بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 2483–2507
25 hadisa
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Vehba b. Kejsana, a on Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao jedan odred vojske prema obali mora pod zapovjedništvom Ebu Ubejdea b. Džerraha. Bilo ih je tri stotine vojnika. Među njima sam bio i ja. Dok smo još putovali prema obali počelo nam je ponestajati hrane. Ebu Ubejde naredi da se sve pojedinačne opskrbe skupe. Kad su skupljene, bijaše ukupno dvije torbe hurmi. On nam je svakog dana davao po malo. Kada su hurme bile na izmaku, davao nam je samo po jednu hurmu dnevno. Ja rekoh: ‘Šta imamo od jedne hurme?', a on reče: ‘Mi smo osjetili pomanjkanje čim ih je počelo nestajati. Kad smo stigli do obale mora" – veli Džabir – "naiđosmo na kita koji bijaše poput brdašceta. Vojska se njime hranila osamnaest noći, a onda je Ebu Ubejde naredio pokret. Naredio je da se u trokut postave njegova dva rebra, mi smo prošli ispod njih i niko ih nije dodirnuo.'"
Ispričao nam je Bišr b. Merhum; kaže: Nama je ispričao Hatim b. Ismail, prenijevši od Jezida b. Ebi Ubejda, a on od Selemea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Smanjene su zalihe hrane i ljudi bijahu u velikoj potrebi, pa su došli Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da im odobri klanje njihovih kamila, pa im je dozvolio. Susreo ih je Omer. Oni ga o tome obavijestiše, a on reče: ‘Kako ćete opstati poslije kamila?' Tada uđe Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, a on mu reče: ‘Allahov Poslaniče, kako će se održati poslije bez svojih kamila?' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Oglasi svijetu neka donesu višak svojih opskrba!' Bijaše prostrta jedna koža i oni su hranu stavljali na tu kožu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stade pored toga, uputi dovu i to blagoslovi, a onda im reče da donesu svoje posude. Svijet je uzimao hranu dok se ne podmiriše, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Svjedočim da je samo Allah Bog i da sam ja Allahov Poslanik.'"
Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao El-Evzai; kaže: Nama je ispričao Ebun-Nedžaši i kazao: Čuo sam Rafi'a b. Hadidža, radijallahu anhu, kada je kazao: "Klanjali smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, ikindiju i zaklali bravče koje je razdijeljeno na deset dijelova te smo jeli kuhano meso prije nego je Sunce zašlo."
Ispričao nam je Muhammed b. El-Ala; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Usame, prenijevši od Burejda, on od Ebu Burdea, a on od Ebu Musaa, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "El-Eš'arijuni su prakticirali, kada im ponestane hrane prilikom vojnog pohoda ili kod njihovih porodica u gradu, da skupe sve što imaju na jedno platno i međusobno to dijele (prema broju članova domaćinstva) i to podjednako svakom, mjereći jednom posudom. Oni su moji i ja sam njihov."
Ispričao nam je Muhammed b. Abdullah b. El-Musenna i kazao: Meni je ispričao moj otac i kazao: Meni je ispričao Sumame b. Abdullah b. Enes da mu je ispričao Enes koji je rekao: "Ebu Bekr, radijallahu anhu, mi je napisao propise zekata, onako kako ih je odredio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. On je rekao: ‘Dvojica jednakih dioničara će podjednako izdvojiti na ime zekata.'"
Ispričao nam je ali b. El-Hakem el-Ensari; kaže: Nama je ispričao Ebu Avane, prenijevši od Seida b. Mesruka, on od Abajea b. Rifae b. Rafi'a b. Hadidža, a on od svoga djeda koji je kazao: "Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, na Zul-Hulejfi. Ljude je snašla glad, pa su zaplijenili kamile i brave. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bijaše u pozadini. Ljudi su požurili, poklali ih, i stavili u kazane. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naiđe pored kazana i naredi da se izvrnu, a onda je njima podijelio plijen. Dijelio ga je tako što je deset brava izjednačavao sa jednom devom. U tom momentu im je pobjegla jedna deva, a među ljudima bijaše vrlo malo konja. Jedan čovjek na nju odape strijelu i s Allahovom pomoći je strijelom zaustavi. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Nekada ove domaće životinje podivljaju i budu poput divljih zvijeri, u tom slučaju sa njima postupite na način kako je ovaj postupio.' Moj djed je rekao: ‘Mi se nadamo, odnosno bojimo neprijatelja sutra, a nemamo noževa, pa možemo li životinje klati rogozom?' On reče: ‘Čime se god prolije krv, i pritom spomene Allahovo ime, to jedite samo ne koljite zubom niti noktom, a reći ću vam i zašto. Zubom, jer je (zub) vrsta kosti, a noktom, jer su Abesinci nokat koristili umjesto noža.'"
Ispričao nam je Hallad b. Jahja; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Džebele b. Suhajm i kazao: Čuo sam Ibn Omera, radijallahu anhuma, kada veli: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio da osoba uzima po dvije hurme izuzev ako joj dopuste saučesnici u jelu."
Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Džebelea koji je kazao: "Bijasmo u Medini pa nas je snašla glad. Ibnuz-Zubejr nas opskrbljivao hurmama. Pored nas naiđe Ibn Omer i reče: ‘Ne jedite po dvije hurme, jer je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, to zabaranio, osim ako nekome od vas dozvoli njegov brat."
Ispričao nam je Imran b. Mejsere; kaže: Nama je ispričao Abdulvaris; kaže: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od Nafi'a, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko oslobodi svoj dio (ili je kazao svoj udio, ili je kazao svoju dionicu u robu), a ima imetka i za cjelokupnu njegovu cijenu u vrijednosti srednjeg roba, neka ga (u cijelosti) oslobodi. U protivnom, bit će slobodan onoliko koliko ga je on oslobodio." Ejjub je kazao: "Ne znam jesu li riječi: ‘U protivnom bit će slobodan onoliko koliko ga je on oslobodio.' Nafijeve, ili su Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem."
Ispričao nam je Bišr b. Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Seid b. Ebi Arube, prenijevši od Katadea, on od En-Nadra b. Enesa, on od Bešira b. Nehika, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko oslobodi svoj udio u robu, neka ga (u potpunosti) oslobodi svojim imetkom, ukoliko ima imetka. A ako ne bude imao imetka, odredit će se njegova vrijednost, a onda će se omogućiti (robu) da se u dijelu u kojem nije oslobođen (postupno) otkupljuje bez opterećenja radom."
Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Zekerijja i kazao: Čuo sam Amira kada kaže: Čuo sam En-Nu'mana b. Bešira kada je prenio od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Onaj koji izvršava Allahove propise i onaj koji ih ne izvršava sliče ljudima koji su na lađi izvlačili strelice, pa je nekima od njih pao gornji, a nekima donji dio. Kad oni iz donjeg dijela htjednu se napiti vode, oni odu do onih iznad njih i reknu: ‘Ako bismo mi izbušili rupu na našem dijelu lađe, ne bismo naudili vama u gornjem dijelu.' Ako bi ih ovi pustili da to urade, utopili bi se svi, a ako ih u tome spriječe spasit će se svi skupa."
Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah el-Amiri el-Uvejsi; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Sa'd, prenijevši od Saliha, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Urve da je pitao Aišu, radijallahu anha. A El-Lejs je kazao: Ispričao mi je Junus, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: "Obavijestio me je Urve b. Ez-Zubejr da je pitao Aišu, radijallahu anha, za riječi Uzvišenog Allaha: Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. (En-Nisa, 3) Ona je rekla: ‘Sestriću moj, ona je siroče u skrbništvu svoga staratelja koji se udruži s njom u imovini, pa mu se dopadne i njena imovina i njena ljepota i njen staratelj želi da je vjenča ali bez pravedno određenog vjenčanog dara, dajući joj samo onoliko koliko joj daje i drugi, pa im je zabranjeno da ih vjenčaju, izuzev ako će biti pravedni i davati im najviše iznose uobičajenih vjenčanih darova, i naređeno im je da umjesto njih vjenčaju druge žene koje im se sviđaju.' Urve je kazao da je Aiša rekla: ‘Ljudi su, nakon što je objavljen ovaj ajet, od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tražili fetvu pa je Allah objavio: Oni od tebe traže propise o ženama. Reci: ‘Allah će vam objasniti propise o njima – nešto vam je već kazano u Knjizi o ženama-sirotama, kojima uskraćujete ono što im je propisano, a ne želite da se njima oženite.' (En-Nisa, 127), to je prvi ajet u kome je Allah rekao: Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene. Aiša kaže: ‘Allahove riječi u drugom ajetu: a ne želite da se njima oženite znače: neko od vas ne želi da se oženi sirotom koja je pod njegovim skrbništvom, a ima malo imovine i nije lijepa. A zabranio vam je da vjenčate one sirote koje uzimate samo radi njihove imovine i njihove ljepote, izuzev uz pravičnost i to zbog njihove želje."
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Hišam; kaže: Obavijestio nas je Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Ebu Seleme, a on od Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je uspostavio pravo preče kupnje u svemu što nije razdijeljeno. A kada se posjedi razgraniče i uspostave putevi, ne postoji više pravo preče kupovine."
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Ebu Seleme, a on od Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio pravo preče kupovine u svemu što je nerazdijeljeno, a kada se posjedi razgraniče i uspostave prilazi, niko nema prioriteta u kupnji."
Ispričao nam je Amr b. Ali; kaže: Nama je ispričao Ebu Asim, prenijevši od Osmana b. El-Esveda, koji je kazao: Obavijestio me je Sulejman b. Ebi Muslim, koji je kazao: "Pitao sam Ebul-Minhala o mijenjanju novca iz ruke u ruku, pa je rekao: ‘Moj ortak i ja smo kupovali nešto iz ruke u ruku (za gotovinu) a i na poček. Kad nam je došao El-Bera b. Azib, mi smo ga pitali o tome, pa je rekao: ‘Moj ortak Zejd b. Erkam i ja smo tako radili pa smo o tome pitali Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ‘Ono što je iz ruke u ruku uzmite, a ono što je na poček ostavite.'"