← Sve teme

Hadis 2517–2559

Oslobađanje robova

43 hadisa

Hadis 2517Allah će čovjeku, koji oslobodi muslimana ropstva, iz džehennemske vatre izbaviti dio njegovog tijela na…Hadis 2518Upitao sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Koje je djelo najvrjednije?' On reče: ‘Vjerovanje u…Hadis 2519Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je naredio oslobađanje robova u vrijeme pomračenja mjeseca."…Hadis 2520Naređivano nam je oslobađanje robova prilikom pomračenja Sunca.Hadis 2521Ko oslobodi (svoj udio) u robu koji je u vlasništvu dvojice, ako je bogat, omogućit će mu se da se otkupi i u…Hadis 2522Ko oslobodi svoj dio roba, a ima imovine da ga može potpuno osloboditi, odredit će mu se pravična vrijednost…Hadis 2523Ko oslobodi svoj udio u robu, dužan ga je cijelog osloboditi, ako ima imovine u iznosu njegove cijene. Ako ne…Hadis 2524Ko oslobodi roba u iznosu svog vlasničkog ili suvlasničkog dijela, a ima još imovine toliko koliko iznosi…Hadis 2525Ibn Omer, radijallahu anhuma, je u vezi sa robom ili robinjom koji su u vlasništvu više ljudi, pa ga jedan od…Hadis 2526Ko oslobodi svoj udio u robu...Hadis 2527Ko oslobodi roba, za svoj dio ili udio dužan ga je potpuno osloboditi ukoliko ima imovine. Ukoliko ne bude…Hadis 2528Allah, radi mene, oprašta mojim sljedbenicima zle misli koje osjećaju u srcima i ne upisuje im ih u grijeh…Hadis 2529Djela se prosuđuju prema namjerama i svakome će čovjeku pripasti nagrada shodno onome što je naumio. Čija…Hadis 2530Kada sam pošao s namjerom da primim islam, sa sobom sam poveo svoga roba. Mi smo se bili izgubili jedan od…Hadis 2531Idući prema Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, ja sam usput spjevao: ‘O noći duga i mukotrpna ti me… Pogledaj i preostalih 28 hadisa iz ove teme, sa audiom →