بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 5063–5250
188 hadisa
Ispričao nam je Seid b. Ebi Merjem; kaže: Obavijestio nas je Muhammed b. Džafer; kaže: Nas je obavijestio Humejd b. Ebi Humejd et-Tavil da je čuo Enesa b. Malika, radijallahu anhu, kada je rekao:
"Trojica ljudi su otišla kod Vjerovjesnikovih, sallallahu alejhi ve sellem, supruga, da ih pitaju o ibadetu Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Pošto su obaviješteni, to im se učinilo nedovoljnim, pa su rekli: 'Gdje smo mi u odnosu na Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, njemu su oprošteni grijesi ukoliko ih je počinio i oni koje će, eventualno, ubuduće počiniti.' Jedan od njih reče: 'Što se mene tiče ja ću sve noći da provodim u namazu.' Drugi reče: 'Ja ću da postim sve dane i neću nijedan mrsiti.' Treći reče: 'Ja ću se sustegnuti od žena i nikako se neću ženiti!' Pošto je kod njih došao, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Vi ste ti koji su rekli tako i tako? Tako mi Allaha, ja se od vas najviše bojim Allaha i strahujem od Njega pa i jedem i postim, i klanjam i spavam i ženim se. Ko postupi suprotno mom putu ne pripada meni.'"
Ispričao nam je ali da je čuo Hassana b. Ibrahima koji je prenio od Junusa b. Jezida, on od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Urve da je upitao Aišu o riječima Uzvišenog Allaha:
Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, dvjema, trima i četirima. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo jednom, ili eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati. (En-Nisa, 3), pa je rekla: "Sestriću moj, bivalo je slučajeva da se djevojka sirotica nalazila u kući svoga staratelja, i on bi se njome zbog njenog imetka i njene ljepote želio oženiti ali uz vjenčani dar manji od uobičajenog pa im je zabranjeno da se njima žene osim pod uslovom da budu pravedni i da im daju puni iznos vjenčanog dara, a naređeno im je da se žene drugim ženama osim njih.'"
Ispričao nam je Omer b. Hafs; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš i kazao: Meni je ispričao Ibrahim, prenijevši od Alkamea, koji je kazao:
"Bio sam s Abdullahom na Mini kada ga je sreo Osman i rekao: 'Ebu Abdurrahmane, imam nešto da ti kažem.' Pošto se osamiše, Osman mu reče: 'Hoćeš li da te oženim djevojkom koja će te podsjetiti na raniji život?' Pošto Abdullah uvidje da nema potrebe za tim, on pokaza na mene i reče: 'O Alkame!' Ja priđoh i čuh Ebu Abdurrahmana kako kaže: 'Kad si već to rekao, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je rekao: 'O mladići, ko je od vas u mogućnosti da se oženi neka se oženi, jer je to najbolji način da sačuva svoj pogled i svoj spolni organ, a ko nije neka posti, jer će mu post biti najbolji štit.'"
Ispričao nam je Omer b. Hafs b. Gijas; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš i kazao: Meni je ispričao Umare, prenijevši od Abdurrahmana b. Jezida, koji je kazao:
"Ušao sam s Alkameom i El-Esvedom kod Abdullaha pa je Abdullah rekao: 'Mi mladići, koji nismo posjedovali ništa, bili smo kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: 'O mladići, ko je od vas u mogućnosti da se oženi neka se oženi, a ko nije u mogoćnosti neka posti jer je post najbolji štit.'"
Ispričao nam je Ibrahim b. Musa; kaže: Obavijestio nas je Hišam b. Jusuf da ih je obavijestio Ibn Džurejdž rekavši: Obavijestio me je Ata i kazao:
"Prisustvovali smo s Ibn Abbasom Mejmuninoj dženazi u Serefu pa je Ibn Abbas rekao: 'Ovo je supruga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa kada budete nosili njen tabut, činite to nježno i nemojte je tresti. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je imao devet supruga i kod osam je podjednako sprovodio vrijeme osim kod jedne (Sevde).'"
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jezid b. Zurej'; kaže: Nama je ispričao Seid, prenijevši od Katadea, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao:
"Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi u jednoj noći obišao sve svoje supruge, a imao ih je devet."
A Halifa mi je rekao: Ispričao nam je Jezid b. Zurej'; kaže: Nama je ispričao Seid, prenijevši od Katadea da im je ispričao Enes, prenijevši od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.
Ispričao nam je ali b. El-Hakem el-Ensari; kaže: Nama je ispričao Ebu Avane, prenijevši od Rekabea, on od Talhe el-Jamija, a on od Seida b. Džubejra, koji je kazao:
"Jednom prilikom me Ibn Abbas upita: 'Jesi li se oženio?' 'Nisam.' – odgovorih, a on reče: 'Ženi se, jer je najbolji u ovom ummetu imao najviše žena.'"
Ispričao nam je Jahja b. Kazea; kaže: Nama je ispričao Malik, prenijevši od Jahje b. Seida, on od Muhammeda b. Ibrahima b. El-Harisa, on od Alkamea b. Vekkasa, a on od Omera b. El-Hattaba, radijallahu anhu, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
"Djelo se mjeri prema namjeri i čovjeku pripada nagrada shodno njegovoj namjeri. Ko učini Hidžru radi Allaha i Njegovog Poslanika – njegova će nagrada biti za Hidžru Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. A ko učini Hidžru radi neke ovosvjetske koristi ili radi žene kako bi se njome oženio – njegova će nagrada biti ono radi čega ju je učinio."
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Jahja; kaže: Nama je ispričao Ismail i kazao: Meni je ispričao Kajs, prenijevši od Ibn Mes'uda, radijallahu anhu, koji je kazao:
"Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom vojnom pohodu u kome sa nama nisu bile naše supruge pa smo rekli: 'Allahov Poslaniče, da li da se kastriramo?', pa nam je on to zabranio."
Ispričao nam je Muhammed b. Kesir, prenijevši od Sufjana, on od Humejda et-Tavila, koji je kazao: Čuo sam Enesa b. Malika kada je kazao:
"Kad je Abdurrahman b. Avf stigao u Medinu, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je izvršio bratimljenje između njega i sa'da b. Er-Rebi'a el-Ensarija. Sa'd je imao dvije supruge pa je Abdurrahmanu ponudio polovinu svoga imetka i jednu suprugu. Abdurrahman reče: 'Neka ti Allah podari bereket u porodici i imetku, pokažite mi gdje je pijaca. Otišao je na pijacu i zaradio nešto sira i masla. Nakon nekoliko dana Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je vidio i osjetivši od njega miris šafrana upitao ga: 'Šta je to Abdurrahmane?' 'Oženio sam se jednom ensarijkom.' – odgovorio je on. 'A šta si joj dao na ime vjenčanog dara?' – upita ga Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. 'Zlata u količini jedne košpice.' – odgovori on, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, će: 'Zakolji makar jednog brava na ime svadbene gozbe.'"
Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Sa'd; kaže: Obavijestio nas je Ibn Šihab da je čuo Seida b. El-Musejjeba kada kaže: Čuo sam sa'da b. Ebi Vekkasa kada veli:
"Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je Osmanu b. Maz'unu zabranio da ostane neženja. Da mu je dozvolio, mi bismo se kastrirali."
Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Seid b. El-Musejjeb da je čuo sa'da b. Ebi Vekasa kada kaže:
"Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio Osmanu b. Maz'unu da ostane neženja. Da mu je dozvolio, mi bismo se kastrirali."
Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Ismaila, a on od Kajsa, koji je kazao da je Abdullah rekao:
"Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom vojnom pohodu i pošto od imovine nismo imali ništa pitali smo ga da nam dopusti da se kastriramo, ali nam je to on zabranio. Potom nam je dozvolio da se možemo ženom vjenčati davši joj odjeću na ime vjenčanog dara, a zatim nam je proučio: O vjernici, ne uskraćujte sebi lijepe stvari koje vam je Allah dozvolio, samo ne prelazite mjeru, jer Allah ne voli one koji pretjeruju. (El-Maide, 87)"
Asbeg je kazao: Obavijestio me je Ibn Vehb, prenijevši od Junusa b. Jezida, on od Ibn Šihaba, on od Ebu Selemea, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao:
"Rekao sam: 'Allahov Poslaniče, ja sam mladić i bojim se da ne počinim blud, a od imovine nemam ništa kako bih se oženio.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je šutio i ništa mi nije odgovorio. Ja sam to isto ponovio, ali mi ništa nije odgovorio. Zatim sam to još jednom ponovio, ali on nije ništa rekao. Potom sam mu to još jedanput ponovio, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Ebu Hurejre, pero kojim je napisano ono što te čeka je osušeno pa prihvati to što sam ti rekao (u vezi sa kastriranjem) ili ostavi.'"
Ispričao nam je Ismail b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao moj brat, prenijevši od Sulejmana, on od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, a on od Aiše, koja je kazala:
"Rekla sam: 'Allahov Poslaniče, šta misliš kada bi ti u dolini naišao na drvo sa kojeg je jedeno, pa naiđeš i na drugo drvo sa kojega nije ništa jedeno, kojim bi ti od njih hranio svoju kamilu?' 'Sa onoga sa koga ranije nije jedeno.' – odgovorio je on." Time je aludirala da se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije oženio nijednom djevicom osim njom.