بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 5251–5350

Razvod braka (Talak)

100 hadisa

Hadis 5251

Ispričao nam je Ismail b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Malik prenijevši od Nafi'a, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je on, u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pustio ženu dok je imala mjesečnicu. Omer b. El-Hattab o tome upita Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji reče: "Zapovijedi mu da je vrati i da je zadrži dok se ne okupa po prestanku mjesečnice i dok ponovo ne dobije mjesečnicu, pa se i nakon nje okupa. Nakon toga neka je zadrži ili neka je pusti, ali prije nego s njom bude imao spolni odnos. To je vrijeme pričeka, koje je Uzvišeni Allah odredio prilikom puštanja žena."

0:000:00
Hadis 5252

Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Enesa b. Sirina, koji je kazao: Čuo sam Ibn Omera kada je rekao: "Ibn Omer je pustio ženu dok je imala mjesečno pranje. Omer je (o tome) pitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ‘Neka je vrati!'" "Upitao sam (veli Junus b. Džubejr): ‘Je li joj od tog puštanja računat iddet?' Ibn Omer na to reče: ‘Nego šta, već joj je računat iddet, imajući u vidu da je Ibn Omer neispravno i glupo postupio.'"63

Hadis 5253

Ispričao nam je Ebu Ma'mer; kaže: Nama je ispričao Abdulvaris; kaže: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od Seida b. Džubejra, a on od Ibn Omera, koji je rekao: "To mi je računato kao jedno puštanje."

Hadis 5254

Ispričao nam je El-Humejdi; kaže: Nama je ispričao El-Velid; kaže: Nama je ispričao El-Evzai, koji je kazao: "Upitao sam Ez-Zuhrija: ‘Koja se Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga uticala Allahu od njega?' On reče: ‘Urve me je obavijestio, prenijevši od Aiše, radijallahu anha, da je Ibnetul-Dževn, kada su je uvele kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i kada joj se on primakao, rekla: ‘Utječem se Allahu od tebe!' On joj je rekao: ‘Pošto si zatražila utočište od Uzvišenog, vrati se svojima!'" Ebu Abdullah je kazao: "Prenio ga je Hadžadž b. Ebi Meni' od svoga djeda, a on od Ez-Zuhrija, da ga je obavijestio Urve, da je to Aiša kazala."

Hadis 5255

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman b. Gasil, prenijevši od Hamze b. Ebi Usejda, a on od Ebu Usejda, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom smo izišli s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem. Kad smo stigli do vrta zvanog Eš-Ševt64, našli smo mjesto između dva zida i tu odsjeli. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je rekao: ‘Sjedite ovdje!', a on je otišao. U palmiku, u kući Umejme bint En-Nu'man bin Šerahil, bila je smještena El-Dževnija65, sa njom bijaše i njena služavka. Pošto je kod nje ušao, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, joj je rekao: ‘Prepusti mi se!' Ona je rekla: ‘Zar da se kraljica prepusti običnom čovjeku?' On pruži svoju ruku da je dodirne kako bi je udobrovoljio, a ona reče: ‘Utječem se Allahu od tebe!'66 Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, joj na to reče: ‘Zatražila si utočište od Onoga Koji utočište daje!' Potom je došao među nas i rekao: ‘Ebu Usejde, ubacite joj dvije lanene tkanine i odvedite je njenima!'" 5256, 5257. El-Husejn b. El-Velid en-Nejsaburi je prenio od Abdurrahmana, on od Abbasa b. Sehla, a on od svoga oca i Ebu Usejda da su kazali: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se oženio Umejmom bint Šerahil. Kad je ušao kod nje i pružio ruku prema njoj, a ona kao da je to prezrela, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovijedio Ebu Usejdu da je spreme i obuku joj dva bijela lanena platna (i da je vrati njenima)." Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Ebil-Vezir; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman, prenijevši od Hamze, on od svoga oca i Abbasa b. Sehla b. Sa'da, a njih dvojica od njegovog oca, isti hadis.

Hadis 5256

El-Husejn b. El-Velid en-Nejsaburi je prenio od Abdurrahmana, on od Abbasa b. Sehla, a on od svoga oca i Ebu Usejda da su kazali: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se oženio Umejmom bint Šerahil. Kad je ušao kod nje i pružio ruku prema njoj, a ona kao da je to prezrela, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovijedio Ebu Usejdu da je spreme i obuku joj dva bijela lanena platna (i da je vrati njenima).“ Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Ebil-Vezir; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman, prenijevši od Hamze, on od svoga oca i Abbasa b. Sehla b. Sa’da, a njih dvojica od njegovog oca, isti hadis.

Hadis 5257

El-Husejn b. El-Velid en-Nejsaburi je prenio od Abdurrahmana, on od Abbasa b. Sehla, a on od svoga oca i Ebu Usejda da su kazali: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se oženio Umejmom bint Šerahil. Kad je ušao kod nje i pružio ruku prema njoj, a ona kao da je to prezrela, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovijedio Ebu Usejdu da je spreme i obuku joj dva bijela lanena platna (i da je vrati njenima).“ Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Ebil-Vezir; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman, prenijevši od Hamze, on od svoga oca i Abbasa b. Sehla b. Sa’da, a njih dvojica od njegovog oca, isti hadis.

Hadis 5258

Ispričao nam je Hadžadž b. Minhal; kaže: Nama je ispričao Hemmam b. Jahja, prenijevši od Katadea, on od Ebu Galaba Junusa b. Džubejra, koji je kazao: "Rekao sam Ibn Omeru: ‘Čovjek je pustio ženu dok je imala mjesečnicu?' On reče: ‘Ti znaš Ibn Omera? On je pustio ženu67 dok je imala mjesečnicu.' Omer je otišao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i to mu spomenuo, pa mu je Vjerovjesnik naredio da je vrati. A ako se želi od nje razvesti, nakon što se okupa, neka to uradi." "Upitao sam (veli Junus b. Džubejr): ‘Je li joj od tog puštanja računat iddet?' A on (Ibn Omer) na to reče: ‘A šta će drugo biti (ako joj se neće računati iddet), pogotovo ako je (Ibn Omer) neispravno i glupo postupio?'"68

Hadis 5259

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ibn Šihaba da ga je obavijestio Sehl b. Sa'd es-Saidi da je Uvejmir el-Adžlani došao kod Asima b. Adijja el-Ensarija i rekao mu: "Asime, šta veliš za čovjeka koji kod svoje žene zatekne drugog, hoće li ga ubiti pa da i njega ubiju, ili kako će postupiti? Asime, upitaj mi za to Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem." Asim je za to upitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je prezreo takva pitanja70 i toliko o tome ružnog kazao da je Asimu veoma teško palo to što je od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, čuo. Kad se Asim vratio kući, došao mu je Uvejmir i rekao: "Asime, šta ti je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem?" Asim reče: "Nije mi rekao ništa dobro. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je prezreo to o čemu sam ga pitao." Uvejmir će na to: "Tako mi Allaha, neću stati! Ja ću ga o tome pitati." Uvejmir ode Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i dok je sjedio među ljudima reče: "Allahov Poslaniče, šta ako čovjek kod svoje žene zatekne drugoga, da li da ga ubije, pa da vi ubijete njega, ili kako da postupi?" Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: "U vezi s tobom i tvojom suprugom je objavljen Kur'an, pa idi dovedi je!" Sehl veli: "Zakleli su se o vlastitoj nevinosti izazivajući na sebe prokletstvo i srdžbu Allahovu ako neistinu govore, a ja bijah sa ostalim svijetom tada prisutan kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Pošto završiše, Uvejmir reče: ‘Allahov Poslaniče, ukoliko bih je zadržao kod sebe, time bih priznao da sam na nju slagao.' Zbog toga je Uvejmir pusti odjednom tri puta prije nego mu je (to) naredio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem."71 Ibn Šihab kaže: "To je postalo sunnet kod onih koji se kunu radi vlastite nevinosti izazivajući na sebe prokletstvo."

Hadis 5260

Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Ukajl, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Urve b. Ez-Zubejr da ga je obavijestila Aiša: "Supruga Rifa'e el-Kurezija je otišla kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla: ‘Allahov Poslaniče, Rifa'e me je pustio neopozivo, te sam se poslije njega udala za Abdurrahmana b. Ez-Zubejra el-Kurezija, međutim, kod njega je ud poput resice.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, joj reče: ‘Možda se želiš vratiti Rifa'i. Neće moći sve dok (Abdurrahman) ne osjeti tvoju, a ti njegovu slast."72

Hadis 5261

Ispričao mi je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Ispričao mi je El-Kasim b. Muhammed, prenijevši od Aiše: "Neki čovjek je pustio svoju suprugu tri puta (odjedanput) te se ona udala za drugoga, pa se i od njega razvela. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan da li je dozvoljeno prvom čovjeku da se s njom ponovo vjenča. On je rekao: ‘Nije, sve dok ovaj drugi s njom ne bude imao intimni odnos, kao što je to činio i prvi.'"73

Hadis 5262

Ispričao nam je Omer b. Hafs; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš; kaže: Nama je ispričao Muslim, prenijevši od Mesruka, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je dao mogućnost izbora (između života na ovom svijetu i njegovog sjaja i Allaha i Njegovog Poslanika), pa smo izabrale Allaha i Njegovog Poslanika, i to nam nije računato (u razvod braka)."

Hadis 5263

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja75, prenijevši od Ismaila, koji je kazao: Ispričao nam je Amir, prenijevši od Mesruka, koji je kazao: "Upitao sam Aišu u vezi sa ponuđenim izborom, pa je kazala: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je ponudio mogućnost izbora.' ‘A je li to smatrano razvodom?'" Mesruk dalje veli: "Za mene bi bilo sasvim isto da li bih joj ponudio mogućnost izbora jedanput ili stotinu puta ukoliko odabere mene."

Hadis 5264

El-Lejs je kazao: Ispričao mi je Nafi', rekavši: "Ibn Omer bi, kada bi ga neko upitao u vezi sa onim koji je svoju ženu pustio tri puta odjednom, rekao: ‘Ako si je pustio jedanput ili dva puta, možeš je povratiti. Tako je meni naredio Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. A ako si je pustio tri puta, ne možeš je povratiti dok se ne uda za drugoga.'"

Hadis 5265

Ispričao nam je Muhammed; kaže: Nama je ispričao Ebu Muavija; kaže: Nama je ispričao Hišam b. Urve, prenijevši od svoga oca, a on od Aiše, koja je kazala: "Jedan je čovjek pustio ženu (tri puta) i ona se udala za drugog. Pošto je imao ud poput resice, nije je mogao zadovoljiti, pa ju je i on pustio. Ona je nakon toga otišla kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla: ‘Allahov Poslaniče, mene je moj muž pustio (tri puta) i ja sam se udala za drugog. Kad je drugi muž ušao kod mene, imao je ud poput resice i samo mi se jedanput približio i nije mi mogao ništa, pa da li bi mi bilo dopušteno da se vratim prvom mužu?' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ne možeš se vratiti prvom mužu sve dok tvoj drugi muž ne osjeti slast s tobom i dok ti ne osjetiš slast s njim.'"

Pogledaj i preostalih 85 hadisa iz ove teme →