بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 2517–2559
43 hadisa
Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Asim b. Muhammed i kazao: Meni je ispričao Vakid b. Muhammed i kazao: Meni je ispričao Seid b. Merdžane, učenik Alije b. Husejna, i kazao: Rekao mi je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Allah će čovjeku, koji oslobodi muslimana ropstva, iz džehennemske vatre izbaviti dio njegovog tijela na svaki oslobođeni dio tijela roba." "Potom sam" – veli Seid b. Merdžane – "otišao do Alija b. Husejna, pa je ali b. Husejn pošao do svoga roba, za koga mu je Abdullah b. Džafer nudio deset hiljada dirhema ili hiljadu dinara, pa ga je oslobodio."
Ispričao nam je Ubejdullah b. Musa, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, on od Ebu Saliha, a on od Ebu Zerra, radijallahu anhu, koji je kazao: "Upitao sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Koje je djelo najvrjednije?' On reče: ‘Vjerovanje u Allaha i borba na Njegovom putu.' Rekoh: ‘A koji je rob najvrjedniji (da bi se oslobodio)?' ‘Onaj koji je najskuplji i najcjenjeniji kod njegovih vlasnika.' Upitah: ‘A ako od toga ništa ne mognem učiniti?' ‘Onda pomogni nevještom zanatliji i učini dobro siromahu.' Rekoh: ‘A ako ni to ne mognem učiniti?' ‘Onda poštedi ljude od (svoga) zla i to je sadaka koju možeš učiniti za sebe.'"
Ispričao nam je Musa b. Mes'ud; kaže: Nama je ispričao Zaide b. Kudame, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od Fatime bint El-Munzir, a ona od Esme bint Ebu Bekr, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je naredio oslobađanje robova u vrijeme pomračenja mjeseca." Isti hadis je prenio ali od Ed-Deraverdija, a on od Hišama.
Ispričao nam je Muhammed b. Ebi Bekr; kaže: Nama je ispričao Assam; kaže: Nama je ispričao Hišam, prenijevši od Fatime bint El-Munzir, a ona od Esme bint Ebu Bekr, radijallahu anha, koja je kazala: "Naređivano nam je oslobađanje robova prilikom pomračenja Sunca."
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Amra, on od Salima, on od svoga oca, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko oslobodi (svoj udio) u robu koji je u vlasništvu dvojice, ako je bogat, omogućit će mu se da se otkupi i u ostalom dijelu."
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Nafi'a, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko oslobodi svoj dio roba, a ima imovine da ga može potpuno osloboditi, odredit će mu se pravična vrijednost i on će isplatiti preostale dijelove njegovim suvlasnicima. A ako ne bude imao imovine, rob će biti samo slobodan u onom dijelu u kojem ga je on oslobodio."
Ispričao nam je Ubejd b. Ismail, prenijevši od Ebu Usame, on od Ubejdullaha, on od Nafi'a, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko oslobodi svoj udio u robu, dužan ga je cijelog osloboditi, ako ima imovine u iznosu njegove cijene. Ako ne bude imao imovine, odredit će se njegova pravična cijena (da se sam postepeno oslobađa), a bit će slobodan onoliko koliko je oslobođen." Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Bišr, prenijevši od Ubejdullaha njegov sažetak.
Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Ejjuba, on od Nafi'a, on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko oslobodi roba u iznosu svog vlasničkog ili suvlasničkog dijela, a ima još imovine toliko koliko iznosi njegova pravično utvrđena cijena, on će ga (u cijelosti) osloboditi." "U protivnom će" – veli Nafi' – "biti slobodan samo u dijelu u kome je oslobođen." Ejjub kaže: "Ne znam jesu li ovo riječi Nafi'a ili su riječi Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem."
Ispričao nam je Ahmed b. El-Mikdam; kaže: Nama je ispričao El-Fudajl b. Sulejman; kaže: Nama je ispričao Musa b. Ukbe; kaže: Obavijestio me je Nafi', prenijevši sljedeće: "Ibn Omer, radijallahu anhuma, je u vezi sa robom ili robinjom koji su u vlasništvu više ljudi, pa ga jedan od njih oslobodi u svome dijelu, rekao: ‘Dužan ga je u potpunosti osloboditi ako ima još imovine u visini njegove pune pravično određene cijene. I to će isplatiti njegovim suvlasnicima za njihove dijelove. Tada će on biti slobodan.'" O tome je obavijestio Ibn Omer, prenijevši od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. A prenijeli su ga El-Lejs, Ibn Ebi Zi'b, Ibn Ishak, Džuvejrija, Jahja b. Sa'd i Ismail b. Umejje od Nafi'a, on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, u sažetoj verziji.
Ispričao nam je Ahmed b. Ebi Redža'; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Adem; kaže: Nama je ispričao Džerir b. Hazim, koji je kazao: Čuo sam Katadea kada je kazao: Ispričao mi je En-Nadr b. Enes b. Malik, prenijevši od Bešira b. Nehika, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko oslobodi svoj udio u robu..."
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jezid b. Zurej' kaže: Nama je ispričao Seid, prenijevši od Katadea, on od En-Nadra b. Enesa, on od Bešira b. Nehika, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko oslobodi roba, za svoj dio ili udio dužan ga je potpuno osloboditi ukoliko ima imovine. Ukoliko ne bude imao više imovine, odredit će se pravična cijena i omogućiti robu da se sam oslobađa svojim radom, ne opterećujući ga." Isti hadis su prenijeli Hadžadž b. Hadžadž, Eban i Musa b. Halef od Katadea. Šu'be ga je sažeo.
Ispričao nam je El-Humejdi; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Mis'ar, prenijevši od Katadea, on od Zurarea b. Evfaa, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah, radi mene, oprašta mojim sljedbenicima zle misli koje osjećaju u srcima i ne upisuje im ih u grijeh sve dotle dok ne postupe po njima ili dok ih ne izuste."
Ispričao nam je Muhammed b. Kesir, prenijevši od Sufjana, koji je kazao: Ispričao nam je Jahja b. Seid, prenijevši od Muhammeda b. Ibrahima et-Tejmija, on od Alkame b. Vekkasa el-Lejsija, koji je kazao: Čuo sam Omera b. El-Hattaba, radijallahu anhu, koji je prenio od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Djela se prosuđuju prema namjerama i svakome će čovjeku pripasti nagrada shodno onome što je naumio. Čija hidžra bude radi Allaha i Njegovog Poslanika, njegova će se hidžra i tretirati kao hidžra radi Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. A čija hidžra bude radi ovosvjetskih koristi ili radi žene, da bi se njome oženio, njegova hidžra će i biti radi onoga radi koga ju je učinio."
Ispričao nam je Muhammed b. Abdullah b. Numejr, prenijevši od Muhammeda b. Bišra, on od Ismaila, on od Kajsa, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je ispričao: "Kada sam pošao s namjerom da primim islam, sa sobom sam poveo svoga roba. Mi smo se bili izgubili jedan od drugog. Kasnije je, dok sam sjedio s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, moj rob stigao. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mi reče: ‘Ebu Hurejre, evo tvoga roba, došao ti je.' Ja rekoh: ‘Uzimam te za svjedoka, Allahov Poslaniče, da ga činim slobodnim.' Tada rekoh: ‘O noći duga i mukotrpna, izbavi me iz kuće nevjerstva.'"
Ispričao nam je Ubejdullah b. Seid; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame; kaže: Nama je ispričao Ismail, prenijevši od Kajsa, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Idući prema Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, ja sam usput spjevao: ‘O noći duga i mukotrpna ti me izbavi iz kuće nevjerstva. Idući putem od mene je pobjegao moj rob. Kad sam stigao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, ja sam mu dao prisegu. I dok sam kod njega sjedio, pomoli se moj rob. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi reče: ‘Evo tvoga roba Ebu Hurejre!' Rekoh: ‘Oslobađam ga radi Allahovog zadovoljstva. Od danas je slobodan.'" Ebu Abdullah je kazao: "Ebu Kurejb nije prenio od Ebu Usame riječi: ‘Od danas je slobodan!'"