← Sve teme

Hadis 4474–4977

Poslanikovo tumačenje Kur'ana (Tefsir)

504 hadisa

Hadis 4474Jednom prilikom, dok sam klanjao u džamiji, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me je pozvao ali…Hadis 4475Kada imam kaže: ...gajril-magdubi alejhim veled-dallin. / ...a ne na put onih koji su protiv sebe srdžbu…Hadis 4476Vjernici će se skupiti na Sudnjem danu i reći: 'Kad bismo zamolili nekoga da se zauzme za nas kod našeg…Hadis 4477Upitao sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je grijeh kod Allaha najveći, pa mi je rekao: 'Da…Hadis 4478Gljiva gomoljka je od nebeske hrane. Njen sok je lijek za oči.Hadis 4479Izraelićanima je rečeno: A na kapiju pognutih glava uđite i recite: 'Oprostite!' Oni su to izmijenili, pa su…Hadis 4480Abdullah b. Selam, je, dok je u vrtu brao plodove, čuo za dolazak Allahovog Poslanika, te mu je otišao i…Hadis 4481Što se tiče učenja Kur'ana, najbolji među nama je Ubej, a što se tiče sudstva, najbolji je Alija. Mi ponešto…Hadis 4482Čovjek laže na Mene, a na to nema pravo, i vrijeđa Me, a ni na to nema pravo. On na Mene laže kada kaže da Ja…Hadis 4483Moje mišljenje se podudarilo s Allahovom odredbom u tri slučaja (ili: odredba moga Gospodara se podudarila sa…Hadis 4484Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je rekao: 'Zar ne vidiš da su tvoji sunarodnjaci,…Hadis 4485Sljedbenici Knjige (jevreji) čitali su Tevrat na hebrejskom jeziku, sljedbenicima islama su ga objašnjavali…Hadis 4486(Stigavši u Medinu) Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se šesnaest ili sedamnaest mjeseci u…Hadis 4487Na Sudnjem danu će biti pozvan Nuh, pa će reći: 'Odazivam ti se i pokoravam, Gospodaru!' 'Jesi li dostavio…Hadis 4488Dok su ljudi još klanjali sabah u džamiji u Kubau, došao je neki čovjek i rekao: 'Allah je Vjerovjesniku,… Pogledaj i preostalih 489 hadisa iz ove teme, sa audiom →