بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 294–333

Mjesečni ciklus (Hajd)

40 hadisa

Hadis 294

Ispričao nam je ali b. Abdullah i kazao: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Čuo sam Abdurrahmana b. El-Kasima, koji je kazao: Čuo sam El-Kasima b. Muhammeda, koji je kazao: Čuo sam Aišu, koja je rekla: "Izišli smo (iz Medine) zanijetivši samo hadž. Kada smo stigli u Seref, dobila sam menstruaciju. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ušao kod mene, a ja sam plakala. Šta ti je, jesi li to dobila menstruaciju?' – upitao je. ‘Jesam.' – odgovorila sam. On na to kaza: ‘To je nešto što je Allah odredio ženama. Obavljaj sve hadžske obrede kao i ostali hodočasnici, samo nemoj obilaziti oko Kabe.' te godine je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za svoje supruge zaklao kravu na ime kurbana."

0:000:00
Hadis 295

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Nama je ispričao Malik, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, a on od Aiše, koja je kazala: "Kad sam imala menstruaciju, češljala sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem."

Hadis 296

Ispričao nam je Ibrahim b. Musa i kazao: Obavijestio nas je Hišam b. Jusuf da ih je obavijestio Ibn Džurejdž i kazao: Mene je obavijestio Hišam b. Urve, prenijevši od Urvea, koga je neko upitao: "Može li me žena, dok ima menstruaciju, posluživati (ili je rekao: Može li mi se žena koja je džunub primicati)?" Urve je odgovorio: "Sve to u vezi s čime si pitao za mene ne predstavlja ništa. Moja žena mi to sve čini i ja u tome ne vidim nikakvog grijeha. Aiša me je obavijestila da je češljala Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kad je imala menstruaciju, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je tada bio u itikafu u svojoj džamiji. Pošto je imala menstruaciju, boravila je u svojoj sobi, a on je (iz džamije) ispružio glavu prema njoj i ona ga je češljala."

Hadis 297

Ispričao nam je Ebu Nuajm el-Fadl b. Dukejn, koji je čuo Zuhejra kada je prenio od Mensura b. Safije da mu je ispričala njegova majka, da joj je ispričala Aiša: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je stavio glavu na moje krilo, dok sam imala menstruaciju, a potom je učio Kur'an."

Hadis 298

Ispričao nam je El-Mekki b. Ibrahim i kazao: Nama je ispričao Hišam, prenijevši od Jahjaa b. Ebi Kesira, on od Ebu Selemea, da mu je ispričala Zejneba bint Ummi Selema, a da je njoj ispričala Ummu Selema, rekavši: "Dok sam ležala sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u crnoporubljenom ogrtaču, dobila sam menstruaciju. Iskrala sam se i uzela odjeću koju nosim kad imam menstruaciju. ‘Jesi li to dobila nifas?' – upitao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Jesam.' – odgovorila sam. On me pozva i u haljini od kadife legoh pored njega."

Hadis 299

Ispričao nam je Kabisa i kazao: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Mensura, on od Ibrahima, on od El-Esveda, a on od Aiše, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i ja smo se kupali (vodom) iz jedne posude, a oboje smo bili džunub.

Hadis 300

Zapovijedio bi mi da preko tijela stavim čaršaf, a onda bi me milovao.

Hadis 301

A kada bi bio u itikafu, (iz džamije) bi promolio glavu (u moju sobu) i ja bih mu je oprala, a imala bih menstruaciju."

Hadis 302

Ispričao nam je Ismail b. Halil i kazao: Obavijestio nas je ali b. Mushir i kazao: Nas je obavijestio Ebu Ishak eš-Šejbani, prenijevši od Abdurrahmana b. El-Esveda, on od svoga oca, a on od Aiše, koja je kazala: "Kada bi neka od nas imala menstruaciju, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, htio da se sa njom mazi, naredio bi joj da pri prvom, i glavnom, izlivu menstruacione krvi na sebe stavi prekrivač, a onda bi se sa njom mazio. A ko je to od vas u stanju obuzdati svoju strast onako kako ju je bio u stanju obuzdati Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem?" Isti hadis su Halid i Džerir prenijeli od Šejbanija.

Hadis 303

Ispričao nam je Ebun-Nu'man i kazao: Nama je ispričao Abdulvahid i kazao: Nama je ispričao Eš-Šejbani i kazao: Nama je ispričao Abdullah b. Šeddad i kazao: Čuo sam Mejmunu kada je kazala: "Ukoliko bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, želio da se mazi sa nekom od svojih supruga dok je u menzesu, naredio bi joj da se prekrije donjim dijelom svoje odjeće." Prenio ga je i Sufjan od Eš-Šejbanija.

Hadis 304

Ispričao nam je Seid b. Ebi Merjem i kazao: Obavijestio nas je Muhammed b. Džafer i kazao: Obavijestio me je Zejd b. Eslem prenijevši od Ijada b. Abdullaha, a on od Ebu Seida el-Hudrija, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je izišao na dan Kurban-bajrama (ili: Ramazanskog bajrama) na musalu i, prošavši pored žena, rekao: ‘O skupino žena, dijelite milostinju jer sam najviše vas vidio među stanovnicima Džehennema!' ‘A zbog čega, Allahov Poslaniče?' – upitaše. On reče: ‘Mnogo proklinjete i nezahvalne ste muževima. Nisam vidio nikoga kraće pameti i manjkavije vjere a da može zanijeti pamet razboritog čoveka kao što to vi činite.' ‘A u čemu se ogleda manjkavost naše vjere i naše pameti, Allahov Poslaniče?' – upitaše one. On reče: ‘Zar nije svjedočenje žene ravno polovici svjedočenja muškarca?' – upita on. ‘Jeste.' – rekoše one. ‘To vam je znak pomanjkanja pameti. A zar žena, dok je u mjesečnom i postporođajnom ciklusu, ne propušta namaz i post?' – upita on. ‘Da.' – odgovoriše. ‘Eto, to vam je znak pomanjkanja vjere.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem."

Hadis 305

Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Abdulaziz b. Ebi Seleme, prenijevši od Abdurrahmana b. El-Kasima, on od El-Kasima b. Muhammeda, a on od Aiše, koja je kazala: "Izišli smo (iz Medine) zanijetivši samo hadž. Kada smo stigli u Seref, dobila sam menstruaciju. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ušao kod mene a ja sam plakala. ‘Što plačeš?' – upitao me je. Rekoh: ‘Voljela bih da ove godine nisam kretala na hadž.' ‘Da nisi dobila menstruaciju?' – upitao je. ‘Jesam.' – odgovorila sam. On na to kaza: ‘To je nešto što je Allah odredio ženama. Obavljaj sve hadžske obrede kao i ostali hodočasnici, samo nemoj obilaziti oko Kabe, dok se ne okupaš.'"

Hadis 306

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, a on od Aiše da je kazala: "Fatima, Ebu Hubejšova kćerka, je upitala Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: "Allahov Poslaniče, ni poslije menstruacije mi ne prestaje krvaranje, pa hoću li i dalje propuštati namaze?' ‘Ne,' – reče on – ‘to krvarenje je iz vene, i nije menstruacija. Kada ti počne menstruacija, nemoj klanjati sve dok ne prestane. A kada prestane, okupaj se i klanjaj.'"

Hadis 307

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od Fatime bint el-Munzir, a ona od Esme bint Ebu Bekr es-Siddik, da je kazala: "Neka žena je upitala Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Allahov Poslaniče, šta da čini žena kada joj se odjeća uprlja krvlju od menzesa?' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Neka u vodi istrlja krv, a potom neka je ispere i neka u njoj klanja.'"

Hadis 308

Ispričao nam je Asbeg i kazao: Obavijestio me je Ibn Vehb i kazao: Mene je obavijestio Amr b. El-Haris, prenijevši od Abdurrahmana b. El-Kasima, koji mu je prenio od svoga oca, a on od Aiše, koja je kazala: "Kada bi neka od nas imala menzes, prilikom kupanja bi istrljala krv s odjeće u vodi i isprala je, a ostatak odjeće bi samo poprskala vodom. Potom bi klanjala u njoj."

Pogledaj i preostalih 25 hadisa iz ove teme →