← Sve teme

Hadis 2738–2781

Testamenti i oporuke (Vasijjet)

44 hadisa

Hadis 2738Nijedan musliman koji hoće nešto oporučiti ne bi trebao zanoćiti ni dvije noći a da nije napisao tu oporuku."…Hadis 2739Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nakon što je preselio, nije ostavio ni dirhema ni dinara, ni…Hadis 2740Upitao sam Abdullaha b. Ebi Evfaa, radijallahu anhu: ‘Je li Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nešto…Hadis 2741Neki su spomenuli kod Aiše da je Alija imao oporuku (da bude halifa), pa je rekla: ‘Kada mu je Allahov…Hadis 2742Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je došao da me obiđe dok sam bio u Mekki. Nije volio da neko umre…Hadis 2743Da ljudi hoće oporuku svesti na jednu četvrtinu, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:…Hadis 2744Razbolio sam se, pa me je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, obišao. Rekao sam: ‘Allahov Poslaniče,…Hadis 2745Utbe b. Ebi Vekkas je zapovijedio svome bratu sa'du b. Ebi Vekkasu, rekavši: ‘Sin robinje Zem'e je moj, uzmi…Hadis 2746Neki Jevrej je robinji smrskao glavu između dva kamena. Pitali su je ko joj je to uradio. Kada su spomenuli…Hadis 2747U početku je imovina pripadala djetetu, a oporuka je bila za roditelje. Zatim je Allah od toga derogirao ono…Hadis 2748Neki čovjek je upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Allahov Poslaniče, koja je milostinja…Hadis 2749Tri su znaka licemjera: kada govori – laže, kada mu se štogod povjeri – iznevjeri, kada nešto obeća – ne…Hadis 2750Tražio sam od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, mate­rijalnu pomoć, pa mi ju je dao. Potom…Hadis 2751Svi ste vi pastiri i svako će biti odgovoran za svoje stado. Vođa je pastir i bit će odgovoran za svoje…Hadis 2752Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je Ebu Talhi rekao: ‘Smatram da (svoju imovinu) trebaš podijeliti… Pogledaj i preostalih 29 hadisa iz ove teme, sa audiom →