Hadis 3156–3189
34 hadisa
Hadis 3156Sjedio sam s Džabirom b. Zejdom i Amrom b. Evsom, a njima dvojici je ispričao Bedžale sedamdesete godine (po…Hadis 3157Hadis 3158Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao…Hadis 3159Omer je poslao ljude u razne pokrajine da se bore protiv idolopoklonika. Hurmuzan je primio islam. Omer reče:…Hadis 3160I da ti je Allah omogućio da s Vjerovjesnikom prisustvuješ sličnom, ti se ne bi pokajao, niti bi postao…Hadis 3161Pošli smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u Pohod na Tebuk. Guverner Ejle je Vjerovjesniku,…Hadis 3162Čuo sam Omera b. El-Hattaba, kada je, nakon što smo rekli: ‘Preporuči nam, Vladaru pravovjenih!' – rekao:…Hadis 3163Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je pozvao ensarije da im odredi (parcele zemlje) u Bahrejnu." Oni…Hadis 3164Da nam je stigla imovina iz Bahrejna, dao bih ti ovako, ovako i ovako." Međutim, kada je Allahov Poslanik,…Hadis 3165Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je donesena imovina Bahrejna. On reče: ‘Ostavite je u džamiju.'…Hadis 3166Ko ubije nemuslimana u islamskoj zemlji taj neće ni osjetiti džennetskog mirisa, iako se njegov miris osjeti…Hadis 3167Dok smo bili u džamiji, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, iziđe i reče: ‘Pođite do Jevreja!' Pošli…Hadis 3168Četvrtak!" "A šta četvrtak?" Potom toliko zaplaka da je pijesak nakvasio suzama. A onda je rekao: "U četvrtak…Hadis 3169Pošto je osvojen Hajber, Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je darovana ovca u kojoj je bio otrov.…Hadis 3170Pitao sam Enesa, radijallahu anhu, o Kunut-dovi. On reče: ‘Ona se učila prije odlaska na ruku'.‘ Rekoh: ‘Taj… Pogledaj i preostalih 19 hadisa iz ove teme, sa audiom →