بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2711–2737

Uslovi u ugovorima

27 hadisa

Hadis 2711

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Urve b. Ez-Zubejr da je čuo Mervana i El-Misvera b. Mahremea, radijallahu anhuma, koji su ga obavijestili, prenijevši od ashaba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Kada je Suhejl b. Amr toga dana (na Hudejbiji) pisao sporazum, njime je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, uvjetovao sljedeće: ‘Ko god od nas pređe na tvoju stranu, pa makar bio i musliman, ti ćeš nam ga vratiti.' Vjernici su zbog toga negodovali, ali Suhejl b. Amr nije pristajao na drugo, te je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na to pristao i vratio Ebu Džendela njegovom ocu Suhejlu b. Amru. Ko god je od njih u to vrijeme prešao na njegovu stranu Poslanik ga je vratio njima, pa makar bio i musliman. Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, su dolazile i muslimanke kao muhadžirke. Jedna od njih bila je i djevojka Ummu Kulsum, kćerka Ukbea b. Ebi Muajta. Njena rodbina je došla Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da im je vrate, ali on to nije učinio, jer je Uzvišeni Allah u vezi sa njima objavio: O vjernici, kada vam vjernice kao muhadžirke dođu, ispitajte ih – a Allah dobro zna kakvo je vjerovanje njihovo – pa ako se uvjerite da su vjernice, onda ih ne vraćajte nevjernicima: one njima nisu dopuštene, niti su oni njima dopušteni... (El-Mumtehine, 10)"

0:000:00
Hadis 2712

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Urve b. Ez-Zubejr da je čuo Mervana i El-Misvera b. Mahremea, radijallahu anhuma, koji su ga obavijestili, prenijevši od ashaba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Kada je Suhejl b. Amr toga dana (na Hudejbiji) pisao sporazum, njime je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, uvjetovao sljedeće: ‘Ko god od nas pređe na tvoju stranu, pa makar bio i musliman, ti ćeš nam ga vratiti.' Vjernici su zbog toga negodovali, ali Suhejl b. Amr nije pristajao na drugo, te je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na to pristao i vratio Ebu Džendela njegovom ocu Suhejlu b. Amru. Ko god je od njih u to vrijeme prešao na njegovu stranu Poslanik ga je vratio njima, pa makar bio i musliman. Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, su dolazile i muslimanke kao muhadžirke. Jedna od njih bila je i djevojka Ummu Kulsum, kćerka Ukbea b. Ebi Muajta. Njena rodbina je došla Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da im je vrate, ali on to nije učinio, jer je Uzvišeni Allah u vezi sa njima objavio: O vjernici, kada vam vjernice kao muhadžirke dođu, ispitajte ih – a Allah dobro zna kakvo je vjerovanje njihovo – pa ako se uvjerite da su vjernice, onda ih ne vraćajte nevjernicima: one njima nisu dopuštene, niti su oni njima dopušteni... (El-Mumtehine, 10)"

Hadis 2713

Urvea je obavijestila Aiša, rekavši: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ih je ispitivao u duhu ovih ajeta: O vjernici, kad vam vjernice kao muhadžirke dođu, ispitajte ih – a Allah dobro zna kakvo je vjerovanje njihovo – pa ako se uvjerite da su vjernice, onda ih ne vraćajte nevjernicima: one njima nisu dopuštene, niti su oni njima dopušteni; a njima podajte ono što su potrošili. Nije vam grijeh da se njima ženite kada im vjenčane darove date. U braku mnogoboškinje ne zadržavajte! Tražite ono što ste potrošili, a neka i oni traže ono što su potrošili! To je Allahov sud. On sudi među vama – a Allah sve zna i mudar je. A ako neka od žena vaših nevjernicima umakne,i ako vi poslije u borbu s njima stupite, onda onima čije su žene umakle – vjenčane darove koje su im dali namirite. I bojte se Allaha, u Koga vjerujete! O Vjerovjesniče, kada ti dođu vjernice da ti polože prisegu: da neće Allahu nikoga ravnim smatrati, i da neće krasti, i da neće bludničiti, i da neće djecu svoju ubijati, i da neće muževima tuđu djecu podmetati i da ti neće ni u čemu što je dobro poslušnost odbijati, ti prisegu njihovu prihvati i moli Allaha da im oprosti; Allah, zaista, mnogo prašta i On je milostiv. (El-Mumtehine, 10-12) Urve je kazao da je Aiša rekla: "Koja god je od njih prihvatila ove uvjete, njoj je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Prihvatam tvoju prisegu.' Tako mi Allaha, prilikom davanja prisege, njegova ruka nije dotakla ruku nijedne žene, od njih je prisegu prihvatio riječima."

Hadis 2714

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Zijada b. Ilake, koji je kazao: Čuo sam Džerira, radijallahu anhu, kada kaže: "Dao sam prisegu Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on mi uvjetova: ‘I misliti dobro svakom muslimanu.'"

Hadis 2715

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ismaila, koji je kazao: Ispričao mi je Kajs b. Ebi Hazim, prenijevši od Džerira b. Abdullaha, radijallahu anhu, koji je kazao: "Dao sam prisegu Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na to da ću klanjati namaz, da ću davati zekat i da ću misliti dobro svakom muslimanu."

Hadis 2716

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Nafi'a, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko proda palme koje su oprašene, njihov plod će pripasti prodavcu, osim ako kupac nije uvjetovao da plod pripadne njemu."

Hadis 2717

Ispričao nam je Abdullah b. Mesleme; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Urvea, koji je rekao: "Aiša, radijallahu anha, me je obavijestila da joj je Berira došla zatraživši od nje da joj pomogne u njenom otkupu, za koji do tada nije bila ništa platila. Aiša joj reče: ‘Otiđi i pitaj svoje vlasnike da li te žele prodati. Ako žele, ja ću u cijelosti sve odmah platiti, pod uvjetom da tvoja imovina nakon tvoje smrti pripadne meni.' Berira je to prenijela svojim vlasnicima, međutim, oni su to odbili rekavši: ‘Ako te želi otkupiti, neka to uradi, pod uvjetom da tvoja ostavština nakon tvoje smrti pripadne nama.' Aiša je to kazala Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji joj reče: ‘Otkupi je i oslobodi, ostavština roba pripada onome ko ga oslobodi.'"

Hadis 2718

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže:Nama je ispričao Zekerijja i kazao: Čuo sam Amira kada veli: "Ispričao mi je Džabir, radijallahu anhu, da je putovao na iznemoglom devcu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je naišao pored njega i malo kucnuo i blagoslovio devca, koji je od tada išao kao nijedna druga životinja. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mu reče: ‘Prodaj mi ga za jednu oku (zlata).' ‘Ne.' – kazao sam. ‘Prodaj mi ga za jednu oku (zlata).' – ponovo reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Tada mu ga prodadoh uz uvjet da ga jašem do kuće.' – pripovijeda Džabir – ‘Kada smo stigli u Medinu, odvedoh mu devca, a on mi ga plati. Kada sam pošao kući, on devca posla za mnom i reče: ‘Ja neću tvoga devca. Uzmi ga, on je tvoj. On je tvoja imovina.''" Šu'be je prenio od Mugirea, on od Amira, a on od Džabira: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je dozvolio da do Medine jašem životinju (koju sam kupio)." Ishak je prenio od Džerira, a on od Mugirea: "Prodao sam mu ga pod uvjetom da ga jašem do Medine." Ata i drugi su rekli da je kazao: "Ti ga jaši do Medine." Muhammed b. El-Munkedir je prenio od Džabira: "Uslovio je da ga jaše do Medine." Zejd b. Eslem je prenio od Džabira da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ti ga jaši dok se ne vratimo." Ebuz-Zubejr je prenio i od Džabira: "Uslovljavam te time da ga jašem do Medine." El-A'meš je prenio od Salima, a on od Džabira, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Jaši ga dok se ne vratiš kući." Ubejdullah i Ibn Ishak su prenijeli od Vehba, a on od Džabira: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je kupio za oku (zlata)." Isti hadis je prenio Zejd b. Eslem od Džabira. Ibn Džurejdž je prenio od Ataa, a drugi od Džabira: "Uzeo ga je za četiri dinara, toliko je iznosila oka u dinarima, tj. deset dirhema." Mugire ga je prenio od Eš-Ša'bija, Džabira, Ibnul-Munkedira i Ebuz-Zubejra i Džabira, a nije objasnio cijenu. El-A'meš je prenio od Salima, a on od Džabira: "za oku zlata." Ebu Ishak je prenio od Salima, a on od Džabira: "za dvjesto dirhema." Davud b. Kajs je prenio od Ubejdullaha b. Miksema, a on od Džabira: "Kupio ga je na putu za Tebuk, mislim da je rekao za četiri oke." Ebu Nadre je prenio od Džabira: "Kupio ga je za dvadeset dinara." Međutim, najčešće su spominjane Eš-Ša'bijeve riječi: "za jednu oku." A to je, po mom mišljenju, navodi Ebu Abdullah, najpouzdanije.

Hadis 2719

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb; kaže: Ispričao nam je Ebuz-Zinad, prenijevši od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Ensarije su rekli Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Podijeli palmovike među našom braćom (muhadžirima) i nama!' ‘Ne.' – kaza on. Ensarije rekoše: ‘Vi ćete nama pomagati u obradi, a mi ćemo vas učiniti suvlasnicima u plodovima.' ‘Čuli smo i pokoravamo se.' – rekoše muhadžiri."

Hadis 2720

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Džuvejrija b. Esma, prenijevši od Nafi'a, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zemlju Hajbera dao Jevrejima da je obrađuju i siju na polovinu od onoga što se na njoj nađe."

Hadis 2721

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Jezid b. Ebi Habib, prenijevši od Ebul-Hajra, a on od Ukbea b. Amira, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Od svih uvjeta najpreče je ispuniti onaj kojim vam vaše supruge postaju dozvoljene."

Hadis 2722

Ispričao nam je Malik b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Ibn Ujejne; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid i kazao: Čuo sam Hanzalea ez-Zurekija, koji je kazao: Čuo sam Rafi'a b. Hadidža, radijallahu anhu, kada kaže: "Mi, ensarije, smo se uglavnom bavili zemljoradnjom, pa smo zemlju izdavali pod zakup. Nekada bismo iz ovog dijela parcele izvadili plod, a iz ovog ne bismo, pa nam je zabranjeno izdavanje zemlje pod zakup za plod, a nije nam zabranjeno da je izdajemo pod zakup za novac."

Hadis 2723

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jezid b. Zurej'; kaže: Nama je ispričao Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Seida, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Neka žitelj grada ne prodaje za žitelja pustinje (sela), ne nadmećite se jedni drugima na cijene, neka niko od vas ne nudi veću cijenu, neka niko od vas ne prosi zaručnicu svoga brata i neka nijedna žena ne traži razvod za svoju sestru s ciljem da joj rasturi brak."

Hadis 2724

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Lejs, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ubejdullaha b. Abdullaha b. Utbea b. Mes'uda, a on od Ebu Hurejrea i Zejda b. Halida el-Džuhenija, radijallahu anhu, koji su kazali: "Jedan beduin je došao i rekao: ‘Allahov Poslaniče, zaklinjem te Allahom da nam presudiš po Allahovoj Knjizi!' Tada je ustao njegov suparnik u sporu, koji je bio razboritiji od njega, i rekao: ‘Da, presudi nam po Allahovoj Knjizi!' Beduin reče: ‘Dozvoli mi da govorim!' ‘Reci.' – kaza Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Moj sin je' – nastavi beduin – ‘bio u najmu kod ovoga i počinio je blud sa njegovom suprugom. Obaviješten sam da mom sinu sljeduje kamenovanje. Potom sam svoga sina otkupio sa stotinu brava i robinjom. Poslije sam pitao učene u vezi sa tim, pa su mi rekli da moga sina sljeduje stotinu udaraca bičem i progon na godinu dana, a da ženu ovoga čovjeka sljeduje kamenovanje.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, presudit ću vam po Allahovoj Knjizi: tebi će biti vraćena robinja i bravi, a tvome sinu slijedi stotinu udaraca bičem i progon na godinu dana. A ti, Unejse, porani ujutro i otiđi do ove žene i kamenuj je.' Unejs je rano ujutro otišao do nje i, pošto je priznala, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je naredio pa je kamenovana."

Hadis 2725

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Lejs, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ubejdullaha b. Abdullaha b. Utbea b. Mes'uda, a on od Ebu Hurejrea i Zejda b. Halida el-Džuhenija, radijallahu anhu, koji su kazali: "Jedan beduin je došao i rekao: ‘Allahov Poslaniče, zaklinjem te Allahom da nam presudiš po Allahovoj Knjizi!' Tada je ustao njegov suparnik u sporu, koji je bio razboritiji od njega, i rekao: ‘Da, presudi nam po Allahovoj Knjizi!' Beduin reče: ‘Dozvoli mi da govorim!' ‘Reci.' – kaza Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Moj sin je' – nastavi beduin – ‘bio u najmu kod ovoga i počinio je blud sa njegovom suprugom. Obaviješten sam da mom sinu sljeduje kamenovanje. Potom sam svoga sina otkupio sa stotinu brava i robinjom. Poslije sam pitao učene u vezi sa tim, pa su mi rekli da moga sina sljeduje stotinu udaraca bičem i progon na godinu dana, a da ženu ovoga čovjeka sljeduje kamenovanje.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, presudit ću vam po Allahovoj Knjizi: tebi će biti vraćena robinja i bravi, a tvome sinu slijedi stotinu udaraca bičem i progon na godinu dana. A ti, Unejse, porani ujutro i otiđi do ove žene i kamenuj je.' Unejs je rano ujutro otišao do nje i, pošto je priznala, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je naredio pa je kamenovana."

Pogledaj i preostalih 12 hadisa iz ove teme →