بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 4978–5062

Vrijednosti Kur'ana

85 hadisa

Hadis 4978

Ispričao nam je Ubejdullah b. Musa, prenijevši od Šejbana, on od Jahjaa, on od Ebu Selemea, koji je kazao: Obavijestili su me Aiša i Ibn Abbas, radijallahu anhuma, i kazali: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je Kur'an silazio deset godina u Mekki i deset u Medini."

0:000:00
Hadis 4979

Ispričao nam je Ubejdullah b. Musa, prenijevši od Šejbana, on od Jahjaa, on od Ebu Selemea, koji je kazao: Obavijestili su me Aiša i Ibn Abbas, radijallahu anhuma, i kazali: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je Kur'an silazio deset godina u Mekki i deset u Medini."

Hadis 4980

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao mu'temir i kazao: Čuo sam moga oca kada je prenio od Ebu Osmana, koji je kazao: "Saopćeno mi je da je jednom prilikom Džibril došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, dok je kod njega bila Ummu Seleme, i sa njim razgovarao. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitao Ummu Selemu: 'Ko je ovaj (ili slično tome)?' 'To je Dihje.' – odgovorila je ona. Pošto je otišao, ona je rekla: 'Tako mi Allaha, ja sam sve mislila da je to bio Dihje dok Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u govoru na minberu nije spomenuo vijest koju mu je Džibril (tom prilikom) saopćio (ili nešto slično tome).'" Moj otac kaže: "Upitao sam Ebu Osmana: 'Od koga si ovo čuo?' A on reče: 'Od Usame b. Zejda.'"

Hadis 4981

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao El-Lejs; kaže: Nama je ispričao Seid el-Makburi, prenijevši od svoga oca, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nema nijednog vjerovjesnika, a da mu nisu date mudžize na osnovu kojih su im ljudi vjerovali. Meni je (kao mu'džiza) data Objava koju mi je Allah spustio pa se nadam da ću ja na Sudnjem danu imati najviše pristalica."

Hadis 4982

Ispričao nam je Amr b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Jakub b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao moj otac, prenijevši od Saliha b. Kejsana, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Enes b. Malik, radijallahu anhu, koji je rekao: "Uzvišeni Allah je Svome Poslaniku, tokom njegovog života, redovito slao Objavu, a pred smrt mu je slao češće nego prije. Nakon što je Objava završena, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je preselio na Ahiret."

Hadis 4983

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od El-Esveda b. Kajsa, koji je kazao: "Čuo sam Džunduba kada kaže: 'Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se jednom prilikom razbolio i dvije ili tri noći nije izlazio radi noćnog namaza pa mu je jedna (Kurejšijka) rekla: 'Muhammede, tvoj te šejtan napustio!' Tim povodom je Uzvišeni Allah objavio: Tako mi jutra i noći kada se utiša – Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo. (Ed-Duha, 1-3)"

Hadis 4984

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Nama je ispričao Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija. A obavijestio me je Enes b. Malik, koji je kazao: "Osman je naredio Zejdu b. Sabitu, Seid b. El-Asu, Abdullahu b. Ez-Zubejru i Abdurrahmanu b. El-Harisu b. Hišamu da prepišu Kur'an u mushaf, rekavši im: 'Ukoliko se raziđete sa Zejdom b. Sabitom u nekim arapskim izrazima, napišite ih kurejškim dijalektom, jer je Kur'an objavljen na njihovom narječju.' Tako su i radili."

Hadis 4985

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Hemmam; kaže: Nama je ispričao Ata. A Musedded je kazao: Ispričao nam je Jahja b. Seid, prenijevši od Ibn Džurejdža, koji je kazao: Obavijestio me je Ata i kazao: Mene je obavijestio Safvan b. Ja'la b. Umejje da je Ja'la govorio: "Da mi je vidjeti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u trenutku kada mu silazi Objava. Kada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u El-Džirani sjedio sa ashabima u hladu koji je načinio svojim ogrtačem, prišao mu je jedan namirisan čovjek i upitao ga: 'Allahov Poslaniče, šta kažeš za čovjeka koji je ogrnuo namirisan plašt nakon što je zanijetio umru?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je izvjesno vrijeme šutio, a onda mu je sišla Objava. Omer je dao znak Ja'lau da priđe. Prišao je, primakao glavu i vidio Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, crvenog u licu i čuo glas poput glasa čovjeka kada hrče. To je trajalo izvjesno vrijeme i pošto mu je prestala Objava, on je upitao: 'Gdje je onaj čovjek koji me je pitao u vezi sa umrom?' Potražili su ga i doveli pred Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji mu reče: 'Što se tiče mirisa koji imaš na sebi, speri ga tri puta, a što se tiče (namirisanog) plašta, skini ga sa sebe i obavi umru onako kako obavljaš i hadž.'"

Hadis 4986

Ispričao nam je Musa b. Ismail, prenijevši od Ibrahima b. Sa'da; kaže: Ispričao nam je Ibn Šihab, prenijevši od Ubejda b. Es-Sebbaka, da je Zejd b. Sabit, radijallahu anhu, kazao: "Nakon što su na Jemami izginuli (mnogi hafizi), Ebu Bekr je poslao po mene. Kad sam došao, kod njega bijaše Omer b. El-Hattab. Ebi Bekr reče: 'Došao mi je Omer i rekao: 'U Bici na Jemami je poginuo veliki broj učača Kur'ana pa se plašim da se u narednim bitkama broj poginulih hafiza još ne poveća i da se na taj način ne zagubi štogod iz Kur'ana. Zato smatram da bi ti trebao narediti da se sakupi Kur'an.' 'Ja (veli Ebu Bekr) rekoh Omeru: 'Kako ćeš uraditi nešto što nije radio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem?' Omer će na to: 'Tako mi Allaha, to bi bilo dobro!' Omer nije prestao da insistira na tome sve dok Allah nije rasprostranio moje grudi za to, pa sam uvažio Omerov prijedlog.' (Zejd kaže da je Ebu Bekr rekao): 'Zejde, ti si mlad i pametan, mi u tvoju sposobnost ne sumnjamo, a zapisivao si Kur'an u doba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa se pobrini da sakupiš Kur'an u jednu zbirku.' Tako mi Allaha (reče Zejd) da su me zadužili da prenesem jedno od ovih brda bilo bi mi lakše od obaveze sakupljanja Kur'ana, pa rekoh: 'Kako da uradim nešto što nije radio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem?' 'To je, tako mi Allaha, dobro.' – nastavi da mi ponavlja Ebu Bekr, sve dok mi Allah nije rasprostranio grudi za to, kao što ih je rasprostranio i Ebu Bekru i Omeru, radijallahu anhuma. Počeo sam da skupljam Kur'an nalazeći ga napisanog po raznim predmetima; suhim palminim granama, tankim kamenim pločama i iz pamćenja ljudi. Završetak sure Et-Tevbe našao sam kod Ebu Huzejmea el-Ensarija, a nisam ga našao kod nekog drugog. Tu je stajalo: Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti... – pa do kraja sure. Stranice (cjelokupnog Kur'ana) čuvao je Ebu Bekr, potom, nakon njegove smrti, Omer, a nakon njegove smrti Omerova kćerka Hafsa."

Hadis 4987

Ispričao nam je Musa; kaže: Nama je ispričao Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Ibn Šihab da je njemu ispričao Enes b. Malik, koji je rekao: "Kad se Huzejfe b. El-Jeman vratio iz vojnih pohoda sa stanovnicima (muslimanima Šama i Iraka) za osvojenje Jermenije i Azerbejdžana, u kojima je učestvovao sa vojskom i (stanovnicima) Šama i Iraka, zaprepastilo ga je to što su se ljudi sukobljavali zbog različitosti prilikom učenja pojedinih odlomaka iz Kur'ana. Otišao je kod Osmana, radijallahu anhu, i rekao mu: 'Vladaru pravovjernih, učini nešto prije nego što se ovaj ummet raziđe u pogledu Knjige, kao što su se razišli jevreji i hrišćani!' Osman tada poruči Hafsi: 'Pošalji nam stranice (Kur'ana koje su kod tebe) da ih prepišemo u više primjeraka mushafa, a potom ćemo ti ih vratiti.' Hafsa ih je poslala Osmanu, a on zaduži Zejda b. Sabita, Abdullaha b. Ez-Zubejra, Seida b. El-Asa i Abdurrahmana b. El-Harisa b. Hišama, te su ih prepisali u nekoliko primjeraka. Osman je trojici (preostalih) Kurejšija rekao: 'Ukoliko se u nečemu raziđete sa Zejdom b. Sabitom, onda to napišite na kurejškom narječju, jer je Kur'an objavljen na kurejškom narječju.' Oni su tako i uradili. Kad su stranice prepisali u nekoliko primjeraka mushafa, Osman je stranice vratio Hafsi, a od prepisanih mushafa je po jedan primjerak poslao u razne pokrajine. Potom je naredio da se sve ostale stranice osim tih primjeraka spale."

Hadis 4988

Ibn Šihab je rekao: Obavijestio me je Haridže b. Zejd b. Sabit da je čuo Zejda b. Sabita, koji je kazao: "Prilikom prepisivanja mushafa zagubio sam jedan ajet iz sure El-Ahzab, a čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada ga je učio. Tragali smo za njim i pronašli ga zapisanog kod Huzejme b. Sabita el-Ensarija: Ima vjernika koji ispunjavaju zavjet dat Allahu... (El-Ahzab, 23) i upisali smo ga na njegovo mjesto u toj suri."

Hadis 4989

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Junusa, on od Ibn Šihaba da je Ibnus-Sebbak, kazao: Zejd b. Sabit je rekao: "Ebu Bekr, radijallahu anhu, je poslao po mene i kad sam došao on mi je rekao: 'Ti si zapisivao Objavu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa sakupi Kur'an!' Ja sam sakupljao Kur'an dok kod Ebu Huzejmea el-Ensarija nisam pronašao dva posljednja ajeta iz sure Et-Tevbe: Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti... – pa do kraja sure. Njih sam jedino našao (zapisane) kod njega."

Hadis 4990

Ispričao nam je Ubejdullah b. Musa, prenijevši od Israila, on od Ebu Ishaka, a on od El-Beraa, koji je kazao: "Kada je objavljeno: Vjernici koji se ne bore nisu jednaki onima koji se na Allahovom putu bore imecima svojim i životima svojim (En-Nisa, 95) Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: 'Pozovi mi Zejda neka donese ploču i tintarnicu i kost od plećke.' (ili je kazao: tintarnicu i kost od plećke), a onda mu naredio: 'Zapiši: Vjernici koji se ne bore nisu jednaki onima koji se na Allahovom putu bore imecima svojim i životima svojim.' Iza Vjerovjesnikovih, sallallahu alejhi ve sellem, leđa je bio slijepi Amr b. Ummu Mektum, koji reče: 'Allahov Poslaniče, šta meni naređuješ jer sam ja slijep?' pa je objavljeno: (Vjernici koji se ne bore nisu jednaki onima koji se na Allahovom putu bore imecima svojim i životima svojim) osim onih koji su za borbu nesposobni."

Hadis 4991

Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Ukajl, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: Meni je ispričao Ubejdullah b. Abdullah da je njemu ispričao Abdullah b. Abbas, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Džibril mi je učio Kur'an na jedan harf (način). Ja sam od njega neprestano tražio da mi ga uči na još neki način sve dok mi ga nije proučio na sedam harfova (načina)."

Hadis 4992

Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Ukajl, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: Meni je ispričao Urve b. Ez-Zubejr da su njemu ispričali El-Misver b. Mahreme i Abdurrahman b. Abdulkari da su čuli Omera b. El-Hattaba kada je kazao: "Čuo sam Hišama b. Hakima b. Hizama dok je, za života Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, učio suru El-Furkan. Poslušao sam njegovo učenje i vidio da on uči na više harfova na kojima preda mnom nije učio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Htio sam da ga udarim po glavi u namazu, ali sam sačekao dok preda selam. Pošto predade selam, ja ga uhvatih za ogrtač i upitah: 'Ko te naučio da tako učiš ovu suru koju sam čuo?' 'Naučio me Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.' – odgovori on. 'Lažeš!' – rekoh mu. – 'Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je mene drukčije naučio suru koju si ti proučio.' Odvedoh ga do Allahovog Poslanika i rekoh: 'Allahov Poslaniče, čuo sam ovoga da suru El-Furkan uči na način drukčiji od onog kako si ti mene učio. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Pusti ga, Omere! Uči, Hišame!' On je prouči onako kako sam čuo da je prije učio, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Ovako je objavljena. Uči sad ti, Omere!' – ponovo će Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Ja je proučih kako sam je čuo od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'I ovako je objavljena!' Potom Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Ovaj Kur'an je objavljen na sedam harfova, pa ga učite onim harfom koji je za vas najprikladniji!'"

Pogledaj i preostalih 70 hadisa iz ove teme →