← Sve teme

Hadis 5063–5250

Brak (Nikah)

188 hadisa

Hadis 5063Trojica ljudi su otišla kod Vjerovjesnikovih, sallallahu alejhi ve sellem, supruga, da ih pitaju o ibadetu…Hadis 5064Sestriću moj, bivalo je slučajeva da se djevojka sirotica nalazila u kući svoga staratelja, i on bi se njome…Hadis 5065Bio sam s Abdullahom na Mini kada ga je sreo Osman i rekao: 'Ebu Abdurrahmane, imam nešto da ti kažem.' Pošto…Hadis 5066Ušao sam s Alkameom i El-Esvedom kod Abdullaha pa je Abdullah rekao: 'Mi mladići, koji nismo posjedovali…Hadis 5067Prisustvovali smo s Ibn Abbasom Mejmuninoj dženazi u Serefu pa je Ibn Abbas rekao: 'Ovo je supruga Poslanika,…Hadis 5068Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi u jednoj noći obišao sve svoje supruge, a imao ih je devet." A…Hadis 5069Jednom prilikom me Ibn Abbas upita: 'Jesi li se oženio?' 'Nisam.' – odgovorih, a on reče: 'Ženi se, jer je…Hadis 5070Djelo se mjeri prema namjeri i čovjeku pripada nagrada shodno njegovoj namjeri. Ko učini Hidžru radi Allaha i…Hadis 5071Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom vojnom pohodu u kome sa nama nisu bile naše…Hadis 5072Kad je Abdurrahman b. Avf stigao u Medinu, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je izvršio bratimljenje…Hadis 5073Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je Osmanu b. Maz'unu zabranio da ostane neženja. Da mu je…Hadis 5074Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio Osmanu b. Maz'unu da ostane neženja. Da mu je…Hadis 5075Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom vojnom pohodu i pošto od imovine nismo imali…Hadis 5076Rekao sam: 'Allahov Poslaniče, ja sam mladić i bojim se da ne počinim blud, a od imovine nemam ništa kako bih…Hadis 5077Rekla sam: 'Allahov Poslaniče, šta misliš kada bi ti u dolini naišao na drvo sa kojeg je jedeno, pa naiđeš i… Pogledaj i preostalih 173 hadisa iz ove teme, sa audiom →