بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 3326–3488

Vjerovjesnici / Poslanici

163 hadisa

Hadis 3326

ISPRIČAO MI JE Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Abdurezzak prenijevši od Ma‘mera, on od Hemmama, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Allah je stvorio Adema – njegova dužina je bila šezdeset aršina – a onda je rekao: ‘Otiđi i nazovi selam onim melekima i saslušaj čime će ti otpozdraviti, to će biti pozdrav tebi i tvom potomstvu.‘ Adem je rekao (melekima): Es-selamu alejkum, a oni su mu odgovorili: Es-selamu alejke ve rahmetullahi, dodavši na njegov pozdrav ve rahmetullahi. Ko god uđe u Džennet bit će u liku Adema, s tim što će se ljudi do tada smanjivati.“

0:000:00
Hadis 3327

ISPRIČAO NAM JE Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Umarea, on od Ebu Zur‘ea, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Lica prve skupine koja će ući u Džennet sijat će poput Mjeseca u uštapu, a lica onih koji će u Džennet ući poslije njih sijat će poput najsjajnije zvijezde na nebu. Džennetlije neće obavljati ni malu ni veliku nuždu, niti će imati potrebu za pljuvanjem niti za useknjivanjem. Njihovi češljevi će biti od zlata, a znoj će im mirisati poput mošusa. Gorivo na mangalama će im biti alojino drvo, mirišljavo drvo. Njihove supruge će biti hurije. Imat će isti lik, poput njihovog praoca Adema, i bit će visoki šezdeset aršina.“

Hadis 3328

ISPRIČAO NAM JE Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, on od Zejnebe bint Ebu Seleme, ona od Ummu Seleme, da je Ummu Sulejm rekla: “Allahov Poslaniče, Allah se ne stidi istine, da li je žena dužna okupati se ukoliko polucira u snu?“ “Jeste, ukoliko osjeti mokrinu.“ – reče on. Ummu Seleme se osmjehnu i upita: “Zar žena može polucirati?“ “Kako bi onda dijete ličilo na nju da ne polucira?“ – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem.

Hadis 3329

ISPRIČAO NAM JE Muhammed b. Selam; kaže: Obavijestio nas je El-Fezari, prenijevši od Humejda, on od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: “Do Abdullaha b. Selama je doprla vijest o dolasku Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u Medinu, pa je otišao kod njega i rekao mu: ‘Pitat ću te tri stvari, koje može znati samo vjerovjesnik: koji je prvi predznak Smaka svijeta, koja je prva hrana koju će kušati stanovnici Dženneta, i zbog čega dijete liči na oca, a zbog čega na svoje daidže?‘ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Evo, upravo me je Džibril obavijestio o tome.‘ ‘Taj melek je neprijatelj Jevrejima.‘ – reče Abdullah. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaza: ‘Prvi predznak Smaka svijeta bit će vatra koja će tjerati ljude sa istoka prema zapadu. Prva hrana koju će Džennetlije kušati u Džennetu bit će okrugli ligamenti kitove jetre. Kad čovjek spolno opći sa ženom, pa njegova sperma nadjača njenu, dijete će ličiti na njega, a ukoliko, pak, njena sperma nadjača njegovu, dijete će ličiti na nju.‘ Kad to ču, Abdullah b. Selam reče: ‘Svedočim da si ti Allahov poslanik.‘ A onda kaza: ‘Allahov Poslaniče, Jevreji su narod sklon klevetama. Ako saznaju za moje prihvatanje islama prije nego ih upitaš o meni, oni će me tebi oklevetati.‘ Nakon izvjesnog vremena Jevreji dođoše. Abdullah je ušao u kuću, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ih upita: ‘Kakav je čovjek Abdullah b. Selam?‘ Oni rekoše: ‘On je među nama najučeniji, a i sin je najučenijeg od nas. On je najbolji među nama, a i sin je najboljeg od nas.‘ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ih upita: ‘A šta biste kazali na to da je Abdullah primio islam?‘ ‘Da ga Allah sačuva od toga!‘ – povikaše oni. Tad Abdullah iziđe pred njih i reče: ‘Svjedočim da je samo Allah Bog i da je Muhammed Allahov poslanik!‘ Kad to čuše, Jevreji povikaše: ‘On je najgori među nama i sin je najgoreg čovjeka od nas!‘, te ga nastaviše vrijeđati i napadati.“

Hadis 3330

ISPRIČAO NAM JE Bišr b. Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ma‘mer, prenijevši od Hemmama, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem – da je rekao sljedeće: “Da nije bilo Izraelićana, meso se ne bi kvarilo, a da nije bilo Have, žena ne bi varala muža.”

Hadis 3331

ISPRIČALI SU NAM Ebu Kurejb i Musa b. Hizam i kazali: Nama je ispričao Husejn b. Ali, prenijevši od Zaidea, on od Mejserea el-Ešdže‘ija, on od Ebu Hazima, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Budite ljubazni prema ženama, jer je žena stvorena od rebra, a rebro je najkrivlje u gornjem dijelu. Ako pokušaš da ga ispraviš, slomit ćeš ga, a ako ga ostaviš, ostat će krivo. Zato budite ljubazni prema ženama.“

Hadis 3332

ISPRIČAO NAM JE Omer b. Hafs; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A‘ameš; kaže: Nama je ispričao Zejd b. Vehb; kaže: Nama je ispričao Abdullah; kaže: Nama je ispričao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koji istinu govori i kome se vjeruje: “Stvaranje (od sperme) insana u majčinoj utrobi traje četrdeset dana. Nakon toga se (sperma) preobražava u zakvačak i kao zakvačak biva isto toliko. Potom se (zakvačak) preobražava u embrion i kao embrion ostaje isto toliko. Nakon toga Allah pošalje meleka koji mu propiše četvero: djela njegova, životni vijek, opskrbu i je li sretnik ili nesretnik, a potom mu se udahne duša. Čovjek može cijeli život raditi djela stanovnika Džehennema, ali ga, kada između njega i Džehennema preostane samo koliko jedan aršin, preduhitri ono što mu je propisano te svoj život okonča radeći djela Džennetlija i tako dospije u Džennet. A opet, neki će cijeli život raditi djela koja čine stanovnici Dženneta, ali ga, kad između njega i Dženneta ostane samo koliko jedan aršin, preduhitri ono što mu je propisano, pa život okonča radeći djela Džehennemlija i tako dospije u Džehennem.“218

Hadis 3333

ISPRIČAO NAM JE Ebun-Nu‘man; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Ubejdullaha b. Ebi Bekra b. Enesa, on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Allah je za matericu zadužio meleka koji kaže: ‘Gospodaru, sperma! Gospodaru, ugrušak! Gospodaru, embrion!’ Kad htjedne da ga oblikuje, melek kaže: ‘Gospodaru, muško ili žensko? Gospodaru, sretnik ili nesretnik? Kakva će mu biti opskrba? I koliko će živjeti?‘ To mu se sve upiše dok je još u majčinom trbuhu.“

Hadis 3334

ISPRIČAO NAM JE Kajs b. Hafs; kaže: Nama je ispričao Halid b. El-Haris; kaže: Nama je ispričao Šu‘be, prenijevši od Ebu Imrana el-Dževnija, on od Enesa, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Allah će Džehennemliju sa najblažom kaznom upitati: ‘Kad bi ono što je na Zemlji bilo tvoje, da li bi to dao da se otkupiš?‘ ‘Bih.‘ – odgovorit će on, a Allah će mu reći: ‘Ja sam od tebe, dok si bio u Ademovoj kičmi, tražio manje od toga: da Mi ništa ne smatraš ravnim, pa si to odbio, a prihvatio si mnogoboštvo.‘“

Hadis 3335

ISPRIČAO NAM JE Omer b. Hafs b. Gijas; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A‘meš i kazao: Meni je ispričao Abdullah b. Murre, prenijevši od Mesruka, a on od Abdullaha, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Niko neće biti bespravno ubijen a da prvi Ademov sin neće imati udjela u tom ubistvu, jer je Ademov sin (Kabil) prvi počinio ubistvo.“220

Hadis 3336

El-Buhari je kazao da je El-Lejs prenio od Jahjaa b. Seida, on od Amre, a ona od Aiše, radijallahu anha, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Duše su regrutovane vojske. One koje su međusobno slične zbliže se, a one koje su međusobno različite raziđu se.” Jahja b. Ejjub je kazao: “Ovo mi je ispričao Jahja b. Seid.“

Hadis 3337

ISPRIČAO NAM JE Abdan; kaže: Obavijestio nas je Abdullah, prenijevši od Junusa, on od Ez-Zuhrija, da je Salim kazao da je Ibn Omer, radijallahu anhuma, rekao: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom ustade da govori ljudima. Nakon što se zahvali Allahu onako kako Mu to priliči, spomenu Dedžala, rekavši: ‘Upozoravam vas na njega, a svaki vjerovjesnik je upozorio svoj narod na njega! I Nuh je na njega upozorio svoj narod! Međutim, ja ću vam nešto kazati o njemu što svom narodu nije kazao nijedan vjerovjesnik: vi znate da je on ćorav, a Allah nije ćorav.”

Hadis 3338

ISPRIČAO NAM JE Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Šejban, prenijevši od Jahjaa, on od Ebu Selemea, koji je kazao: Čuo sam Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Hoćete li da vam kažem o Dedžalu nešto što nijedan vjerovjesnik nije rekao svom narodu? On će biti ćorav u jedno oko; on će se pojaviti a uz njega će ići nešto slično Džennetu i Džehennemu. Ono za šta on bude rekao da je Džennet, to će biti Džehennem. Ja vas upozoravam na njega, kao što je Nuh na njega upozorio svoj narod.“

Hadis 3339

ISPRIČAO NAM JE Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid b. Zijad; kaže: Nama je ispričao El-A‘meš, prenijevši od Ebu Saliha, a on od Ebu Seida, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nuh će doći sa svojim narodom, pa će ga Uzvišeni Allah upitati: ‘Jesi li dostavio Objavu?‘ ‘Jesam, Gospodaru!‘ – odgovorit će on. Tad će Allah upitati njegov narod: ‘Je li vam dostavio Objavu?‘ ‘Nije!‘ – reći će oni – ‘Nama nije došao nijedan vjerovjesnik.‘ Tada će Allah upitati Nuha: ‘Ko će ti biti svjedok?‘ ‘Muhammed i njegovi sljedbenici.‘ – odgovorit će Nuh. I mi ćemo, uistinu, posvjedočiti da je on dostavio Objavu. Na to se odnose riječi Uzvišenog Allaha: I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu, da budete svjedoci protiv ostalih ljudi. (El-Bekare, 143)“229 Riječ vesat znači: pravedan.

Hadis 3340

ISPRIČAO MI JE Ishak b. Nasr; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Ubejd; kaže: Nama je ispričao Ebu Hajjan, prenijevši od Ebu Zur‘ea, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: “Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, na jednoj gozbi, pa mu je data prednja bravlja noga, koju je on inače volio. On malo zagrize mesa s nje, a potom reče: ‘Ja ću biti predvodnik ljudi na Sudnjem danu. A da li znate zašto? Allah će skupiti sve ljude, i prijašnje i potonje, na jedno mjesto tako da će ih moći vidjeti onaj koji ih gleda i čuti onaj koji ih doziva. Sunce će im se toliko približiti da će govoriti: ‘Zar ne vidite u kakvoj ste situaciji? Zar nećete pogledati ko bi se mogao za vas zauzeti kod vašeg Gospodara?‘ Neki ljudi će reći: ‘Može se zauzeti vaš praotac Adem.‘ Ljudi će otići kod njega i reći: ‘Ademe, Ti si praotac čovječanstva, Allah te je oblikovao Svojom rukom, udahnuo ti od Svoga duha, i naredio melekima te su ti se poklonili, zatim te je nastanio u Džennetu, pa da li bi se htio zauzeti za nas kod svoga Gospodara. Zar ne vidiš u kakvom smo stanju i šta nas je snašlo?‘ On će reći: ‘Moj se Gospodar rasrdio na mene onako kako se do tada nikada nije rasrdio i kako se nakon toga više neće rasrditi. On mi je zabranio onu voćku, a ja sam prekršio tu zabranu. Dosta mi je mojih briga, nego otiđite drugom, otiđite Nuhu.‘ Ljudi će otići Nuhu i reći će mu: ‘O Nuhu, ti si prvi poslanik stanovnicima Zemlje i Allah te je nazvao veoma zahvalnim robom. Zar ne vidiš u kakvom smo stanju i šta nas je snašlo? Zar se nećeš za nas zauzeti kod svoga Gospodara?‘ On će reći: ‘Moj se Gospodar danas rasrdio kao nikada prije, niti će se više ikada tako rasrditi. Dosta mi je mojih briga! Otiđite Vjerovjesniku (Muhammedu), sallallahu alejhi ve sellem.‘ Ljudi će doći kod mene, a ja ću učiniti sedždu ispod Arša!’, a onda će mi se reći: ‘Muhammede, podigni glavu i zauzmi se, tvoje će zauzimanje biti primljeno; i moli, dat će ti se.‘“230 Muhammed b. Ubejd kaže: “Ostatak hadisa nisam zapamtio.“

Pogledaj i preostalih 148 hadisa iz ove teme →