بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2637–2689

Svjedoci i svjedočenje

53 hadisa

Hadis 2637

Ispričao nam je Hadžadž; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Omer en-Numejri; kaže: Nama je ispričao Junus. A kazao je El-Lejs: Ispričao mi je Junus, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestili su me Urve b. Ez-Zubejr, Ibnul-Musejjeb, Alkama b. Vekkasi Ubejdullah b. Abdullah, prenijevši hadis o Aiši, radijallahu anha, a jedni hadisi su im potvrđivali druge, kada su klevetnici o njoj rekli ono što su rekli: "Kada se silaženje Objave oduži, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pozva Aliju i Usamu, kako bi se sa njima konsultovao o rastavi sa suprugom (Aišom). Usame je rekao: ‘Mi o tvojoj supruzi znamo samo dobro.' Berira je kazala: ‘Nisam kod nje vidjela ništa što bi se moglo smatrati mahanom, osim što bi, kao mlada, znala zaspati pored tijesta pa bi došla ovca i pojela tijesto.' Tada Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ko će nam naći opravdanje (za ovaj događaj) u kojem je čovjek naškodio mojoj supruzi, a ja, tako mi Allaha, o njoj znam samo dobro.' Spomenuli su nekog čovjeka o kome sam ja znao samo dobro."

0:000:00
Hadis 2638

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, da je Salim kazao: Čuo sam Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, kada kaže: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i Ubej b. Ka'b el-Ensari su pošli do palmovika u kome je bio Ibn Sajjad. Pošto Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uđe u palmovik, poče se skrivati iza stabala ne bi li šta čuo od Ibn Sajjada prije nego ga on ugleda. Ibn Sajjad bijaše naslonjen na postelju od brokata i nešto je mrmljao. Ibn Sajjadova majka ugleda Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kako se skriva iza stabala palmi i reče Ibn Sajjadu: ‘Safe, ovo je Muhammed!' Ibn Sajjad prestade da gunđa. ‘Da ga je pustila,' – kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem – ‘on bi rekao o sebi ono što vi ne znate.'"

Hadis 2639

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Urvea, a on od Aiše, radijallahu anha: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došla supruga Rifa'e el-Kurezija i rekla: ‘Bila sam udata za Rifa'u i on me je pustio. Moje puštanje je bilo neopozivo, te sam se udala za Abdurrahmana b. Ez-Zabira, čiji je spolni organ bio mali, poput rese na odjeći.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ju je upitao: ‘Bi li se željela vratiti Rifa'i?' ‘Bih.' – odgovorila je ona, a on reče: ‘Ne, dok ne osjetiš njegovu slast i dok on ne osjeti tvoju slast (spolni odnos).' U tom momentu je kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, sjedio Ebu Bekr, a na njegovim vratima čekao je Halid b. Seid b. El-As da mu se dopusti ulazak. Halid je kasnije rekao Ebu Bekru: ‘Zar nisi čuo šta je ova glasno govorila u prisustvu Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem?'"

Hadis 2640

Ispričao nam je Hibban; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Omer b. Seid b. Ebi Husejn i kazao: Mene je obavijestio Abdullah b. Ebi Mulejke, prenijevši od Ukbea b. El-Harisa, da se on oženio kćerkom Ebu Ihaba b. Aziza pa mu je došla jedna žena i rekla: "Ja sam dojila Ukbea i ženu kojom se oženio." Ukbe je rekao: "Meni nije poznato to da si me ti dojila, niti si me o tome obavijestila." On posla nekoga do porodice Ebu Ihaba da ih o tome upita, pa su rekli: ‘Nama nije poznato to da je ona dojila našu drugaricu.' Uzjahao je jahalicu i otišao u Medinu i o tome upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: "Kako to ne znaš kada se o tome pričalo!?" Ukbe ju je tada pustio i ona se udala za drugog.

Hadis 2641

Ispričao nam je El-Hakem b. Nafi'; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao mi je Humejd b. Abdurrahman b. Avf da je Abdullah b. Utbe kazao: Čuo sam Omera b. El-Hattaba, radijallahu anhu, kada kaže: "Ljudi su se u doba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, cijenili prema Objavi, a Objava je već bila prestala silaziti. Mi vas cijenimo na osnovu onoga što vidimo od vaših djela. Ko prema nama bude postupao dobro, mi ćemo ga smatrati vjernim, a samo od njegovih namjera nemamo ništa. On će za svoje namjere Allahu račun polagati. A ko prema nama bude postupao loše, mi u njega nećemo imati povjerenja, pa makar tvrdio da mu je namjera dobra."

Hadis 2642

Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Sabita, a on od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Pored Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, je prošla dženaza, pa ljudi o umrlom kazaše mnoge pohvale. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Zaslužio je Džennet.' Zatim je prošla pored njega druga dženaza, pa su ljudi o umrlom rekli loše, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaza: ‘Zaslužio je Džehennem.' Neko reče: ‘Allahov Poslaniče, i za jednu i za drugu si kazao da je zaslužila?', a on kaza: ‘Vjernikovo svjedočenje se prihvaća. Vjernici su Allahovi svjedoci na Zemlji.'"

Hadis 2643

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Davud b. Ebil-Furat; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Burejde, prenijevši od Ebul-Esveda, koji je kazao: "Otišao sam u Medinu u vrijeme kada je u njoj vladala bolest i svijet puno umirao. Sjeo sam do Omera, radijallahu anhu. Prošla je dženaza, pa su ljudi o umrlom kazali mnoge pohvale, a Omer na to reče: ‘Zaslužio je.' Potom je prošla druga dženaza, pa ljudi opet o umrlom kazaše mnoge pohvale, a Omer reče: ‘Zaslužio je.' Zatim je prošla treća dženaza. O umrlom ljudi kazaše loše, a Omer reče: ‘Zaslužio je.' Upitah: ‘A šta je to zaslužio, o Vladaru pravovjernih?' On reče: ‘Govorim onako kako je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao. Rekao je: ‘Ni o jednom muslimanu neće posvjedočiti četverica da je bio dobar, a da neće zaslužiti ulazak u Džennet.' ‘A ako mu to posvjedoče trojica?' 'I trojica.' – reče on. Upitali smo (veli Omer): ‘A ako mu posvjedoče dvojica?' ‘I dvojica.' – kaza on. Nismo pitali Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o tome ukoliko u vezi sa njim posvjedoči jedan.'"

Hadis 2644

Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Obavijestio nas je El-Hakem, prenijevši od Iraka b. Malika, on od Urvea b. Ez-Zubejra, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Efleh je zatražio dozvolu da uđe kod mene, pa mu nisam dozvolila. Rekao je: ‘Zar se od mene kriješ, a ja sam ti amidža!?' ‘A kako to?' – upitala sam. ‘Tebe je dojila žena moga brata mlijekom moga brata.' – rekao je on. O tome sam upitala Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a on je kazao: ‘Efleh je rekao istinu. Dozvoli mu da uđe kod tebe.'"

Hadis 2645

Ispričao nam je Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Hemmam; kaže: Nama je ispričao Katade, prenijevši od Džabira b. Zejda, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, o Hamzinoj kćerki rekao: "Nije mi dozvoljen (brak sa tobom) jer je zabranjeno po mlijeku sve ono što je zabranjeno i po krvnom srodstvu, a ona je moja bratična po mlijeku."

Hadis 2646

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Abdullaha b. Ebi Bekra, on od Amre bint Abdurrahman, da ju je obavijestila Aiša, radijallahu anha, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga, koja je kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je kod mene i čula sam glas nekog čovjeka koji je tražio dozvolu da uđe u Hafsinu sobu. Rekla sam (veli Aiša): ‘Allahov Poslaniče, mislim da ovaj čovjek traži dozvolu da uđe kod tebe u sobu.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Mislim da je to Hafsin amidža po mlijeku.' Kazala sam: ‘Da je taj i taj živ (misleći na svoga amidžu po mlijeku), ušao bi kod mene?', a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Po mlijeku se zabranjuje sve ono što se zabranjuje i po krvnom srodstvu.'"

Hadis 2647

Ispričao nam je Muhammed b. Kesir; kaže: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od Eš'asa b. Ebil-Ša'saa, on od svoga oca, a on od Mesruka, da je Aiša, radijallahu anha, kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je ušao kod mene, a tu bijaše jedan čovjek. ‘Aiša, ko je ovo?' – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Moj brat po mlijeku.' – odgovori Aiša. ‘Aiša, gledajte ko su vam braća! Dojenje je samo zbog gladi.' – kaza Vjerovjesnik." Isti hadis je prenio Ibn Mehdi od Sufjana.

Hadis 2648

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Ibn Vehb, prenijevši od Junusa. A El-Lejs je kazao: Ispričao mi je Junus,prenijevši od Ibn Šihaba; kaže: Obavijestio me je Urve b. Ez-Zubejr: "Neka žena je na dan Oslobođenja Mekke nešto ukrala pa je dovedena Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. On je naredio te joj je odsječena ruka. Aiša reče: ‘Njeno pokajanje je dobro i ona se kasnije udala. Kasnije je došla i ja sam njenu potrebu iznijela Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.'"

Hadis 2649

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, on od Ubejdullaha b. Abdullaha, koji je rekao: "Zejd b. Halid, radijallahu anhu, je naredio da se onome koji je počinio blud, a nije bio oženjen, udari stotinu udaraca bičem i da se protjera na godinu dana."

Hadis 2650

Ispričao nam je Abdan; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ebu Hajjan et-Tejmi, prenijevši od Eš-Ša'bija, on od En-Nu'mana b. Bešira, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Moja majka zatraži od moga oca da mi daruje dio svoje imovine. On je razmislio o tome i darovao mi je nešto. A ona reče: ‘Neću biti zadovoljna sve dok ti to ne posvjedoči Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.' Otac me je uzeo za ruku i odveo Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. Rekao je: ‘Njegova majka Bint Revaha je tražila od mene da ovome nešto darujem od svoga imetka.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga upita: ‘Imaš li još djece?' ‘Imam.' – odgovorio je on." En-Nu'man misli da mu je rekao: "Nemoj me uzimati za svjedoka u nečemu što je nepravedno." Ebu Hariz je prenio od Eš-Ša'bija da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ja neću biti svjedok u nečemu što je nepravedno."

Hadis 2651

Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Nama je ispričao Ebu Džemre i kazao: Čuo sam Zehdema b. Mudarriba, koji je kazao: Čuo sam Imrana b. Husajna, radijallahu anhuma, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Najbolje od vas je moje pokoljenje, zatim ono koje će doći poslije njega, pa onda ono koje će doći poslije ovoga." Imran kaže: "Ne znam je li Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo poslije njegovog dva ili tri pokoljenja." Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je potom nastavio: "Poslije vas će doći narod koji će varati, kod njega neće biti povjerenja. Svjedočit će i onda kada se od njega svjedočenje ne bude ni tražilo, zavjetovat će se a zavjete neće izvršavati, a kod njih će se javljati gojaznost."

Pogledaj i preostalih 38 hadisa iz ove teme →