بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 3190–3325
136 hadisa
ISPRIČAO NAM JE Muhammed b. Kesir; kaže: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od Džami‘a b. Šeddada, on od Safvana b. Muhriza, a on od Imrana b. Husajna, radijallahu anhuma, koji je kazao: “Skupina iz plemena Benu Temim je došla Vjerovjesniku, alejhisselam, pa im je on rekao: ‘Radujte se, Temimovi potomci!‘ Oni rekoše: ‘Već si nas obradovao, nego nam daj nešto!‘ On se promijeni u licu (zbog nemogućnosti da im išta da). Potom su mu došli stanovnici Jemena, pa im je rekao: ‘Prihvatite vi radosnu vijest kada je nisu prihvatili Temimovi potomci!‘ ‘Primamo je.‘ – rekoše oni. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, poče pričati o početku stvaranja i Aršu, ali dođe neki čovjek te reče: ‘Imrane, pobjegla ti je deva.‘ On je (kasnije) rekao: ‘Kamo sreće da nisam ustao (zbog nje).‘“
ISPRIČAO NAM JE Omer b. Hafs b. Gijas; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A‘meš; kaže: Nama je ispričao Džami‘ b. Šeddad, prenijevši od Safvana b. Muhriza, da mu je ispričao od Imrana b. Husajna, radijallahu anhuma, koji je kazao: “Skupina iz plemena Benu Temim došla je Vjerovjesniku, alejhisselam, pa im je on rekao: ‘Radujte se, Temimovi potomci!‘ Oni rekoše: ‘Već si nas obradovao, nego nam daj nešto!‘ To ponoviše dva puta. Potom su mu došli stanovnici Jemena, pa im je rekao: ‘Prihvatite vi radosnu vjest kad je nisu prihvatili Temimovi potomci!‘ ‘Primamo je.‘ – rekoše oni i nastaviše. – ‘Došli smo da te pitamo o nastanku ovoga svijeta.‘ On reče: ‘Postojao je Allah, a ničega drugog osim Njega nije bilo. Njegov Arš (nakon stvaranja vode i Arša) bijaše na vodi. On je u Levhi-mahfuzu sve zapisao i stvorio je nebesa i Zemlju.‘ Tada neko povika: ‘Ebul-Husajne, odbjegla ti je deva!‘ Istrčah i ugledah fatamorganu iza nje. Tako mi Allaha, bilo bi mi draže da sam je ostavio (i ovaj hadis saslušao do kraja).“2
A Isa je prenio od Rekabea, on od Kajsa b. Muslima, on od Tarika b. Šihaba, koji je kazao: Čuo sam Omera, radijallahu anhu, kada kaže: “Vjerovjesnik, alejhisselam, je stao na određeno mjesto i obavijestio nas o početku stvaranja (i o onome što će se događati), sve dok stanovnici Dženneta ne zauzmu svoja mjesta u Džennetu i stanovnici Džehennema ne zauzmu svoja mjesta u Džehennemu.“3 Ovo je zapamtio ko je zapamtio, a zaboravio ko je zaboravio.
ISPRIČAO NAM JE Abdullah b. Ebi Šejbe, prenijevši od Ebu Ahmeda, on od Sufjana, on od Ebuz-Zinada, on od El-A‘redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, alejhisselam, rekao da je Uzvišeni Allah kazao: “Čovjek Me vrijeđa, a ne treba mu to da Me vrijeđa i u laž ugoni. Nema na to pravo. Vrijeđa Me time što kaže da Ja imam dijete, a u laž Me ugoni time što kaže: ‘On me neće (u život) povratiti onako kao što me je prvi put stvorio.‘“
ISPRIČAO NAM JE Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Mugire b. Abdurrahman el-Kureši, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A‘redža, a on od Ebu Hurejrea, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pošto je Allah završio stvaranje, zapisao je (i ovo) u Svojoj knjizi, koja se nalazi kod Njega, iznad Arša: ‘Moja milost nadvladava Moju srdžbu.‘ Šta je došlo o sedam zemalja Uzvišeni Allah kaže: Allah je stvorio sedam nebesa, isto toliko zemalja; Njegovo naređenje na sve njih se odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća! (Et-Talak, 12) Tako mi svoda uzdignutog... (Et-Tur, 15) – tj. tako mi neba. Svod njegov je visoko digao i usavršio... (En-Naziat, 28) El-hubbuk je: uravnoteženost i ljepota tog svoda. Ve ezinet – čula je i poslušala. Ve elkat – izbaci mrtve koji su u njoj, oslobodi ih se. Tahaha – učinio je ravnom. Es-sahire – lice zemlje na kojoj su živa bića, ona koja spavaju i ona koja su budna.
ISPRIČAO NAM JE Ali b. Abdullah; kaže: Obavijestio nas je Ibn Ulejje, prenijevši od Alija b. El-Mubareka, koji je kazao: Ispričao nam je Jahja b. Ebi Kesir, prenijevši od Muhammeda b. Ibrahima b. El-Harisa, a on od Ebu Selemea b. Abdurrahmana, koji mu je rekao: “Imao sam spor s nekim ljudima u vezi sa zemljom. Ušao sam kod Aiše i to joj spomenuo, a ona mi je rekla: ‘Ebu Seleme, kloni se zemlje, jer je Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao: ‘Ko bespravno prisvoji koliko pedalj tuđe zemlje, to će mu od svih sedam zemalja biti obješeno o vrat.’’“
ISPRIČAO NAM JE Bišr b. Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abdullah, prenijevši od Musaa b. Ukbea, on od Salima, a on od svoga oca, da je Vjerovjesnik, alejhisselam, rekao: “Ko uzme dio zemlje koja nije njegova na Sudnjem danu će propasti kroz svih sedam zemalja.“11
ISPRIČAO NAM JE Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Abdulvehab; kaže: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od Muhammeda b. Sirina, on od Ibn Ebi Bekrea, on od Ebu Bekrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, alejhisselam, kazao: “Vratilo se vrijeme kao što je bilo onda kad je Allah stvorio nebesa i Zemlju. Godina ima dvanaest mjeseci, od kojih su četiri sveta, tri su uzastopna: zul-ka‘de, zul-hidže i muharrem, te redžeb plemena Mudarr koji je između džumadel-uhraa i ša‘bana.”
ISPRIČAO MI JE Ubejdullah b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame, prenijevši od Hišama, on od svoga oca, on od Seida b. Zejda b. Amra b. Nufejla, da ga je Erva optužila Mervanu da joj je uzurpirao posjed. Seid je rekao: “Kako ja mogu uzurpirati nešto od njenog posjeda kada sam lično čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao: ‘Ko bespravno prisvoji koliko pedalj tuđeg posjeda, to će mu od sedam Zemalja na Sudnjem danu biti obješeno o vrat.“ Ibn Ebi Zinad je prenio od Hišama, a on od svoga oca, koji je kazao: Seid b. Zejd mi je rekao: “Ušao sam kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem...“ 3. O nebeskim tijelima Katade je u vezi sa ajetom: Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili. (El-Mulk, 5) kazao: “Ove zvijezde je Allah stvorio iz tri razloga: učinio ih je ukrasom nebesa, da iz njih vatra pogađa šejtane i da budu putokaz ljudima. Ko bilo šta drugo kaže u vezi sa njima, pogriješio je, upropastio svoj udio i progovorio bez znanja.“ Ibn Abbas je kazao: “Hešimen znači: izmijenjen; el-ebu je: ono što jede stoka; el-en’am su: ostala stvorenja, a berzah je: brana.“ Mudžahid je kazao da riječ elfafen znači: isprepletan, riječ el-gulbu također znači: isprepletan, firašen znači: postelja, u skladu sa riječima Uzvišenog: a na Zemlji ćete boraviti, dok riječ nekida znači: malo.“ 4. Opis Sunca i Mjeseca, koji utvrđenim putanjama plove Mudžahid je kazao: “To je poput kruženja mlinskog kola.“ Neki kažu da to znači da plove proračunato i u fazama koje ne prekoračuju. Riječ husban je množina od riječi hisab / računanje, poput riječi šihab / plamen čija množina je šuhban / plamenovi. Duhaha označava: njegovo svjetlo, dok en tudrikel-kamere znači: dostići mjesec. Sabikun-nehar znači: preteći, neslehu znači: ukloniti, vahijetun znači: labavo, erdžauha znači: njegovi krajevi, kao kada se kaže: na ivicama bunara, agtaše znači: mračnim učiniti; isto značenje ima i riječ dženne. El-Hasan kaže: “Kuvviret znači: izgubiti sjaj, vel-lejli vema vesek znači: obaviti, itteseka znači: pun, burudžen znači: sazviježđa, el-harur znači: vrući vjetar, semum znači: vatra užarena, julidžu znači: smijeniti, velidžen označava sve što se uvlači jedno u drugo.“
ISPRIČAO NAM JE Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od El-A‘meša, on od Ibrahima et-Tejmija, on od svoga oca, a on od Ebu Zerra, radijallahu anhu, koji je kazao: “Vjerovjesnik, alejhisselam, kada je zašlo Sunce, me je upitao: ‘Znaš li ti kuda ono ide?’ ‘Rekao sam,’ – veli Ebu Zerr – ‘Allah i Njegov Poslanik, alejhisselam, to najbolje znaju, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ono ide da Allahu učini sedždu ispod Arša, a onda zatraži dozvolu da nastavi kruženje, pa mu se to dozvoli. A uskoro će doći vrijeme kada će ono učiniti sedždu i zatražiti dozvolu da nastavi kruženje, ali mu se to neće dozvoliti, nego će mu se reći: ‘Vrati se tamo odakle si došlo, te će se ono roditi sa zapada.‘29 Na to aludiraju riječi Uzvišenog: I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnog i Sveznajućeg. (Jasin, 38)’“
ISPRIČAO NAM JE Musedded; kaže: Nama je ispričao Abdulaziz b. El-Muhtar; kaže: Nama je ispričao Abdullah ed-Danadž i kazao: Meni je ispričao Ebu Seleme b. Abdurrahman, prenijevši od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Sunce i Mjesec će na Sudnjem danu sjaj izgubiti.“31
ISPRIČAO NAM JE Jahja b. Sulejman i kazao: Meni je ispričao Ibn Vehb i kazao: Obavijestio me je Amr da mu je ispričao Abdurrahman b. El-Kasim, prenijevši od svoga oca, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, koji je obavijestio da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Pomračenje Sunca i Mjeseca ne nastupa zbog nečije smrti, niti zbog nečijeg života. Njih dvoje su samo dva znamenja od brojnih Allahovih znamenja, pa kad vidite (da se jedno od njih pomračilo), klanjajte (određeni namaz).”
ISPRIČAO NAM JE Ismail b. Ebi Uvejs i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Zejda b. Eslema, on od Ataa b. Jesara, a on od Abdullaha b. Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Sunce i Mjesec su dva znamenja od mnogobrojnih Allahovih znamenja. Oni se ne pomračuju zbog nečije smrti ili života. Kada to ugledate, Allaha spominjite.“
ISPRIČAO NAM JE Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Urve da ga je obavijestila Aiša, radijallahu anha: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je na dan pomračenja Sunca stao, izgovorio početni tekbir, a zatim dugo učio Kur‘an. Potom je otišao na ruku’, i na njemu se dugo zadržao. Zatim se podigao sa ruku’a, izgovorio: Semiallahu limen hamideh! / Allah čuo onoga ko mu zahvaljuje! – a onda nastavio učiti Kur‘an, nešto kraće nego prvi put. Potom je ponovo otišao na ruku’, dugo se zadržavši na njemu, ali nešto kraće nego na prvom. Potom je otišao na sedždu i na njoj se dugo zadržao. Isto je postupio i na drugom rekatu, a onda je predao selam. Kada je predao selam, Sunce se već ukazalo. Zatim je svijetu održao govor o pomračenju Sunca i Mjeseca, u kome je i ovo kazao: ‘Sunce i Mjesec su dva znamenja od mnogobrojnih Allahovih znamenja. Oni se ne pomračuju zbog nečije smrti ili života. Kad to ugledate, pohitajte na namaz.’“
ISPRIČAO MI JE Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ismaila, koji je kazao: Ispričao mi je Kajs, prenijevši od Ebu Mes‘uda, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Sunce i Mjesec su dva znamenja od mnogobrojnih Allahovih znamenja. Oni se ne pomračuju zbog nečije smrti ili života. Kad to ugledate, klanjajte.“ 5. O riječima Uzvišenog: I On šalje vjetrove kao radosnu vijest, kao prethodnicu milosti Svoje. Riječ kasifen označava buru. Lavakih označava vjetrove koji oplođuju. I‘sarun označava vatrenu oluju. Sirrun označava vjetar pun leda. Nušuren označava vjetrove kao radosnu vijest.