On hoće. Allah sve može. (El-Hašr, 6) Ovo je bilo samo za Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Tako mi Allaha, on to nije zadržao samo za sebe bez vas, niti je vas zakidao, on vam je od toga davao i udjeljivao. Iz ovog je imetka Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tokom godine izdržavao svoju porodicu, a ono što bi preostalo, učinio je Allahovim imetkom (bejtul-mal). Tako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, radio cijelog života. Zaklinjem vas Allahom da mi kažete, da li to znate?' ‘Znamo.' – rekoše oni. A onda se obrati Aliji i Abbasu i reče: ‘Zaklinjem vas Allahom da mi kažete, da li vas dvojica to znate?' ‘Znamo.' – odgovoriše njih dvojica. ‘Zatim je' – nastavlja Omer – ‘Allah Svome Poslaniku dao smrt. Ebu Bekr reče: ‘Ja sam naslijedio Allahovog Poslanika!', pa je preuzeo tu imovinu i sa njom postupao onako kako je postupao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sve do svoje smrti. A vas dvojica (okrenu se Aliji i Abbasu) smatrate da je Ebu Bekr bio takav i takav. Allah zna da je on u tome iskren i da je čestito i pravilno postupao i da je slijedio istinu. Zatim je Allah usmrtio Ebu Bekra, a ja sam rekao: ‘Ja nasljeđujem Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i Ebu Bekra.' Preuzeo sam ga (imetak) prije dvije godine i sa njim postupao onako kako su postupali Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i Ebu Bekr. Zatim ste vas dvojica došli kod mene sa istim zahtjevom. Ti si tražio nasljedstvo od svoga bratića, a on je tražio nasljedstvo od ženinog oca koje pripada njegovoj ženi. Ja sam vam tad rekao: ‘Dat ću vam ga pod uvjetom da sa njim postupate onako kako su postupali Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i Ebu Bekr i kako sam ja postupao s njim od kako sam ga preuzeo. U protivnom mi o njemu nemojte ništa govoriti.' Rekli ste: ‘Predaj nam ga pod tim uvjetom.' I ja sam vam ga predao. Zaklinjem vas Allahom da mi kažete, jesam li ga predao njima dvojici pod tim uvjetom!?' ‘Jesi.' – odgovori grupa (Osmanova). Onda se okrenuo Aliji i Abbasu i rekao: ‘Zaklinjem vas Allahom, jesam li vam to predao pod tim uvjetom?' ‘Jesi.' - odgovoriše njih dvojica, a Omer na to kaza: ‘Pa zar od mene tražite drukčiju presudu? Tako mi Onoga s Čijom dozvolom opstoje nebesa i Zemlja, ja drukčiju presudu od te neću donijeti do Kijametskog dana. Ako niste u stanju tako postupiti, predajte mi imovinu i ja ću vas u tome zamijeniti.'"
Ispričao nam je Ibn Mukatil; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Junus, prenijevši od Ibn Šihaba; kaže: Mene je obavijestio Urve da je Aiša, radijallahu anha, kazala: "Hind bint Utbe je došla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla: ‘Allahov Poslaniče, Ebu Sufjan je škrt čovjek, pa da li ću biti grješna ukoliko (iz njegove imovine) uzmem da bih nahranila našu porodicu?' ‘Nećeš, ukoliko budeš uzimala onoliko koliko je neophodno.' – reče on."150
Ispričao nam je Jahja; kaže: Nama je ispričao Abdurrezzak, prenijevši od Ma'mera, on od Hemmama, koji je kazao: Čuo sam Ebu Hurejrea koji je prenio od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Ukoliko žena udijeli od zarade svoga muža, bez njegovog znanja, on će imati polovinu nagrade za to."151
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Šu'bea, koji je kazao: Ispričao mi je El-Hakem, prenijevši od Ibn Ebi Lejle, koji je kazao: Ispričao nam je Alija: "Fatima je otišla kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da bi mu se požalila na žuljeve po rukama od okretanja mlina. Pošto je čula da mu je stiglo roblje, a nije htjela otvoreno da mu kaže, rekla je Aiši. Pošto je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, stigao, Aiša ga je obavijestila o tome. Već smo bili legli (veli Alija) kada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, došao kod nas. Mi htedosmo ustati, a on nam reče da ostanemo na svojim mjestima. Sjeo je između mene i nje tako da sam osjetio hladnoću njegovih stopala na stomaku. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Hoćete li da vas uputim na nešto što je bolje i vrednije od onoga što ste tražili?' On reče: ‘Kada odete u postelju i legnete, izgovorite po trideset i tri puta subhanallah, trideset i tri puta el-hamdulillah, i trideset i četiri puta Allahu ekber, to vam je bolje od sluge.'"
Ispričao nam je El-Humejdi; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Ubejdullah b. Ebi Jezid, koji je čuo Mudžahida kada je kazao: Čuo sam Abdurrahmana b. Ebi Lejlu kada priča da je Alija b. Ebi Talib, kazao: "Fatima, radijallahu anha, je otišla kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da od njega zatraži slugu. On joj reče: ‘Hoćeš li da ti kažem šta je za tebe bolje od sluge? Pred spavanje trideset i tri puta reci subhanallah, trideset i tri puta el-hamdulillah i trideset i četiri puta Allahu ekber.'"158 Sufjan je kazao: "Jedno od navedenog se izgovara trideset i četiri puta. To nakon toga nisam nikada propustio." "Ni za vrijeme Bitke na Sifinu?" – upita ga neko, a on reče: "Ni za vrijeme bitke na Sifinu."
Ispričao nam je Muhammed b. Ar'are; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od El-Hakema b. Utejbea, on od Ibrahima, on od El-Esveda b. Jezida, koji je kazao: "Upitao sam Aišu, radijallahu anha: ‘Šta je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, radio u kući?' Ona je rekla: ‘Pomagao bi svojoj porodici, a kada bi zaučio ezan, izišao bi u džamiju.'"
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Hišama, koji je kazao: Obavijestio me je moj otac, prenijevši od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Hind bint Utbe je rekla: ‘Allahov Poslaniče, Ebu Sufjan je škrt čovjek i ne daje mi dovoljno. To što nam daje ne može biti meni i mom djetetu, osim ako uzmem bez njegovog znanja.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Uzmi koliko je neophodno tebi i tvom djetetu.'"
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Ibn Tavus, prenijevši od svoga oca i Ebuz-Zinada, njih dvojica od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Najbolje žene koje su jahale kamile jesu žene iz plemena Kurejš." Drugi prenosilac je rekao: "Dobre žene iz plemena Kurejš najpažljivije su prema djeci dok su mala i najbolje paze na imovinu svojih muževa." Ovo se spominje od Muavije i Ibn Abbasa, a oni prenose od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.