بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2426–2439

Nađene stvari (Lukata)

14 hadisa

Hadis 2426

Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be. A ispričao mi je Muhammed b. Beššar; kaže Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Selemea, koji je kazao: Čuo sam Suvejda b. Gafelea kada je kazao: Sreo sam Ubejja b. Ka'ba, radijallahu anhu, koji je rekao: "Našao sam kesu sa stotinu dinara te sam otišao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa mi je on rekao: ‘Oglašavaj to godinu dana.' Ja sam to oglašavao godinu dana, međutim, vlasnik se nije javio. Ponovo sam otišao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji reče: ‘Oglašavaj to još godinu dana!' Oglašavao sam još godinu dana, ali se vlasnik nije javio. Otišao sam Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i treći put, a on reče: ‘Upamti kako izgleda kesa, njen povez i upamti svotu. Ukoliko se javi vlasnik, ti mu to predaj, a ukoliko se ne javi, ti to koristi.' I pošto se ni tada vlasnik nije javio, ja sam to koristio. Poslije sam u Mekki susreo Ubejja, koji reče: ‘Ne znam da li da oglašavam tri ili jednu godinu.'"

0:000:00
Hadis 2427

Ispričao nam je Amr b. Abbas; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Rebi'e, koji je kazao: Ispričao mi je Jezid, El-Munbe'isov štićenik, prenijevši od Zejda b. Halida el-Džuhenija, radijallahu anhu, koji je kazao: "Otišao je neki beduin Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i upitao ga o nađenim stvarima pa je rekao: ‘Oglašavaj jednu godinu, a onda upamti kesu i povez. Ako se neko javi i opiše ti to, ti mu to daj, u protivnom troši to što je u njoj.' On reče: ‘Allahov Poslaniče, a ako je (u pitanju) izgubljeni brav?' ‘Uzmi ga sebi.' – reče on – ‘On pripada tebi, tvom bratu ili vuku.' ‘Allahov Poslaniče, a ako je u pitanju izgubljena kamila?' – ponovo će on. ‘Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se rasrdi toliko da mu pocrvenje lice i reče: ‘Šta bi htio s njom? Ona ima papke i zalihe vode, koji su joj dovoljni dok se ne susretne sa svojim vlasnikom.'"

Hadis 2428

Ispričao nam je Ismail b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Sulejman b. Bilal, prenijevši od Jahjaa, on od Jezida, El-Munbe'isova štićenika, koji je čuo Zejda b. Halida, radijallahu anhu, kada kaže: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan o nađenom blagu pa je rekao: ‘Upamti izgled kese i povez, a onda to oglašavaj godinu dana.' A ako se vlasnik ne javi" – veli Zejd – "to će trošiti nalazač, i tretirat će se kao da je pohranjeno kod njega. (Jahja je kazao: "Ne znam jesu li ovo riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili su njegove.") ‘A šta kažeš o zalutalom bravčetu?' ‘Uzmi ga sebi.' – reče on. ‘On pripada tebi, tvom bratu ili vuku.' (Jezid kaže: "Da će se i on oglašavati (godinu dana).") ‘A šta veliš o zalutaloj kamili?' – ponovo će on. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Šta bi htio s njom? Ona ima papke i zalihe vode koji su joj dovoljni da jede lišće i odlazi do vode dok se ne susretne sa svojim vlasnikom.'"

Hadis 2429

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Rebi'ea b. Ebi Abdurrahmana, on od Jezida, El-Munbeisova štićenika, a on od Zejda b. Halida, radijallahu anhu, koji je kazao: "Došao je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, neki čovjek i pitao ga o nađenim stvarima. On je rekao: ‘Upamti sastav kese i povez, a onda to oglašavaj godinu dana. Ako se pojavi vlasnik, ti mu ga daj, u protivnom je tvoje.' ‘A šta kažeš o zalutalom bravčetu?' ‘Uzmi ga sebi.' – reče on. ‘On pripada tebi, tvom bratu ili vuku.' ‘A šta veliš o zalutaloj kamili?' – ponovo će on. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Šta bi htio s njom? Ona ima papke i zalihe vode koji su joj dovoljni da jede lišće i odlazi do vode dok se ne susretne sa svojim vlasnikom.'"

Hadis 2430

El-Lejs je kazao: Ispričao mi je Džafer b. Rebi'a, prenijevši od Abdurrahmana b. Hurmuza, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je spomenuo jednog čovjeka od Izraelićana, potom je naveo hadis u kome na kraju stoji: ‘Čovjek je otišao do mora da sačeka kakvu lađu u kojoj će biti donesena njegova imovina. Tad je ugledao jedno drvo i uzeo ga da bi ga poneo kući za ogrijev. Kada ga je rascijepio, u njemu je našao svoju imovinu i pismo."

Hadis 2431

Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Mensura, on od Talhe, a on od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na putu naišao na hurmu, pa je rekao: ‘Da se ne bojim da nije od sadake ja bih je pojeo.'"

Hadis 2432

Jahja je kazao: Ispričao nam je Sufjan; kaže: Meni je ispričao Mensur. A Zaide je prenio od Mensura, a on od Talhe; kaže: Nama je ispričao Enes. Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ma'mer, prenijevši od Hemmama b. Munebbiha, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ja se ponekad vratim svojoj ženi i nađem hurmu koja je pala na moju postelju. Podignem je da je pojedem, a onda se pobojim da nije možda od sadake, te je bacim."

Hadis 2433

Ahmed b. Seid je kazao: Ispričao nam je Revh; kaže: Nama je ispričao Zekerijja; kaže: Nama je ispričao Amr b. Dinar, prenijevši od Ikrimea, on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ne smije se tresti lišće sa grana, niti plašiti životinje u njoj, niti će se uzeti izgubljena stvar, osim radi obznanjivanja, kao što se ne smije čupati trava u njoj." Abbas je rekao: "Osim mirišljave žukve, Allahov Poslaniče." "Osim mirisave žukve." – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem.

Hadis 2434

Ispričao nam je Jahja b. Musa; kaže: Nama je ispričao El-Velid b. Muslim; kaže: Nama je ispričao El-Evzai i kazao: Meni je ispričao Jahja b. Ebi Kesir i kazao: Meni je ispričao Ebu Seleme b. Abdurrahman i kazao: Meni je ispričao Ebu Hurejre, radijallahu anhu, koji je rekao: "Kada je Allah omogućio Svome Poslaniku da osvoji Mekku, on je stao ispred svijeta, zahvalio Allahu, iznio riječi pohvale, a onda rekao: ‘Allah je odbio slonove od Mekke, a vlast nad njom je, evo, darovao Svome Poslaniku i vjernicima. U njoj je bilo zabranjeno (prolijevanje krvi) i prije mene, meni je to dozvoljeno jedan časak dana, a poslije mene više nikome neće biti dozvoljeno. Nije dozvoljeno u njoj plašiti životinje za lov, niti je dozvoljena sječa njenog rastinja, niti je dozvoljeno u njoj uzimanje nađene stvari osim onom ko je želi oglasiti. Onome kome je neko ubijen odabraće jedno od dvoje: ili da traži krvarinu ili odmazdu." Abbas je tada rekao: "Izuzimajući mirišljavu žukvu koju koristimo za naše mezare i naše kuće", pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Izuzimajući mirišljavu žukvu." Tad je ustao čovjek iz Jemena po imenu Ebu Šah i rekao: "Allahov Poslaniče, neka mi se to napiše." pa je Poslanik rekao: "Napišite Ebu Šahu!" "Ja sam" – veli El-Velid – "El-Evzaiju rekao: ‘A na šta je mislio kada je rekao: ‘Neka mi se to napiše, Allahov Poslaniče!'?' ‘Na govor koji je čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.' – odgovorio je on."

Hadis 2435

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Nafi'a, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ne smije se ničija stoka musti bez dopuštenja njenog vlasnika. Da li bi ikome od vas bilo milo da mu neko uđe u ostavu, nasilno je otvori i odnese hranu. Stoka u svojim vimenima drži hranu za vas. Zato neka niko ne muze ničiju stoku bez dopuštenja njenog vlasnika."

Hadis 2436

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Džafer, prenijevši od Rebi'e b. Ebi Abdurrahmana, on od Jezida, El-Munbeisova štićenika, a on od Zejda b. Halida el-Džuhenija, radijallahu anhu: "Jedan je čovjek upitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa nađenim blagom, pa je rekao: ‘Oglašavaj ga godinu dana, a potom upamti kako izgleda kesa u kojoj se nalazi i (kako izgleda) njen povez i troši ga. Ukoliko se javi njegov vlasnik, ti mu ga daj.' ‘A šta veliš o zalutalom bravčetu?' ‘Uzmi ga sebi.' – reče on. ‘On pripada tebi, tvom bratu ili vuku.' ‘A šta veliš o zalutaloj kamili?' – ponovo će on. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se naljuti, pa mu je lice pocrvenjelo, a onda reče: ‘Šta bi htio s njom? Ona ima papke i zalihe vode koji su joj dovoljni da jede lišće i odlazi do vode dok se ne susretne sa svojim vlasnikom.'"

Hadis 2437

Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Seleme b. Kuhejla, koji je kazao: Čuo sam Suvejda b. Gafelea kada je kazao: "Bio sam sa Sulejmanom b. Rebi'om i Zejdom b. Suhanom u jednom vojnom pohodu i našao bič. ‘Baci ga!' – rekoše mi njih dvojica. ‘Ne, neću!' – odgovorih – ‘Ja ću ga ponijeti pa ako se javi njegov vlasnik, ja ću mu ga dati, a ako ne javi, ja ću ga koristiti.' Pošto smo se vratili i krenuli na hadž prošavši pored Medine, ja o tome upitah Ubejja b. Ka'ba. On reče: ‘Ja sam u Vjerovjesnikovo, sallallahu alejhi ve sellem, vrijeme našao kesu u kojoj je bilo stotinu dinara. Odnio sam je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on reče: ‘Oglašavaj to godinu dana.' Oglašavao sam godinu dana, (i pošto se nije javio vlasnik) ja sam mu je ponovo odnio. On reče: ‘Oglašavaj to još godinu dana!' Ja sam to oglašavao još godinu dana (i pošto se nije javio vlasnik) ja sam mu je ponovo odnio. On reče: ‘Oglašavaj to još godinu dana!' Ja sam to oglašavao još godinu dana (i pošto se nije javio vlasnik) ja sam mu je i po četvrti put odnio. On tada reče: ‘Upamti iznos u njoj, kako izgledaju sveze na njoj i kako izgleda kesa, pa ukoliko se pojavi vlasnik, daj mu to, u protivnom to ti koristi.'" Ispričao nam je Abdan i kazao: Obavijestio me je moj otac, prenijevši od Šu'bea, a on od Selemea ovo: "Kasnije sam" – veli Suvejd – "u Mekki sreo Ka'ba, pa je rekao: ‘Ne znam je li rekao da se oglašava tri godine ili godinu dana.'"

Hadis 2438

Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Rebi'e, on od Jezida, El-Munbeisova štićenika, a on od Zejda b. Halida, radijallahu anhu: "Jedan je beduin upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa nađenim stvarima, pa je kazao: ‘Oglašavaj to godinu dana. Pa ukoliko se neko javi i opiše ti izgled kese i njenog poveza, ti mu ga podaj, u protivnom troši.' Potom ga upita u vezi sa zalutalom kamilom. On pocrvenje u licu, zatim reče: ‘Šta bi htio s njom? Ona ima papke i zalihe vode koji su joj dovoljni da jede lišće i odlazi do vode dok se ne susretne sa svojim vlasnikom.' Potom ga upita o zalutalom bravčetu, a on reče: ‘Ono pripada tebi, tvom bratu ili vuku.'"

Hadis 2439

Ispričao nam je Ishak b. Ibrahim; kaže: Obavijestio nas je En-Nadr; kaže: Nas je obavijestio Israil, prenijevši od Ebu Ishaka, koji je kazao: Obavijestio nas je El-Bera, prenijevši od Ebu Bekra, radijallahu anhuma, (h). A ispričao nam je Abdullah b. Redža'; kaže: Nama je ispričao Israil, prenijevši od Ebu Ishaka, on od El-Beraa, a on od Ebu Bekra, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom sam putujući vidio pastira kako goni svoje stado. ‘Čiji si ti?' – upitao sam ga. ‘Jednog Kurejšije.' – odgovorio je on. Kasnije je spomenuo njegovo ime. Ja sam ga poznavao. Upitao sam ga: ‘Muzu li se tvoje ovce?' ‘Muzu.' – odgovorio je on. ‘Da li bi mi malo namuzao?' – upitah. ‘Bih.' – odgovori on. Ja mu rekoh da uhvati ovcu i da rukama obriše prašinu s njenog vimena, a potom da otrese svoje ruke i on je to uradio. Otresao je ruke i pomuzao je. Ja sam ranije pripremio za Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, mješinu s vodom čiji otvor bijaše začepljen krpom. Nasuh u mlijeko malo vode da se ohladi, a potom ga odnesoh Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekoh: ‘Pij, Allahov Poslaniče!' On se napi mlijeka, a ja osjetih zadovoljstvo zbog toga."