Hadis 3649–3775
127 hadisa
Hadis 3649Doći će vrijeme kada će jedna skupina ljudi upitati drugu, sa kojom ratuje: ‘Ima li među vama neko ko se…Hadis 3650Od mog ummeta je najbolje moje pokoljenje, zatim oni koji dolaze poslije njih, pa oni koji dolaze poslije…Hadis 3651Od ljudi je najbolje moje pokoljenje (ashabi), zatim oni koji dolaze poslije njih (tabi’ini), pa oni koji…Hadis 3652Ebu Bekr je od Aziba kupio sedlo za devu za trinaest dirhema i rekao mu: ‘Zapovijedi El-Berau da mi ga…Hadis 3653Rekao sam Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, kad smo bili u pećini: ‘Da je neko od potjere zavirio…Hadis 3654Allahov Poslanik je, držeći govor, rekao: ‘Jednom robu je Allah ponudio da bira između ovoga svijeta i onoga…Hadis 3655U vrijeme Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, birali smo najboljeg (poslije njega, sallallahu alejhi…Hadis 3656Da sam ikoga iz mog ummeta uzimao za prisnog prijatelja, uzeo bih Ebu Bekra, međutim, on mi je brat i drug.”Hadis 3657Da sam ikoga uzeo za prisnog prijatelja, uzeo bih Ebu Bekra, ali je islamsko bratstvo vrednije.” Ispričao nam…Hadis 3658Kufljani su pisali Ibnuz-Zubejru, pitajući ga o nasljedstvu djeda, pa im je on rekao: ‘Onaj za koga je…Hadis 3659Neka žena je došla Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on joj kaza da mu dođe drugi put. Ona ga…Hadis 3660Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, onda kada je sa njim bilo samo pet robova, dvije…Hadis 3661Sjedio sam kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kad je došao Ebu Bekr noseći u rukama rubove svoje…Hadis 3662Ispričao mi je Amr b. El-As, radijallahu anhu, da ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na čelu…Hadis 3663Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: ‘Jedan čobanin je čuvao ovce. Vuk je… Pogledaj i preostalih 112 hadisa iz ove teme, sa audiom →