Hadis 2517–2559
43 hadisa
Hadis 2517Allah će čovjeku, koji oslobodi muslimana ropstva, iz džehennemske vatre izbaviti dio njegovog tijela na…Hadis 2518Upitao sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Koje je djelo najvrjednije?' On reče: ‘Vjerovanje u…Hadis 2519Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je naredio oslobađanje robova u vrijeme pomračenja mjeseca."…Hadis 2520Naređivano nam je oslobađanje robova prilikom pomračenja Sunca.Hadis 2521Ko oslobodi (svoj udio) u robu koji je u vlasništvu dvojice, ako je bogat, omogućit će mu se da se otkupi i u…Hadis 2522Ko oslobodi svoj dio roba, a ima imovine da ga može potpuno osloboditi, odredit će mu se pravična vrijednost…Hadis 2523Ko oslobodi svoj udio u robu, dužan ga je cijelog osloboditi, ako ima imovine u iznosu njegove cijene. Ako ne…Hadis 2524Ko oslobodi roba u iznosu svog vlasničkog ili suvlasničkog dijela, a ima još imovine toliko koliko iznosi…Hadis 2525Ibn Omer, radijallahu anhuma, je u vezi sa robom ili robinjom koji su u vlasništvu više ljudi, pa ga jedan od…Hadis 2526Ko oslobodi svoj udio u robu...Hadis 2527Ko oslobodi roba, za svoj dio ili udio dužan ga je potpuno osloboditi ukoliko ima imovine. Ukoliko ne bude…Hadis 2528Allah, radi mene, oprašta mojim sljedbenicima zle misli koje osjećaju u srcima i ne upisuje im ih u grijeh…Hadis 2529Djela se prosuđuju prema namjerama i svakome će čovjeku pripasti nagrada shodno onome što je naumio. Čija…Hadis 2530Kada sam pošao s namjerom da primim islam, sa sobom sam poveo svoga roba. Mi smo se bili izgubili jedan od…Hadis 2531Idući prema Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, ja sam usput spjevao: ‘O noći duga i mukotrpna ti me… Pogledaj i preostalih 28 hadisa iz ove teme, sa audiom →