بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2560–2565

Ugovori o otkupu slobode robova (Mukatib)

6 hadisa

Hadis 2560

El-Lejs je kazao: Ispričao mi je Junus, prenijevši od Ibn Šihaba, da je Urve kazao: "Aiša, radijallahu anha, je rekla da je kod nje ušla (robinja) Berira da traži pomoć za svoj otkup koji je iznosio pet oka (zlata) za pet godina, po jednu svake godine. Aiša joj reče i to joj bijaše po volji: ‘Šta misliš, hoće li te tvoji vlasnici prodati ukoliko im ja taj iznos dam sav odjednom a onda te oslobodim i zadržim pravo da tvoje nasljedstvo pripadne meni?' Berira je otišla svojim vlasnicima i to im prenijela. Oni su rekli: ‘Može, ali pod uslovom da tvoje nasljedstvo pripadne nama.' ‘Ja sam tada' – veli Aiša – ‘ušla kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i to mu spomenula, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Kupi je i oslobodi, jer njeno nasljedstvo će pripasti onome ko je oslobodi.' Potom Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustade i reče: ‘Šta je ljudima, postavljaju uvjete kojih u Allahovoj Knjizi nema? Ko postavi takav uvjet, on je ništavan, a Allahov uvjet je najpreče ispoštovati i ispuniti.'"

0:000:00
Hadis 2561

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Urvea koji je kazao: "Obavijestila me je Aiša da joj je došla Berira i od nje zatražila pomoć za svoj otkup za koji ona nije bila još ništa platila, pa joj je Aiša rekla: ‘Vrati se tvojim vlasnicima i upitaj ih ako su voljni da ja za tebe platim tvoju otkupninu a da tvoje nasljedstvo pripadne meni, ja sam to spremna učiniti.' To je Berira spomenula svojim vlasnicima i oni su to odbili. Rekli su: ‘Ako hoće da te oslobode radi Allahovog zadovoljstva neka to urade, ali da tvoje nasljedstvo pripadne nama.' Aiša je to spomenula Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ‘Kupi je i oslobodi, a nasljedstvo pripada onome ko je oslobodi.' ‘Potom je' – veli Urve – ‘Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustao i rekao: ‘Šta je to s ljudima, postavljaju uvjete kojih nema u Allahovoj Knjizi. Ko god postavi uvjet koji se ne nalazi u Allahovoj Knjizi, on je ništavan, pa makar ga postavio stotinu puta. Allahov je uvjet najpreče ispoštovati i izvršiti.''"

Hadis 2562

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Nafi'a, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Aiša, majka pravovjernih, je htjela da kupi i oslobodi jednu robinju. Njeni vlasnici su rekli: ‘Samo pod uslovom da njeno nasljedstvo pripadne nama.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, (Aiši) reče: ‘Ne odustaj zbog toga. Nasljedstvo roba pripada onome ko ga oslobodi.'"

Hadis 2563

Ispričao nam je Ubejd b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Došla je Berira (Aiši) i rekla: ‘Ja sam sa svojim vlasnicima ugovorila svoj otkup za devet oka (zlata) za devet godina, svake godine po jednu oku, pa mi pomozi.' Aiša reče: ‘Ukoliko žele tvoji vlasnici da im taj iznos platim odjednom i da tebe oslobodim, a da tvoje nasljedstvo pripadne meni.' Berira je otišla do svojih vlasnika i to im rekla, ali su to oni odbili, osim pod uslovom da njeno nasljedstvo pripadne njima. To je čuo Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i o tome me upitao. Pošto sam ga obavijestila, on reče: ‘Uzmi je i oslobodi i pristani na njihov uslov, jer nasljedstvo roba pripada onome ko ga oslobodi.' Potom je (veli Aiša) Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustao ispred ljudi, zahvalio Allahu i iznio riječi pohvale o Njemu, a onda rekao: ‘Šta je to nekim ljudima između vas, pa postavljaju uvjet koji ne postoji u Allahovoj Knjizi? Ko god od vas postavi uvjet koga nema u Allahovoj Knjizi, taj uvjet je ništavan, pa makar ga postavio stotinu puta. Allahov uvjet je napreče ispoštovati i ispuniti. Šta je nekim ljudima između vas koji govore: ‘Hej ti, oslobodi roba, ali njegovo nasljedstvo pripada meni!' Nasljedstvo roba pripada samo onome ko ga oslobodi.'"

Hadis 2564

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Jahjaa b. Seida, on od Amre bint Abdurrahman: "Došla je Berira da od Aiše, majke pravovjernih, traži pomoć za svoj otkup. Aiša joj reče: ‘Ukoliko žele tvoji vlasnici da im se cijeli iznos odjednom isplati i oslobode te, ja ću to uraditi.' Berira je to spomenula svojim vlasnicima, može pod uslovom da njeno nasljedstvo pripadne njima." Malik je kazao da je Jahja rekao: "Amra je tvrdila da je Aiša to spomenula Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: "Kupi je i oslobodi, jer nasljedstvo roba pripada onome ko ga oslobodi."

Hadis 2565

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid b. Ejmen i kazao: Meni je ispričao moj otac Ejmen i kazao: "Jednom prilikom sam ušao kod Aiše, radijallahu anha, i rekao: ‘Bio sam rob Utbea b. Ebi Leheba. On je umro, pa su me naslijedili njegovi sinovi i prodali me Abdullahu b. Ebi Amru b. Omeru b. Abdullahu el-Mahzumiju, pa me je Ibn Ebi Amr oslobodio, a Utbeovi sinovi su uslovili da moje nasljedstvo pripadne njima.' Aiša je rekla: ‘Ušla je kod mene Berira, a imala je ugovor o oslobođenju, i rekla: ‘Kupi me i oslobodi.' ‘Uredu.' – reče Aiša. Berira nastavi: ‘Ali oni me neće prodati osim uz uslov da moje nasljedstvo pripadne njima.' ‘Ja za tim nemam potrebe.' – reče Aiša. Za to je čuo Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i to spomenuo Aiši, a ona ga upozna o onome što joj je Berira rekla. On reče: ‘Kupi je i oslobodi, a njih ostavi neka uvjetuju što hoće.' Ona otkupi i oslobodi Beriru, a njeni vlasnici uvjetovaše njeno nasljedstvo sebi. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Nasljedstvo roba pripada onome ko ga oslobodi, pa makar oni postavili stotinu uvjeta.'"