Hadis 2483–2507
25 hadisa
Hadis 2483Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao jedan odred vojske prema obali mora pod…Hadis 2484Smanjene su zalihe hrane i ljudi bijahu u velikoj potrebi, pa su došli Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve…Hadis 2485Klanjali smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, ikindiju i zaklali bravče koje je razdijeljeno na…Hadis 2486El-Eš'arijuni su prakticirali, kada im ponestane hrane prilikom vojnog pohoda ili kod njihovih porodica u…Hadis 2487Ebu Bekr, radijallahu anhu, mi je napisao propise zekata, onako kako ih je odredio Allahov Poslanik,…Hadis 2488Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, na Zul-Hulejfi. Ljude je snašla glad, pa su…Hadis 2489Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio da osoba uzima po dvije hurme izuzev ako joj dopuste…Hadis 2490Bijasmo u Medini pa nas je snašla glad. Ibnuz-Zubejr nas opskrbljivao hurmama. Pored nas naiđe Ibn Omer i…Hadis 2491Ko oslobodi svoj dio (ili je kazao svoj udio, ili je kazao svoju dionicu u robu), a ima imetka i za…Hadis 2492Ko oslobodi svoj udio u robu, neka ga (u potpunosti) oslobodi svojim imetkom, ukoliko ima imetka. A ako ne…Hadis 2493Onaj koji izvršava Allahove propise i onaj koji ih ne izvršava sliče ljudima koji su na lađi izvlačili…Hadis 2494Obavijestio me je Urve b. Ez-Zubejr da je pitao Aišu, radijallahu anha, za riječi Uzvišenog Allaha: Ako se…Hadis 2495Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je uspostavio pravo preče kupnje u svemu što nije razdijeljeno. A…Hadis 2496Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio pravo preče kupovine u svemu što je nerazdijeljeno, a…Hadis 2497Pitao sam Ebul-Minhala o mijenjanju novca iz ruke u ruku, pa je rekao: ‘Moj ortak i ja smo kupovali nešto iz… Pogledaj i preostalih 10 hadisa iz ove teme, sa audiom →