بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 3489–3648

Odlike i zasluge Poslanika, s.a.v.s., i njegovih ashaba

160 hadisa

Hadis 3489

ISPRIČAO NAM JE Halid b. Jezid el-Kahili; kaže: Nama je ispričao Ebu Bekr, prenijevši od Ebu Husajna, on od Seida b. Džubejra: “Ibn Abbas, je u vezi sa riječima Uzvišenog: I na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali, rekao: ‘Narodi su ogromne skupine, a plemena su dio njih.’”

0:000:00
Hadis 3490

ISPRIČAO NAM JE Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Ispričao mi je Seid b. Ebi Seid, prenijevši od svoga oca, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je rekao: “Neko je upitao: ‘Allahov Poslaniče, ko je najplemenitiji čovjek?’ ‘Onaj koji je najbogobojazniji.’ – odgovori on. Rekoše: ‘Ne pitamo te za to.’, a on kaza: ‘Jusuf, Allahov vjerovjesnik.’”

Hadis 3491

ISPRIČAO NAM JE Kajs b. Hafs; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao Kulejb b. Vail i kazao: “Zejneba bint Ebu Seleme, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, pastorka, pričala je sa mnom i ja sam je upitao: ‘Šta veliš, je li Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, iz plemena Mudar?’ ‘Pa odakle bi bio, ako ne iz plemena Mudar, koje je od potomka Nadra b. Kinane!’ – odgovorila je ona.”

Hadis 3492

ISPRIČAO NAM JE Musa; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao Kulejb; kaže: Meni je ispričala Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, pastorka, mislim da se zvala Zejneba, koja je kazala: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio držanje soka u vodenoj tikvi, testiji kadnju i smolom premazanoj posudi.’ Ja je upitah: ‘Je li Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bio iz plemena Mudar?’ Ona reče: ‘Pa odakle bi bio ako ne iz plemena Mudar, koje je od potomaka Nadra b. Kinane!’”

Hadis 3493

ISPRIČAO MI JE Ishak b. Ibrahim; kaže: Obavijestio nas je Džerir, prenijevši od Umarea, on od Ebu Zur’ea, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Vidite da su ljudi poput minerala. Najbolji od njih u predislamskom dobu su najbolji i u islamu, ako su učeni. Najbolji će u ovom poslu (u obnašanju vlasti) biti onaj koji je bude najviše prezirao.

Hadis 3494

Vidite da je najgori čovjek onaj koji ima dva lica, koji prilazi jednima sa jednim licem a drugima s drugim licem.”

Hadis 3495

ISPRIČAO MI JE Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao El-Mugire, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A’redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Ljudi će (u pogledu uprave) slijediti Kurejšije, muslimani će slijediti Kurejšije muslimane, a nevjernici će slijediti Kurejšije nevjernike.

Hadis 3496

Ljudi su poput minerala: najbolji od njih u predislamskom dobu su najbolji i u islamu, ako su učeni. Najbolji će u uvom poslu (u obnašanju vlasti) biti onaj koji je bude najviše prezirao kad je prihvati.”

Hadis 3497

ISPRIČAO NAM JE Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Šu’bea, koji je kazao: Ispričao mi je Abdulmelik, on od Tavusa, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Seid b. Džubejr rekao: “Riječi ajeta osim pažnje rodbinske (Eš-Šura, 23) odnose se na Muhammedovu, sallallahu alejhi ve sellem, rodbinu. Nije bilo nijednog ogranka Kurejšija, a da Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u njemu nije imao rođake, pa mu je objavljeno: ...osim da održavate rodbinsku vezu koja postoji između mene i vas.”

Hadis 3498

ISPRIČAO NAM JE Ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ismaila, on od Kajsa, on od Ebu Mes’uda, koji kaže za Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: “Otuda će doći neredi, iz pravca istoka, a surovost i grubost srca je kod stočara, vlasnika kamila i krava, koji slušaju buku pri gonjenju stoke, a oni su porijeklom od plemena Rebi’a i Mudar.”

Hadis 3499

ISPRIČAO NAM JE Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Ebu Seleme b. Abdurrahman, da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kazao: “Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: ‘Ponos i oholost su osobine stočara, vlasnika kamila, a blagost je osobina vlasnika ovaca, dok su vjerovanje i mudrost osobina Jemenaca.” Ebu Abdullah kaže: “Jemen je nazvan tim imenom jer je na desnoj strani od Kabe, dok je Šam nazvan tim imenom jer je na lijevoj strani od Kabe.” Meš’me je lijeva strana, a lijeva ruka šu’ma, dok se za lijevi kraj kaže eš’am.

Hadis 3500

ISPRIČAO NAM JE Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao je Muhammed b. Džubejr b. Muti’m da je do Muavije doprlo, dok je on kod njega bio u izaslanstvu Kurejšija, da je Abdullah b. Amr b. El-As pričao da će jedan vladar biti iz plemena Kahtan, što je rasrdilo Muaviju te je ustao, zahvalio Allahu onako kako Mu dolikuje, a zatim rekao: “Do mene je doprlo da neki od vas pričaju koješta, ono čega nema u Allahovoj Knjizi, niti se prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. To su vaše neznalice, pa čuvajte se želja koje ljude odvode u zabludu. Ja sam čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao: ‘Ova stvar (uprava) pripada Kurejšijama, i neće im se niko suprotstaviti a da ga Allah neće oboriti na lice, sve dok oni budu održavali vjeru.’”

Hadis 3501

ISPRIČAO NAM JE Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Asim b. Muhammed i kazao: Čuo sam moga oca kada je prenio od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Ova stvar (uprava) će pripadati Kurejšijama sve dok od njih budu ostala makar dvojica.”

Hadis 3502

ISPRIČAO NAM JE Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, on od Ibnul-Musejjeba, on od Džubejra b. Mut’ima, koji je kazao: “Osman b. Affan i ja smo išli pa je Osman rekao: ‘Allahov Poslaniče, ti si dao potomcima Muttalibovim, a nas (Hašimoviće) si izostavio, a oni i mi smo, u odnosu na tebe, na istom rangu.’ ‘Potomci Hašima i El-Muttaliba su jedno te isto.’ – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem.”

Hadis 3503

Lejs je rekao: (H) ISPRIČAO MI JE Ebul-Esved Muhammed, prenijevši od Urvea b. Ez-Zubejra, koji je kazao: “Abdullah b. Ez-Zubejr je otišao s nekim ljudima iz plemena Benu Zehra kod Aiše, koja se prema njima ophodaše najnježnije, zbog svoje bliskosti s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem.”

Pogledaj i preostalih 145 hadisa iz ove teme →