بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2782–3090

Borba na Allahovom putu (Džihad)

309 hadisa

Hadis 2782

Ispričao nam je El-Hasan b. Sabbah; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Sabik; kaže: Nama je ispričao Malik b. Migvel i kazao: Čuo sam El-Velida b. El-Ajzara, koji je spomenuo od Ebu Amra eš-Šejbanija, koji je kazao da je Abdullah b. Mes'ud, radijallahu anhu, rekao: "Upitao sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Allahov Poslaniče, koje je djelo najvrednije?' On reče: ‘Namaz u njegovom vremenu.' ‘A koje onda?' – upitah. ‘Zatim dobročinstvo prema roditeljima.' – odgovori on. ‘A koje onda?' – ponovo upitah. ‘Zatim borba na Allahovom putu.' – reče on. Potom sam prestao pitati. A da sam nastavio s pitanjima, on bi mi nastavio s odgovorima."

0:000:00
Hadis 2783

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid; kaže: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Meni je ispričao Mensur, prenijevši od Mudžahida, on od Tavusa, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nema više seljenja (iz Mekke), nego ima odlučna borba i iskrena namjera. Kada god budete pozvani u borbu, odazovite se!"

Hadis 2784

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Halid; kaže: Nama je ispričao Habib b. Ebi Amre, prenijevši od Aiše bint Talha, a ona od Aiše, radijallahu anha, koja je upitala: "Allahov Poslaniče, džihad se smatra najvrednijim djelom, pa zašto se onda i mi ne borimo?" On joj reče: "Za vas je najbolji džihad propisno obavljen hadž (koji će biti primljen kod Uzvišenog Allaha)."

Hadis 2785

Ispričao nam je Ishak b. Mensur; kaže: Obavijestio nas je Affan; kaže: Ispričao nam je Hemmam; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Džuhade, koji je kazao: Obavijestio me je Ebu Hasin da mu je ispričao Ebu Hurejre, radijallahu anhu, koji je kazao: "Neki čovjek je došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu: ‘Uputi me na djelo koje je ravno džihadu (borbi na Allahovom putu).' ‘Ne, ne znam za takvo djelo.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i nastavi – ‘Možeš li ti, kada borac pođe u borbu, ući u svoju džamiju i u njoj klanjati bez prekida i postiti bez prekida (sve dok se on ne vrati)?' ‘A ko to može?' – reče čovjek, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaza: ‘Borcu na Allahovom putu se pišu dobra djela i kada njegov konj skače svezan užetom dok je na ispaši.'"

Hadis 2786

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao mi je Ata b. Jezid el-Lejsi da je njemu ispričao Ebu Seid el-Hudri: "Neko je upitao: ‘Allahov Poslaniče, ko je najbolji čovjek?' ‘Vjernik koji se bori na Allahovom putu svojim životom i svojim imetkom.' – odgovorio je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘A ko onda?' – upitaše ga prisutni. ‘Onda vjernik koji se povuče u kakav klanac i robuje Allahu te poštedi ljude vlastitog zla.'"

Hadis 2787

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Seid b. El-Musejjeb da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kazao: Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada veli: "Borac na Allahovom putu, a Allah najbolje zna ko se bori na Njegovom putu, poput je postača koji je stalno u namazu. Allah je zajamčio borcu na Njegovom putu da će ga, ako umre, uvesti u Džennet, ili da će ga vratiti (kući) s nagradom i ratnim plijenom."

Hadis 2788

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf, prenijevši od Malika, on od Ishaka b. Abdullaha b. Ebi Talhe, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, kojeg je čuo kada je rekao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je navraćao kod Ummu Haram bint Milhan i ona mu je posluživala hranu. Ummu Haram bijaše udata za Ubadea b. Samita. Kada je jednom prilikom navratio kod nje, ona mu je poslužila jelo, a onda mu je biskala glavu." "Jednog dana je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zaspao (pripovijeda Ummu Haram). Zatim se probudio smiješeći se. Upitala sam ga: ‘Allahov Poslaniče, zbog čega se smiješ?' On reče: ‘U snu su mi pokazani ratnici iz mog ummeta koji su se u ime Allaha borili na morskoj pučini, gdje, poput vladara, (sjede) na divanima.' Rekoh: ‘Allahov Poslaniče, zamoli Allaha da me učini jednom od njih.' On se zamoli za mene, potom po drugi put zaspa i uradi isto kao prvi put. Potom se opet probudi nasmijan. Upitah: ‘Šta te je nasmijalo, Allahov Poslaniče?' On reče: ‘U snu su mi pokazani ratnici iz mog ummeta koji su se u ime Allaha borili na morskoj pučini, gdje, poput vladara, (sjede) na divanima.' Kazah: ‘Zamoli Allaha da me učini jednom od njih.' A on reče: ‘Ti ćeš biti među prvima.'" U vrijeme Muavije b. Ebi Sufjana je putovala morem i kada se iskrcala iz lađe, pala je sa svoje životinje i umrla.

Hadis 2789

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf, prenijevši od Malika, on od Ishaka b. Abdullaha b. Ebi Talhe, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, kojeg je čuo kada je rekao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je navraćao kod Ummu Haram bint Milhan i ona mu je posluživala hranu. Ummu Haram bijaše udata za Ubadea b. Samita. Kada je jednom prilikom navratio kod nje, ona mu je poslužila jelo, a onda mu je biskala glavu." "Jednog dana je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zaspao (pripovijeda Ummu Haram). Zatim se probudio smiješeći se. Upitala sam ga: ‘Allahov Poslaniče, zbog čega se smiješ?' On reče: ‘U snu su mi pokazani ratnici iz mog ummeta koji su se u ime Allaha borili na morskoj pučini, gdje, poput vladara, (sjede) na divanima.' Rekoh: ‘Allahov Poslaniče, zamoli Allaha da me učini jednom od njih.' On se zamoli za mene, potom po drugi put zaspa i uradi isto kao prvi put. Potom se opet probudi nasmijan. Upitah: ‘Šta te je nasmijalo, Allahov Poslaniče?' On reče: ‘U snu su mi pokazani ratnici iz mog ummeta koji su se u ime Allaha borili na morskoj pučini, gdje, poput vladara, (sjede) na divanima.' Kazah: ‘Zamoli Allaha da me učini jednom od njih.' A on reče: ‘Ti ćeš biti među prvima.'" U vrijeme Muavije b. Ebi Sufjana je putovala morem i kada se iskrcala iz lađe, pala je sa svoje životinje i umrla.

Hadis 2790

Ispričao nam je Jahja b. Salih; kaže: Nama je ispričao Fulejh, prenijevši od Hilala b. Alija, on od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko bude vjerovao u Allaha i Njegovog Poslanika, obavljao namaz i postio ramazan zaslužio je da ga Allah uvede u Džennet, svejedno da li se borio na Allahovom putu ili boravio u mjestu u kome je rođen." Prisutni upitaše: "Allahov Poslaniče, hoćemo li time obradovati ljude?" On nastavi: "U Džennetu ima stotinu rangova (deredža) koje je Allah pripremio za borce na Njegovom putu, a između svaka dva ranga je razdaljina poput razdaljine između nebesa i Zemlje. Kada molite Allaha, molite ga za Firdevs jer je srednji i najviši stupanj Dženneta. (mislim da je rekao da je iznad njega Arš (prijestolje) Svemilosnog. Iz njega izviru džennetske rijeke)." Muhammed b. Fulejh je prenio od svoga oca, da je kazao: "Iznad njega je Arš (Prijestolje) Svemilosnog.

Hadis 2791

Ispričao nam je Musa; kaže: Nama je ispričao Džerir; kaže: Nama je ispričao Ebu Redža', prenijevši od Semurea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Noćas sam (u snu) vidio kako mi dođoše dva čovjeka, ispeše me na jedno stablo i uvedoše u prelijepu kuću, ja ljepše nisam vidio. Obojica rekoše: ‘Ovo je kuća šehida koji su pali na Allahovom putu.'"

Hadis 2792

Ispričao nam je Mualla b. Esed; kaže: Nama je ispričao Vuhejb; kaže: Nama je ispričao Humejd, prenijevši od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Jutarnji ili večernji izlazak u borbu na Allahovom putu vredniji je od ovog svijeta i onoga što je na njemu."

Hadis 2793

Ispričao nam je Ibrah b. El-Munzir; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Fulejh, koji je kazao: Meni je ispričao moj otac, prenijevši od Hilala b. Alija, on od Abdurrahmana b. Ebi Amra, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Prostor u Džennetu koliko luk vaše strijele može poklopiti bolji je od ovoga svijeta na kome Sunce izlazi i zalazi." Također je rekao: "Jutarnji ili večernji izlazak u borbu na Allahovom putu bolji je (od svijeta) na kome Sunce izlazi i zalazi."

Hadis 2794

Ispričao nam je Kabisa; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ebu Hazima, on od Sehla b. Sa'da, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Jutarnji ili večernji izlazak u borbu na Allahovom putu vredniji je od ovog svijeta i onoga što je na njemu."

Hadis 2795

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Muavija b. Amr; kaže: Nama je ispričao Ebu Ishak, prenijevši od Humejda, koji je kazao: Čuo sam Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je prenio od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Nijedan rob, kad umre pa bude imao nagradu kod Allaha, neće zaželjeti da se vrati na ovaj svijet, pa makar cijeli svijet i sve što je na njemu bilo njegovo, osim šehida. Kada ugleda nagradu koja mu pripada, on će zaželjeti da se vrati na ovaj svijet kako bi još jednom poginuo."

Hadis 2796

Humejd je kazao: A čuo sam Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je prenio od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Jutarnji ili večernji izlazak u borbu na Allahovom putu bolji je od ovoga svijeta i onoga što je na njemu. Prostor u Džennetu koliko luk vaše strijele može poklopiti, ili bič, bolji je od ovog svijeta i onoga što je na njemu. Kada bi samo jedna žena od stanovnica Dženneta izišla među stanovnike Zemlje, osvijetlila bi prostor između nebesa i Zemlje i ispunila bi ga mirisom, a šal na njenoj glavi vredniji je od ovoga svijeta i onoga što je na njemu."

Pogledaj i preostalih 294 hadisa iz ove teme →