Hadis 3489–3648
160 hadisa
Hadis 3489Ibn Abbas, je u vezi sa riječima Uzvišenog: I na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali, rekao:…Hadis 3490Neko je upitao: ‘Allahov Poslaniče, ko je najplemenitiji čovjek?’ ‘Onaj koji je najbogobojazniji.’ – odgovori…Hadis 3491Zejneba bint Ebu Seleme, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, pastorka, pričala je sa mnom i ja sam…Hadis 3492Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio držanje soka u vodenoj tikvi, testiji kadnju i…Hadis 3493Vidite da su ljudi poput minerala. Najbolji od njih u predislamskom dobu su najbolji i u islamu, ako su…Hadis 3494Vidite da je najgori čovjek onaj koji ima dva lica, koji prilazi jednima sa jednim licem a drugima s drugim…Hadis 3495Ljudi će (u pogledu uprave) slijediti Kurejšije, muslimani će slijediti Kurejšije muslimane, a nevjernici će…Hadis 3496Ljudi su poput minerala: najbolji od njih u predislamskom dobu su najbolji i u islamu, ako su učeni. Najbolji…Hadis 3497Riječi ajeta osim pažnje rodbinske (Eš-Šura, 23) odnose se na Muhammedovu, sallallahu alejhi ve sellem,…Hadis 3498Otuda će doći neredi, iz pravca istoka, a surovost i grubost srca je kod stočara, vlasnika kamila i krava,…Hadis 3499Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: ‘Ponos i oholost su osobine stočara,…Hadis 3500Do mene je doprlo da neki od vas pričaju koješta, ono čega nema u Allahovoj Knjizi, niti se prenosi od…Hadis 3501Ova stvar (uprava) će pripadati Kurejšijama sve dok od njih budu ostala makar dvojica.”Hadis 3502Osman b. Affan i ja smo išli pa je Osman rekao: ‘Allahov Poslaniče, ti si dao potomcima Muttalibovim, a nas…Hadis 3503Abdullah b. Ez-Zubejr je otišao s nekim ljudima iz plemena Benu Zehra kod Aiše, koja se prema njima ophodaše… Pogledaj i preostalih 145 hadisa iz ove teme, sa audiom →