Hadis 3776–3948
173 hadisa
Hadis 3776Upitao sam Enesa: ‘Šta veliš o nazivu ensarije?’ Da li ste se tako zvali, ili vas je Allah tako nazvao?’…Hadis 3777Allah je učinio da se bitka u mjestu Buasu dogodi pred dolazak Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve…Hadis 3778Dok je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na dan oslobođenja Mekke Kurejšijama dijelio ratni plijen,…Hadis 3779Da ensarije krenu kroz neku dolinu ili klanac, i ja bih pošao putem kojim su oni pošli. Da nije bilo hidžre,…Hadis 3780Pošto su stigli u Medinu, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je izvršio bratimljenje između…Hadis 3781Pošto nam je stigao Abdurrahman b. Avf, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga pobratimi sa Sa’dom…Hadis 3782Podijeli palme između nas i muhadžira!” “Ne.” – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. “Onda neka…Hadis 3783Ensarije voli samo vjernik, a mrzi ih samo munafik. Ko ih bude volio, njega će voljeti Allah. A ko ih bude…Hadis 3784Znak imana je ljubav prema ensarijama, a znak licemjerstva je mržnja prema ensarijama.”Hadis 3785Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je vidio grupu (ensarijskih) žena i djece kako se vraćaju (mislim…Hadis 3786Neka ensarijka je došla s djetetom Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. On je razgovarao s njom.…Hadis 3787Ensarije su kazali: ‘O Allahov Poslaniče, svaki vjerovjesnik je imao sljedbenike, a mi tebe slijedimo, zato…Hadis 3788Ensarije su rekli: ‘Allahov Poslaniče, svaki narod ima svoje sljedbenike, a mi tebe slijedimo, pa zamoli…Hadis 3789Najbolja plemena ensarija su: Benu Nedždžar, zatim Benu Abdulešhel, pa Benul-Haris b. Hazredž, pa Benu Saide…Hadis 3790Najbolji ensarije (ili je rekao: najbolja plemena ensarija) su Benu Nedždžar, Benu Abdulešhel, Benul-Haris i… Pogledaj i preostalih 158 hadisa iz ove teme, sa audiom →