بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 3776–3948

Zasluge pomagača iz Medine (Ensarije)

173 hadisa

Hadis 3776

ISPRIČAO NAM JE Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Mehdi b. Mejmun; kaže: Nama je ispričao Gajlan b. Džerir i kazao: “Upitao sam Enesa: ‘Šta veliš o nazivu ensarije?’ Da li ste se tako zvali, ili vas je Allah tako nazvao?’ ‘Uzvišeni Allah nas je tako nazvao.’ – odgovori on – ‘Mi bismo ulazili kod Enesa, pa bi nam on pričao o vrlinama ensarija i njihovim doživljajima. Obratio bi se meni ili nekom iz plemena El-Ezd i rekao: ‘Tvoji sunarodnjaci su toga i toga dana uradili to i to.’”

0:000:00
Hadis 3777

ISPRIČAO MI JE Ubejd b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame, prenijevši od Hišama, on od svoga oca, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: “Allah je učinio da se bitka u mjestu Buasu dogodi pred dolazak Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u Medinu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je došao u Medinu kada su se oni razišli nakon što su mnogi izranjavani i pobijeni. Allah je dao da Njegov Poslanik dođe neposredno nakon te bitke kako bi preživjeli primili islam.”

Hadis 3778

ISPRIČAO NAM JE Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu’be, prenijevši od Ebut-Tejjaha, koji je kazao: Čuo sam Enesa, radijallahu anhu, kada je kazao: “Dok je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na dan oslobođenja Mekke Kurejšijama dijelio ratni plijen, ensarije su rekli: ‘Tako nam Allaha, ovo je čudna stvar. Još nam sa mačeva kaplje krv Kurejšija, a on naš plijen vraća njima!’ To je doprlo do Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je on pozvao ensarije i rekao im: ‘Šta ja to čujem od vas?’ Oni nisu htjeli lagati, nego su rekli: ‘To što si čuo.’ On reče: ‘Zar niste zadovoljni time da se ljudi svojim kućama vrate sa plijenom, a da se vi svojim kućama vratite sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem?’ Zatim nastavi: ‘Da ensarije krenu nekom dolinom ili klancem, ja bih pošao tim putem kojim su oni pošli.’”

Hadis 3779

ISPRIČAO MI JE Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu’be, prenijevši od Muhammeda b. Zijada, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, (ili je kazao: Ebul-Kasim) rekao: “Da ensarije krenu kroz neku dolinu ili klanac, i ja bih pošao putem kojim su oni pošli. Da nije bilo hidžre, bio bih ensarija.” Ebu Hurejre kaže: “On mi je umjesto oca i majke! I nije pretjerao, zaista su ga primili i pomogli mu.”

Hadis 3780

ISPRIČAO NAM JE Ismail b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Ibrahim b. Sa’d, prenijevši od svoga oca, a on od svoga djeda, koji je kazao: “Pošto su stigli u Medinu, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je izvršio bratimljenje između Abdurrahmana b. Avfa i Sa’da b. Er-Rebi’a. Sa’d je rekao Abdurrahmanu: ‘Ja sam najbogatiji ensarija, prepolovit ćemo moj imetak. Imam dvije žene. Vidi koja ti se sviđa, ja ću se razvesti od nje. I kad joj prođe obavezni rok čekanja (iddet), ti se oženi njome.’ On mu na to reče: ‘Neka te Allah blagoslovi u porodici i imovini, kaži ti meni gdje vam je pijaca?’ Oni ga uputiše na pijacu Benu Kajnuka. Vratio se s pijace noseći sir i maslo. Tako je činio nekoliko jutara, dok se jednog dana ne pomoli namirisan šafranom. ‘Šta je to?’ – upitao ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Oženio sam se.’ – odgovorio je on. ‘A koliko si dao na ime vjenčanog dara?’ – upitao ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Pet zlatnika (ili: određenu mjeru zlata, Ibrahimova dilema)’ – odgovorio je on.”

Hadis 3781

ISPRIČAO NAM JE Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Džafer, prenijevši od Humejda, a on od Enesa, radijallahu anhu: “Pošto nam je stigao Abdurrahman b. Avf, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga pobratimi sa Sa’dom b. Er-Rebi’om, koji bijaše veoma bogat. Sa’d reče: ‘Ensarije znaju da sam ja najbogatiji među njima. Moj imetak ćemo podijeliti po pola. A imam i dvije žene, pa vidi koja ti se sviđa. Od nje ću se razvesti, kako bi se ti, nakon što joj prođe obavezni rok za čekanje, njome mogao vjenčati.’ Abdurrahman reče: ‘Allah te blagoslovio u porodici!’ Tog dana se nije vratio s pijace dok nije zaradio nešto sira i masla. Nakon izvjesnog vremena dođe Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a od njega se osjećao trag šafrana. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga upita: ‘Šta je to?’ ‘Oženio sam se.’ – odgovorio je on. ‘A šta si joj dao na ime vjenčanog dara?’ – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Određenu količinu zlata.’ ‘Pripremi svadbenu gozbu, pa makar jednu ovcu.’ – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem.”

Hadis 3782

ISPRIČAO NAM JE Es-Salt b. Muhammed Ebu Hemmam i kazao: Čuo sam El-Mugirea b. Abdurrahmana kada kaže: Ispričao nam je Ebuz-Zinad, prenijevši od El-A’redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da su ensarije rekli: “Podijeli palme između nas i muhadžira!” “Ne.” – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. “Onda neka nam pomažu, pa ćemo dijeliti plodove.” Muhadžiri na to kazaše: “Čuli smo i pokoravamo se.”

Hadis 3783

ISPRIČAO NAM JE Hadžadž b. Minhal; kaže: Nama je ispričao Šu’be i kazao: Obavijestio me je Adij b. Sabit i kazao: Čuo sam El-Beraa, radijallahu anhu, kada veli: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao (ili je kazao: Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao): “Ensarije voli samo vjernik, a mrzi ih samo munafik. Ko ih bude volio, njega će voljeti Allah. A ko ih bude mrzio, njega će mrziti Allah.”

Hadis 3784

ISPRIČAO NAM JE Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Šu’be, prenijevši od Abdullaha b. Abdullaha b. Džebra, on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Znak imana je ljubav prema ensarijama, a znak licemjerstva je mržnja prema ensarijama.”

Hadis 3785

ISPRIČAO NAM JE Ebu Ma’mer; kaže: Nama je ispričao Abdulvaris; kaže: Nama je ispričao Abdulaziz, prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je vidio grupu (ensarijskih) žena i djece kako se vraćaju (mislim da je kazao: sa svadbenog veselja), pa je ustao i rekao: ‘Gospodaru moj, vi ste mi među najdražim!’ To je ponovio tri puta.”

Hadis 3786

ISPRIČAO NAM JE Jakub b. Ibrahim b. Kesir; kaže: Nama je ispričao Behz b. Esed; kaže: Nama je ispričao Šu’be i kazao: Obavijestio me je Hišam b. Zejd i kazao: Čuo sam Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je rekao: “Neka ensarijka je došla s djetetom Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. On je razgovarao s njom. Rekao joj je: ‘Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, vi (ensarije) ste mi najdraži!’ To je ponovio dva puta.”

Hadis 3787

ISPRIČAO NAM JE Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu’be, prenijevši od Amra, koji je kazao: Čuo sam Ebu Hamzu, koji je prenio od Zejda b. Erkama: “Ensarije su kazali: ‘O Allahov Poslaniče, svaki vjerovjesnik je imao sljedbenike, a mi tebe slijedimo, zato zamoli Allaha da naše sljedbenike učini od nas.’ On je to zamolio. Spomenuo sam to Ibn Ebi Lejli, koji je rekao: ‘To je i Zejd mislio.”

Hadis 3788

ISPRIČAO NAM JE Adem; kaže: Nama je ispričao Šu’be; kaže: Nama je ispričao Amr b. Murre i kazao: Čuo sam Ebu Hamzu, jednog od ensarija, kada je kazao: “Ensarije su rekli: ‘Allahov Poslaniče, svaki narod ima svoje sljedbenike, a mi tebe slijedimo, pa zamoli Allaha da naše sljedbenike učini od nas.’ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Allahu, učini da njihovi sljedbenici budu od njih.’ Amr kaže: ‘To sam spomenuo Ibn Ebi Lejli, pa je rekao: ‘To je i Zejd mislio.’’ Šu’be je kazao: ‘Mislim da je mislio na Zejda b. Erkama.’”

Hadis 3789

ISPRIČAO NAM JE Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu’be i kazao: Čuo sam Katadea, koji je prenio od Enesa b. Malika, a on od Ebu Usejda, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najbolja plemena ensarija su: Benu Nedždžar, zatim Benu Abdulešhel, pa Benul-Haris b. Hazredž, pa Benu Saide – a sva su plemena ensarija dobra.” Sa’d na to reče: “Mislim da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzdigao neka plemena iznad nas.” A neko mu reče: “I vas je uzdigao iznad mnogih drugih.” Abdussamed je kazao: Ispričao nam je Šu’be; kaže: Nama je ispričao Katade, koji je kazao: Čuo sam Enesa, koji je rekao: Ovo je prenio Ebu Usejd od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je i Sa’d b. Ubade.

Hadis 3790

ISPRIČAO NAM JE Sa’d b. Hafs et-Talhi; kaže: Nama je ispričao Šejban, prenijevši od Jahja da je Ebu Seleme rekao: Obavijestio me je Ebu Usejd da je čuo Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: “Najbolji ensarije (ili je rekao: najbolja plemena ensarija) su Benu Nedždžar, Benu Abdulešhel, Benul-Haris i Benu Saide.”

Pogledaj i preostalih 158 hadisa iz ove teme →