بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 2566–2636
71 hadisa
Ispričao nam je Asim b. Ali; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b, prenijevši od El-Makburija, on od svoga oca, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "O muslimanke, ne omalovažavajte svoju susjetku zbog poklona, pa makar se radilo o ovčijem papku."
Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah el-Uvejsi; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Hazim, prenijevši od svoga oca, on od Jezida b. Rumana, on od Urvea, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je svome sestriću Urveu rekla: "Vidjeli smo mlađak, pa mlađak, zatim opet mlađak, dakle tri mlađaka u dva mjeseca, a u sobama Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nije bila založena vatra." Upitao sam: "Tetka, pa od čega ste živjeli?" Ona reče: "Jeli smo po dvije hurme i pili vode, osim što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao dvojicu susjeda ensarija koji su imali kamile pa su mu darivali ponešto mlijeka te smo pili."
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Adij, prenijevši od Šu'bea, on od Sulejmana, on od Ebu Hazima, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ako bih bio pozvan na prednju ili zadnju (ovčiju cjevanicu), odazvao bih se. A ako bi mi neko darovao prednju ili zadnju (ovčiju cjevanicu), primio bih je."
Ispričao nam je Ibn Ebi Merjem; kaže: Nama je ispričao Ebu Gassan i kazao: Meni je ispričao Ebu Hazim, prenijevši od Sehla, radijallahu anhu: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao nekoga po muhadžirku koja je imala roba stolara. Pošto je došla, on joj je rekao: ‘Zapovijedi svom robu da nam napravi minber od drveta.' Ona mu to naredi. Stolar je otišao, posjekao tamarijsku metljiku i napravio minber. Kada ga je završio, ona javi Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da je gotov, a Poslanik reče: ‘Pošalji mi ga!' kada su ga donijeli, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je naredio da ga postave onako kako ga sada vidite."
Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Muhammed b. Džafer, prenijevši od Ebu Hazima, on od Abdullaha b. Ebi Katadea es-Selemija, a on od svoga oca, radijallahu anhu, koji je kazao: "Sjedio sam sa Vjerovjesnikovim, sallallahu alejhi ve sellem, ashabima u jednom mjestu na putu za Mekku, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bijaše nešto dalje ispred nas. Ljudi su bili u ihramima, a ja nisam. Ugledali su divljeg magarca. Popravljao sam svoju obuću te me nisu o tome ni obavijestili, a volio bih da sam ga i ja vidio. Nešto kasnije sam se okrenuo i ugledao ga. Ustao sam do svoga konja, stavio na njega sedlo i uzjahao. Zaboravio sam bič i koplje pa sam rekao nekom od prisutnih: ‘Dodaj mi bič i koplje!' ‘Ne, tako nam Allaha, mi ti u tome nećemo pomagati.' – reče taj. Naljutih se, siđoh s konja, uzeh ih, a potom ponovo uzjahah i pojurih za magarcem. Ustrijelio sam ga i donio, bio je već izdahnuo. Ashabi jedoše njegovog mesa, a kasnije su se žalili na to što su ga jeli dok su bili u ihramu. Pošli smo dalje, a ja sam uzeo dio buta i ponio sa sobom. Kad smo stigli Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pitali smo ga o tome, a on reče: ‘Imate li štogod njegovog mesa?' ‘Imamo.' – odgovorih i dadoh mu dio buta te je jeo, a bio je u ihramima." O tome mi je pričao i Zejd b. Eslem, prenijevši od Ataa b. Jesara, on od Ebu Katadea, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.
Ispričao nam je Halid b. Mahled; kaže: Nama je ispričao Sulejman b. Bilal i kazao: Meni je ispričao Ebu Tuvale kome je ime Abdullah b. Abdurrahman i kazao: Čuo sam Enesa, radijallahu anhu, kada kaže: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je došao u kuću i zatražio vode. Pomuzli smo ovcu te sam pomiješao mlijeko s vodom iz našeg bunara i dao mu. Ebu Bekr mu je bio s lijeve strane, Omer ispred njega, a jedan beduin s desne strane. Pošto se napio, Omer mu reče: ‘Eto ti Ebu Bekra.' Međutim, on posudu dodade beduinu, a zatim reče: ‘Prvo onima s desna, i tako redom. Uvijek pazite da počnete s desne strane.' Enes, radijallahu anhu, je rekao: "To je sunnet, to je sunnet, to je sunnet."
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Hišama b. Zejda b. Enesa b. Malika, a on od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Podigli smo zeca iz kamenjara u Zahranu, pa su ljudi potrčali za njim. Kad su ga izmorili, ja sam ga sustigao, uhvatio i odnio Ebu Talhi. On ga je zaklao i Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, poslao njegove butove i on ih je primio. Upitao sam: ‘A je li ih jeo?' ‘Jeste.' – rekao je on, a onda reče i primio ih je."
Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ubejdullaha b. Abdullaha b. Utbea b. Mes'uda, on od Abdullaha b. Abbasa, a on od Es-Sa'ba b. Džesamea, radijallahu anhum, koji je kazao: "U El-Ebvau, tj. Vedanu, poklonio sam Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, divljeg magarca, a on mi ga je vratio. Pošto je na mom licu primijetio nezadovoljstvo, Poslanik reče: ‘Vratili smo ti ga zbog toga što smo u ihramima (obredima).'"
Ispričao nam je Ibrahim b. Musa; kaže: Nama je ispričao Abde; kaže: Nama je ispričao Hišam, prenijevši od svoga oca, a on od Aiše, radijallahu anha: "Ljudi su se trudili da svojim poklonima, dok boravi kod Aiše, steknu zadovoljstvo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem."
Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Nama je ispričao Džafer b. Ijas i kazao: Čuo sam Seida b. Džubejra kada je prenio od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Ummu Hufejd, Ibn Abbasova tetka po majci, poklonila je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, suhog sira, masla i mesa od bodljorepog guštera. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je pojeo sir i maslo, a meso bodljorepog guštera je ostavio, ono mu nije prijalo." Ibn Abbas kaže: "Sve što bi bilo izneseno na sofru Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pojelo bi se. A da je nešto bilo zabranjeno (haram), ne bi se pojelo."
Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir; kaže: Nama je ispričao Ma'n i kazao: Meni je ispričao Ibrahim b. Tahman, prenijevši od Muhammeda b. Zijada, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Kada bi mu bilo doneseno jelo, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi upitao: ‘Je li ovo poklon ili je milostinja?' Ako bi bilo rečeno da je milostinja, on bi ashabima rekao: ‘Jedite!', a on ne bi jeo. A ako bi bilo rečeno da je poklon, i on bi jeo sa njima."
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be prenijevši od Katadea, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je donesen komad mesa, pa mu je rečeno: ‘Ovo je milostinja (robinji) Beriri.' On je rekao: ‘Ovo je za nju milostinja, a za nas je poklon.'"
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be prenijevši od Abdurrahmana b. El-Kasima, koji je kazao: Ja sam ga čuo od njega, on ga je prenio od El-Kasima: "Aiša, radijallahu anha, je htjela kupiti Beriru pa su njeni vlasnici uslovili da njeno nasljedstvo pripadne njima. To je spomenuto Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on je rekao: ‘Otkupi je i oslobodi, a nasljedstvo roba pripada onome ko ga oslobodi.' Njoj je darovan komad mesa, i Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, bi rečeno: ‘Ovo je milostinja za Beriru.', a Poslanik kaza: ‘Ono je za nju milostinja, a za nas je poklon.' Beriri je nakon (njenog oslobođenja) ostavljena mogućnost izbora: (da ostane u braku sa svojim mužem ili da ga ostavi)." Abdurrahman je kazao: "Njen muž je bio slobodan čovjek ili je bio rob." Šu'be je kazao: "Pitao sam Abdurrahmana u vezi sa njenim mužem, pa je rekao: ‘Ne znam je li bio slobodan ili rob.'"
Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil Ebul-Hasan; kaže: Obavijestio nas je Halid b. Abdullah, prenijevši od Halida el-Hazzaija, on od Hafse bint Sirin, a ona od Ummu Atijje, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je ušao kod Aiše i upitao: ‘Ima li štogod hrane kod vas?' ‘Nema ništa, osim ovčijeg mesa koje je poslala Ummu Atiija, a koje je njoj poslato kao milostinja.' – odgovori ona. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Stiglo je na pravo mjesto.'"
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Ljudi su donosili poklone Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, kada bi bio kod mene." Ummu Seleme kaže: "Moje inoće su to spomenule Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, ali se on od njih okrenuo."