← Sve teme

Hadis 334–348

Suho pranje (Tejemmum)

15 hadisa

Hadis 334Izišli smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, u neki od njegovih vojnih pohoda. Kad smo…Hadis 335Dato mi je petero koje nije dato nikome prije mene: potpomognut sam strahom na udaljenosti od mjesec dana,…Hadis 336Od Esme sam posudila ogrlicu i izgubila je. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao nekog…Hadis 337Abdullah b. Jesar, štićenik Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge Mejmune, i ja smo stigli…Hadis 338Neki čovjek je došao kod Omera b. El-Hattaba i rekao: ‘Odžunupio sam se, a nisam našao vode (da bih se…Hadis 339Šu'be je dotakao rukama zemlju, primakao ih ustima (puhnuo), a onda njima potro lice i šake." En-Nadr je…Hadis 340Bili smo u jednoj vojnoj izvidnici i odžunupili smo se..." Rekao je da je puhnuo u šake.Hadis 341Valjao sam se po zemlji, a potom otišao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji mi je rekao:…Hadis 342Bio sam kod Omera kada mu je Ammar rekao..." – a onda je citirao hadis.Hadis 343Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rukama dotakao zemlju i potro lice i šake.Hadis 344Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, na putovanju. Putovali smo noću. Pred kraj noći smo…Hadis 345Ukoliko džunub ne nađe vodu, on (po tvom mišljenju) neće ni klanjati?" Abdullah je rekao: "Ukoliko bih im u…Hadis 346Bio sam kod Abdullaha i Ebu Musaa, pa ga je Ebu Musa upitao: ‘Ebu Abdurrahmane, ako se osoba odžunupi, a ne…Hadis 347Sjedio sam sa Abdullahom i Ebu Musaom, pa ga Ebu Musa upita: ‘Ako džunub osoba mjesec dana ne bi našla vodu,…Hadis 348Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ugledao čovjeka po strani koji nije klanjao sa ljudima, pa… Slušaj hadise ove teme →