بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 3949–4473
525 hadisa
ISPRIČAO MI JE Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Vehb; kaže: Nama je ispričao Šu’be, prenijevši od Ebu Ishaka, koji je kazao: “Bijah pored Zejda b. Erkama kada je upitan: ‘U koliko je vojnih pohoda učestvovao Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem?’ ‘U devetnaest.’ – odgovorio je on. ‘A u koliko si vojnih pohoda ti učestvovao s njim?’ – ponovo je upitan. ‘U sedamnaest.’ – odgovorio je on. ‘A koji je bio prvi vojni pohod?’ – upitah. ‘Pohod na El-Usejra ili El-Ušejr.’ – odgovorio je on. To sam spomenuo Katadeu, pa je rekao: ‘El-Ušejr.’”
ISPRIČAO MI JE Ahmed b. Osman; kaže: Nama je ispričao Šurejh b. Mesleme; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Jusuf, prenijevši od svoga oca, a on od Ebu Ishaka, koji je kazao: Ispričao mi je Amr b. Mejmun da je čuo Abdullaha b. Mesu’da kada priča: “Sa’d b. Muaz je bio prijatelj Umejjea b. Halefa. Kad god je Umejje došao u Medinu, odsjeo je kod Sa’da. A i Sa’d je, kad god bi došao u Mekku, odsjeo kod Umejjea b. Halefa. Kad je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, došao u Medinu, Sa’d je otišao u Mekku da obavi umru i odsjeo je kod Umejjea. Rekao je Umejjeu: ‘Pogledaj kada ne bude nikoga da bi mogao obići oko Kabe. On je s njim izišao oko podneva, ali ih susrete Ebu Džehl i upita: ‘Ko je to s tobom, Ebu Safvane?’ ‘Ovo je Sa’d.’ – odgovorio je on. Ebu Džehl mu reče: ‘Gledam te kako slobodno hodaš po Mekki, a vi potporu pružate preobraćenicima i tvrdite kako ih pomažete. Tako mi Boga, da nisi u Ebu Safvanovoj porodici, ne bi se vratio čitav!’ Sa’d, povišenim glasom, reče: ‘Tako mi Allaha, kad bi ti meni ovo zabranio, ja bih tebi zabranio ono što je tebi važnije nego meni ovo, zabranio bih ti put kroz Medinu!’ ‘Ne diži glas, Sa’de, na prvaka ove doline Ebul-Hakema.’ – reče mu Umejje. ‘Ostavi me Umejje,’ – reče Sa’d – ‘čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao da će te muslimani ubiti.’ ‘U Mekki?’ – upita on. ‘Ne znam.’ – reče Sad. Kad je to čuo, Umejje se strašno prepao i uznemirio. Kad je došao supruzi, upitao ju je: ‘Ummu Safvan, šta misliš o ovome što mi je Sa’d rekao?’ ‘A šta ti je rekao?’ – upita ga ona. ‘On tvrdi da ih je Muhammed obavijestio o tome da će me oni ubiti. Upitao sam ga: ‘Hoće li me ubiti u Mekki?’ Sa’d je rekao da ne zna. Tako mi Boga, ja više ne izlazim iz Mekke.’ Na Dan Bedra, Ebu Džehl pozva ljude, rekavši: ‘Spasite svoju karavanu!’ Umejje nije želio ići, ali mu je Ebu Džehl rekao: ‘Ebu Safvane, kad ljudi vide da si ti, kao prvak, ostao, i oni će ostati.’ Ebu Džehl ga nije ostavljao na miru dok nije rekao: ‘Uredu, uvjerio si me. Tako mi Boga, kupit ću najbolju devu u Mekki!’ A onda je otišao do svoje supruge i rekao joj: ‘Ummu Safvan, spremi me!’ Ona mu reče: ‘Ebu Safvane, zar si zaboravio šta ti je rekao tvoj brat iz Jesriba?’ ‘Nisam zaboravio,’ – reče on – ‘ali s njima neću ići daleko.’ Pošto je pošao, Umejje nigdje nije odsjeo, a da ne bi svezao svoju devu. Tako je činio sve dok mu Allah ne dade smrt na Bedru.”
ISPRIČAO MI JE Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, on od Abdurrahmana b. Abdullaha b. Ka’ba, da je Abdullah b. Ka’b kazao: Čuo sam Ka’ba b. Malika, radijallahu anhu, kada je rekao: “Ja nisam izostao ni iz jednog vojnog pohoda u kojem je učestvovao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, osim iz Pohoda na Tebuk. Nisam učestvovao ni u Bici na Bedru, ali se za izostanak tada nije nikome prigovaralo. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je izišao želeći kurejšijsku karavanu, ali je došlo do sukoba između njih bez prethodnog nagovještaja.” 4. O riječima Uzvišenog Allaha: I kad ste od Gospodara svoga pomoć zatražili, On vam se odazvao: “Poslat ću vam u pomoć hiljadu meleka koji će jedni za drugima dolaziti.” Allah je to učinio da bi vas obradovao i da bi se time srca vaša umirila; a pobjeda je samo od Allaha – Allah je zaista Silan i Mudar; kad je on učinio da se radi sigurnosti svoje u san zavedete i s neba vam kišu spustio da bi vas njome očistio i da bi od vas šejtanovo uznemiravanje odstranio i da bi srca vaša jakim učinio i njome vam korake učvrstio. Kad je Gospodar tvoj nadahnuo meleke: “Ja sam s vama, pa učvrstite vjernike. U srca nevjernika Ja ću strah uliti, pa ih vi po šijama udarite, i udarite ih po prstima. Zato što se suprotstavljaju Allahu i Poslaniku Njegovom; a onoga ko se suprotstavlja Allahu i Poslaniku Njegovom Allah će zaista strašno kazniti.”
ISPRIČAO NAM JE Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Israil, prenijevši od Muharika, on od Tarika b. Šihaba, koji je kazao: Čuo sam Ibn Mes’uda kada kaže: “Prisustvovao sam jednoj situaciji od El-Mikdada b. El-Esveda. A da je bio umjesto njega, bilo bi mi draže od svega što se može mjeriti s tim. On je došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i zatekao ga da uči dovu protiv idolopoklonika. El-Mikdad je rekao: ‘Mi ti nećemo reći kao što je Musaov narod rekao Musau: ‘Idite ti i tvoj Gospodar pa se borite!’, nego ti velimo da ćemo se boriti uz tebe s desna i s lijeva i ispred i iza! Vidio sam kako te riječi razveseliše Vjerovjesnikovo, sallallahu alejhi ve sellem, lice.’”
ISPRIČAO MI JE Muhammed b. Ubejdullah b. Havšeb; kaže: Nama je ispričao Abdulvehhab; kaže: Nama je ispričao Halid, prenijevši od Ikrimea, a on od Ibn Abbasa: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je na dan Bitke na Bedru rekao: ‘Allahu, ispuni Svoju obavezu i ono što si obećao! Allahu, ako to želiš, više nećeš biti obožavan!’ Čuvši to, Ebu Bekr ga uze za ruku i reče: ‘Dosta ti je!’ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je izišao (iz šatora) ponavljajući: Skup će, sigurno, poražen biti, a oni će se u bijeg dati! (El-Kamer, 45)”
ISPRIČAO MI JE Ibrahim b. Musa; kaže: Obavijestio nas je Hišam da ih je obavijestio Ibn Džurejdž, a ovog Abdulkerim, da je čuo Miksema, štićenika Abdullaha b. Harisa, kada je kazivao: Čuo sam Ibn Abbasa kad je rekao: “Nisu jednaki vjernici koji nisu učestvovali na Bedru i oni koji su izišli na Bedr.”
ISPRIČAO NAM JE Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Šu’be, prenijevši od Ebu Ishaka, a on od El-Beraa, koji je kazao: “Meni i Ibn Omeru nije bilo dozvoljeno da učestvujemo (u Bici na Bedru) zbog toga što smo bili mali.”
A ISPRIČAO NAM JE Mahmud; kaže: Nama je ispričao Vehb, prenijevši od Šu’bea, on od Ebu Ishaka, a on od El-Beraa, koji je kazao: “Meni i Ibn Omeru nije bilo dozvoljeno da učestvujemo (u Bici na Bedru) zbog toga što smo bili mali. U njoj je učestvovalo šezdeset i nekoliko muhadžira i dvije stotine i četrdeset i nekoliko ensarija.”
ISPRIČAO NAM JE Amr b. Halid; kaže: Nama je ispričao Zuhejr; kaže: Nama je ispričao Ebu Ishak i kazao: Čuo sam El-Beraa, radijallahu anhu, kada kaže: “Muhammedovi, sallallahu alejhi ve sellem, drugovi koji su učestvovali u Bici na Bedru ispričali su mi da ih je bilo onoliko koliko i sljedbenika Taluta koji su s njim prešli rijeku. Bilo ih je (dakle) nešto preko tri stotine i deset.” El-Bera je rekao: “Tako mi Allaha, s njim su rijeku prešli samo vjernici.”
ISPRIČAO NAM JE Abdullah b. Redža’; kaže: Nama je ispričao Israil, prenijevši od Ebu Ishaka, a on od El-Beraa, koji je kazao: “Mi, Muhammedovi, sallallahu alejhi ve sellem, ashabi smo pričali da je broj učesnika Bitke na Bedru bio isti kao i broj Talutovih sljedbenika, koji su s njim prešli rijeku, a njih je bilo preko tri stotine i deset.”
ISPRIČAO MI JE Abdullah b. Ebi Šejbe; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Sufjana, on od Ebu Ishaka, a on od El-Beraa... (h) A ispričao nam je Muhammed b. Kesir; kaže: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od Ebu Ishaka, a on od El-Beraa, radijallahu anhu, koji je kazao: “Mi smo pričali da je učesnika Bedra bilo nešto preko tri stotine i deset, poput broja Talutovih sljedbenika koji su s njim prešli rijeku, a s njim su rijeku prešli samo vjernici.”
ISPRIČAO MI JE Amr b. Halid; kaže: Nama je ispričao Zuhejr; kaže: Nama je ispričao Ebu Ishak, prenijevši od Amra b. Mejmuna, a on od Abdullaha b. Mes’uda, radijallahu anhu, koji je kazao: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo prema Kabi i molio protiv skupine Kurejšija: protiv Šejbea b. Rebi’a, Utbea b. Rebi’a, El-Velida b. Utbea i Ebu Džehla b. Hišama. Tako mi Allaha, vidio sam ih ubijene, tijela im je Sunce promijenilo jer je dan bio veoma vruć.”
ISPRIČAO NAM JE Ibn Numejr; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame; kaže: Nama je ispričao Ismail; kaže: Obavijestio nas je Kajs, prenijevši od Abdullaha, radijallahu anhu, koji je na Bedru došao Ebu Džehlu dok je još bio živ. Ebu Džehl je (tom prilikom) rekao: “Da li je iko prošao gore od čovjeka kojeg ste ubili!?”
ISPRIČAO NAM JE Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Zuhejr; kaže: Nama je ispričao Sulejman et-Tejmi da im je ispričao Enes, i kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao... A ispričao mi je Amr b. Halid; kaže: Nama je ispričao Zuhejr, prenijevši od Sulejmana et-Tejmija, a on od Enesa, radijallahu anhu: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitao: ‘Ko želi vidjeti šta je bilo s Ebu Džehlom?’ Tada je pošao Ibn Mesud i našao ga kako umire, nakon što su ga ranila dvojica Afraovih sinova. Uzeo ga je za bradu i upitao: ‘Jesi li to ti, Ebu Džehle?’ On reče: ‘Zar neko može, po bolu, biti iznad čovjeka koga ste vi ubili (ili je kazao: koga je ubio njegov narod)?’” Ahmed b. Junus kaže da ga je Ibn Mesud upitao: “Ti si Ebu Džehl?”
ISPRIČAO MI JE Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Adij, prenijevši od Sulejmana et-Tejmija, on od Enesa, radijallahu anhu: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je na dan Bedra upitao: ‘Ko želi vidjeti šta je bilo s Ebu Džehlom?’ Tada je pošao Ibn Mesud i našao ga kako umire, nakon što su ga ranila dvojica Afraovih sinova. Uzeo ga je za bradu i upitao: ‘Jesi li to ti, Ebu Džehle?’ On reče: ‘Zar neko može, po bolu, biti iznad čovjeka koga je ubio njegov narod (ili je kazao: koga ste vi ubili)?’” A ispričao mi je Ibnul-Musenna; kaže: Nama je ispričao Muaz b. Muaz; kaže: Nama je ispričao Sulejman; kaže: Obavijestio nas je Enes b. Malik, slično prethodnom hadisu.