بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2508–2515

Zaloga / Založno pravo

8 hadisa

Hadis 2508

Ispričao nam je Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Hišam; kaže: Nama je ispričao Katade, prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je dao kao zalog svoj pancir za ječam. Ja sam odnio Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, ječmen hljeb i užeženog masla." Tada sam ga čuo kada je rekao: ‘Kod Muhammedove, sallallahu alejhi ve sellem, porodice nije nikada ni osvanulo ni omrklo više od jednog sa'a hrane, a imao je devet žena u odajama.'"

0:000:00
Hadis 2509

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: nama je ispričao El-A'meš i kazao: "Spomenusmo kod Ibrahima zalog i jamca kod naših prethodnika pa je Ibrahim rekao: ‘Ispričao nam je El-Esved, prenijevši od Aiše, radijallahu anha: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je od jednog Jevreja kupio nešto hrane na određeni rok, a kao zalog mu je dao svoj pancir.'"

Hadis 2510

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan da je Amr rekao: Čuo sam Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, kada kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao: "Ko će pogubiti Ka'ba b. El-Ešrefa, jer je uvrijedio Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem?" "Ja ću!" – reče Muhammed b. Mesleme. Otišao je kod njega i rekao: "Želimo da nam na poček pozajmiš tovar ili dva (hrane)." "Hoću," – reče on – "ali ćete mi u zalog dati svoje žene." Rekoše: "Kako da ti u zalog damo naše žene kad si ti najljepši Arap!" "Onda mi u zalog dajte svoje sinove." "Kako da ti u zalog damo naše sinove kada bi se neki uvrijedio da mu se kaže: ‘Založen si za tovar ili dva hrane.' Ni to ne možemo! To bi za nas bila sramota. Mi ćemo ti u zalog dati oklop.' (Sufjan kaže da je time mislio na oružje.) Obećao mu je da će doći. Oni ga poslije ubiše i Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, o tome obavijestiše.

Hadis 2511

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Zekerijja, prenijevši od Amira, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, govorio: "Jahaća životinja, koja je data kao zalog, jahat će se zbog njenog izdržavanja, a od muzne životinje će se piti mlijeko, sve dok je kod nekoga kao zalog."

Hadis 2512

Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil; kaže: Obavijestio nas je Zekerijja, prenijevši od Eš-Ša'bija, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Jahaća životinja koja je data u zalog će se jahati zbog njenog izdržavanja, a i mlijeko muzne životinje će se piti, sve dok je kod nekoga kao zalog, zbog njenog izdržavanja. Ako se da životinja kao zalog onaj koji je bude jahao ili od nje pio mlijeko će je i izdržavati."

Hadis 2513

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od El-A'meša, on od Ibrahima, on od El-Esveda, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Kupio je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, od jednog Jevreja nešto hrane, a u zalog mu je dao svoj pancir."

Hadis 2514

Ispričao nam je Hallad b. Jahja; kaže: Nama je ispričao Nafi' b. Omer, prenijevši od Ibn Ebi Mulejke, koji je kazao: "Pisao sam Ibn Abbasu (u vezi sa ovim), pa mi je napisao: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio da je tuženom dovoljna zakletva.'"

Hadis 2515

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Mensura, a on od Ebu Vaila, koji je kazao da je Abdullah, radijallahu anhu, rekao: "Ko se krivo zakune da bi prisvojio tuđu imovinu, susrest će Allaha a On će na njega biti srdit. Kao potvrdu tome Allah je objavio: Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje zamjenjuju nečim što malo vrijedi – na Onom svijetu nikakva dobra neće imati, Allah ih neće ni osloviti, niti će na njih na Sudnjem danu, pažnju obratiti, niti će ih očistiti – njih bolna patnja čeka. (Ali Imran, 77) Poslije je među nas izišao El-Eš'as b. Kajs i upitao: ‘Šta vam priča Ebu Abdurrahman?' ‘Mi smo mu' – veli Ebu Vail – ‘ispričali, a on je rekao: ‘Istinu je kazao. Tako mi Allaha, ovaj ajet je objavljen u vezi sa mnom. Jedan čovjek i ja imali smo spor oko jednog bunara. Podigli smo parnicu Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. On (meni) reče: ‘Imaš li svjedoke ili će se on zakleti?' Rekoh: ‘Šta njega briga! On će se zakleti i oteti mi bunar.' Tada Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ko se lažno zakune da bi prisvojio tuđu imovinu, susret će Allaha na Sudnjem danu, a On će na njega biti srdit.' Kao potvrdu tome Allah je objavio: Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje zamjenjuju nečim što malo vrijedi – na Onom svijetu nikakva dobra neće imati, Allah ih neće ni osloviti, niti će na njih na Sudnjem danu, pažnju obratiti, niti će ih očistiti – njih bolna patnja čeka. (Ali Imran, 77)"