بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 3649–3775
127 hadisa
ISPRIČAO NAM JE Ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Amra, koji je kazao: Čuo sam Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, kada kaže: Ispričao nam je Ebu Seid el-Hudri da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Doći će vrijeme kada će jedna skupina ljudi upitati drugu, sa kojom ratuje: ‘Ima li među vama neko ko se družio s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem?’ ‘Ima.’ – odgovorit će ovi (drugi), i bit će im omogućeno da pobijede. Potom će doći vrijeme kada će jedna skupina ljudi upitati drugu, sa kojom ratuje: ‘Ima li među vama neko ko se družio sa ashabima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem?’ ‘Ima.’ – odgovorit će ovi (drugi), i bit će im omogućeno da pobijede.”
ISPRIČAO MI JE Ishak; kaže: Nama je ispričao En-Nadr; kaže: Obavijestio nas je Šu’be, prenijevši od Ebu Džemrea, koji je kazao: Čuo sam Zehdema b. Mudarriba, kada kaže: Čuo sam Imrana b. Husajna, radijallahu anhuma, kada veli da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Od mog ummeta je najbolje moje pokoljenje, zatim oni koji dolaze poslije njih, pa oni koji dolaze poslije njih (ne znam – veli Imran – da li je poslije njegovog pokoljenja spomenuo još dva ili tri pokoljenja). Zatim će doći narodi koji će svjedočiti i onda kad se od njih to ne bude tražilo, i koji će biti skloni obmanama, tako da se u njih neće imati povjerenja. Oni će se zavjetovati, ali svoje zavjete neće ispunjavati, i bit će gojazni!”
ISPRIČAO NAM JE Muhammed b. Kesir; kaže: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od Mensura, on od Ibrahima, on od Abidea, a on od Abdullaha, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Od ljudi je najbolje moje pokoljenje (ashabi), zatim oni koji dolaze poslije njih (tabi’ini), pa oni koji dolaze poslije njih (etbai tabi’ini). Zatim će doći ljudi od kojih će se neki zaklinjati prije svjedočenja, a neki će svjedočiti prije zaklinjanja.” Ibrahim kaže: “Tukli su nas, kad smo bili mali, zbog svjedočenja i obećanja.“
ISPRIČAO NAM JE Abdullah b. Redža‘; kaže: Nama je ispričao Israil, prenijevši od Ebu Ishaka, a on od El-Beraa, koji je kazao: “Ebu Bekr je od Aziba kupio sedlo za devu za trinaest dirhema i rekao mu: ‘Zapovijedi El-Berau da mi ga donese.‘ ‘Neću, dok nam ne ispričaš‘ – reče Azib – ‘šta ste ti i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, radili dok ste išli iz Mekke onda kada su vas mušrici tražili?‘ Ebu Bekr reče: ‘Izišli smo iz Mekke i putovali cijelu noć i sutradan do podne. Kad je nastupila žega, razgledao sam gdje da nađem hlad u koji bismo se sklonili. Ugledah stijenu. Otišao sam do nje, pregledao hladovinu, a onda poravnao mjesto, stavio prostirku za Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Odmori se, Allahov Vjerovjesniče.‘ A ja sam otišao da izvidim hoću li koga od potjere vidjeti u okolini. Ugledao sam pastira kako se s ovcama primiče stijeni želeći u hlad koji smo mi zauzeli. ‘Čiji si ti, mladiću?‘ – upitah ga. ‘Ja sam jednog čovjeka iz plemena Kurejš.‘ – odgovorio je on, spomenuvši očevo ime. ‘Ima li u tvom stadu muzara?‘ – upitao sam. ‘Ima.‘ – odgovori on. ‘Hoćeš li mi namusti mlijeka?‘ – upitah. ‘Hoću.‘ – odgovori on i uhvati jednu ovcu. Rekoh: ‘Otresi joj s vimena prašinu, dlake i trunje (Ebu Ishak kaže da je vidio El-Beraa kako udara rukom po ruci da bi pokazao kako je pastir tresao prašinu i trunje s vimena)!‘ On je pomuzao ovcu u posudu, a ja sam napravio posudicu od kože na čiji sam otvor stavio platno. Otišao sam Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. Nisam želio da ga budim, ali sam ga zatekao budna. Nasuo sam malo vode u mlijeko i rekao: ‘Pij, Allahov Poslaniče.‘ Bio sam zadovoljan time koliko je popio, a onda sam rekao: ‘Vrijeme je za pokret, Allahov Poslaniče.‘ ‘Tako je.‘ – odgovori on. Krenuli smo dalje. Oni su nas tražili, ali nas niko nije pronašao, osim Surake b. Malika b. Džu‘šuma, koji bijaše na svom konju. ‘Stiže nas potjera, Allahov Poslaniče.‘ – rekoh. ‘Ne brini, Allah je s nama!‘ – odgovori on.“
ISPRIČAO NAM JE Muhammed b. Sinan; kaže: Nama je ispričao Hemmam, prenijevši od Sabita, on od Enesa, a on od Ebu Bekra, koji je kazao: “Rekao sam Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, kad smo bili u pećini: ‘Da je neko od potjere zavirio dolje, ugledao bi nas.’ On reče: ‘Ebu Bekre, šta veliš o dvojici s kojima je Allah treći?’”
ISPRIČAO MI JE Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Ebu Amir; kaže: Nama je ispričao Fulejh i kazao: Meni je ispričao Salim Ebun-Nadr, prenijevši od Busra b. Seida, a on od Ebu Seida el-Hudrija, koji je kazao: “Allahov Poslanik je, držeći govor, rekao: ‘Jednom robu je Allah ponudio da bira između ovoga svijeta i onoga što je kod Njega, pa je rob izabrao ono što je kod Allaha.’ (Čuvši to) Ebu Bekr zaplaka, a mi se začudismo zašto plače ako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obavijesto o robu kome je data mogućnost izbora. Međutim, taj spomenuti rob bio je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a Ebu Bekr je to od nas najbolje znao. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao i ovo: ‘Niko mi nije odaniji drug i za mene spremnji više se žrtvovati od Ebu Bekra. Da mi je dopušteno da sebi uzmem prijatelja, ja bih za prijatelja uzeo Ebu Bekra, nego mi je samo dopušteno da (vas) smatram braćom u islamu. Zato, neka se zatvore sva vratašca u džamiji, neka ostanu samo Ebu Bekrova.’”
ISPRIČAO NAM JE Abdulaziz b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sulejman, prenijevši od Jahjaa b. Seida, on od Nafi’a, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: “U vrijeme Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, birali smo najboljeg (poslije njega, sallallahu alejhi ve sellem), pa smo izabrali Ebu Bekra, potom Omera b. El-Hattaba, a zatim Osmana b. Affana, radijallahu anhum.”
ISPRIČAO NAM JE Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Vuhejb; kaže: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od Ikrimea, on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Da sam ikoga iz mog ummeta uzimao za prisnog prijatelja, uzeo bih Ebu Bekra, međutim, on mi je brat i drug.”
ISPRIČALI SU NAM Mualla b. Esed i Musa b. Ismail et-Tebuzeki i kazali: Nama je ispričao Vuhejb, prenijevši od Ejjuba, (da je Vjerovjesnik, alejhisselam) kazao: “Da sam ikoga uzeo za prisnog prijatelja, uzeo bih Ebu Bekra, ali je islamsko bratstvo vrednije.” Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Abdulvehab, prenijevši od Ejjuba – slično prethodnom hadisu.
ISPRIČAO NAM JE Sulejman b. Harb; kaže: Obavijestio nas je Hammad b. Zejd, prenijevši od Ejjuba, on od Abdullaha b. Ebi Mulejkea, koji je kazao: “Kufljani su pisali Ibnuz-Zubejru, pitajući ga o nasljedstvu djeda, pa im je on rekao: ‘Onaj za koga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Da sam ikoga od ovog ummeta uzeo za prisnog prijatelja, uzeo bih njega (aludirajući na Ebu Bekra).’ – on je djeda, u pogledu nasljedstva, izjednačio s ocem.’”
ISPRIČALI SU NAM El-Humejdi i Muhammed b. Ubejdullah i kazali: Nama je ispričao Ibrahim b. Sa’d, prenijevši od svoga oca, on od Muhammeda b. Džubejra b. Mut’ima, a on od svoga oca, koji je kazao: “Neka žena je došla Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on joj kaza da mu dođe drugi put. Ona ga upita: ‘A šta ako te ne nađem?’ – aludirajući time na njegovu smrt. ‘Ukoliko me ne nađeš, obrati se Ebu Bekru.’ – kaza joj on.”
ISPRIČAO MI JE Ahmed b. Ebit-Tajjib; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Mudžalid; kaže: Nama je ispričao Bejan b. Bišr, prenijevši od Veberea b. Abdurrahmana, on od Hemmama, koji je kazao: Čuo sam Ammara kada kaže: “Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, onda kada je sa njim bilo samo pet robova, dvije žene i Ebu Bekr.”
ISPRIČAO MI JE Hišam b. Ammar; kaže: Nama je ispričao Sadeka b. Halid; kaže: Nama je ispričao Zejd b. Vakid, prenijevši od Busra b. Ubejdullaha, on od Aizillaha Ebu Idrisa, a on od Ebud-Derdaa, radijallahu anhu, koji je kazao: “Sjedio sam kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kad je došao Ebu Bekr noseći u rukama rubove svoje odjeće. Otkrio je koljeno. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaza: ‘Vaš prijatelj se s nekim sporječkao.’ Nazvao je selam i rekao: ‘Između Ibnul-Hattaba i mene nastale su neke razmirice. Pokajavši se, pohitao sam do njega da zatražim oprost, ali on odbi da mi oprosti, te sam zbog toga svratio tebi.’ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Allah ti je oprostio, Ebu Bekre!’ To je ponovio tri puta. Nakon toga se Omer pokajao, otišao Ebu Bekrovoj kući i upitao: ‘Je li Ebu Bekr u kući?’ ‘Nije.’ – odgovorili su mu. On otiđe Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i nazva mu selam. Vjerovjesnikovo lice poče se, od srdžbe, mijenjati, pa se Ebu Bekr pobojao za Omera. Ebu Bekr, radijallahu anhu, je sjeo na koljena i dva puta rekao: ‘Tako mi Allaha, Allahov Poslaniče, ja sam kriv.’ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mu na to kaza: ‘Allah me je poslao vama, a vi ste rekli: ‘Lažeš!’ Ebu Bekr kaza: ‘On Istinu govori, pružimo mu potporu i lično i imetkom.’ ‘Pa hoćete li moga druga ostaviti na miru!?’ To je rekao dva puta. Nakon toga Ebu Bekr više nikada nije uznemiravan.’”
ISPRIČAO NAM JE Mualla b. Esed; kaže: Nama je ispričao Abdulaziz b. Muhtar i kazao: Ispričao nam je Halid el-Hazai, prenijevši od mog oca Osmana, koji je kazao: “Ispričao mi je Amr b. El-As, radijallahu anhu, da ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na čelu vojske poslao u Pohod na Zatu-Selasil. Amr kaže: ‘Otišao sam kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i upitao ga: ‘Ko ti je od svijeta najdraži?’ ‘Aiša.’ – odgovori on. ‘A od muškaraca?’ – upitah. ‘Njen otac.’ – odgovori on. ‘A poslije njega?’ – ponovo upitah. ‘Omer b. El-Hattab.’ – odgovori Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i spomenu još neke ljude.’”
ISPRIČAO NAM JE Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Ebu Seleme b. Abdurrahman b. Avf, da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kazao: “Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: ‘Jedan čobanin je čuvao ovce. Vuk je napao stado i ugrabio jednu ovcu. Čobanin potrča za njim, a on se okrenu i reče: ‘Ko će je čuvati onog dana kada bude prepuštena zvijerima i kada ne bude imala drugog čuvara osim mene?’ A dok je jednom prilikom neki čovjek vodio kravu, koju je natovario, ona je rekla: ‘Ja nisam stvorena za ovo, ja sam stvorena za oranje.’” “A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ja u to vjerujem, a i Ebu Bekr i Omer b. El-Hattab, radijallahu anhuma.’”