بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 4474–4977
504 hadisa
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Šu'bea, koji je kazao: Meni je ispričao Hubejb b. Abdurrahman, prenijevši od Hafsa b. Asima, on od Ebu Seida b. El-Muallaa, koji je kazao: "Jednom prilikom, dok sam klanjao u džamiji, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me je pozvao ali mu se nisam odazvao. Kad sam završio, rekoh mu: 'Allahov Poslaniče, bio sam u namazu.', a on reče: 'Zar Allah nije rekao: Odazovite se Allahu i Poslaniku, kad od vas traži da činite ono što će vam život osigurati... (En-Enfal, 24) Ja ću te prije nego iziđeš iz džamije poučiti najuzvišenijoj suri u Kur'anu.' On me je zatim uzeo za ruku i kada je krenuo, rekoh mu: 'Zar nisi rekao da ćeš me poučiti najuzvišenijoj suri u Kur'anu?' On reče: 'To je El-Hamdulillahi Rabbil-alemin! To je sedam ajeta koji se ponavljaju i Kur'an veličanstveni koji mi je dat.'"
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Sumejja, on od Ebu Saliha, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada imam kaže: ...gajril-magdubi alejhim veled-dallin. / ...a ne na put onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali. – vi recite: Amin. Čiji se izgovor podudari sa izgovorom meleka, bit će mu oprošteni grijesi koje je ranije počinio." Sura el-bekare
Ispričao nam je Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Hišam; kaže: Nama je ispričao Katade, prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem (h). A rekao mi je Halife: Ispričao nam je Jezid b. Zurej'; kaže: Nama je ispričao Seid, prenijevši od Katadea, on od Enesa, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vjernici će se skupiti na Sudnjem danu i reći: 'Kad bismo zamolili nekoga da se zauzme za nas kod našeg Gospodara!' Onda će otići Ademu i reći mu: 'Ti si praotac svih ljudi; Allah te je stvorio Svojom rukom, naredio melekima te su ti se poklonili i poučio te nazivima svih stvari, zauzmi se za nas kod svoga Gospodara da nas izbavi iz ovog teškog stanja!' On će reći: 'Nisam vam ja za to.' Sjetit će se svoga grijeha i postidjet će se pred svojim Gospodarem i reći: 'Otiđite vi Nuhu, on je prvi poslanik koga je Allah uputio stanovnicima Zemlje.' Oni će otići Nuhu, a on će im reći: 'Nisam vam ja za to.' Sjetit će se da je molio Allaha za ono o čemu nije imao znanja i postidjet će se pred svojim Gospodarem i reći: 'Otiđite vi prijatelju Svemilosnog, Ibrahimu.' Otići će oni njemu, a on će im reći: 'Nisam vam ja za to, otiđite vi Musau, robu s kojim je Allah razgovarao i kome je Tevrat dao.' Oni će mu otići, ali će im on reći: 'Nisam vam ja za to.' Sjetit će se da je bespravno ubio čovjeka i postidjet će se pred svojim Gospodarem i reći: 'Otiđite vi Isau, Allahovom robu i Njegovom poslaniku, i Allahovoj riječi i Njegovom duhu.' Oni će otići kod njega, a on će im reći: 'Nisam vam ja za to. Otiđite vi Muhammedu, robu kome je Allah oprostio sve grijehe, i one ranije i one kasnije.' Tako će oni doći do mene i ja ću otići da zatražim dopuštenje da odem do svoga Gospodara. Bit će mi dozvoljeno i ja ću otići do Njega. Kada ga budem ugledao, ja ću mu pasti na sedždu. Ostat ću na njoj koliko to Allah bude htio, a onda će mi biti rečeno: 'Podigni glavu i traži šta hoćeš, bit će ti uslišano, zauzmi se, bit će ti prihvaćeno zauzimanje.' Ja ću tada podići glavu, zahvaliti se svome Gospodaru onako kako me On bude poučio, a onda se zauzeti za grješnike među vjernicima. On će me ograničiti pa ću jedan broj ljudi uvesti u Džennet. Zatim ću se ponovo vratiti svome Gospodaru i, kada ga ugledam, učinit ću isto, a potom se ponovo zauzeti. On će me ograničiti, pa ću jedan broj ljudi uvesti u Džennet. Onda ću mu se povratiti (treći i) četvrti put i reći: 'U Vatri su ostali samo oni za koje je Kur'an rekao da će u njoj vječito boraviti.'" Ebu Abdullah kaže: "Riječima: Osim onih za koje je Kur'an rekao da će u njoj vječno boraviti. – misli se na riječi Uzvišenog Allaha: U njoj će vječno boraviti."
Ispričao mi je Osman b. Ebi Šejbe; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Mensura, on od Ebu Vaila, on od Amra b. Šurahbila, a on od Abdullaha, koji je kazao: "Upitao sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je grijeh kod Allaha najveći, pa mi je rekao: 'Da nekoga Allahu smatraš ravnim, a On te je stvorio.' To je, uistinu, nešto krupno i upitah: 'A koji onda?' On reče: 'Da umoriš svoje dijete bojeći se da jede s tobom.' 'A koji onda?' – ponovo upitah, a on reče: 'Da počiniš blud sa suprugom svoga komšije.'"
Ispričao mi je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Abdulmelika, on od Amra b. Hurejsa, a on od Seida b. Zejda, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Gljiva gomoljka je od nebeske hrane. Njen sok je lijek za oči."
Ispričao mi je Muhammed; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman b. Mehdi, prenijevši od Ibnul-Mubareka, on od Ma'mera, on od Hemmama b. Munebbiha, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Izraelićanima je rečeno: A na kapiju pognutih glava uđite i recite: 'Oprostite!' Oni su to izmijenili, pa su ušli vukući se natraške i rekli: 'Pšenica u kosi!'"
Ispričao nam je Abdullah b. Munir da je čuo Abdullaha b. Bekra kada kaže: Ispričao nam je Humejd, prenijevši od Enesa, koji je kazao: "Abdullah b. Selam, je, dok je u vrtu brao plodove, čuo za dolazak Allahovog Poslanika, te mu je otišao i rekao: 'Upitat ću te za troje koje može znati samo vjerovjesnik: koji je prvi predznak Smaka svijeta? Koje će prvo jelo kušati stanovnici Dženneta, i šta utječe da dijete liči na oca ili na majku?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Maločas me je Džibril obavijestio o tome.' Ibn Selam reče: 'Džibril?' 'Da.' – reče Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. 'Taj melek je neprijatelj Jevreja.' – reče on. Tada Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, citira ajet: Ko je neprijatelj Džibrilu? A on, Allahovom voljom, tebi stavlja na srce Kur'an – koji potvrđuje da su prijašnje objave istinite – kao putokaz i radosnu vijest vjernicima. (El-Bekare, 97) Zatim Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nastavi: 'Što se tiče prvog predznaka Smaka svijeta, to će biti vatra koja će se pojaviti na istoku i koja će ljude tjerati prema zapadu. Što se tiče jela koje će stanovnici Dženneta prvo kušati, to će biti okrugli ligament jetre kita. Što se tiče djeteta, ako muška sjemena tečnost nadjača žensku, dijete bude muško, a ako ženska sjemena tečnost nadjača mušku, dijete bude žensko.' 'Svjedočim da je samo Allah Bog i da si ti Allahov Poslanik!' – reče Adullah b. Selam i dodade – 'Allahov Poslaniče, Jevreji su narod sklon klevetama i lažima. Pitaj ih o meni prije nego saznaju da sam primio islam, jer ako saznaju da sam primio islam, oni će me oklevetati!' Jevreji su došli, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ih upita: 'Kakav je među vama Abdullah b. Selam?' Oni rekoše: 'On je od nas najbolji, i sin je najboljeg od nas. On je naš prvak i sin prvaka među nama.' 'A šta ako je Abdullah b. Selam primio islam?' – upita ih Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. 'Da ga Allah sačuva od toga.' – rekoše oni. Utom se pojavi Abdullah b. Selam i reče: 'Svjedočim da je samo Allah Bog i da je Muhammed Allahov poslanik.' kad to čuše, Jevreji povikaše: 'On je najgori među nama i sin je najgoreg od nas!' – želeći da ga na taj način ponize i omalovaže. Abdullah b. Selam, reče: 'Ovoga sam se plašio, Allahov Poslaniče!'"
Ispričao nam je Amr b. Ali; kaže: Nama je ispričao Jahja; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Habiba, on od Seida b. Džubejra, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao da je Omer, radijallahu anhu, rekao: "Što se tiče učenja Kur'ana, najbolji među nama je Ubej, a što se tiče sudstva, najbolji je Alija. Mi ponešto izostavimo od Ubejovih riječi, zato što je Ubej rekao: 'Ja ne ostavljam ništa od onoga što sam čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.' A Uzvišeni Allah kaže: Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo."
Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Abdullaha b. Ebi Husejna, koji je kazao: Ispričao nam je Nafi' b. Džubejr, prenijevši od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao da je Uzvišeni Allah rekao: "Čovjek laže na Mene, a na to nema pravo, i vrijeđa Me, a ni na to nema pravo. On na Mene laže kada kaže da Ja nisam u mogućnosti da ga proživim, a vrijeđa Me kada kaže da Ja imam dijete. Slavljen neka sam Ja, zar da Ja Sebi uzmem družicu i dijete!?"
Ispričao nam je Musedded, prenijevši od Jahjaa b. Seida, on od Humejda, on od Enesa, koji je kazao da je Omer rekao: "Moje mišljenje se podudarilo s Allahovom odredbom u tri slučaja (ili: odredba moga Gospodara se podudarila sa mojim mišljenjem tri puta). Ja sam rekao: 'Allahov Poslaniče, kako bi bilo da mjesto na kome je stajao Ibrahim uzmeš kao prostor iza koga ćeš molitvu obavljati?' Rekao sam: 'Allahov Poslaniče, kod tebe ulaze i čestiti i loši, pa kako bi bilo da majkama pravovjernih narediš da se pokrivaju, pa je Allah objavio ajet o hidžabu.' Omer dalje kaže: 'Do mene je doprlo da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ukorio neke od svojih supruga, pa sam im otišao i rekao: 'Ili ćete vi prestati da uznemiravate Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili će Allah Svome Poslaniku dati bolje od vas!' Tako sam otišao kod jedne od njegovih supruga, koja je rekla: 'Omere, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zna kako da posavjetuje svoje supruge, ne moraš ih ti savjetovati.', pa je tim povodom Allah objavio: Ako vas on pusti, Gospodar njegov će mu dati umjesto vas boljih žena, odanih Allahu, vjernica... (Et-Tahrim, 5)" Ibn Ebi Merjem kaže: Obavijestio nas je Jahja b. Ejjub; kaže: Meni je ispričao Humejd, koji je kazao: Čuo sam Enesa, kada je prenio od Omera.
Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Salima b. Abdullaha, da je Abdullah b. Muhammed b. Ebi Bekr obavijestio Abdullaha b. Omera, prenijevši od Aiše, radijallahu anha, Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je rekao: 'Zar ne vidiš da su tvoji sunarodnjaci, renovirajući je, smanjili Kabu u odnosu na Ibrahimove temelje?' Rekla sam: 'Allahov Poslaniče, zašto je ne vratiš na Ibrahimove temelje?' On reče: 'Da tvoji sunarodnjaci nisu tek primili islam, učinio bih to.'" Abdullah b. Omer veli: "Aiša je ovo zaista čula od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. A ja mislim da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izostavljao doticanje dva kuta Kabe koji su na strani Hidžra, zato što Kaba nije izgrađena na Ibrahimovim temeljima."
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Osman b. Omer; kaže: Obavijestio nas je ali b. El-Mubarek, prenijevši od Jahjaa b. Ebi Kesira, on od Ebu Selemea, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Sljedbenici Knjige (jevreji) čitali su Tevrat na hebrejskom jeziku, sljedbenicima islama su ga objašnjavali na arapskom jeziku, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: 'Nemojte ni vjerovati ni nevjerovati sljedbenicima Knjige (jevrejima), nego recite: 'Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama.''"
Ispričao nam je Ebu Nuajm da je čuo Zuhejra, koji je prenio od Ebu Ishaka, a on od El-Beraa, radijallahu anhu, koji je kazao: "(Stigavši u Medinu) Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se šesnaest ili sedamnaest mjeseci u namazu okretao prema Bejtul-Makdisu ali je stalno žudio da bude okrenut prema Kabi. Prvi namaz koji je klanjao prema Kabi bila je ikindija. S njim je klanjalo nekoliko ljudi. Poslije je jedan od onih koji su klanjali s njim izišao i prošao pored ljudi koji su u džamiji još klanjali. Dok su bili na ruku'u on je uzviknuo: 'Kunem se Allahom da sam sada klanjao s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, i da smo se u namazu okrenuli prema Mekki!' kad to čuše, oni se na ruku'u (ne prekidajući namaz) okrenuše (prema Kabi). Što se tiče ljudi koji su pomrli, odnosno izginuli, u vrijeme dok su se okretali prema ranijoj kibli, prije nego je promijenjena, mi nismo znali šta da kažemo o njima, pa je Allah objavio: Allah neće dopustiti da propadnu molitve vaše. A Allah je prema ljudima zaista vrlo blag i milostiv. (El-Bekare, 143)"
Ispričao nam je Jusuf b. Rašid; kaže: Nama su ispričali Džerir i Ebu Usame, a tekst je Džerirov, prenijevši od El-A'meša, on od Ebu Saliha. A Usame je kazao: Ispričao nam je Ebu Salih, prenijevši od Ebu Seida el-Hudrija, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Na Sudnjem danu će biti pozvan Nuh, pa će reći: 'Odazivam ti se i pokoravam, Gospodaru!' 'Jesi li dostavio objavu?' – upitat će ga Allah. 'Jesam.' – odgovorit će on. Tada će njegov narod biti upitan: 'Je li vam dostavio?' Oni će reći: 'Nije nam došao nikakav opominjač!' 'Ko će posvjedočiti u tvoju korist?' – upitat će Allah Nuha. 'Muhammed i njegovi sljedbenici.' – odgovorit će on. A vi ćete, uistinu, posvjedočiti da je on dostavio objavu. Na to ukazuju riječi Uzvišenog Allaha: I tako Smo od vas stvorili pravednu zajednicu, da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da Poslanik bude protiv vas svjedok." Vesat znači: pravedan.
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Sufjana, on od Abdullaha b. Dinara, a on od Ibn Omera, radijallahu anhu: "Dok su ljudi još klanjali sabah u džamiji u Kubau, došao je neki čovjek i rekao: 'Allah je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, u Kur'anu objavio da se okrene prema Kabi, pa se okrenite prema njoj.' I oni su se svojim licima okrenuli prema Kabi."