بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2440–2482

Nasilje i nepravda (Zulm)

43 hadisa

Hadis 2440

Ispričao nam je Ishak b. Ibrahim; kaže: Obavijestio nas je Muaz b. Hišam; kaže: Ispričao mi je moj otac, prenijevši od Katadea, on od Ebul-Mutevekkila en-Nadžija, on od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Kada se vjernici izbave iz Džehennema, bit će zadržani na mostu između Dženneta i Džehennema, da izmire međusobne nepravde i nasilja koja su jedni drugima učinili na ovom svijetu. Tek kada međusobne nepravde i nasilja budu očistili, bit će im dozvoljeno da uđu u Džennet. Tako mi Onoga u Čijoj je ruci Muhammedova duša, svaki će od njih tada biti upućeniji u svoje boravište u Džennetu, nego što je bio upućen u svoje boravište na ovom svijetu." Junus b. Muhammed je kazao: Ispričao nam je Šejban, prenijevši od Katadea; kaže: Nama je ispričao Ebul-Mutevekkil.

0:000:00
Hadis 2441

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Hemmam i kazao: Obavijestio me je Katade, prenijevši od Safvana b. Muhriza el-Mazinija, koji je kazao: "Dok sam jednom prilikom išao s Ibn Omerom, radijallahu anhuma, držeći ga za ruku, pojavi se neki čovjek i reče: ‘Šta si čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa tajnim razgovorom na Sudnjem danu?' On reče: ‘Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao: ‘Allah će se približiti vjerniku, pokriti ga svojim zastorom i tiho ga upitati: ‘Znaš li za taj grijeh? Znaš li za taj i taj grijeh?' ‘Znam, Gospodaru.' – reći će on. I sve će ga tako pitati dok on ne prizna svaki grijeh i ne pomisli da je propao. Tad će Allah reći: ‘Ja sam ti ih pokrio na onom (svijetu), a danas ti ih opraštam.' Onda će mu biti data knjiga njegovih dobrih djela. A što se tiče nevjernika i licemjera, za njih će svjedoci reći: ‘Ovi su izmišljali laži o Gospodaru svome. Neka Allahovo prokletstvo stigne nasilnike.'"

Hadis 2442

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba da ga je obavijestio Salim da je njega obavijestio Abdullah b. Omer, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Musliman je muslimanu brat. Ne smije mu nepravdu činiti, niti ga smije izdati. Ko pomogne svom bratu u potrebi, Allah će pomoći njemu u potrebi. Ko od muslimana otkloni (kakvu) brigu, Allah će od njega otkloniti neku od briga Sudnjeg dana. A ko sakrije sramotu muslimana, Allah će sakriti njegovu na Sudnjem danu."

Hadis 2443

Ispričao nam je Osman b. Ebi Šejbe; kaže: Nama je ispričao Hušejm; kaže: Obavijestili su nas Abdullah b. Ebi Bekr b. Enes i Humejd et-Tavil, koji su čuli Enesa b. Malika, radijallahu anhu, kada je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Pomozi svome bratu, bez obzira da li on čini nasilje ili se nasilje čini njemu."

Hadis 2444

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao mu'temir, prenijevši od Humejda, a on od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Pomozi svome bratu, bez obzira da li on čini nasilje ili se nasilje čini njemu." Prisutni rekoše: "Allahov Poslaniče, uredu da mu pomognemo ukoliko mu se čini nasilje, ali kako da mu pomognemo ukoliko on čini nasilje?" On reče: "Da ga uhvatite za ruku i spriječite ga u tome."

Hadis 2445

Ispričao nam je Seid b. Er-Rebi'; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od El-Eš'asa b. Sulejma, koji je kazao: Čuo sam Muaviju b. Suvejda, koji je kazao: Čuo sam El-Beraa b. Aziba, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je naredio sedmero, a zabranio sedmero: obilazak bolesnika, ispraćaj dženaze, nazdravljanje onome koji kihne, uzvraćanje na selam, pomoć obespravljenom, odazivanje na gozbu i pomoć onome koji se zakleo da ispuni zakletvu."

Hadis 2446

Ispričao nam je Muhammed b. El-Ala; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame, prenijevši od Jezida, on od Ebu Burdea, on od Ebu Musaa, radijallahu anhu, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vjernik prema vjerniku je poput zgrade čiji dijelovi podupiru jedni druge." Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je isprepletao svoje prste.

Hadis 2447

Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Abdulaziz el-Madžišun; kaže: Obavijestio nas je Abdullah b. Dinar, prenijevši od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Nepravde će biti tmine na Sudnjem danu."

Hadis 2448

Ispričao nam je Jahja b. Musa; kaže: Nama je ispričao Veki'; kaže: Nama je ispričao Zekerijja b. Ishak el-Mekki, prenijevši od Jahjaa b. Abdullaha b. Sajfija, on od Ebu Ma'beda, Ibn Abbasova štićenika, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao Muaza u Jemen i rekao mu: ‘Čuvaj se kletve onoga kome je nepravda učinjena, jer između nje i Allaha nema pregrade.'"

Hadis 2449

Ispričao nam je Adem b. Ebi Ijas; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b; kaže: Nama je ispričao Seid el-Makburi, prenijevši od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko je učinio nasilje svom bratu, kaljajući mu čast, ili slično, neka od njega zatraži oprost prije nego dođe Dan na kome neće biti ni dinara ni dirhema. Tada će se uzeti od njegovih dobrih djela, ukoliko ih bude imao, u obimu učinjenog nasilja (i dati njegovom bratu). Ukoliko, pak, taj ne bude imao dobrih djela onda će se, od onoga kome je nasilje učinio uzeti od njegovih loših djela i natovariti na njega." Ebu Abdullah kaže da je Ismail b. Ebi Uvejs rekao: "Ebu Seid je dobio nadimak El-Makburijem zbog toga što je stanovao blizu mezarja." Ebu Abdullah je kazao i ovo: "Seid el-Makburi je bio štićenik plemena Benu Lejs. Zvao se Seid b. Ebi Seid dok se Ebu Seid zvao Kejsan."

Hadis 2450

Ispričao nam je Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Hišam b. Urve, prenijevši od svoga oca koji je ispričao sljedeće: "Aiša, radijallahu anha, je u vezi sa ovim ajetom: Ako se neka žena plaši da će joj se muž početi joguniti ili da će je zanemariti... (En-Nisa, 128), rekla: ‘Ovo se odnosi na čovjeka koji ima ženu i ne želi više da ostane s njom nego hoće da se s njom razvede, a ona mu kaže: ‘(Zadrži me, a ja ti) praštam sve obaveze koje imaš prema meni.' U vezi sa tim je objavljen ovaj ajet.'"

Hadis 2451

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ebu Hazima b. Dinara, a on od Sehla b. Sa'da es-Saidija, radijallahu anhu: "Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je donesen napitak (mlijeko) i on se napio. S njegove desne strane bio je jedan dječak, a sa lijeve strane sjedili su stariji ljudi. On je upitao dječaka: ‘Da li mi dozvoljavaš da ostatak dadnem prvo s ovima starijim?' ‘Ne, Allahov Poslaniče.' – odgovorio je dječak – ‘Svoje pravo da pijem poslije tebe ne prepuštam nikome.', te mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dao napitak u ruku."

Hadis 2452

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao mi je Talha b. Abdullah da ga je obavijestio Abdurrahman b. Amr b. Sehl da je Seid b. Zejd, radijallahu anhu, kazao: "Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Ko bespravno uzme nešto od tuđe zemlje, sedam kata zemlje će mu biti obješeno o vrat.'"

Hadis 2453

Ispričao nam je Ebu Ma'mer; kaže: Nama je ispričao Abdulvaris; kaže: Nama je ispričao Husejn, prenijevši od Jahjaa b. Ebi Kesira, koji je kazao: Ispričao mi je Muhammed b. Ibrahim da je njemu ispričao Ebu Seleme da je između njega i nekih ljudi došlo do spora. On je to spomenuo Aiši, radijallahu anha, koja reče: "Ebu Seleme, kloni se zemlje, jer je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: ‘Ko bespravno uzme koliko pedalj tuđe zemlje od sedam kata zemlje će mu biti obješeno o vrat.'"

Hadis 2454

Ispričao nam je Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Mubarek; kaže: Nama je ispričao Musa b. Ukbe, prenijevši od Salima, a on od svoga oca, radijallahu anhu, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko bespravno uzme nešto od (tuđe) zemlje, on će na Sudnjem danu propasti kroz sedam kata zemlje." Ebu Abdullah je kazao: "Ovaj se hadis nije nalazio u Ibnul-Mubarekovoj knjizi u Horasanu, nego im je izdiktiran u Basri."

Pogledaj i preostalih 28 hadisa iz ove teme →